юни 29

Сомнамбулизмът е проява на мозъчна възбуда

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е единствена възможност за психиката ни да почива .Нарушенията на съня основно са два вида -по продължителност и по качество.Количественото нарушение на съня се нарича безсъние.Качествените промени при съня се наричат парасомнии.Те могат да бъдат бълнуване,сомнамбулизъм,хъркане.Сомнамбулизмът се проявява с  бродене из стаите вкъщи и дори извършване на някои дейности, без те да са осъзнати.Потърпевши са най-вече  децата  по време на най-дълбоките фази на съня, когато мозъчните вълни са най-бавни. От друга страна, REM-фазата, позната като „бързо движение на очите“, мозъчната активност е много по-интензивна. Това е фазата, по време на която се появяват повечето сънища.При сомнамбулизма човек е е заспал дълбоко и затова  трудно да бъде събуден. На следващият ден липсва спомен за случилото се а човек е  много объркан.От сомнамбулизъм страдат и възрастни но състоянието  се наблюдава най-често при децата. Смята се, че те са предразположени към ходене насън, тъй като мозъкът им все още не е напълно развит и е по-склонен към възбудни реакции.Основно състоянието се провокира от игра на таблети или смартфони .При възрастни пристъпите на сомнамбулизъм разреждат но преобладава нощното хъркане и кошмарните сънища.

юни 28

Тази вечер ще се наспим

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората се наспиват най-добре във вторник през нощта, защото тогава сънят им не се прекъсва от ефекта на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни.Сънят през нощта във вторник не е най-дългият,но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5 хиляди души.Те са проследявани многократно през три последователни дни десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят.Както може да се очаква и мъжете и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни.Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се със спадане на кръвното налягане и хормоните на стреса.Само 48% от съня в събота през нощта и 48,7% в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1% във вторник.

юни 27

Близо 90% от жените със стомашни проблеми са били подложени на системен стрес.Това сочат резултатите на обширно проучване сред жените в активна възраст. Стресът се манифестира със   симптоми като безсъние и напрежение, които основно оказват влияние върху здравето ни.Според данните стомашните разстройства рядко са причинени от непоносимост към храна, инфекция или вирус. 30% от възрастните, които страдат от стомашни проблеми, обвиняват стреса. На второ място в този списък се нарежда неправилният хранителен режим – 26%, следван от недостига на сън – 17%. Вирусите са причина за 14% от оплакванията, консумацията на алкохол – също за 14%.Жените са два пъти по-склонни да страдат от тежък стрес и тревожност, в сравнение с мъжете.При тях съответно е по-голям процента на страдащите от стомашни проблеми.Това се дължи на факта,че освен домакини  те имат и професия като същевременно продължават да се грижат и за семейството и децата. Това изостря психологическите различия между мъжете и жените.Когато жените са изложени на стрес, те са много по-склонни да  развият тревожност. Стомашните неразположения при почти всички жени може частично да бъдат свързани и с предменструалния синдром.

юни 22

Британски, френски и американски учени, занимаващи се с изследване на феномена дълголетие, предлагат няколко правила за продължителен и щастлив живот.На първо място специалистите поставят активния начин на живот, включващ физически и психологични натоварвания. Според тях кратковременният стрес и разумното гладуване водят до активизиране на жизнените сили и оттам до дълголетие. Изследванията на споменатите учени с мишки сочат, че ако храната на гризачите се намали с 30 процента, с 30 на сто се увеличава и продължителността на живота им.Другите важни предпоставки за дълголетие са бракът и активната социална дейност. Обвързаността в семейство увеличава живота на женените мъже с около 7 години, а на омъжените жени - с 2 години.Продължителността на живота може да нарасне чрез промяна на местожителството, чрез умерена консумация на алкохол и разумно отдаване на хазартни игри. Решавайте кръстословици, попълвайте квадратчетата на судоку, така заставяте мозъка си да работи, а работоспособният мозък е залог за дълголетие. Същото се отнася за честите разходки на чист въздух, изучаването на чужди езици и усвояването на нови технологии.Според изследователите най-важното условие за продължителен живот е човек да се чувства пълноценен и да се смее колкото се може по-често.

юни 21

Скучната работа е вредна за психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Скуката по време на работа е позната на мнозина – всяка минута минава толкова бавно и мъчително, докато не настъпи заветният час. Оказва се, че скучната работна среда вреди на мозъка. Според данните на ново проучване липсата на стимул може да има дългосрочен негативен ефект върху работоспособността .За целите на проучването се анализират данни от почти 5000 работещи. Под внимание се взима и способността им да завършват поставени задачи, да управляват своето време и да внимават.Те установяват, че научаването на нови умения и предприемането на нови предизвикателства води до подобряване на когнитивните умения сред хората. Това е особено важно за жените. Сред онези, които са изложени на замърсена работна среда, се наблюдава когнитивен упадък. Това е поредното доказателство,че мозъкът и психиката трябва да се тренират.

юни 20

Бърнаут може да тласне към самоубийство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Синдромът „Бърнаут” е прогресивен ментален процес, засягащ индивиди, които не са в състояние да се адаптират към ситуации на прекомерен работен и професионален стрес. Основните характеристики на синдрома са: физическа и емоционална умора, деперсонализация, неудовлетвореност от неефективна реализация както професионална, така и личностна. Първите проучвания, проведени през 70-те години показаха, че това състояние се среща много по-често при някои професионални категории: преподаватели, лекари, медицински сестри, социални работници, полицаи, съдии, определяйки и персонални рискови фактори, релационни и екологични такива. Скалата за измерване на Бърнаут (Maslach Burnout Inventory (MBI)), е най-важното средство за диагностициране на нивото на професионално изпепеляване в медицинското изследване.С термина “синдром на Бърнаут” (буквално преведено от английски “да се изгориш отвън”) се има предвид ментален стресогенен и прогресивен процес, засягащ индивиди, които не са в състояние да се адаптират към прекомерен или непрекъснат трудов и професионален стрес, превръщайки се в безразлични и апатични, с оскъдна емпатия към колегите си на работното място или направо цинични към хората, с които си взаимодействат - контактуват.Понастоящем този синдром е една от най-общите причини за отсъствие от работа, описани от лекарите, достигайки епидемични размери сред работниците от Западните страни, дължащо се вероятно на прогресивна, но радикална промяна на понятието „работа” и на неговата значимост в живота на човека. В действителност, през последните години на работата се отделя все по-голямо внимание,което като резултат води до отрицателни ефекти както върху психо-социалния живот, така и върху физическото здраве. „Бърнаут” може да бъде дефиниран като триизмерен синдром, състоящ се от емоционално изчерпване, деперсонализация и липса на професионална ефикасност (или намалена професионална реализация), който се развива в отговор на хроничен стрес, дължащ се на условията на труд.Понастоящем синдромът е бил описан в около 60 професии, в които високата трудова ефективност заема значителна важност и, в които прекаленият стрес може да станат прогресивно вредни в присъствието на лица, предразположени към депресивна тенденция. Освен във вече посочените професии в първите изследвания за бърнаут, можем да включим и нови категории (мениджъри, адвокати, пилоти, войници,спортисти), в които постигането на работните цели води до повишена трудова ефективност и много високи психо-физични ресурси.

юни 10

Открит е нов маркер за предразположение към мигрена

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследователи смятат, че са открили нов маркер в кръвта, който се свързва с епизодичните пристъпи на мигрена.За целта са проведени неврологични изследвания на 52 жени, които са с диагноза епизодична мигрена. Заедно  с тях са изследвани 36  жени, които не страдат от главоболие.При всеки участник са измерени индекса телесна маса. Взети са и кръвни проби, които се анализират за определена група липиди, известни като „церамиди“. За тях се счита, че подпомагат регулирането на възпалителните процеси в мозъка.След проведените анализи се установява, че сред жените, които страдат от епизодична мигрена, нивата на церамидите са понижени, в сравнение с участничките, които не съобщават да страдат от този вид главоболие.Според анализа повишаването на количеството на тази група липиди, рискът от развитие на мигрена намалява.Епизодичната мигрена представлява главоболие, от което засегнатият страда по-малко от 15 дни за период от един месец. За сравнение, при страдащите от хронична мигрена главоболие може да има повече от 15 дни в месеца.Мигрената може да окаже значително влияние върху публичното здраве. Засегнатите са по-склонни да страдат от депресия, тревожност, нарушения на съня и умора.

юни 8

Тревожните състояние се обръщат в пандемия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените са близо два пъти по-склонни да страдат от тревожност в сравнение с мъжете, става ясно от данните на глобално проучване.Анализът на включва 48 публични проучвания и в него се посочва, че има нужда от допълнителна изследователска дейност в тази насока, за да се установи кои други групи са изложени на повишен риск.Само в рамките на Европейския съюз повече от 60 млн. души годишно страдат от тревожни разстройва.Става ясно още, че засегната в най-голяма степен е Северна Америка, където от тревожност страдат 8 на всеки 100 души. Тези нарушения са най-слабо изразени в Източна Америка – 3 на всеки 100 души.Тревожните разстройства правят живота  ни изключително труден.Съпътстващи симптоми на тревогата са  повишеното кръвно налягане, чувство на гадене и нарушения в съня.В глобален мащаб жените са два пъти по-застрашени от тревожност в сравнение с мъжете защото са  по-податливи към стреса.При бременните жени също има значително повишен риск от обсесивно компулсивно разстройство, което е форма на тревожно разстройство.

юни 7

Социалните мрежи са антисоциални за децата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Близо ¾ от децата в Европа и САЩ на възраст между 12 и 16 години имат профили в сайтове за социални контакти.По-голямата част от тях споделят лични данни като адрес или телефон, които са достъпни за всички.Някои от потребителите са толкова обсебени, че започват да споделят твърде много и ненужна за околните информация. Все повече хора са склонни да съобщават интимни сведения във Facebook.Същото се отнася и за публикуването на снимки и разговори. Така неусетно границите между личното и публичното се размиват.Смартфоните и таблетите с техните хиляди приложения допълнително засилват желанието за споделяне. С тях е толкова лесно да се направи снимка, която пък от своя страна издава кой къде и с кого е бил. Това крие риск особено за децата.Най-голяма опастност за малчуганите са престъпниците с наклонности към педофилия, които така намират по-лесно своите жертви.Вредите за здравето от прекараните пред компютъра часове обаче са също толкова сериозни, колкото и тези за личната безопасност.Резултати от проучвания сочат, че онлайн общуването може да доведе до сериозни нарушения в развитието на детската психика. При ползването на социалните мрежи се отделя допамин в мозъка. Това се случва в отговор на интернет комуникацията, която, редовна и продължителна, води до пристрастяване.Тъй като това е биологично активно вещество колебанията в нивото му могат да провокират развитието на  психично заболяване.

юни 6

Кожата е огледало на психическото ни състояние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Негативните  емоциите могат да окажат вредно и състаряващо въздействие върху кожата ни. Според специалисти кожни състояния като акне, фини линии, екзема и дерматит могат да са резултат от наличие на психични проблеми.Ядът най-много вреди  на кожата. Ако се палим лесно и често се гневим, това засяга лицевите мускули и крие риск от поява на бръчки и фини линии.Срамът  утежнява проблемите с акнето. Когато се чувстваме засрамени, се променят и нивата на ензимите, което може да доведе до пигментация по кожата и дори до косопад.Когато изпитваме омраза, ненавист, организмът се намира в състояние на постоянна тревожност, а това крие голям риск от завишени нива на хормоните адреналин и кортизол в кръвта. Резултатът е поява на акне.Чувството на безсилие и хроничен стрес също повишават нивата на кортизола, познат още като“хормон на стреса“. Негативното му влияние върху кожата се изразява и в увреждане на кожните клетки и отслабване на кръвоносните съдове, като последствията са ускоряване процесите на стареене. В случай че вече сме засегнати от акне и екзема, при наличието на стрес те се влошават.Тъгата и депресията също се изписват на лицето в буквален смисъл. Намръщената физиономия може да доведе до поява на бръчки при очите. Депресията и липсата на сън, от друга страна, често са причина за торбички под очите.Страхът причинява „скок“ в нивата на адреналина в кръвта. Вследствие на това, мускулите се напрягат и кожата започва да губи естествената си плътност, появяват се бръчки.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат