юни 30

Антидепресантите правят костите чупливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените, които приемат антидепресанти в периода на менопаузата, са изложени на 76% по-голям риск от костни фрактури, предупреждават изследователи. От техните наблюдения става ясно, че опасността остава в продължение на няколко години, след приема на медикаментите.При много жени началото на менопаузата „отключва“ промени в настроението и епизоди на депресия. Всяка година на стотици от тях се предписват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.Това лечение понякога се назначава, за да помогне на жените при други симптоми, свързани менопаузата, като синдром на дразнимото черво, горещи вълни и нощно изпотяване.Според данните на ново проучване сред страничните ефекти на тези антидепресанти може да бъде отслабването на костите.За своите цели изследователите анализират данни от 370 000 жени, които са в периода на менопауза. 137 000 от тях приемат селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Специалистите сравняват данните от тези участнички с друга група от 236 000 жени, които през същия период приемат лекарства за нарушено храносмилане. След анализа на всички данни става ясно, че сред участничките, приемали антидепресанти, костните фрактури са с 76% повече година след началото на лечението. Две години, след началото на приема на медикаментите рискът е 73%, а пет години след назначаване на лечението– 67%. Изследователите подчертават, че резултатите са изцяло статистически, поради което не може да се определи конкретна причина за неблагоприятния ефект. От предишни проучвания става ясно, че антидепресантите влияят на метаболизма на костите и те стават по-тънки и ги отслабват.За да се избегнат неприятните странични ефекти на антидепресантите е синтезиран готов серотонин на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е единственият продукт на високи технологии с контролирано освобождаване,който доставя на нервната клетка необходимото и количство СЕРОТОНИН без страничните ефекти на антидепресантите.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юни 29

Психиката определя дирекно състоянието на имунитета

публикувано от: доктор Веселин Герев

Досега учените бяха убедени, че мозъкът няма никаква директна анатомична връзка с имунната система. Следователно наличието на лимфни съдове в мозъка е останало незабелязано при многобройните извършени досега дисекции. Това доказва, че все още е възможно да се открият важни анатомични структури, които да бъдат описани в следващите издания на учебниците по анатомия.Тези лимфни съдове са “скрити” зад голям кръвоносен съд в зона, която трудно може да се изследва под микроскоп .  Сега вече знаем, че като всички други органи мозъкът също е свързан с имунната система посредством лимфни съдове.Специалисти са на мнение, че откритието може да допринесе за по-доброто опознаване на редица заболявания, които засягат централната нервна система и имунната система.Сред тях са множествената склероза и болестта на Алцхаймер, която е свързана с натрупване на бета амилоидни протеини в мозъка.Това  натрупване може да се дължи на лошото им пренасяне от лимфните съдове.

юни 26

Качествен сън за здраво сърце

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато става дума за здравето на сърцето, некачественият нощен сън може да бъде вреден толкова, колкото тютюнопушенето. Проучване установява, че нарушенията в съня удвоят риска от сърдечен удар или инсулт сред мъжете.В проучване на СЗО се включват 657 мъже, на възраст между 25 и 64 години, които не са страдали от инфаркт, инсулт или диабет. От самото начало на проучването през 1994 г. започва да се оценява качеството на съня.През следващите 14 години се регистрират всички случаи на инфаркт на миокарда и инсулт. По време на проучването, близо две трети от участниците, които биват засегнати от сърдечен удар, се оказва, че страдат от нарушение на съня.Специалистите заключават, че при мъжете с подобни проблеми има повече от 2,6 пъти по-голям риск от инсулт, което е с 1,5 пъти повече, в сравнение с тези, които не страдат от проблеми със съня.Редица предишни проучвания в областта сочат, че недостигът на качествена почивка през нощта може да окаже неблагоприятен ефект върху множество аспекти на организма. Учени дори го свързват с преждевременно остаряване на клетките.Дефицитът на сън е причинен от недостига на МЕЛАТАНИН-естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е единственият продукт на българския пазар с контролирано освобождаване.Това означава доставка на необходимите количества МЕЛАТОНИН още с първия прием.Така си осигуряваме добър по количество и качество сън и ползотворна почивка.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ Е ИЗЦЯЛО ПРИРОДЕН ПРОДУКТ И ПРИЕМЪТ МУ НЕ ПРЕДИЗВИКВА ЗАВИСИМОСТ.

юни 24

Жълтият кантарион или хиперикум перфоратум е най-старата известна билка за повлияване на психически проблеми.С активната си съставка хиперицин кантарионът действа на нервната клетка като антидепресант.Повлияват се добре състояния както на страх и панически пристъпи така и на депресия.Тъй като билката е с мощен ефект прилагането и трябва да става само под лекарско наблюдение.Неслучайно в Германия продукти съдържащи жълт кантарион са лекарствени средства а не хранителни добавки.Вредите от кантариона могат да се получат при самолечение когато на фона на силно нервно напрежение се очаква успокоителен ефект а той не се получава.Трябва да се знае,че ефект от жълтия кантарион се получава с натрупване и редовна употреба в рамките на седмица.Антидепресивен ефект може да се наблюдава след три четири седмици редовна употреба.Приготвянето на билката става по два начина-чрез отвара или запарка.Първият начин дава повече активна субстанция но вкусът е отвратителен,особено за деца.Жълтият кантарион се използва и като средство против проблеми от стомашно-чревния тракт.Когато те са на стресова основа се повлияват добре-например стрес язва,стрес гастрит,в другите случаи- когато причината е органична състоянието се влошава.При предозиране особено при деца могат да се наблюдават халюцинации,безсъние,бълнуване,крампи.Затова бъдете внимателни при употребата на тази безобидна билка-може да си навредите сериозно.

юни 23

Голата амбиция прави хората нещастни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Амбициозните хора, които се стремят да са първи в училище, в университета или на работното си място, са изложени на по-висок риск от намаляване на жизнения си път.Освен положителните ефекти, като издигане и успех в образованието и кариерата, амбицията крие много недостатъци.Въпреки многобройните си постижения,амбициозните натури са по-нещастни и по-често страдат от тревожност и стрес.В проучване обхващащо голям диапазон от жизнения цикъл на 717 души, изследователите установяват, че амбицията на тези хора не им е доставила желаното удовлетворение, което може да навреди на здравословното им състояние в по-късен етап от живота и дори да скъси жизнения им път.Участниците в проучването са завършили с отлични резултати едни от най-престижните университети в света, като Харвард, Йейл, Принстън, Станфорд, Колумбия, Корнел, Бъркли, Оксфорд и Нотр Дам.Заради амбицията и агресията за постигане на целите при тези хора се ръсят големи  количества от стресовия хормон-кортизол и така  се стига  до психически проблеми така също  и до влошаване на здравословното състояние.Това обаче съвсем не означава да не сме амбициозни и трудолюбиви. Важно е да се намери балансът, при който се постига щастие и удовлетворение от личните постижения.
юни 22

Наргилето вреди повече от цигарите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Резултатите от британско изследване показват, че пушенето на ароматен тютюн с наргиле е също толкова вредно, колкото са цигарите. Хората, които пушат наргиле, поемат четири до пет пъти повече въглероден окис, отколкото с цигарите. В Центъра за изследвания за контрол над тютюна, са извършени редица тестове, показващи, че наргилето е вредно въпреки, че според много от анкетираните “това дори не е пушене”. Високите нива на въглеродния окис в кръвта могат да причинят мозъчни увреждания и изпадне в безсъзнание, категорични са специалисти. Въглеродният окис при пушенето на наргиле не е единственият риск, предупреждават експертите. Според тях, споделянето на един уред улеснява предаването на инфекции като херпес, грип, херпес и дори туберколоза. Според друго проучване, човек може да се пристрасти към пушенето на наргиле не по-трудно от колкото към цигарите, а е дори и по-вредно вследствие начина, по който се прави. При наргилето пушачът вдишва по-дълбоко и с по-голяма честота. Смята се, че еднократното му използване се равнява на 100 цигари. Защитниците на наргилето казват, че не е необходимо димът да се вдишва до ниво бели дробове. Считат тръбата, която използват за достатъчно надеждна мярка. Изследванията обаче сочат, че тези пушачи вдишват голямо количество токсини с карциногенен потенциал за дихателаната система. Макар и една част от никотина да се филтрира през водата, тази, която преминава е по-голяма. Специалистите съветват прекратяване употребата на наргиле, докато не се осигури начин за намаляване на вредата.

юни 19

Бисквитите също водят към депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

След натоварен ден повечето хора посягат към нещо сладко, за да се успокоят. Американски учени обаче установиха, че бисквитите и сладкишите могат да се отразят зле на психиката ни.Виновни за това са съдържащите се в тях трансмазнини, които са в изобилие в тестените изделия. Те могат да променят начина, по който регулираме емоциите си.Изследване на учени от университета на Сан Диего с 5000 души показа, че приемащите повече трансмазнини контролират по-зле чувствата си.Те не ги осъзнават добре, по-неспособни са да ги преценят и да контролират настроението си.Връзката между трансмазнините и настроението като цяло не е изучена добре.Изкуствените трансмазнини се образуват чрез хидрогениране на олиото, което го втвърдява. Те могат да се използват както за пържене, така и в преработените храни.За бисквити и сладки са предпочитани, защото удължават трайността им.Известно е, че трансмазнините повишават холестерола в кръвта, което може да предизвика сърдечносъдови заболявания.

юни 17

Лидерите най-често са психопати

публикувано от: доктор Веселин Герев

Един на всеки 25 лидери може да е психопат  гласят резултатите от  ново проучване, проведено от психолога Пол Бабиак.Той изследва 203 професионалисти в корпоративната сфера, избрани от компаниите им за участие в програма за обучение по мениджмънт.На оценка с тест са регистрирани психопатичните черти на мениджърите, чрез версия на стандартен списък симптоми на състоянието.Оказва се, че психопатите, които биват характеризирани като напълно аморални и заинтересовани единствено от властта и личните си удоволствия, могат да бъдат прекалено толерирани в бизнес средите.Когато алчността се счита за качество, а търсенето на облага от всяка ситуация е най-важната ценност, психопатите могат да процъфтяват. Други типични черти за този вид поведение са чарът и манипулативността.Според проучването психопатите всъщност нямат особени качества за управление на бизнеса, но са умели в изкачването за „корпоративната стълба“, защото могат да прикрият слабостите си чрез едва доловимо манипулиране и очароване, както на по-висшестоящите, така и на подчинените им служители.Затова е почти невъзможно да се направи разлика между истински талантлив ръководител и психопат.Преди всичко обаче трябва да сме наясно, че думата „психопат“ не винаги се отнася за безмилостни серийни убийци. В тази категория попадат и хора, които насочват енергията си в по-малко насилствени дейности, например да принуждават служителите да работят постоянно извънредно.
юни 16

Самоувереност и параноя пречат на реализацията ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Човек е изграден не само от положителни, но и от отрицателни качества. В някаква степен и двете могат да окажат голямо влияние върху поведението на дадена личност. Дали това влияние ще помогне или навреди при определени обстоятелства зависи единствено от самия човек.При проучване се установява, че когато един човек има прекалено високо мнение за себе си и смята, че е много добър в дадена област, дори и да не е така, той може да накара околните да повярват на думите му.Самоувереността може значително да помогне при намирането на дадена работа или изкачването на по-голям пост във фирмата, тъй като вдъхва желание за успех и стремеж за постигането му, дори и компетенциите на дадения кандидат да не са достатъчни.Специалисти констатират, че самоуверените личности търсят по-висок социален статус. Попадайки в една такава среда те си отварят големи възможности за започването на просперираща кариера.В друго проучване изследователите разглеждат влиянието на параноята и отрицателните качества и как те могат да окажат влияние върху професионалното му израстване.Като цяло параноята представлява психично състояние, което се характеризира с повишена тревожност и появата на ирационален страх. Това може да попречи на социалните контакти и респективно на издигането на работното място.Склонните към параноя личности гледат подозрително на колегите и обкръжението си и са недоверчиви към нови възможности и предложения.Всеки трябва сам да осъзнае положителните си и негативни качества и да съумее да се възползва от предимствата и недостатъците им, като по този начин изгради добра представа за себе си в околните.

юни 15

Добрият сън е антиейджинг средство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Липсата на достатъчно сън ускорява процеса на стареене сред по-възрастните. Поредната вреда от некачествената почивка през нощта се установява по време на проучване. В данните се посочва причинно-следствена връзка между недостига на сън и етиологията на биологичното остаряване.
Проведени са многобройни проучвания, които изследват ефекта на съня, както и липсата му, върху здравето. Техните хипотези са подкрепени и от настоящето, а именно – липсата на сън е пряко свързана с повишения риск от развитие на заболяване. Причината е, че се насърчават молекулните процеси, участващи в биологичното стареене. Оказва се, че липсата на сън дори само за една нощ, активира важни биологични пътища, които допринасят за биологичното стареене. Това обяснява авторът на труда – Джудит Каръл от Университета на Калифорния, Лос Анджелис в САЩ. Участие в проучването взимат 29 доброволци на възраст между 61 – 86 години, като 48% от тях са мъже. Участниците преминават тестове, по време на които сънят им е нарушен за период от четири нощи. Това включва адаптация, прекъсване на съня, частично лишаване от сън.Част от участниците съставят контролна група, което означава, че те спят без никакви нарушения през експерименталния период и организмът им има възможност да се възстанови. Причина за влошаване на съня е липсата на МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единственият продукт на българския пазар,който осигурява на нервната клетка необходимото и количество МЕЛАТОНИН още с първия прием.Резултатът е добър по количество и качество сън.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е и клинически най-изследваният продукт,забавящ стареенето.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат