юни 28

Депресията е причина за наднормено тегло

публикувано от: доктор Веселин Герев

При жените на средна възраст съществува връзка между наднорменото тегло и депресията, твърдят американски учени, които са анализирали информация за ръста, теглото, храната и физическата активност на 4641 жени.Резултатите,  показват, че жените, страдащи от депресия, 2 пъти по-често страдат и от наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30), а страдащите от наднормено тегло са подложени 2 пъти по-често на някакво депресивно състояние. Връзката между наднорменото тегло и депресията остава непроменена дори при отчитането на такива фактори като семейно положение, образование, пушене и използване на антидепресанти.Напълняването води до усещане за потиснатост, а в такова състояние човек много трудно може да предприеме някакви мерки с цел отслабване. Хората, страдащи от своята пълнота, са с понижено чувство за собствено достойнство.Повишеният апетит се дължи най-често на понижено ниво на СЕРОТОНИН-основен виновник за Депресия.Повишаването на серотониновите нива води до подтискане на апетита и трайна редукция на килограми.Основно проучване в тази област съм направил със СЕРОТОНИНОВАТА ТАБЛЕТКА ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ. Само  една таблетка ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ дневно гарантира нормализация на серотониновите нива още с първия прием и редукция на BMI боди мас индекса в рамките на три седмици.
юни 26

Мигрената е форма на епилептична криза

публикувано от: доктор Веселин Герев

Фамилната анамнеза за епилепсия увеличава риска от развитие на тежка мигрена, сочи проучване.Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк анализират 500 семейства, в които има двама или повече близки роднини с епилепсия. Те откриват гени, които причиняват епилепсия и мигрена.Това може да доведе до нови видове ефективни лечения, смятат експертите.Предишни изследвания показват, че хората с епилепсия е значително по-вероятно да страдат от мигренозно главоболие, но не е ясно дали това се дължи на обща генетична причина.За целите на новото проучване изследователският екип събира информация за епилептици и семействата им от 27 клинични центрове в САЩ, Канада, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия.Изследователите установяват, че хората с три или повече близки роднини с епилепсия е над два пъти по-вероятно да са засегнати от мигрена с аура, в сравнение с хората от семейства с по-малко близки със заболяването.Мигрената, проявяваща се с „аура”, представлява тежко главоболие, предшествано от симптоми, свързани със зрителни смущения, при които засегнатият вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии. Възможна е и временна загуба на зрението, речеви проблеми или изтръпване на лицето. Лечението включва и антиепилептични продукти.

юни 25

Горещото време подлуди страдащите от мигрена

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мигрената е болестно състояние, което се характеризира с невероятно главоболие. Тя засяга всеки седми човек. През 2010 г. е призната за седмата най-разпространена болест, причиняваща намалена трудоспособност .Мигрената е трудна за изучаване, понеже все още няма биологични маркери, които да свързват епизодите й и тяхната честота.Мигренозните пристъпи  като форма на  епилепсията са изключително трудни за изучаване тъй като пациентите са клинично здрави .Като причина за мигренозните пристъпи се посочват центрове, отговарящи за кръвоснабдяването на мозъка. Регулацията на тези центрове трябва да е важен ключ в развитието и протичането на мигрената.Мигрената се явява и сериозен икономически проблем не само заради лечението а и заради отсъствието от работа поради тежките и непредсказуеми пристъпи..Особено горещото време през тази седмица активира пристъпите на страдащите от мигрена.За тях се препоръчва прохладни помещения,без директна слънчева светлина както и подходяща терапия за подтискане на патологичната мозъчна активност.

юни 24

Понеделник-ден за резервация на почивка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Данните от допитването показват, че 30 процента от служителите правят резервации най-често в обедната почивка в понеделник.Обикновено хората са в лошо настроение в началото на работната седмица.Планирането и резервирането на слънчев отдих ги кара да се чувстват по-добре.Много хора резервират следващия си ваканционен отдих в началото на работната седмица - и по-специално в обедната почивка, за да преборят с прословутото понеделнишко мрачно настроение.Всичко става съвсем лесно благодарение на интернет - човек може уреди почивката си за минути, докато седи зад бюрото си.Предишно изследване пък показва, че перфектната ваканция продължава 11 дни и трябва да е на слънчево място, в хубав хотел, който задължително да има и басейн, но и да е близо до плажа.За две трети от анкетираните тишината и спокойствието са най-важни за една ваканция.Сред другите задължителни аспекти са слънцето и хубавият хотел.Най-предпочитаният месец за отдих е юли на прекрасно място, на което да се пекат под слънчевите лъчи по девет часа на ден.80% смятат, че ваканцията започва още с пътуването към дестинацията.

юни 21
Непривлекателните хора по-често стават жертва на тормоз в службата.Авторите на проучването от университета в Мичиган установили, че отношението на работното място към смятаните за непривлекателни служители е по-сурово, отколкото към по-привлекателните им колеги.Най-често несправедливостта се проявява при разпределянето на задачитеи когато става въпрос за повишение в службата.Оказва се също, че “грозотата” на служителя играе по-съществена роля от възрастта, пола и трудовия му стаж.Изследването, направено сред здравни работници, показва още, че непривлекателните колеги се поставят под един знаменател с досадниците.Тормозът към тях най-често се изразява с грубо, понякога и жестоко отношение, хапливи и болезнени забележки, присмиване.Подобна зависимост е разкривана и в предишни проучвания.Ситуацията е същата като в училищата,където красавците се радват на популярност, а смятаните за грозновати ученици са пренебрегвани или тормозени.Настоящото изследване обаче е първото по рода си, което открива връзка между външността и тормоза на работното място.В проучването участвали 114 души, които трябвало да споделят колко често са се чувствали жертва на лошо отношение от своите колеги. На доброволците били направени снимки, които  по-късно друга група от хора трябвало да оцени – дали заснетите лица са привлекателни, или не.
юни 19

Генерализирана тревожност не се лекува с антидепресанти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Генерализираното тревожно разстройство, или хронична тревога, е един от най-често срещаните проблеми на психическото здраве в развитите страни от западния свят а и у нас. То засяга един на всеки пет пълнолетни възрастни. Проучване показва, че броят на диагностицираните с това заболяване през 2010-2011г. се е увеличил близо пет пъти в сравнение с диагнозите, поставени през периода 2006-2007 г. Експерти обясняват това рязко увеличение с напрежението, предизвикано от финансовата несигурност на живота през последните пет години.Хората с тревожно разстройство се чувстват физически и психически изтощени. Те имат чувството, че са изгубили контрол над живота си и не са в състояние да разрешат проблемите си. Освен обща тревожност, симптомите включват и нарушен сън, раздразнителност и сърдечни оплаквания.Експерти и работници в сферата на психическото здраве в Европа изразяват силна загриженост относно диагностиката и лечението на генерализираното тревожно разстройство, което често погрешно се идентифицира като депресия, особено като се има пред вид, че един и същи вид антидепресанти могат да бъдат предписани и за двете заболявания, макар че симптомите са различни.Страдащите от тревожно разстройство се фокусират върху бъдещето и се безпокоят за неща, които предстоят да се случат, за разлика от индивидите с депресия, които се фокусират върху миналото и изпитват песимизъм. Докато депресията се характеризира със забавен ритъм на живот, тревожното разстройство се съпровожда от увеличена нервна енергия. За разлика от депресията, хроничната тревога е съпътствана от повече физически оплаквания като недостиг на въздух, изпотяване и болки в тялото, за които няма физическа причина.Тревогите и притесненията при генерализираното тревожно разстройство са многостранни – работа, семейство, неизвестно бъдеще, съмнения относно собствената доброта, незначителни здравословни проблеми, които биха могли да се превърнат в животозастрашаващи заболявания. Често хроничната тревога може да доведе до атаки на паника, невъзможност за хранене, внезапно събуждане от сън, придружено с изпотяване, симптоми, които в много случаи продължават с години.Все повече медицински работници изразяват съмнение относно практиката медикаменти, предназначени за лекуване на депресия, да се предписват на хора с хронична тревога.  Някои пациенти получават усилени симптоми на тревожност поради самия факт, че трябва да приемат медикаменти към които се отнасят със страх и подозрение.При други самите антидепресанти засилват тези симптоми и влошават състоянието.Основна задача на психиатъра е да преценява правилно състоянията по синдроми а не само по един симптом за да бъде лечението успешно.

юни 18

Антидепресантите не са панацея !!!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Страдащите от депресия често не се обръщат за помощ към психиатър не заради страх от диагнозата, а заради евентуалното изписване на антидепресанти.Това е изводът, до който стигат американски специалисти от Университета на Калифорния. В тяхната анкета са взели участие над 1000 души, всички с ясно изразени симптоми на депресия или други психични отклонения, но не потърсили преглед от специалист-психиатър.43% от анкетираните признават, че не са искали да разказват на лекаря за симптомите на заболяването си. Особено много те се стремели да избегнат изписването на лекарства-антидепресанти – за това признават 23% от запитаните.16% смятали, че независимо от сериозните симптоми на депресия те ще се справят сами със състоянието си, без намесата на психиатър. Други 16% пък се притеснявали, че „вписването на депресията в здравната им книжка, ще им създаде някакъв проблем в бъдеще време”.Изписването на антидепресанти се превърна в панацея.Те се назначават от всеки лекар без да се анализира състоянието на пациента и само по един- два симптома.Това често води до влошаване на депресията и засилва симптомите на напрежение,подтиснатост и безсъние.Такива случаи виждам ежедневно по няколко в практиката ми.Такова влошаване може да бъде фатално  и да причини други здравословни проблеми застрашаващи живота .

юни 17

Анаболните стероиди причиняват лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора, желаещи красиво тяло, привлекателен външен вид и очертани мускулни линии посещават фитнес салони, в които се сблъскват с бодибилдъри, ползващи анаболни стероиди. Изкушението да достигнат по-бързо до видими резултати, уви, е прекалено силно за някои. Вече се знае много за страничните ефекти от стероидите, като нови данни за тяхната вреда се появяват все по-често.Освен че повечето от тях са напълно нелегални и преследвани от закона като „забранени субстанции“, безконтролната им употреба в дългосрочен план води до: отслабена сърдечна дейност, повишен риск от сърдечна недостатъчност, сериозно увреждане на бъбреците, на които оказват директен токсичен ефект и много други нарушения, влошаващи здравето на употребяващия. Напълно възможни са и промени в мозъка, особено при подрастващи, за които дори малки дози могат да доведат до неконтролируема агресия и дори лудост.Изследването им включва над 700 бивши шведски атлети от силовите спортове:  вдигане на тежести, борба и трибой. Всички от тях се състезавали на световно ниво в годините между 1960 и 1979 г. Над 20% от тях признават, че са употребявали активно стероиди по време на спортната си кариера. В хода на изследването, се преглеждат медицинските картони на всички участници за период от почти две десетилетия и се установява, че използвалите стероиди са били най-често и предимно третирани за тежки депресии, проблеми с концентрацията и агресивно поведение, дори психоза.

юни 12

Заразни ли са суицидните мисли?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Натрапчивите мисли за самоубийство могат да бъдат заразни, особено сред подрастващите според ново проучване, публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация .За изследването екип учени в Канадската изследователска катедра по психично здраве  анализирали данни от над 22 000 доброволци на възраст между 12 и 17 години.Резултатите сочат, че съществува огромен риск тинейджърите на възраст 12 до 13 години, които са се сблъскали с новини за самоубийство да започнат да обмислят да прекратят живота си. Според изследването дори не е необходимо подрастващите да са били емоционално свързани със самоубилия се, за да развият натрапчиви суицидни мисли.Ако уязвими младежи четат или слушат за самоубил се, те започват да желаят техните близки да говорят и да се чувстват по същия начин за тях, коментира изследването д-р Иън Колман. В доклада му се подчертават и лошите последствия от твърде голямото внимание, отделяно на отделни случаи на самоубийства в обществото.С напредването на възрастта рискът от появата на натрапчиви суицидни мисли намалява значително.Това е така ,защото в юношеска възраст настъпват няколко психични промени.На първо място се засилват страховете,настъпва криза и тотална промяна на приоритетите и ценностите както и сериозна подмяна на авторитетите.Особено в депресивни общности емоционалната лабилност на младежите се изостря и това ги подтиква към необмислени импулсивни действия.Когато в затворени общества се говори постоянно за самоубийства може да се получи и индуциране на подобни мисли у хора,които са внушаеми.В този ред на мисли те се “заразяват” със суицидни мисли.

юни 11

Хормон на стреса виновен за алергии при бебетата

публикувано от: доктор Веселин Герев

По-ниската концентрация на кортизол – хормонът на стреса – в слюнката на бебета показва по-малък риск от развитие на алергия, твърдят учени от Института Каролинска в Швеция.Броят на алергичните деца през последните десетилетия нарасна неимоверно, особено в развитите страни. В Швеция страдащите от някакъв вид алергия деца са между 30-40%. Смята се, че за тази негативна тенденция принос има както замърсяването на околната среда, така и някои навици през бременността и кърмаческа възраст.От друга страна психо-социалните фактори и кортизолът винаги са се асоциирали с алергичните заболявания, поради което екипът на д-р Фредерик Стениус се заема да търси връзката между двете. При по-ниски нива на хормона на стреса се засича по-ниска вероятност от алергия до 3-годишна възраст. По-рано същите изследователи откриха връзка между алергиите при учениците и уседналия начин на живот.Според учените провокиращите стреса фактори оказват влияние за развитието на алергия при бебетата.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат