яну 29

Ново разширено убийство и самоубийство от ревност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Алкохолът от дълбока древност е познат като най-достъпното антистресово средство.Антистресовият ефект от алкохола е мигновен – до няколко минути след като сме го поели. Затова и много хора, които живеят в стрес, посягат към чашката – с илюзията, че по този начин ще забравят за проблемите.Основният механизъм, по който алкохолът действа, е чрез изчерпване на запасите от серотонин – хормона на щастието. Така се оказва, че питието действа като антидепресант в течна форма, но с течение на времето нуждата става все по-голяма а антистресовият ефект все по-незначителен.Така ежедневната злоупотреба  не решава проблемите, а ги задълбочава. Алкохолът може да тласне хората към много неосъзнати и крайни постъпки, може да стане причина за импулсивно поведение и да застраши здравето и живота както на самия пиещ, така и на околните.Една от разновидностите на алкохолната злоупотреба е алкохолната ревностова параноя.Основна причина за този тежък психологически проблем се крие в стимулиращия ефект на твърдото питие върху либидото и подтискащият му ефект върху потентността.Казано просто иска ти се много да правиш секс но не ти става.Тази ситуация действа пагубно на психиката на мъжете и ги кара да изпитват патологична  ревност до полуда.В такъв момент всяка дума,жест ,мимика може да се интерпретира като повод за ревност.В пристъп на импулсивна ревност алкохолно злоупотребяващият може да изпадне в състояние на силна ярост и да посегне на живота на обекта на ревността.

яну 27

Стресът на работната място започва така

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички хора имат стресиращи дни и/или периоди в службата си, но за някои от тях стресът се превръща в хроничен проблем.Тревожността на работното място, може да наруши качеството на живот на човек и буквално да го разболее.Мъжете, подложени на стрес биват диагностицирани с високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечна аритмия.Тъй като те често омаловажават стреса на който са подложени в службата посягат към бутилката, за да свалят напрежението.Честото главоболие е един от най-големите физически признаци на стрес.  Мигрената също може да е признак, че напрежението по време на работа е твърде много за вас.Стресът по време на работа може да е причина и за  различни стомашно-чревни проблеми.Колкото и да звучи парадоксално най-рано на стреса реагира кожата.Ако тя изведнъж започне да се променя – стане по-мазна и ви се появи акне, или пък започнете да страдате от суха кожа, екзема, псориазис, розацея или други подобни, вероятно причината е, че сте подложени на стрес.Тези а и други симптоми само маркират ранните прояви на стрес на работното място.Ако процесът продължи то неминуемо следва БЪРНАУТ синдром.

яну 26

Фотофобията е чест симптом при стрес и депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Фотофобия представлява необичайна чувствителност  към светлина. Страдащите от фотофобия преживяват същото усещане към нормална светлина както  когато човек излиза от тъмна стая  на силна слънчева светлина. Усещането е  болка и раздразнение. За разлика от хората с нормална чувствителност към светлина, тези с фотофобия не могат да се адаптират към условия на променяща се светлина.Фотофобията може да е симптом на различни заболявания или да е причинена от прием на някои лекарства. Всяка ситуация, която кара зеницата да се разшири и да позволи навлизането на прекалено голямо количество светлина в окото, може да причини състоянието. Изострената чувствителност към слънчевата светлина е типичен признак на фотофобията. Това състояние се среща  при хора с мигрена или дори депресия.Като причина се посочва свръхвъзбудимия мозък,който не може да понася повече дразнения от външната среда и да реагира адекватно на тях.При тези състояния освен фотофобия може да се наблюдават световъртеж,гадене,изпотявания,сърцебиене.Престоят в тъмно помещение не винаги решава проблема.Необходима е спешна мозъчна синхронизация за преодоляване на състоянието както и лечение на причината за него след това.

яну 25

Управлението на автомобил не само стимулира когнитивните функции но предпазва от  състояния като деменция като забавя процесите на стареене.Установено е, че когато възрастни хора преустановят шофирането психическото и физическото им здраве се влошават.Загубата на независимост често води дори до проявата на симптоми на депресия. Предишни проучвания също са показали, че отказът от шофиране увеличава депресивните симптоми.За много възрастни хора шофирането е неизменна част от всекидневието и е сериозен индикатор за самоконтрол, лична свобода и независимост. Неизбежно обаче с напредването на възрастта настъпва моментът, в който те трябва да решат дали да продължат да шофират, или да се откажат от управлението на автомобил. Когато този момент настъпи, трябва да се вземат предвид последствията от отказа от шофиране и да се изготвят индивидуални планове за запазване на подвижността и социалните функции.

яну 22

Самозадоволяването е полезно за психиката и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според данните на проучвания 95% от мъжете и 72% от жените са мастурбирали.Оказва се, че 70% от мъжете и 40% от жените мастурбират и когато са обвързани със сексуален партньор.По време на процеса се освобождава хормонът допамин, който помага за контрола на центъра за удоволствие в мозъка, като същевременно намалява стреса. Синтезират се и други ендорфини, които понижават усещането за болка. При жените така може да се облекчи и болезнеността по време на менструация.С помощта на хормона пролактин, който е свързан със съня, се появява усещането за изтощение и се улеснява заспиването.Според резултатите на проучване по време на мастурбация при мъжете се активират компоненти на имунната система, които повишават броя на белите кръвни клетки. Установено е още, че самозадоволяването може да подобри и качеството на спермата.Мастурбацията може да бъде от полза и за подобряване на сексуалната активност при двата пола.

яну 20

Стресът улеснява грипа

публикувано от: доктор Веселин Герев

Задава се грипна епидемия.Вече има доста пациенти с оплаквания – хрема, кашлица и остри респираторни заболявания.Най-важна е превенцията – профилактични прегледи, повече течности и витамини и избягване на контакт с много хора.Симптомите и тази година са обичайни – хрема, кашлица, болки в гърлото, висока температура и отпадналост. Повечето от нас разчитат на самолечение и  ако не се подобрят прибягват до лекарска консултация.По- податливи на грипните заболявания са хората в стрес.Това е така защото стресът понижава имунитета на организма.В практиката ми са имал случаи на стрес и депресия,които от всеки грип прекарват и по една бронхопневмония.За да сте устойчиви към вирусни и бактериални инфекции трябва да сте психически стабилни.Превенцията и лечението на стреса ще подпомогнат имунната система да се справя по-ефективно с очакваните грип и производни епидемии.Много от антигрипните продукти имат съставки за повлияване на стреса и депресията.Това показва,че комплексният подход е от изключително значение за здравето както на духа така и на тялото.

яну 19

Според медицинската енциклопедия „Синдромът на циклично повръщане“ представлява повтарящи се пристъпи на силно гадене, повръщане, коремни болки с или без главоболие. Хората страдащи от него повръщат многократно, понякога в продължение на дни. Децата са най-податливи и най-често биват засегнати.Засегнатите обикновено преминават през четири фази. Първо започва потене и гадене, които могат да продължат от няколко минути до няколко часа.След това започна повръщането. Често се случва през нощта или в ранните сутрешни часове, като човек може да повръща до шест пъти на час в продължение на дни. По време на този втори етап могат да се срещнат други симптоми, включително болки в стомаха, диария, треска, световъртеж, главоболие, чувствителност към светлина и сънливост.При третата фаза включва човек постепенно започва да се възстановява преди да се оправи. След това цикълът започва отново.Поради естеството на заболяването, страдащите също могат да изпитват краткосрочни състояния като дехидратация, както и по-дългосрочни проблеми като разваляне на зъбите, заради силната киселинност на стомашните сокове.Като причина се изтъква синхронизационен проблем,който кара мозъка да се презарежда и да активира безпричинно зоните на повръщане.Така циклично се преминава през всички изброени фази на състоянието.

яну 18

Развитието на детския мозък значително се повлиява от действията или начина, по който малкият човек манипулира околния свят. В това отношение пъзелите предоставят ключова възможност. Когато редят пъзел, децата се учат да работят директно със заобикалящия свят и променят формата и вида му.Пъзелът дава възможност за развитие на двигателните умения при детето. Става дума за фината моторика, при която се изисква малки и по-специални движения, които реденето пъзелът предоставя. Развитието на фината моторика е ценна за умения като писане, свирене на музикален инструмент.Умението за ефективно разрешаване на проблеми, чието трениране създава пъзелът, е изключително важно. Докато се наблюдават различните парчета на пъзела и се разгадава кое от тях за къде е предназначено, развиваме точно него. Най-общо, пъзелът учи как да се използва ума, за да се намери решение и се мисли по логичен начин.Пъзелите са полезни и по отношение подобряване паметта на детето, тъй като за успешното му нареждане е необходимо да се запомнят цветове и форми на отделните му части.

яну 15

Сънищата провокират оргазъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

По време на сън мнозина срещат своите сексуални фантазии, но според данни на скорошно проучване доста голям процент са тези, които достигат и до кулминация.Според американските специалисти 37% от жените са изпитали оргазъм по време на сън до навършването на 45-годишна възраст. Всъщност жените са имали „нощни оргазми“ сравнително често в периода от юношеството до 50-те години на живота си  без значение дали са обвързани или необвързани.За сравнение, 83% от мъжете съобщават за оргазми по време на сън с или без сънища. В края на пубертета си 70% от момчетата имат „мокри сънища“ като честотата намалява, след навършването на 30 години.За целта на проучването са събрани данни от инревюта на 11 000 души, които отговарят на въпроси, свързани със своята сексуалност, сексуалния си живот и оргазмите. Оказва се, че 70% от жените имат сексуални сънища през живота си, в сравнение с 100% от мъжете.5% от жените изпитват първия си оргазъм по време на сън през нощта, а сред 13% от мъжете първата еякулация се случва по време на сън.

яну 13

Децата копират емоции и поведение от най-ранна възраст

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всяка майка иска най-доброто за детето си.Повечето  родителите прекаляват с изискванията и грижовността към децата си. Забравяйки, че те тепърва ще изграждат своя характер и ценности, често пъти майките вменяват у децата си определени стереотипи на поведение и дори на външен вид.По този повод учени установиха, че у деца в ранна детска възраст се оформя поведение, което не одобрява напълняването, въз основа на въздействието на майките им.Те показали на бебета снимки на хора, чиито лица са с неясни очертания.Някои от хората били дебели, а другите - слаби.Оказало се, че по-малките деца предпочитат да гледат снимки, на които се виждат хора с пълна фигура, а децата над 11-месечна възраст - снимки на хора със слаба фигура.Родителите на децата, участвали в експеримента, попълнили въпросник, за да се прецени отношението им към затлъстяването.Резултатите показали, че децата на родители, които са твърди противници на затлъстяването, е по-вероятно да харесват слаби фигури.Налице е силна взаимовръзка колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло.Тези резултати са съпоставени и с  други фактори - индекса за телесна маса на майката, времето, прекарано от детето пред телевизионния екран, но не е набелязана взаимовръзка.Изненадващото е, че децата научават тези неща в съвсем ранна възраст и копират емоционални и поведенчески модели от родителите..




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат