сеп 30
Похапването на хамбургери и пържени картофки може да навреди не само на талията, но и на мозъка, открива ново проучване.Учените установяват, че прекомерната консумация на храни като пържени картофки, червено месо, газирани напитки от 14-годишните понижава когнитивните им умения на 17-годишна възраст. От друга страна, при участниците, чийто хранителен режим включва по-големи количества плодове и листни зеленчуци, се наблюдава по-добра когнитивна функция.Според изследователите това може да се дължи на микронутриентите в листните зеленчуци, които се свързват с подобряване на когнитивното развитие. Експертите обясняват още, че няколко фактори може да играят роля в понижаването на когнитивните способности, включително и нивата на омега-6 мастни киселини в пържените храни и червеното месо.Метаболизмът функционира най-добре с балансирано съотношение 1:1 на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Консумацията на споменатите храни обаче може да наруши този баланс, като съотношението бъде 1:20 и 1:25.Учените обясняват, че високият прием на мазнини и прости въглехидрати се свързва с нарушение на функцията на хипокампуса. Това е областта в мозъка, която е участва в процесите на учене и паметта. Хипокампусът повишава обема си през юношеството.Този период е критичен за развитието на мозъка. Възможно е некачественият хранителен режим да представлява значителен рисков фактор именно тогава.Изследователите от Университета в Западна Австралия наблюдават 602 участници. При навършването на 14 години всеки от тях трябва да си води записки относно хранителния режим. Когато те навършват 17 години, се „измерват“ техните когнитивни умения посредством различни тестове, които включват общо шест задачи.
Данните от проучването са публикувани онлайн в Science Network.
сеп 29

Гените мутират при лош сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е от основно значение за регенерирането на клетките и респективно неговото нарушение води до дегенеративни процеси и развитието на различни заболявания. Под лош сън се разбира по-кратка продължителност от 6 часа на нощ, често будене и трудно заспиване.Лошото качество на сън има драматично въздействие върху тялото и организма.Поредицата от лош сън поражда промени на гените, което води до нарушения в правилния механизъм на функциониране.Редица проучвания установяват, че нарушенията в качеството на съня водят до сърдечносъдови проблеми, развитие на диабет, затлъстяване, отслабване на паметта.Анализирани са кръвните проби на 26 души, които спят достатъчно в рамките на 6-8 часа за период от една седмица. След това доброволците са намалили продължителността на съня и отново са взети кръвни проби.След като сравняват двете проби, изследователите установяват структурна промяна в повече от 700 гена. Всеки един от тях съдържа генетична информация за изграждането на протеини, тоест техните промени водят до промяна в протеините, което нарушава нормалните биохимични процеси в организма.Най-засегната от липсата на добър сън е имунната система.Проучването може да им помогне в откриването на медикаменти, които да намалят негативното действие върху организма от липсата или лошото качество на сън.Единственият природен начин да регулираме количеството и качеството на съня ни е като приемаме естественият хормон на съня-МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Продукт на високи технологии МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ осигурява добър сън още с първия прием.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ не е успокоително и не създава зависимост.

сеп 26

Безсънието смалява мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Липсата на сън може да окаже значително влияние върху цялостното  здравословно състояние,включително и да намали обема на мозъка. Проучвания сочат, че недоспиването може да доведе до влошаване на паметта, пониженокачество на живот. По-голям е и рискът от хипертония, стрес, дефицит на вниманието и дори затлъстяване.Сега се провеждат изследвания за въздействието на недоспиването върху размерана мозъка. В проучването участват 147 души, които са на възраст между 20 и 84 години.Анализира се връзката между липсата на сън и обема на мозъка. Резултатите сочат, че среднотежките нарушения на съня се свързват с бързо намаляване на обема на мозъка. Всички участници са подложени два пъти на сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс, като между двете сканирания минава период от 3,5 години.Те  попълват и въпросници относно качеството на съня-дали са имали затруднения да заспят, дали се събуждат по време на сън, или сънят им е здравословен. Оказва се, че при около 35% от участниците не спят качествено.Експертите обаче не са напълно сигурни, че могат да определят дали при хората, при които качеството на съня е по-ниско, наистина ще има намаляване обема на мозъка.Това, което изследователите категорично откриват, е че намаляването на обема на мозъка е по-силно изразено при хората, които са над 60-годишна възраст а те не спят добре.Причина за това е дефицитът на мелатонин - естественият хормон на съня.Приемът на една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ вечер преди лягане набавя необходимото количество от хормона и гарантира добър и пълноценен сън през цялата нощ.

сеп 24

Част от мозъка и психиката ни не старее

публикувано от: доктор Веселин Герев

Въпреки естествения процес на стареене, част от мозъка на човека остава завинаги млада гласят резултатите от австралийско проучване.Авторите му  са установили, че в редица задачи за проверка на пространственото внимание млади (18-38 години) и възрастни (55-95 години) доброволци се справят по сходен начин.Оказва се също, че те проявяват еднакви реакции в изпълнението на задачи с участието на допир, зрение и звук.Резултатите от изследването оспорват настоящите модели за когнитивно стареене, тъй като показват, че дясната страна на мозъка остава доминираща за обработването на пространствена информация през целия живот на възрастния индивид.Според  изследователите някои типове познавателни системи в дясното мозъчно полукълбо са капсулирани и съответно защитени от стареене.Пространственото внимание играе важна роля в редица житейски аспекти като ходене, шофиране, хващане и местене на предмети.

сеп 23

Очаква ни пандемия от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията ще стане най-разпространеното заболяване сред хората по света до 2020 година. По данни на Световната здравна организация към момента 450 милиона души страдат от различни психични заболявания и разстройства, с което разпространението им е значително по-широко от други заболявания, на които се обръща далеч повече внимание като например СПИН или рак.Все по-често експертите наричат депресията “тихата епидемия”, защото доста незабелязано случаите й за последните десетилетия са се увеличили значително. Според последните оценки загубите, които икономиките търпят в резултат на заболяването скоро ще се изравнят с тези от помощите за безработни и загубата на работоспособност.Според някои изследователи депресията има и положителни страни - тя помага за развиване на устойчивостта, способността да се съпреживява и дори за развитието на творческото мислене.Според тях депресията не е заболяване, а защитен механизъм, който неслучайно се е запазил в процеса на еволюцията.Хората, прекарали депресия, придобиват важен опит и често се променят в положителна насока.

сеп 19

Скандалите преди сън ни лишават от пълноценна почивка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Двойките, които се карат в леглото преди заспиване, губят до 90 минути ценно време за сън седмично, показват резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 влюбени.Скандали преди лягане избухват средно по три пъти седмично. За една година това се равнява на 10 изгубени 8-часови нощи спокоен сън.Жените се възстановяват по-бързо след семеен скандал.Най-много хора (20 процента) вдигат скандали преди заспиване заради това, че половинката им шава в леглото.Кръвното на 15 процента от анкетираните се вдига и ги подтиква към разправия, когато партньорът им хърка.Същият процент хора недоволстват от различната телесна температура на партньора, която им пречи да заспят.Двойките спорят още за придърпването на завивките, за липсата на желание за секс у единия от двамата партньори, за осветлението, за гледането на телевизия, за времето за лягане и за допускането на деца или домашни любимци в леглото.Експертите напомнят, че недоспиването е свързано с редица здравословни проблеми.Все пак сексът след един  скандал е много разтърсващ. Сетивността се увеличава и усещанията нарастват, което кара скандала да прерасне в страст.Ако не спите добре или заспивате трудно то Вие имате недостиг на мелатонин -естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ вечер преди лягане осигурява необходимото количество от хормона и гарантира добър и спокоен сън дори след скандал.

сеп 17

Психиката будува дори когато спим

публикувано от: доктор Веселин Герев

Независимо дали е заспал или е буден човешкият мозък разбира значението на думите. До това изненадващо заключение са стигнали френски учени.Резултатите от изследването им сочат, че човешкият мозък остава бдителен по време на сън.Когато заспива, човешкият мозък остава активен - някои негови зони продължават да реагират на стимули и по-специално на звуци в обкръжаващата среда.По време на сън човешкият мозък може да разбере значението на думите и да избере съответната подходяща реакция.В рамките на експеримента това било демонстрирано чрез движение на едната или другата ръка.Задача на проучването е доброволци да класифицират названията на животни и предмети които чували на всеки 6-9 секунди. Когато чували названия на животни участниците движели лявата си ръка, докато названията на предмети ги карали да движат дясната си ръка. Целта била движенията им да станат “автоматизирани”.По време на целия експеримент участниците носели специални каски за електроенцефалография, които позволяват да се регистрират мозъчни вълни.С помощта на тази технология учените открили мозъчните зони, които са активирани от лявата или дясната ръка, когато са будни. След това на тези мозъчни зони било позволено да заспят дълбок сън, като същевременно продължат класификацията.След като участниците заспали и следователно престанали да движат лявата или дясната си ръка, изследванията с каските за електроенцефалография показали, че се активира същата мозъчна зона, макар че не е будна.

сеп 16

Стерилитетът е свързан с депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

При около една трета от двойките, които се подлагат на асистирани репродуктивни технологии, неуспехът да се сдобият със собствено дете е свързан с влошено психично здраве.Ново изследване   установява, че  влошеното емоционално състояние на жените в дългосрочен аспект се дължи на  неуспешните процедури инвитро.   В проучването са включени над 7000 жени, които са преминали през такива процедури в Холандия в периода 1995 – 2000 година .Не е тайна, че психичното здраве на двойките, които преживяват неуспешни опити за зачатие с асистирана медицинска помощ, се влошава, в сравнение с тези, чиито опити за бременност успяват. Сега екипът успява да обобщи фактори, за това явление. За целта те вземат предвид информация за минали бременности, наличие на деца и осиновяване, останало желание за поколение, диагнози и терапии, както и възраст, брачен статус, образование, яйчников резерв и менопауза, мъжки фактор. Допълнително се провежда анкета за психичното им състояние в продължение на месец.Резултатите показват, че психичното състояние на жените, които продължават да искат дете, въпреки неуспешните опити, е най-накърнено. Около 6% от жените, които претърпяват неуспешни ин витро процедури, продължават да мечтаят за дете.При тези жени вероятността от емоционални проблеми, при положение, че нямат дете, е близо 3 пъти по-голяма, в сравнение с тези, които приемат положението. Жените, които предприемат лечение на инфертилитета в по-напреднала възраст, успяват да съхранят по-добро психично здраве от тръгналите по този път в по-млада възраст. Резултатите показват необходимостта от грижа за психичното здраве по време на лечение на стерилитета и за по-дълъг период след това и усвояването на някои техники за предотвратяване на душевен срив.

сеп 15

Всички имаме спомени за вълненията, съпровождащи началото на всяка учебна година. Също като нас някога, нашите деца вече очакват училищния звънец, едновременно с нетърпение и известно безпокойство. Ето защо е много важно  да помогнем на децата да пренастроят режима си за сън за да не се почувстват изморени още в началото на учебната година.Първите няколко седмици на всяка година в училище обикновено са най-вълнуващи. Те обаче са и сериозен източник на стрес , тъй като психиката на детето се настройва към нов график, учители и уроци. Осигуряването на добра почивка ще помогне да преодолеем този период  като намаляваме стреса .По време на дългата лятна ваканция много деца променят режима си за сън . Децата са свикнали да лягат по-късно вечер и да спят до по-късно през деня. Ако този летен режим не бъде коригиран, организмът на децата се натоварва много, когато трябва да започнат да стават рано сутрин. Ето защо е препоръчително тази  седмица времето за лягане на децата да бъде преместено с 15 до 30 минути по-рано. Първата седмица може да бъде доста трудно – детето може да се чувства сънливо и изморено.Толкова трае адаптацията на психиката и настройването и на новия работен стереотип.

сеп 12

Мисълта,че правим много секс ни прави щастливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Американски учени установиха, че ключът към щастието е да си мислим, че правим повече секс от съседите.Ситуацията със секса наподобяла тази с желанието ни да имаме по-хубава къща, по-луксозна кола и по-високи доходи от комшията.Специалистите анализирали анкетни данни от 15 386 души, събрани в периода 1993-2006 година, които отразявали подробно психическото им здраве.След като учените взели предвид начина им на живот, имотното им състояние, семейното им положение и възраст, тези от запитаните, които правели секс 2-3 пъти месечно, били с 33 на сто по-щастливи от тези, които се придържали към полово въздържание през последните 12 месеца.Участниците в проучването, които се отдавали на любовни ласки веднъж седмично, били с 44 на сто по-жизнерадостни от тези, които се били отказали от тях за една година.Тези от анкетираните, които правели любов от два до три пъти седмично, били 55 на сто по-щастливи от останалите.Но проучването също установило, че хората с повишена сексуална активност, но считащи, че правят секс по-малко от останалите, се чувствали значително по-натъжени.Най-щастливи се оказали тези, които предполагали, че правят повече секс от другите.Но докато е лесно да сравниш автомобила си с този на съседа, как може да се установи паралел и в такава интимна област, каквато е сексуалният живот.

Много от най-тиражните списания често публикуват анкети за сексуалната активност на хората. Разговорите в тесен приятелски кръг също хвърлят светлина върху проблема.

В човешката психика бил дълбоко залегнал стремежът да се сравняваме с останалите.

И когато ги превъзхождаме, по мним или реален начин, това ни кара да се чувстваме щастливи, заключава Уодзуърт.

Източник: БТА



Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат