авг 31

Възприятията ни за цветовете зависят от годишното време и се менят според сезона. Това са открили британски изследователи от Университета на Йорк.В тяхното изследване са участвали 67 души, 45 жени и 22 мъже, които е трябвало да настроят съответно през януари и юни екран, който да излъчва възможно най-чист според тях жълт цвят, без наличието на червени или зелени оттенъци.При анализа на получените данни в изследването те разкриват очевадна закономерност. През юни окото възприема като жълт цвят вълни с по-къса дължина. Това значи, че през лятото жълтото, което виждаме е по-скоро жълто-зелено. През зимата жълтото ни е с по-дълга вълна, или в него има оранжев нюанс, без да си даваме сметка за което. Изводът на учените е, че възприятието ни за чисто жълто се променя в зависимост от сезона.Вероятно чрез този „автобаланс“ на цветовете организмът ни запазва възприятието си за цветовете еднакво дори при промяна на околната среда. Естествено, за да се извърши настройване и калибриране на зрителната ни система към новите условия е необходимо да минат няколко седмици. Но като се замислим, вероятно организмът ни е взел добри мерки да поддържа положителни емоции у нас и въпреки студа през зимата да виждаме света във възможно по-топли нюанси и обратното.

авг 26

Лятна депресия не съществува

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сезонното афективно разстройство (САР) засяга повече от 5% от населението на САЩ. Касае се за т.нар. зимна депресия. Тя се отключва ежегодно с намаляването на продължителността на деня и застудяването на времето. При част от пациентите, диагностицирани с разстройството, се наблюдава лятна форма на страданието, което обаче не е депресия.Само някои от симптомите  се припокриват с тези придепресия. Най-често се наблюдава загуба на тегло и апетит, раздразнителност и нарушен сън,страх,световъртеж,рязка смяна на настроението.При всяка форма на депресия в мозъка се откриват промени. Те са предимно от функционално естество и засягат баланса на биологично активните вещества .При летните проблеми се наблюдава състояние на  десинхронизация.Причина за това е усиленото слънцегреене и високите температури от които мозъка буквално завира.Успокояване на състоянието се наблюдава при престой в студено помещение.Лятната форма на сезонното афективно разстройство изисква медикаментозно лечение,което изключва приема на антидепресанти.Те допълнително влошават състоянието.

авг 25

Недоспиването е в основата на метаболитния синдром

публикувано от: доктор Веселин Герев

Будуващите до късно хора са изложени на висок риск от развитие на метаболитен синдром – най-честото заболяване на обменните процеси.Той представлява съвкупност от няколко рискови фактори, които повишават опасността от сърдечносъдови заболявания и диабет.Проучване сред повече от 2 000 души показва, че „нощните птици“ най-често имат проблеми с теглото, поради което страдат от болно сърце и захарна болест.Специалистите обясняват, че липсата на достатъчно сън значително влияе на обмяната на веществата и способността на храносмилателната система да усвоява въглехидратите, което пък е свързано с рязкото покачване на кръвната захар и високо ниво на инсулина. Резултатът – наддаване на тегло.Впоследствие се повишава и кръвното налягане.Освен това безсънието понижава нивото на отделяния хормон на растежа, който регулира съотношението на мазнините и мускулите в тялото.При изследване на връзката между липсата на сън и наличието на допълнителни килограми, учените стигат до извода, че недоспиването влияе още на усещането за глад и усещането на ситост.Ето защо първата стъпка, за да се спре напълняването и да се подобри съня чрез повишаване на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като единствен продукт на нанотехнологии с контролирано освобождаване доставя на нервната клетка необходимото количество МЕЛАТОНИН още с първия прием.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зъвисимост.

авг 24

Лошото поведение при децата на 3-годишна възраст показва, че те са най-податливи на финансови и здравословни проблеми в зрелия си период. Учените смятат, че идентифицирането на бъдещите престъпници в толкова ранна възраст би могло да се окаже евтин начин за справяне с редица проблеми – от злоупотреба с наркотици до прекалената населеност в затворите.Дългосрочното проучване наблюдава живота на повече от 1 000 деца в Нова Зеландия, за да установи дали има връзка между поведението им като малки деца и постигнатият успех като възрастни.Младежите са оценявани от учители, родители, наблюдатели, както и от самите тях по различни критерии, като ниско чувство на удовлетвореност, толерантност, липса на постоянство в следване на целите си, затруднения при придържане към дадена задача, хиперактивност, необмисленост на действията, нетърпеливост при изчакване на своя ред, нервност, недобросъвестност.Децата с тези характеристики са по-склонни да бъдат самотни родители, да имат криминално досие, а също така и да се превърнат в алкохолици и наркомани. Младежите в Нова Зеландия, които имат нисък самоконтрол, са по-склонни да правят лош избор в своето юношество, като например пушене, нежелана бременност и прекъсване на училище.Лошото поведение води и до здравословни проблеми. Най-често наблюдавани са заболявания, предавани по полов път, наднормено тегло, високо кръвно налягане, проблеми с дишането.Експертите са обнадеждени, тъй като според тях добрите новини са, че самоконтролът може да бъде възпитан, особено когато се открие достатъчно рано. Участниците, които намерили начин да подобрят своя самоконтрол, се справят по-успешно в средната си възраст.

авг 19

Говоренето на висок тон създава стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Идеята да изследва въздействието на крясъка върху човешкия мозък и реакциите ни от него идва на д-р Люк Ърнал след като негов колега се оплакал как плачът на новороденото му бебе направо се забива в мозъка му и отнема способността му да мисли.Няма да навлизаме в теорията на игрите и комуникационните похвати. Само ще отбележим с наш почерк, че с повишаването на глас действително можем да управляваме хората. Писъкът, крясъкът действа директно в мозъка и „отключва пътека“, чиято функция е да се включва като аларма за внимание и страх, констатира изследователски екип от Женевския университет. И колкото по „неравен“ е гласът, толкова по-специфична е реакцията.За да установи мощта на гласа, ученият изследвал въздействието на една фраза, изречена с нормален тон при една група хора и изкрещяна на друга.Успоредно специалисти правят запис и анализират звуковите характеристики на репликите. При викане се получават честотни колебания, които варират между 30 и 150 херца.От анализа на анкетите допълнително се установява, че хората се чувствали най-изплашени, когато колебанията в гласа били най-големи.Естествено, подобно изследване няма как да не върви без изследване на ядрено-магнитен резонанс. Активността на мозъка  при слушателите показала, че е особено чувствителна при крещене, като още по-активна била при по-висока амплитуда на звука.
Изследователите установили също, че мозъкът реагира по-остро и на някои звукови сигнали от типа на алармените, но това се отнася по-скоро, когато звукът се чува инцидентно, а не, примерно, всяка сутрин. Тепърва ще се изследва как да бъдат използвани различните честоти, за да се получи ефективният алармен звуков сигнал, да речем, който ни буди  сутрин за работа.

авг 18

Сексуалното главоболие-нов психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът е всепризнат метод за освобождаване на напрежението, облекчаване на главоболието, физическо и психическо възстановяване.Не и за тези мъже, страдащи от сексуално главоболие.”Сексуалното главоболие” се наблюдава при 1% от мъжката популация. Състоянието е официално признато от медицинската общност и вписано в класификацията на различните видове главоболия.В повечето случаи се касае за нарастваща тъпа болка във врата и главата в течение на сексуалния акт. Кулминацията на главоболието настъпва при достигане до оргазъм. Тогава интензитетът на болката е най-силен. Главоболието се запазва в следващите часове, дори в следващите ден-два.В други случаи, главоболието дебютира неочаквано и рязко с настъпването на оргазъм. Каквато и да е динамиката на болката, тя не се появява при всеки сексуален акт. Въпреки това, сексуалното главоболие е особено неприятно, защото придава горчив привкус на моментите, в които мъжете са най-отпуснати и щастливи.Все още малко се знае за причините и точния механизъм на възникване на сексуалното главоболие. Учени свързват състоянието, както с генетична предразположеност, така и с хронично натрупан стрес, променящ реакцията на мозъка към усещането на оргазъм. 

авг 17

Катеренето по дървета подобрява паметта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако искате да подобрите паметта си, се отдайте на любимите игри от детството, като катеренето по дървета и ходене боси.Работната памет, тази която използваме всеки ден, за да запомним телефонни номера, за да следваме инструкции или за да изпълним списък за пазаруване, може да бъде подобрена с 50% с най-различни дейности.Част от тях са детските игри – балансиране върху тясна греда, катерене по дърво, ходене боси и др. Тези, които биха се срамували от подобни детски изяви в зряла възраст, биха могли да постигнат същия ефект с тенис, скуош или футбол.До тези изводи стигнаха учените от университета в Северна Флорида. Те извършили експерименти със 72 мъже и жени на възраст между 18 и 59 години, като тествали тяхната работна памет.Доброволците трябвало да запомнят списък от телефонни номера в обратния им ред. След това някои от тях били подложени на различни физически упражнения – катерене по дървета, ходене боси и по тънка греда.Паметта им отново била подложена на изпитание след тези занимания. Но само онези доброволци, които били преминали през детските игри, показали подобряване на паметта. Дори онези, които правили йога упражнения, не могли да достигнат резултатите на „катерачите“.Детските игри насочват мозъчните процеси в посока към пространствено ориентиране на горните и долни крайници. Това мобилизира мозъка бързо да „обновява“ получената информация, което в крайна сметка се отразява и на работната памет.За разлика от детските любими игри, упражненията по йога са много по-статични и не мобилизират точно онези мозъчни центрове, отговорни за работната памет, изтъкват учените.

авг 12

Безсънието засилва депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Продължителното безсъние може да влоши протичането на депресия при пациенти на средна възраст, получаващи стандартно лечение.  По принцип безсънието се счита за един от симптомите на депресия, а последни данни сочат, че то бележи началото и рецидива на депресивен епизод.За да изследва особеностите на проблема изследователи наблюдават 1801 пациента на над 60-годишна възраст. Сред тях смущенията в съня са били с различна интензивност. След 6-месечно лечение на депресия безсънието персистира у не малка част от тях. Сравнявайки състоянието им, с това на депресивно болни без нарушения на съня, се оказва, че сред първите състоянието  по-трудно се поддава на терапия.За специалистите все още не е категорично ясно дали депресията и инсомнията е пряко свързана с депресията или те възникват като независими едно от друго състояния.Като основна причина за проблемния сън се посочва недостига на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е високотехнологичен продукт с контролирано освобождаване.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ доставя на нервната клетка необходимото количество от хормона на съня и помага за добър сън през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

авг 11

Често след дълъг работен ден човек няма сили за нищо друго, освен да седне пред телевизора в търсенето на малко покой и забавление.Tози навик обикновено успява да заличи напрежението и умората, но пък създава у силно чувство на вина и провал.Заседналият начин на живот е рисков фактор за развитието на диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, като освен това се свързва с висок спад на мозъчната функция,което граничи с депресия.Осъзнаването на тези медицински факти събужда у човека усещането, че отлага други, много по-важни задачи за вършене или просто не използва свободното си време по най-умния и здравословен за него начин.Така осъзнаваме, че всички тези часове прекарани на дивана, биха могли да бъдат оползотворени чрез спорт, четене или най-малкото – поемане на личните задължения.Ето защо хората усещат, че нямат достатъчно голям контрол над себе си и са на практика доста по-мързеливи и спокойни, отколкото биха искали.Същото важи и за времето, през което „сърфираме“ из нета.Навикът със заседяването пред телевизора и компютъра  вреди и на ума, и на тялото ни.И освен че крадат от времето и здравето ни,медиите  ни карат да се чувстваме и непълноценни хора. Така вместо ресурс за възстановяване, имаме още един стресиращ фактор в ежедневието си.

авг 10

Социалната фобия се дължи на високо ниво на СЕРОТОНИН

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нивото на серотонин в мозъка при хора със социална тревожност е по-високо, съобщават изследователи от Университета на Упсала, Швеция. Социалната тревожност е вид тревожно разстройство , при което се появяват симптоми като обърканост, потиснатост и изпитване на неудобство при ситуации на общуване. Досега се смяташе, че нивото на невротрансписера при социофобията е ниско. Сега, напротив, се намира, че колкото повече е серотонинът , толкова по-силна тревожност изпитват засегнатите.От друго малко изследване става ясно, че в три четвърти от случаите симптомите на тревожност са се проявявали още в юношеските години и детството. Именно при тези хора с течение на времето емоционалното разстройство се задълбочава и то се поддава на терапия в много по-трудна степен.Психиатрите обикновено назначават терапия със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), които потискат усвояването на невротрансмитера от невроните в мозъка,което ще се окаже грешка.За изследването е използвана специална PET - позитрон емисионна томография- технология за сканиране на мозъчната активност, при което учените засичат, че амигдалата отделя доста повече серотонин при социална фобия и съотношението между неговото количество и степенна на тревожност са правопорпорционални. Амигдалата е особена мозъчна структура, от която зависят изконните ни емоции. В нея се зараждат едни от най-примитивните, в това число и страхът.Това становище не изненадва научната общност, неотдавна друг екип е регистрирал по-висока активност на тази мозъчни структура при социофобия, което може да се интерпретира като свръхчувствителност на центъра за страха. Според изследователите най-вероятно социофобията се дължи на излишъка на серотонин и се налага да се лекува с успокоителна терапия.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат