дек 23

За празника не си купувайте емоция - създайте си я

публикувано от: доктор Веселин Герев

Идват дългоочакваните празници.Всички сме обхванати от предпразнична треска-купуваме храна,подаръци за близки и познати,планираме пътувания.Така неусетно  влизаме в харчове,които надхвърлят възможностите ни.Целта на бясното предпразнично пазаруване  е да доставим емоции  на близки и познати.Търговците ни заливат с примамливи предложения,което прави пазаруването мания.Наблюдавам този процес вече над десет години и констатирам,че с всяка изминала година той придобива все по-чудовищни размери и се доближава до лудост.Оказва се в консуматорското общество формата е по-ценна от съдържанието.Свикнахме да наблюдаваме форма без никакво съдържание да и се възхищаваме,което постепенно ни обезличи.След предстартовата треска сме в светлината на прожекторите по време на празника и не щеш ли след това в следпразнична меланхолия.Оказва се ,че цялата суетня и харчове в повечето случаи са били ненужни.Сивото и напрегнато ежедневие след празниците засилва неудовлетвореността от усилията за подготовката им  и тласка към депресия.Затова съветвам всички-моля не си купувайте емоции!Купената емоция е кратка и създава често разочарование.Постарайте се да си създадете емоции сами-в компанията на приятели ,близки или любими хора.Тази емоция обикновено не струва нищо но се помни винаги.Весели празници!

дек 21

Криосауната има антистресов и подмладяващ ефект

публикувано от: доктор Веселин Герев

Криотерапия е процедура, която се прилага върху кожата, посредством студена сонда - тeчeн aзoт, изcтyдeн дo около минус 150 гpaдyca пo Цeлзий. Студът действа и върху нервните окончания на кожата и рефлектира във вегетативната нервна система. Под влияние на криотерапията се променят биохимичните процеси не само в клетките, които непосредствено са подложени на въздействието, но и в дълбоко лежащите тъкани. В резултат на това се подобрява кръвообръщението. Лечението с охлаждане и замразяване се отличава с висока ефективност, безболезненост и бърз терапевтичен ефект.Криосауната е противположното на традиционната сауна. За кратко време (1-3 минути) тялото се подлага на температури между минус 120 и минус 180 градуса по Целзий. Въпреки екстремно ниските температури тялото не замръзва, защото въздухът в криосауната е много сух. Ако влажността е по-висока, без съмнение тялото не би могло да издържи на студа. В хода на процедурата се охлажда само повърхностния слой на кожата, в който са разположени рецепторите за топло, а самият организъм не изпитва забележимо охлаждане. Всичко това става благодарение на свойствата на охладения газ. Чувството по време на престоя в криосауната е освежаващо и стимулиращо като студен душ. Контролираният кратък термален шок позволява на системите в тялото да възстановят баланса си, да премахнат стреса и неговите последици, намалява се целулитът и теглото. С всяка процедура с криосауната се изгарят до 1000 калории, което означава, че за 20-30 процедури човек може да отслабне със 7-10 килограма, ако съчетае криосауната с правилен начин на живот. Криосауната кара клетките да се възстановят по естествен начин, което подмладява тялото, стимулира имунната система, регулира хормоналната активност и метаболизма, подобряват се сексуалните функции на организма.

дек 20

Сауната предпазва от Алцхаймер

публикувано от: доктор Веселин Герев

Болестта на Алцхаймер е значим проблем в световен мащаб. В САЩ тя е 7-ма водеща причина за смъртност. Според данни на здравните американски власти един на всеки трима възрастни хора стига до летален изход, вследствие на болест на Алцхаймер или на друга форма на деменция.Сауната е популярна с качеството си да релаксира, като освобождава стреса и напрежението. Според данните на ново проучване това занимание може да бъде от полза и за намаляване на риска от развитие на деменция. Специалистите не са наясно каква е точната причина.За целите на своето проучване изследователите  набират повече от 2000 мъже на средна възраст. Участниците са разделени в три групи и са изучавани в зависимост от техните навици, свързани с посещението на сауна.Тези от първата група използват сауната веднъж седмично, участниците във втората група – 2 – 3 пъти в седмицата, а тези от третата група ходят на сауна между 4 и 7 пъти седмично.След анализа на резултатите изследователите установяват, че колкото по-чести са посещенията в сауната, толкова по-малък е рискът от развитие на деменция. Сред участниците в последната група, които ходят на сауна между 4 и 7 пъти в седмицата, опасността от състоянието е с 66% по-малка.В допълнение, рискът от болест на Алцхаймер е понижен с 65%, в сравнение с хората, които не използват сауна.Според специалистите сауната може да предпази още сърцето и паметта, но точният механизъм, отговорен за тази защита, остава неясен. Въпреки това е известно, че сърдечносъдовото здраве се отразява и на мозъка. Чувството на релаксация и благополучие, докато сме в сауната, също може да има отношение.

дек 19

Окситоцин помага при аутизъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормонът на любовта – окситоцин има ключова роля за социалните ни умения, става ясно от изследване на Университетаа Станфорд.Децата, в чиито организъм естествено нивото на окситоцин е по-високо, проявяват по-голяма схватливост при общуването и способности да интерпретират ситуациите.Организмът ни синтезира окситоцин не само при раждане и кърмене но и при  прегръщане, целуване, държане за ръце.Най-много окситоцин организмът произвежда при секс.Окситоцин като хормон е  при децата с аутизъм.Оказва се при аутисти  окситоцинът е по-нисък а това поразява социалните умения и емпатията.Години наред ниският окситоцин се свързва само  с разстройствата от аутистичния спектър в научната общност.Днес е доказано, че нивото на окситоцин  се предава генетично.Терапията с окситоцин ще бъде  средство на избор при деца и възрастни с влошени комуникативни умения.

дек 16

Да стопим напрежението с ЕСБЕРИ БАЛАНС

публикувано от: доктор Веселин Герев

Макар електронната поща да е чудено средство за комуникация, тя е и източник за притеснения и стрес, се посочва в данните на проучването, в което участват около 2000 души. Установява се, че тези, които автоматично получават мейли на мобилните си устройства, са по-склонни да съобщават за повишени нива на напрежение.В анализа се посочва още, че проверяването на електронната поща рано сутрин или късно вечер също се свързва със завишени нива на този тип стрес. Засегнатите изпитват и по-голямо навлизане на работата в личния живот и обратното. Степента, до която това напрежение следва да се разпростре и да се отрази на баланса между личния живот и работата, може да зависи от личността.
Мениджърите са засегнати от значително повишени нива на този вид стрес, в сравнение с участниците, които заемат по-ниска позиция в йерархията на работното място.Специалистите допълват още, че комбинацията от навиците, които развиваме, и емоционалните реакции, които имаме към съобщения и неписаната организационна етикеция, свързана с електронната поща, са токсичен източник на стрес. Понякога стресът кумулира и за стопяването му е нужна помощ.Адаптогените са нов тип продукти,чийто основна цел е да намаляват нивата на стрес и да подобряват успеваемостта на хората в активна възраст.ЕСБЕРИ БАЛАНС е единственият адаптоген с доказан в клинично проучване в Германия ефект на редукция на стреса.ЕСБЕРИ БАЛАНС  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

дек 14

Главоболието е чест симптом при стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Главоболието от стресов тип е най-често срещаният вид първично главоболие.При него не се открива  органична причина-заболяване, които биха обяснили неговото възникване. То се среща при 40-60% от всички видове главоболия. Основна  причина за неговата поява е усиленият психически стрес. Въпреки  лекото болково усещане, персистирането на симптомите и повторната им поява могат да доведат до допълнително емоционално изтощение и драстично влошаване качеството на живот на пациентите.За възникването на стресовия тип главоболие основна  роля се отрежда на усиления мускулен тонус на черепната мускулатура, което води до притискане на намиращите се там малки кръвоносни съдове и отделянето на болкови субстанции. От друга страна се приема наличието на нарушение в централния механизъм на контрол на болката и понижаване на прага за болково усещане заради повишеното вътрешно напрежение и тревогата.Главоболието от стресов тип може да се развие във всяка възраст. Често първа изява се наблюдава още в юношеска възраст, с пик на поява около 40-49 годишна възраст и след това постепенно намаляване на честотата на пристъпите. При жените заболяването има лек превес, в сравнение с мъжката популация. По-често засегнати са  хората,чийто активности са свързани с  умствено напрежение.Стресовият тип главоболие се повлиява най-добре от успокоителна терапия.

дек 13

Недоспалите шофьори правят повече катастрофи от пияните

публикувано от: доктор Веселин Герев

Специалистите стигат до тези данни на база на анализ сред 7234 шофьори, които участват в 4571 катастрофи. Данните са предоставени от национално проучване в САЩ, фокусирано върху безопасността на пътя.При шофьорите, които не са си доспали през нощта, значително се повишава рискът от пътни инциденти. Това се посочва в данни на Фондацията за безопасност на пътя към Американската автомобилна асоциация.Шофьорите, които сядат зад волана, след като са недоспали с час или два от препоръчителните минимум седем,носят два пъти по-голям риск от създаване на ПТП. Тези, които недоспиват два или три часа са изложени на повече от четирикратно повишаване на този риск.Няма как да пропуснем от съня си и в същото време да очакваме да функционираме адекватно и безопасно зад волана, споделят специалистите.Данните от проучването  посочват, че при шофьора, който е спал по-малко от пет часа има същият риск от катастрофа на пътя, както и при този, който шофира в нетрезво състояние.Докато 97% от анкетираните  заявяват, че според тях шофирането в сънено състояние  е недопустимо, една трета от тях признават, че са направили точно това през изминалия месец.Повече от половината шофьори, които участват в катастрофите, свързани с преумора, споделят, че никога не са изпитвали никакви симптоми на недоспиване преди самия инцидент.Това означава, че хората може дори да не знаят, че шофират в  напълно неадекватно състояние. Важно е да си набавят необходимите поне 7 часа сън за период от 24 часа, за да се намали рискът от инциденти на пътя.

дек 12

Посттравматичното стресово разстройство е състояние на  преживяване на психотравма, прекарана в предишен период.То се появява до няколко часа след психотравмата и може да продължи през целия живот на човека.Повторното преживяване се осъществява в сънища или повторно нахлуващи мисли,  нервност или страх.Посттравматично стресово разстройство се проявява не само при лица, които са преживяли травма, но и при т свидетели на  събития, представляващи непосредствена опастност за живота и сигурността на човек или близките му. Примери на ПТСР са сражение при война, нападение, отвличане, природни бедствия като пожар,наводнение или земетресение. Посттравматичното стресово разстройство е описано за първи път при ветераните от Виетнам.Останалите живи и до днес съпреживяват в кошмарни сънища ужасите от войната.Много от ветераните съобщават,че са преживели  физически войната но психически се чувстват мъртви.Посттравматичният стрес е около шестдесет процента от психотравмените житейски събития.Практиката показва,че в повечето случай той не се преживява никога.

дек 9

Сексът като опият

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът ни кара да се чувстваме добре, това е причината да да ни харесва и да го искаме.Удоволствието, което получаваме от секса, до голяма степен се дължи на синтеза на допамин – невротрансмитер, който активира центъра за възнаграждение в мозъка. Допаминът е и сред химическите вещества, отговорни за опиянението, което получаваме от употребата на наркотици.По време на проучване, проведено от изследователите от Университета в Олбани, САЩ, участие взимат 300 жени. Изследователите установяват, че тези, които са правили секс без презерватив имат по-малко симптоми на депресия, в сравнение с жените, които използват презерватив.Според специалистите много от веществата, които се съдържат в спермата, имат антидепресантни свойства, които се абсорбират в организма след секс. Това са добри новини за хората, които имат сериозна връзка, но, ако случаят не е такъв, е много важно да се използва презерватив.Мъжете са склонни в по-голяма степен да бъдат засегнати от този ефект на секса, в сравнение с жените. Префронталният кортекс в мозъка „утихва“ след еякулация. Това, заедно със синтеза на окситоцин и серотонин, може да има приспивен ефект.

дек 7

Безсънието провокира вълчи апетит

публикувано от: доктор Веселин Герев

Краткотрайният сън води до намаление нивото на лептина - хормон, който е свързан с чувството за ситост и до увеличение на грелина, който пък има отношение към глада. Група учени от Калифорния са провели епидемиологични проучвания при различни групи хора. В изследването са включени 2994 индивида за период от 7 години 1999-2006 г. През период от 3 месеца са измервани теглото, определян e боди мас индекса BMI на участниците. Изследваните отбелязвали ежедневно часовете прекарани в сън, физическата активност, консумация на алкохол и др. Получените резултати показали обратна зависимост между BMI и продължителността на съня. При индивиди с BMI 30,24 часовете за сън са били под 6 часа на нощ, а при BMI 28,25 продължителността на съня е около 9 ч на нощ. В заключение авторите установили определена връзка между съня и телесното тегло.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат