май 23

С покачването на температурите се засилва и тревожното настроение при хората, страдащи от епизодично напрежение. Засилването на тревогата е обикновено в следобедните часове и може да прерасне в страх. Настроението е неустойчиво, много често се колебае между депресивно и агресивно. Психологичните симптоми са придружени от главоболие, световъртеж, гадене, сухота в устата, сърцебиене и изпотяване. Причина за така наречените пристъпи или паник атаки е силното слънцегреене. То активира мозъчната активност и причинява взривове в нервните клетки. Затова състоянието протича пристъпно. При засилване на симптомите се появява безсъние, както и продължителни и кошмарни сънища. При подобни симптоми  много често състоянието се маркира като паника и лечението влошава състоянието. Генерализираната тревожност само имитира панически пристъпи, но не е паника. Изисква се добра квалификация на терапевта, за да отграничи двете състояния ида не мъчи допълнително пациентите си!

май 10

Ученик на 13 години посегна на живота си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Винаги е трудно да се говори за суицид, особено когато е извършен от дете. Причината на пръв поглед е фрапантна - двойка по математика при отличен ученик. Анализът на ситуацията обаче показва съвсем друг мотив. Ще се окаже най-вероятно, че ученикът е жертва на психичен тормоз. Обикновено в периода на юношеството настъпват няколко психични промени, които променят драстично поведението на подрастващите. Това са - кризата на авторитетите, на приоритетите и криза на сексуалността. За тези промени съм писал много но сега ще обърна внимание отново на жертвата на психичен тормоз какъвто смятам че е случаят. Избира се жертва  от групички в училището . Това са деца с недъзи, дефекти или отлични ученици. Към тях “общността” е особен жестока-обект са на подигравки, обиди, заплахи. Поставянето на слаба оценка на отличен ученик е повод в къщи той да бъде укоряван.Всичкото това напрежение избухва и тласка младежът към крайни  и автоагресивни действия. Разликата между случая в Белград и този в Пловдив е в структурата на психиката при юношите. Този от Сърбия е екстраверт и е “наказал” околните а в България е интроверт и е “наказал” себе си.

май 5

Агресията се връща обратно към вас

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато преди години съм слушал този слоган - от заглавието на публикацията- в рекламните паузи на една музикална телевизия винаги съм се чудил защо в една телевизия с юношеска аудитория се обръща такова внимание на този факт. Едва след убийствата в Сърбия ми стана ясно за причините. На агресията наистина се отговаря с агресия и това е постулат дори в закона за запазване на енергията, който е природен закон. Днес всички като рупор крещят срещу извърtителите и се плъзгат мазно по повърхността. Никой обаче не проявява аналитичност и не навлиза в дълбочината на проблема. Колкото и невероятно да звучи виновниците и в трите случая са потърпевшите. Именно тяхната агресия и системен тормоз върху жертвите кара самите жертви да трупат напрежение, ненавист, злоба, които в един момент не могат да контролират и те се превръщат в агресивни импулси. Именно тези агресивни импулси са основен двигател на извършените деяния. Това е тезата ми - защо жертвите са самите провокатори и търпят последици заплащайки с  живота и здравето си заради собствената си безкритичност. Това само доказва слогана-АГРЕСИЯТА СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО КЪМ ВАС!

май 3

Агресия в сръбско училище взе 8 жертви

публикувано от: доктор Веселин Герев

Четиринадесет годишен ученик от сръбско училище застреля осем свои съученици и рани учител по време на час. Ученикът по описание на познатите му бил тих, скромен, не е проявявал симптоми на агресия, бил отличник. По информация от училището причина за стрелбата била слаба оценка по история. Това са фактите, зад тях обаче стоят психични нагласи. Отново на дневен ред идва въпросът за детската агресия. Юношеството е критичен период от гледна точка на психическото съзряване. Тя се характеризира с криза на авторитетите , приоритетите и сексуалността. Много интересен е въпросът какво провокира психиката на юношата, та да извърши той  убийство на свои връстници - съученици. Отговорът най -вероятно е във агресията- вербална или физическа- упражнена именно върху извършителя. Агресията разбира се се завръща обратно върху агресора на принципа на противодействието. Така един кротък и смирен отличен ученик може да се превърне импулсивно в убиец. Действията му са напълно осъзнати и подготвени системно. Оценката на случилото се от извършителя е пуерилна- все едно играеш на електронна игра. В случая обаче презареждане на нов живот -няма! Още коментари по случая утре в сутрешния блок на БТВ от 7,30 часа.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат