ное 30

Самотата отключва депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Самотата може да „отключи“ клетъчни промени в организма, които да повишат риска от разболяване или да намалят продължителността на живота. Според данните на предишни проучвания рискът се отнася за хората от всяка възраст.Затова самотата може да се разглежда като  здравословен проблем.
По време на настоящото проучване екип изследователи  установяват, че самотата може да провокира отговора „бий се или бягай“. Той може да окаже въздействие върху образуването на бели кръвни клетки и евентуално да увреди имунната система.Проучването се базира на данни от 141 по-възрастни хора, които взимат участие в друго американско проучване, чийто фокус е насочен към социалните взаимоотношения.Изследователите обясняват, че самотните хора поради склонността към стрес и депресия имат по-слаба имунна система, както и повече възпалителни процеси в организма. При тях здравословното състояние е много по-уязвимо, защото се чувстват застрашени.Оказва се, че противно на мнението на мнозина, самотата не е естествена част от остаряването. Тя не само прави живота нещастен, но може да има и сериозно влияние върху физическото и психическото здраве на засегнатия.
От проучвания става ясно, че над един  милион души не са разговаряли с приятел, съсед или роднина за повече от един месец.

ное 27

С днешният черен петък започва предпрезничната мания

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът от това да направят празниците един щастлив момент за всички, може да изложи жените на сериозен риск от сърдечно-съдови проблеми.Напрежението, причинено от множество задачи като готвене, купуване на подаръци и организиране на семейни събирания, може да доведе до стрес, който да увреди сърцата на жените.Описани са и няколко случая на индуцирана от стрес кардиомиопатия около празниците. Това се случва, когато жените са подложени на по-големи количества стрес за кратък период от време, както и когато стресът е усложнен и от друго травматично събитие, като смърт в семейството, автомобилна катастрофа.Състоянието е често срещано сред жените, които са в края на 50-те до средата на 70-те им години.Сднешният черен петък започва предпразничната еуфория на пазаруване и харчове.Стремежът на повечето от нас е да си купят емоции.Това усещане е илюзорно и създава допълнителен стрес след празника-тласка към следпразнична депресия.Моят съвет към всички Вас е да си създавате емоции,което понякога не струва нищо и носи много повече радост за околните.Така радостта от празниците ще бъде истинска а понякога и двойна.

ное 25

Стресът-основен виновник за аритмията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според проучване на американски учени, ако човек умее да контролира гнева си, той може да спаси живота си. Според тях електрическите колебания, които се предизвикват като следствие на изпитания гняв, предполагат развитие на аритмия при хората с имплантиран кардиостимулатор. Това изследване първо било насочено към изучаване връзката между гнева и другите силни емоции с аритмията, т.е. да свърже стреса и спирането на сърцето. Спирането на сърцето е състояние, при което то прекратява съкращенията си и не насочва кръвта към мозъка и другите органи. При около 400 000 американци всяка година настъпва спиране на сърцето. Най-често това са хора във възрастта от 30 до 40 години. Пристъпите са два пъти по-често при мъжете.Авторите на изследването смятат, че стресът, и по-точно, гневът отключват механизма на аритмия.Стресът влияе на сърдечната тъкан както и на сърдечният ритъм чрез адреналина. Затова антистресовата терапия е задължителна за хора с висок риск от аритмия.В повечето случаи на аритмия спешно се търси кардиолог,който най-често назначава регулираща ритъма терапия без да се обръща внимание на първопричината за това състояние а именно стреса. Затова много хора са паникьосани когато въпреки терапията състоянията на аритмия се повтарят.Най-честият вариант е да им се изписват тройни и четворни комбинации регулиращи ритъма продукти,което също не дава добър резултат.Регулирането на стресовото ниво с успокоителни синхронизира сърдечният ритъм и не е необходимо приемането на шепи кардиологични продукти.

ное 24

“В депресия съм” стана нарицателно

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много  хора,които са под стрес време на време да изпадат и  в депресия, която е напълно закономерна и естествена за някои  психотравмени ситуации.За съжаление депресията днес се превърна в “модна” болест. Смята се почти за “елегантно”, да се казва “Аз съм в депресия” и с това да се оправдава липсата на трудов ентусиазъм или цялостно понижения жизнен тонус.Понятието депресия стана нарицателно както в миналото невроза.Тази “мода” има обаче две лица. От една страна хората, страдащи от депресия, вече изпитват по-малък натиск и по-голямо разбиране от страна на околните, а от друга – депресия започна да се нарича всеки вид скука и по този начин заболяването като че ли излезе от списъка на сериозните проблеми.Затова съществуват различни начини за класификация на депресията. Един от най-разпространените е според честотата на нейната проява.Единичният случай на депресия се нарича “депресивен епизод”. Продължителната, но слабо изразена депресия – “дистимия”, а депресията, появяваща се от време на време – “рекурентна”. Във всички северни страни особено значим проблем е ”сезонната депресия”, която е разновидност на рекурентната.Напълно правилна е да се твърди, че сезонът на  депресията е през  есента и се предизвикват от липсата на достатъчно светлина.Много хора през зимата практически не виждат слънчевата светлина. Те отиват на работа и се връщат от там по тъмно.Като реакция на психиката се получава намаляване на СЕРОТОНИН - хормонът на спокойствието,тонуса и настроението.Липсата на СЕРОТОНИН ни прави вяли,апатични,емоционално нестабилни.За мен СЕРОТОНИН дава цвят на живота ни.Тъй като ни предстои да се радваме на все по-малко светлина меланхоличните нагласи при повечето от нас ще се засилят.За да преодолеем тегавото настроение и отново да върнем цвета в ежедневието си е нужно да повишаваме нивото на СЕРОТОНИН.В Скандинавските страни ,където сега настъпва постоянен мрак това се прави като хората се излагат на светлина-в солариуми.Най-ефективна помощ се получава ако приемаме готов серотонин под формата на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е единственото серотониново хапче,продукт на нанотехнологии.Благодарение на свойството”контролирано освобождаване” ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ стабилизира и набавя в нервната клетка необходимото количество СЕРОТОНИН.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е изцяло природен продукт и приемът му не предизвиква зависимост.

ное 23

Инсомния-безсъние- е първият симптом на стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мнозина днес спят нездравословно, поради различни причини. Оказва се, че по-вреден за здравето е този модел на съня, при който се ляга в разумно време, но се будим на всеки няколко часа, в сравнение с по-краткото време дълбок сън.Проучването е  е първото, което сравнява ефекта от двата вида сън сред група от 62 мъже и жени в добро здраве. Никой от тях не страда от проблеми със съня. Доброволците прекарват три дни и нощи в лаборатория и всяка вечер преди лягане отговарят на въпроси, които ценят да оценят настроението им. Докато те спят, изследователите „измерват“ стадиите на съня, за да могат да оценят качеството му.На произволен принцип една трета от участниците са избрани да бъдат събудени няколко пъти през нощта. Друга една трета заспиват по-късно, но сънят им не е нарушаван. Останалите, които влизат в контролната група, спят непробудно и достатъчно време през цялата нощ.Когато се сравнят резултатите от трите групи, се установява, че сред тези, които спят „накъсано“ или по-малко от необходимото, има понижаване в нивата на позитивното настроение още след първата нощ.През следващите нощи тази тенденция се запазва сред участниците, при които сънят е нарушен, но не и сред тези, които спят по-малко. Този спад в позитивните емоции се появява, без значение от това какво настроение са съобщили участниците. Нарушеният сън може да окаже по-силен ефект върху влошаване на положителното настроение, отколкото върху повишаване на негативните емоции.Това неизменно се отразява върху нивата на стреса, напрежението и развитието на депресия.Като основна причина за влошеното количество и качество на съня се посочва недостига на МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като продукт на високи технологии доставя на нервната клетка необходимото количество от хормона на съня още с първите няколко приема. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

ное 20

Социалните мрежи вредят на детската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Фейсбук свързва приятели и също така може да има благоприятен ефект върху самочувствието. Изследователи от Университета в Монреал наскоро установяват, че социалната мрежа е възможно да окаже стресиращ ефект върху тийнейджърите. В данните на проучването се съобщава, че сред подрастващите нивата на хормона на стреса кортизол са по-високи, в сравнение с тези, които имат по-малък от този брой приятели в социалната мрежа.За целта на проучването участие взимат 88 деца, на възраст между 12 и 17 години. Те дават информация относно използването на Фейсбук, включително колко често посещават социалната мрежа, какъв е броят на приятелите им, по какъв начин се представят там и как подкрепят своите онлайн приятели.По четири пъти на ден се взимат проби за изследване на кортизол от подрастващите в продължение на три дни. Установява се, че сред тези, които имат повече от 300 приятели, нивата на този хормон са по-високи.Разбира се Фейсбук  не е единственият фактор, който влияе на нивата на кортизола сред тийнейджърите. Такива са и пубертетът, домашната работа и учебните занятия.Въпреки това, се установява, че  социалната мрежа е отговорна за около 8% от покачването в нивата на стресовия хормон. Изследователите поясняват, че депресията не се проявява незабавно сред тези, които имат по-високи нива на кортизола.От данните на предишни проучвания става ясно, че подрастващите, които много често използват Файсбук, имат нарцистични качества,нямат реални приятели и получават по-ниски оценки в училище.

ное 18

Окситоцин редуцира наднорменото тегло

публикувано от: доктор Веселин Герев

Приемем на  окситоцин, може да бъде нов начин за борба със затлъстяването. Ефектът от окситоцина се тества в момента по време на клинично изпитване в САЩ. В данните на предишно по-малко проучване се посочва, че прием на окситоцин  преди хранене  намалява количеството изконсумирана храна.Това може да доведе до загуба на 17 кг за една година, поясняват изследователите, които участват и в двете проучвания. Хормонът се образува по време на активности като секс, целуване и раждане. Установено е, че той „задейства“ рефлекса на изтласкване на плода. Окситоцинът помага също така и за предизвикване на раждане и за отделянето на кърма при кърмещите майки.Чрез кърмата окситоцин се предава от майката на детето.Затова кърмените деца са по-спокойни,наддават повече и растат по-бързо от тези захранвани изкуствено.Това предопределя и нивото на окситоцин в бъдеще.Целта на настоящото проучване е да се провери ефектът на хормона върху 25 мъже в добро здраве, като цяло, като около половината от тях страдат от наднормено тегло.От резултатите става ясно, че тези, които приемат окситоцин, консумират 122 калории по-малко, в сравнение с приелите плацебо.

ное 17

Зависимост към сирене-научен факт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Затова не е съвсем неочаквано, че изследване, проведено от университета в Мичиган, доказва научно, че сиренето действа пристрастяващо.В научния си труд учените разглеждат кои храни биха могли да бъдат пристрастяващи и заключват, че някои от нещата, които ядем, ни карат да искаме още и още от същото не толкова заради вкуса, колкото заради начина, по който са приготвени.Оказва се,че колкото по-мазна е храната, толкова повече тя води до пристрастяване.Най-изумителната част е, че независимо, че голяма част от хората определят пицата като любимата си храна, всъщност те я харесват толкова много основно заради сиренето в нея.Различните видове сирене и неговите производни са сред най-любимите храни на мнозинството от хората основно заради млечния протеин, наречен казеин - единственият протеин в природата, чиято първа и основна функция е хранителна, а не структурна или метаболитна.Млякото съдържа малко количество казеин, но за да се произведе сирене от какъвто и да е вид, са необходими големи количества мляко. А субстанцията, която отделя мазнините и водата едни от други - неслучайно отново се нарича казеин.По време на храносмиляне, казеинът отделя пептиди, наречени казоморфини, които действат подобно на опиум за организма и които ни карат да чувстваме задоволство и… пристрастяване.Казоморфините са свързани с рецепторите чрез които оказват пристрастяващефект.

ное 16

Ако имате брада не е задължително да сте терорист

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нова мода! Мъже носят големи бради и карирани ризи. Улицата я нарича “лъмбърсексуалност”, защото с брадите и в ризите си мъжете приличат на дървосекачи.Лъмбърсексуалните не носят брадви,не се топлят на дърва.Оказва  се, че този външен вид е особено привлекателен за дамите. Във времена на индустриална революция и модернизация, сеченето на дърва се запази като традиция, в която работниците се гордееха с това, което правят, гордееха се с физическата си сила и мъжеството си и пазеха своя индивидуализъм.Метросексуалността се налагаше сред нежния пол, въпреки че представителите ѝ,  изглеждаха нежни  и женствени.Сега на мода е брадата.Тя не само скрива лицето,но психологически прикрива изражение,което говори за вътрешното ни състояние.Затова ако не може да Ви поникне брада  може да ползвате козметичната хирургия да Ви присади косми на лицето и да бъдете в крак с модата.

ное 13

Ако днес сте сексуално неактивни не е виновен петък 13-ти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Здравословният сексуален живот не се изчерпва с употребата на предпазни средства. Някои ежедневни навици могат да попречат в това отношение, макар на пръв поглед да нямат общо. Когато става дума за алкохол, умерената консумация може да бъде полезна за повишаване на либидото при жените, но твърде големите количества могат да доведат до невъзможност да се достигне до оргазъм. Според данните на проучване хроничният алкохолизъм, дори и след години на трезвеност, може да доведе до дългосрочно увреждане на сексуалната активност.Това ражда аклохолната ревностова параноя.
Пушачите имат още една основателна причина да се откажат от вредния навик. Тютюнопушенето не е полезно за кръвообращението, като вредата е за сърцето и половите органи. Според експертите пушенето е тясно свързано с еректилната дисфункция.Медикаментите също могат да бъдат причина за понижено либидо. Специалистите обясняват, че от Администрацията по храните и лекарствата не изискват тестване или съобщаване за странични ефекти на лекарствата, свързани със сексуални нарушения. Трябва да се има предвид, че в голяма част от случаите на неспособност за достигане на оргазъм, причината е в прием на даден медикамент.Антидепресантите например са известни с понижаване на сексуалното желание. Също така, всичко, което води до изсушаване на слузните мембрани – като антихистамини, може да допринесе за вагинална сухота. В тези случаи проблемът следва да се обсъди със специалист.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат