юни 28

Депресията засилва риска от остеопороза

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресивните състояния може да увеличат риска от развитието на остеопороза при жените още в периода преди настъпването на климакса.Според анализираните данни остеопороза се открива при 17% от жените, страдащи от депресия, докато заболяването се диагностицира само при 2% от тези, които нямат психични разстройства.Учените смятат, че причина за повишения риск е по-активната имунна система при тези жени. Тя произвежда повече химични вещества, които предизвикват възпаления от различен характер и водят до загубата на костна маса.От остеопороза страдат около половината от всички жени и всеки пети мъж на възраст над 50 години.

юни 26

Мозъкът ни се изключва когато мигаме

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски учени са установили, че мозъкът на човек се „изключва“ за части от секундата всеки път, когато човек мигне. Специалистите  обясняват, че че благодарение на миганията, мозъкът си почива средно по 9 дни годишно. Експерименталните проучвания, направени от учените показват, че дезактивирането става в онази част от мозъка, която се задейства, когато човек фокусира погледа си върху някакъв предмет. Дори когато в окото продължи да прониква светлина, мозъкът остава изключен. За да съберат необходимата информация, британските изследователи използвали устройство с оптичен кабел в него, което поставили в устата на доброволците. През небцето били осветявани очните ябълки и в очите продължавал да прониква светлинен сноп. Доброволците били подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, който показвал измененията в мозъчните функции и активността в различните центрове, когато човек мига.Събраните данни показвали, че всяко едно мигане дезактивира зрителните зони в мозъка и човек не възприема случващото се около него. Тези периоди, обаче са толкова кратки, че не повлияват върху нормалните биологични функции на тялото ни и не се проявяват с външни изменения.За една минута, човек мига по 10-15 пъти, като едно мигане трае средно между 100 и 150 милисекунди. Основната функция на мигането е да овлажни и да насити с кислород роговицата на окото. Изчислено е, че времето прекарано в мигане за една година е около 9 дни.

юни 21

Добрият сън -гаранция за добра плодовитост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Добрият нощен сън подобрява мъжката плодовитост. Това може да бъде от полза за двойките, които срещат трудности за зачеване.Изследователите анализират данни от предишно проучване на 695 двойки, които правят опити за бременност през последните шест месеца. Установява се, че качеството и продължителността на съня при мъжете и шансовете за успешно зачеване са свързани.Сред мъжете, които съобщават, че редовно спят по-малко или повече от препоръчителните 6 - 8 часа, е по-малко вероятно да постигнат зачатие със своята партньорка, в сравнение с мъжете, които съобщават за по-рядко срещани проблеми със съня. Тази връзка остава непроменена, дори и след взимане под внимание на други фактори, като анамнеза на депресия, индекс телесна маса или честотата на половите контакти. За специалистите е добре известно, че стресът може да засегне плодовитостта както при жените, така и при мъжете.От данните на проучването се установява, че мъжете, които се стремят да си набавят около 7 – 9 часа сън, оптимизират своите шансове да достигнат до оплождане.Мъжете, които редовно спят по-малко от 6 часа, постигат с 42% по-рядко бременност със своята партньорка в рамките на месец, в сравнение с тези, които си набавят 8 часа сън.Сънят помага за регулиране нивата на тестостерона през деня, което впоследствие е от полза за качеството на спермата.Проучването е представено по време на Годишната конференция на Американското общество по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ.

юни 20

Мускулните крампи представляват неволеви и често болезнени стягания или спазми на мускулите на краката. Продължават от няколко секунди до няколко минути, те водят до дискомфорт и често ни будят от  сън.Най-често засегнати са подбедрените мускули . Макар и по-рядко крампи могат да обхванат и бедрената мускулатура, а също и стъпалата. Появата им може да се наблюдава и в легнало положение при липса на активност, макар и човекът все още да не е заспал. Характерна е появата на мускулните крампи непосредствено преди заспиване или при събуждане.Макар че траят няколко секунди крампите често са съпроводени с чувство за раздразнителност и повишена чувствителност в засегнатите мускули. Нощните крампи се наблюдават при хората след 50-годишна възраст, макар и да са описани случаи и в по-млада и детска възраст. Мъжкият и женският пол са еднакво засегнати.Състоянието на крампи наподобява на синдрома на неспокойните крака.Двете състояния представляват двигателно разстройство, засягащо краката и могат да възникнат както през нощта, така и по време на почивка. Синдромът на неспокойните крака обаче не е свързан с поява на болка или спазъм на мускулите, а е свързан с  неприятно сетивно усещане, което поражда необходимост от движение.Болката при крампи е силна и често ни буди от сън с неприятно усещане. Рязкото изпъване на засегнатия мускул обикновено е най-ефективното средство за отпускане. Лекото разтръскване на крака и масажирането му води до бързо облекчаване на симптоматиката.

юни 19

Синдромът на експлодиращата глава е сравнително рядко срещано нарушение на съня при което настъпват нежелани действия или събития по време на сън. Характеризира се с внезапна поява на силен звук, подобен на този при експлозия на бомба, изстрел от пистолет, сблъсък на чинели или някакъв друг неразгадаем звук, чийто произход изглежда от вътрешността на мозъка. Противно на името си обаче, синдромът на експлодиращата глава не съдържа елемент на болка, подуване или някаква друга физическа проява, която може да се свърже с него.Едновременно с усещането за експлозия, може да настъпи усещане за  ярка светлина и спиране на дъха. Често обаче последното е свързано с повишаване на сърдечната честота у засегнатия, вследствие на силната уплаха, която предизвиква подобно преживяване. Нерядко атаката буди чувство за страх у засегнатия и съмнение за настъпващ мозъчен инсулт. Внезапен мускулен спазъм или движение на някой крайник също може да се наблюдават по време на кризата.Честотата на настъпването на атаките е различна и зависи от натрупаното нервно напрежение.Повишена честота на изява на синдрома се установява сред хората около и над 50-годишна възраст, макар да са описани и случаи при пациенти под 10-годишна възраст. Женският пол е с по-висока честота на засягане в сравнение с мъжкия.В случаите, когато епизодите възникват с висока честота и са свързани с високо ниво на стрес у засегнатите, уместно е по преценка на съответния специалист и включването на подходяща терапия.

юни 12

Хората, които изпадат в депресивни състояния използват много по-често и с различни цели Интернет в сравнение с останалите, сочи ново проучване.В него са взели участие 216 студенти, на които е проведена анкета, касаеща честотата на използване на Интернет и целта му. Доброволците са прегледани от специалисти-психолози за наличието на депресивни симптоми.Оказва се, че студентите с депресия използват Интернет главно за чат, писане по форуми и други социални мрежи. Интересно е да се отбележи, че те участват в тях под псевдоними и различна самоличност, представяйки се за хора, които биха искали да са.Този факт до голяма степен това се дължи на желанието да избягат от реалността и заобикалящите ги проблеми, предизвикали за появата на депресия.Проучването ще помогне на хората, които не подозират, че страдат от депресия да се консултират със специалисти.Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават с  години.Жените боледуват два пъти по-често от мъжете. Състоянието се наблюдава във всички възрастови групи и все по-често при деца.

юни 7

Бълнуването е признак на натрупан стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Бълнуването, познато като сомнилоквия е странно явление от групата на сънните разстройства като ходенето на сън и нощните страхове. То може да варира от тихо мърморене до шумно викане, думите най-често са безсмислени и несвързани, а епизодите  траят до 30 секунди. Говорещият на сън няма спомен за думите си или значението им - те не са съзнателна реч.Причина за бълнуването е REM фазата на съня,която се  характеризира се с активно сънуване и бързо движение на очите.Каквато и да е причината за състоянието, то не се смята за застрашаващо здравето – около 50% от децата до училищна възраст говорят почти редовно в съня си, а около 5% от възрастните продължават да го правят. Състоянието не е свързано с лудост или психични разстройства, а зависи от нивата на стрес, натрупани в  организма. Според проучвания силният стрес, вдигането на температура, лишаването от сън, употребата на алкохол и медикаменти преди лягане също са фактори, считани за водещи до бълнуване.Контрола над приема на кофеинови и никотинови продукти, избягването на взиране в ярки дисплеи и монитори след мръкване и редовните навици за лягане и ставане доказано понижават случаите на говорене на сън.

юни 5

Спинерът може да е полезен при хиперактивни деца

публикувано от: доктор Веселин Герев

Спинер вълната завладя и България. Започнаха и първите оплаквания на родители и педагози, че много деца не се разделят с него в детската градина, училище, дори в заведенията, където може да видим как се хранят играейки.Така спинерът става популярно средство за борба със стреса, раздразнителността и агресията не само сред деца, а и много възрастни.  Все още обаче няма научно доказателство за  положителното му действие а ползите за здравето са преувеличени.Използването на приспособлението служи повече за разсейване, отколкото за средство, което помага при аутисти или болни от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност”, смята Марк Рапорт, клиничен психолог от Университета в Централна Флорида. Въртенето на спинер от деца с хиперактивно поведение може да подейства положително.Спинърът никога няма да навреди на едно дете, ако то си играе с него в рамките на нормалното-  не повече от час на ден.

юни 2

Защо правим все по-малко секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Живеем в едни от най-сексуално освободените времена от човешката история.  Хомосексуалността, разводът и алтернативните връзки вече не са табу.Въпреки това изследванията показват, че в момента правим по-малко секс отколкото нашите предшественици преди десетилетия.Данните от 2010 година показват 15% спад или вместо 62 пъти годишно - само 53. Това засягат хора от всякакъв пол, раса, област, образователен ценз и работа, като при женените се регистрира най-значителен спад на сексуалното желание. През 2013 година национално проучване за сексуално поведение установява, че англичаните между 16 и 44 години правят секс само пет пъти месечно. Данните от предходното проучване са за 6,2 пъти на месец за мъже, и за 6,3 пъти на месец за жени. Същото е положението и в Австралия с 1,4 пъти секс на седмица, вместо 1,8 - както е било 10 години по-рано. Положението е направо катастрофално в Япония, където 46% от жените и 25% от мъжете презират сексуалния контакт.Спадът в сексуалното желание е вследствие на много фактори, които се смесват: работа, несигурност и технология.Липсата на секс е като реакция от загубата на сексуалните задръжки. Но сексът е важен. Той ни прави по-щастливи, по-здрави и по-доволни и в работата. И най-важното, за по-голямата част от хората, сексът е забавление.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат