апр 29

Защо някои хора сънуват много

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънищата са поредица от изображения, картини, емоции, идеи и усещания, които се появяват в ума по време на сън. Това се случва основно по време на REM фазата на съня.Тя се свързва с различни спомени. Най-често са провокирани от психотравмени събития,които сме преживяли или ни предстоят.Това може да продължава от 5 до 20 секунди между 3 и 5 пъти всяка нощ, а понякога може да достигне и до 7. Средно от осем часа сън всяка нощ сънуваме около 3-4 минути,независимо,че сънищата ни се струват цели филми.Най-неприятни са кошмарните сънища.Те са свързани с бълнуване и обикновено са подробни и цветни. Много хора,които сънуват редовно си мислят,че придобиват оракулски способности.Други,които са по-внушаеми обясняват,че съдбата им дава някакъв знак.Сънищата се тълкуват като връзка с подсъзнаваното. Те освен неприятни  могат да бъдат нормални и забавни или неразбираеми и странни. Като цяло, сънищата са извън контрола на сънуващия, освен осъзнатото сънуване, при което сънят може да бъде контролиран съзнателно. Причината за често сънуване е промяна в качеството на съня,която се дължи на недостига на МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване подобрява значително количеството и качеството на съня в рамките на няколко приема.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ Е ИЗЦЯЛО ПРИРОДЕН ПРОДУКТ приемът му НЕ СЪЗДАВА ЗАВИСИМОСТ.

апр 28

Има зависимост и към електронната поща

публикувано от: доктор Веселин Герев

Зависимостта от ползването на електронна поща оказва на мозъка по-разрушително действие, отколкото наркотиците,  дори вече се организират курсове за хора, страдащи от такъв тип  зависимост.
При проверката на коефициента на интелигентност (IQ) се  установява, че хората, които са пристрастени към всекидневното и непрекъснато използване на електронна поща имат до десет процента по-нисък коефициент на интелигентност.Интелектуалното ниво на такива хора е в някои случаи дори е  два пъти по-ниско отколкото интелекта на наркоманите, употребяващи марихуана.Страдащи от тази зависимост не са в състояние да минат покрай компютър (без значение свой или чужд) и да не надникнат в електронната си поща. Някои дори, ако нямат ново съобщение, сами си изпращат такова, се посочва в изследването.Най-големият мит, който се разпространява и хората все още не могат да осъзнаят е, че ползването на електронната поща във всички случаи допринася за развитието за бизнеса.Оказва се,че прекомерната зависимост към електронна поща  всъщност носи милионни загуби на компаниите.

апр 24

Бърнаут синдром подлуди акушерка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Поредни жертви на БЪРНАУТ синдром се оказаха акушерка и малтретираното от нея бебе.Камери са запечатали как акушерката налага детето по главата със стъклена бутилка.При това всички реагираха остро срещу тази постъпка тя е обект на разследващите органи.Категорично съм против малтретирането на хора и животни,а на беззащитно същество най-вече.Какво показва внимателният анализ на ситуацията-акушерката е дежурила 36 часа.Това противоречи на всички морални,професионални и правни норми.Оказва се и детето и акушерката са жертви.Бебето на занижените професионални умения на акушерката в следствие на преумората.Акушерката - на Бърнаут синдром.Това означава прегаряне-или казано по-просто побъркване от работа.Психиката ни е настроена на циркадни ритми.Тя работи в денонощието 8 часа,толкова би трябвало да почива и още толкова да човек спи.Разстройването на този ритъм особено когато е система води до парадоксални психически реакции.Човек става раздразнителен,губи концентрация,започва с усилие да изпълнява ежедневните си задължения,има ниска себеоценка и накрая е податлив на агресивни импулсивни действия.Казано просто вместо бушона да изключи - гори инсталацията. Така един спокоен,смирен и изпълнителен човек може да се превърне за секунди в звяр. С този анализ не искам да оправдая постъпката на акушерката а просто да прибавя и нея към жертвите на лудото общество,в което живеем.Вина носят тези,които са разрешили това безобразие,също така тези,които постоянно ни внушават,че работим малко или  трябва да работим за мизерни пари.Сега е много лесно да се хвърли вината на един човек но вината в случая е на цялата система,жертви на която сме всички ние.

апр 22

Парацетамолът ни прави емоционални дебили

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оказва се, че едно от най-популярните болкоуспокояващи лекарства намалява не само физическата болка, но и чувството на тъга и щастие, се твърди в ново проучване.Изследователите са открили, че ацетаминофенът (парацетамол/тиленол) потиска или по-точно притъпява екстремните емоции у хората, както позитивните, така и негативните. Според проучването това е един от страничните ефекти на парацетамола, който иначе се използва в продължение на повече от 70 години като лекарствено средство.Хората, които приемат парацетамол не чувстват същите върховни емоции на радост и щастие и съответно не изживяват така тежко лошите събития в живота си и провалите си, когато приемат лекарството. Повечето хора вероятно изобщо не са наясно с това, че чувствата им могат да бъдат засегнати, когато приемат парацетамол и че затова трябва да имат едно на ум.Изследователите не знаят дали и други болкоуспокояващи като ибупрофен и аспирин имат същия ефект, въпреки че планират да ги изследват в бъдеще.Не е ясно дали това, че парацетамолът потиска емоциите на хората има някакво отношение към начина, по който те взимат решенията си.

апр 21

Кога се нарушава качеството на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънното пиянство е състояние, при което хората се събуждат объркани, без да знаят къде се намират. В най-лошия случай те могат да наранят себе си или околните.Възможно е, когато е в това състояние, засегнатият да нападне партньора, който спи до него, като повечето нямат спомен за инцидента. Специалистите обясняват, че тези епизоди могат да се появят и по време на дрямка.Подобни състояния се случват редовно на много хора. Разликата е, че епизодите са чести сред тези, които страдат от сънно пиянство. Лечението на това състояние зависи от справянето с други нарушения, свързани със съня. Когато те биват излекувани, състоянието често изчезва.Анкетирани са повече от 19 000 души на 18 години и по-възрастни. Те дават информация относно навиците, свързани със съня, както и дали изпитват някакви симптоми на сънно пиянство.Учените установяват, че 15% от участниците са засегнати от сънно пиянство. Повече от половината от тези хора съобщават, че имат повече от един епизод седмично.В повечето случаи – 84%, доброволците казват, че са засегнати от други нарушения, свързани със съня, психични нарушения или използват психотропни лекарства като антидепресанти. По-малко от 1% от страдащите от сънно пиянство не страдат от друг проблем, свързан със съня, се установява още от проучването.Сред засегнатите от състоянието при 37% също има наличие на психични проблеми. Тези с депресия, биполярно разстройство, алкохолизъм, паническо или посттравматично стресово разстройство и тревожност, са склонни в по-голяма степен да страдат от сънно пиянство.Основен проблем при това състояние е колебливото ниво на МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ регулира нивото на хормона  и предпазва от лошите сънища,кошмари и сънното пиянство.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ е изцяло природен продукт и не създава зависимост.Приема се в доза една таблетка вечер преди лягане.
апр 20

Къде ни удря стресът

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според Световната здравна организация над 90% от всички заболявания са психосоматични, т.е. започват от психиката (стрес) и след това поразяват тялото. Първите симптоми са раздразнителност, напрегнатост, тревожност, потиснатост, импотентност… Уви, повечето от нас не знаят как да се справят със стреса и не признават, че имат проблеми, докато те не ги поразят.Притесненията, страхът и тревожността водят до секретиране на хормона адреналин, който ни подготвя да се борим или да бягаме: сърцето започва да бие ускорено, артериалното налягане и кръвната захар се покачват.Ако притесненията, страхът и тревожността продължават по-дълго, се стига до хроничен и вреден стрес.Тревожността, страхът и депресията могат да провокират язва, гастрит, колит, бронхиална астма, болести на щитовидната жлеза, артрит, хипертония, нередовен мензис, хормонален дисбаланс, импотентност, чести вирусни инфекции, хронична умора и пр.Ако не се вземат мерки, може да се стигне до пълен срив на защитния механизъм с тежки дегенеративни увреждания на всички органи и системи, инфаркт, инсулт, диабет тип 2, автоимунни заболявания, рак и др.Стресът е свързан с свръхсекрецията на адреналин и дефицит на серотонин.За да се предпазите от дефицита на серотонин е добре да го внасяте отвън под формата на таблетка.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е единственият продукт с контролирано освобождаване,съдържащ и двата прекурсора на серотонин.Приемът на една таблетка ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ доставя необходимото количество серотонин на нервната клетка и Ви предпазва от непрятните последици на стреса.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е изцяло природен продукт и не създава зависимост.

апр 17

Стресът намалява потентността и тласка към алкохола

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване, проведено от английски специалисти, показва, че повече от половината от анкетираните мъже поне веднъж месечно се чувстват твърде уморени, за да отговорят на желанието за секс на своите партньорки.Според учените, мъжете най-често просто не могат да се справят със стреса, който ги заобикаля. Вместо да търсят подкрепа и помощ от лекарите-терапевти и други професионалисти, 32% от тях например предпочитат да посегнат към алкохола.В сравнение с жените, мъжете 2 пъти по-често прибягват и към наркотици, за да се справят със психическите си проблеми, а 1 от всеки 10 използва за тази цел порнаграфия или извънбрачен секс.От 4 основни причини за стреса, при мъжете на първо място по важност е работата (48%), следвана от проблеми с финансите ( 44%), чувство за изтощение (27%) и проблеми във взаимоотношенията (25%).Една четвърт от участниците в проучването са признали, че “давят” мъката си в алкохол, една трета - че изпитват чувство на срам , ако им се наложи да търсят помощ от лекар-специалист и само 11% от тях смятат, че сами могат да се справят с проблемите си.

апр 15

Класация на най-депресиращите професии

публикувано от: доктор Веселин Герев

Експерти определят професиите, които са свързани с постоянно напрежение и могат да доведат до тежка депресия, ако не се намери начин за адекватно разтоварване. Болногледачи11% от работещите като лични асистенти на хора със здравословни проблеми страдат от тежка депресия. Работният ден на болногледачите обикновено включва грижи за пациенти, които не могат да се обслужват самостоятелно и често не са в състояние да изразят благодарност и признателност. Сервитьорите постоянно търпят хората да им казват какво да правят, освен това трябва да могат да издържат и на физически натоварвания и работа през нощта. 10% от практикуващите страдат от депресия. От нея са засегнати почти 15% от жените в тази сфера.Работата с малтретирани и проблемни деца и семейства на ръба на финансова или друга криза, в съчетание с бюрокрацията, допринася за определянето на тази професия сред най-стресиращите.В  групата на депресиращите професии влизат лекари, медицински сестри, рехабилитатори и други здравни работници. Медицината е високо хуманна, но и изключително отговорна - работещите в здравеопазването отговарят за живота на пациентите. Ежедневното напрежение провокира високо ниво на стрес и склонност към депресия. Всеки ден медицинските работници се сблъскват с различни и тежки заболявания, травми и смърт, което по една или друга причина влияе на тяхната психика. Хората, които са се посветили на творчески професии, често работят в изолация, често изпадат в депресия. Освен това, изпадат в периоди на творчески застой. Понякога имат твърде ниско заплащане на труда си и малки възможности за професионална реализация. Затова изпълнители и артисти често страдат от биполярно разстройство, казват експерти.Изискванията към учителите непрекъснато растат. Те трябва да се стараят да покрият индивидуалните нужди на всеки ученик. Действително учителската професия е сред най-отговорните, но и стресиращи поради твърде ниско заплащане и по някога свръхнапрежение при работата с деца.

апр 14

Понятието личност включва устойчивите качества на индивида, проявяващи се в поведението му при различни обстоятелства. Личностовите характеристики почти не се променят в течение на живота, макар и да могат външно да се модифицират от социалната среда и житейския опит. Характерът зависи от възпитанието и житейския опит. Не е случаен произходът на думата персона.Личностните разстройства са “карикатури” на определени нормални личностни черти, изопачени до крайност. В този ред на мисли, границата между норма и патология е динамична и относителна.Те са с начало в детството или юношеството. Абнормалните черти са трайно вкоренени като патологична матрица в поведението. Ключов момент при личностовите разстройства е, че тези лица страдат от собствените си изопачени качества или карат другите да страдат.Шизоидната личност спада към странните личности.  За да премине този личностов тип в личностово разстройство, трябва този начин на съществуване и възприемане на света да нанесе вреда на лицето или на други хора.Те са застрашени от това да са самотни в живота, да не изпитват необходимост и да не създават приятелства или семейство защото не изпитват необходимост от общуване или споделяне на мисли, емоции и преживявания. Техните занимания са самотни и абстрактни. Трудно създават интимни връзки и пренасят сексуалната си потребност в своя вътрешния имагинерен еротичен свят. Интроспективно насочената еротика удовлетворява сексуалните им нужди поради отпадане на необходимостта от реалния контакт.

апр 8

Недоспиването води до диабет

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако човек дневно се лишава само от 30 минути от съня си, това неизбежно ще доведе до трупане на наднормено тегло и до проблеми с контролирането на нивото на кръвната захар. Изследване е показало, че когато човек не си доспива половин час, това оказва траен ефект върху обмяната на веществата и върху теглото.В изследването са участвали 522 доброволци, при които наскоро е бил открит диабет тип 2.Доброволците са спели по 7 часа на ден. Още в началото е бил изчисляван недостигът на съня. Освен това са били измервани съотношението на теглото и височината, обиколката на талията, инсулиновата чувствителност.Оказало се, че в сравнение с хората, които са спали пълноценно, недоспивалите си със 72% по-често са страдали от затлъстяване. След 6 месеца недостигът на сън е водил вече не само до затлъстяване, но и до инсулинова устойчивост, а след година 30-те минути недоспиване са повишавали риска от трупане на наднормено тегло и инсулинова устойчивост със 17% и съответно с 39% .За добър и качествен сън се препоръчва регулиране на нивото на МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.Приемът на една тоблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с котролирано освобождаване осигурява на нервната клетка необходимите количества МЕЛАТОНИН още с първия прием.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОТРОЛИРАНА ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и не създава зависимост.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат