окт 31

Шофьор заспа на волана и преобърна автобус

публикувано от: доктор Веселин Герев

Шофьор заспа на волана и преобърна автобус късно снощи на автомагистрала Тракия.Голям късмет,че няма жертви а само контузени и изплашени пътници.Ще има много коментари за причините.Според мен основна причина за този инцидент е смяната на часовото време и тоталния дисбаланс в денонощните ритми на хората в активна възраст.От двадесет години самият аз се занимавам с хронобиология на човешката психика.От петнадесет години алармирам,че смяната на часовото време носи само негатив за здравето ни и никаква икономическа полза.Тези мои твърдения обаче бяха оспорени в пресата като беше изтъкнато,че това са самовнушения.Практиката обаче показва съвсем различни факти. В деня след смяната на часовото време рискът от ПТП нараства с четиридесет процента -според изследване проведено в САЩ- заради факта,че шофьорите са занесени или успани.Подобно проучване в Германия потвърждава тези резултати.Оказва се,че в Германия дори трудовите злополуки в понеделник след смяна на времето се увеличават с тридесет процента.За инфарктите вече съм коментирал достатъчно.Самият аз вечер в девет часа се чувствам обзет от дрямка а сутрин се събуждам в пет часа при положение,че преди смяната на времето съм имал спокоен сън.При това положение е съвсем естествено ако ми се наложи да шофирам вечерта да задрема на волана.Такива са природните закони! Такава е психическата ни настройка.Пренастройването отнема поне седмица.

окт 30

Есента е сезонът на депресивните  състояния. Оказва се обаче, че жените, които раждат през есенно-зимния период, най-рядко страдат от  следродилна депресия. Данните са събрани след проучване, продължило 2 години.Проследено есъстоянието на над 20 хиляди родилки. Установено е, че 10%, или около 2000 от тях, развиват следродилна депресия. Интересен е фактът, че почти всички жени от тази група са родили бебетата си през пролетта или лятото. Случаите на следродилна депресия при жени, родили през есента и зимата, били много малко.Следродилната депресия се проявява със симптоми като тревожност, хронично безпокойство, апатия, отслабена концентрация и проблеми с паметта. В основата на следродилната депресия стоят основно физиологични фактори като хормоналните промени, асоциирани с раждането.

окт 27

В събота срещу неделя връщаме часовника с час назад към нормалното астрономическо време.За вредите и промените,които предизвиква този на пръв поглед прост акт съм писал много.Най-засегнати от тази промяна са хората в активна възраст и приемащите медикаменти т.е. хората с хронични заболявания.Основния въпрос пред всеки е как да минимизира вредата от смяната на часовото време.При приемащите лекарства е добре през тази седмица да изтеглят всеки ден приемите си с по десет минути назад и така сменяйки часа ще се синхронизират в редовния прием.При здрави хора се препоръчва прием на мелатонин вечер редовно в продължение на поне седмица.Тази година Нобелова награда за медицина и физиология получиха трима американски учени,открили молекулярния механизъм на биологичния часовник при човека,животните и растенията.Това откритие хвърля светлина не само върху физиологията на денонощния динамичен стереотип,но потвърждава и механизмите,по които разстройването на биологичния ни часовник вреди на психиката и тялото.Хормонът,който регулира биологичния ни часовник -МЕЛАТОНИН - е основно засегнат от смяната на часовото време.За да настроим биологичния си часовник по астрономическото-”ново” време е необходим прием на МЕЛАТОНИН.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е единственият продукт на високи технологии,които следва физиологичните колебания на хормона,което е предмет на изследванията на Нобеловите лауреати за медицина тази година.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 25

Рок концерти в подкрепа на страдащите от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Животът може да продължи въпреки тежките моменти и фатални състояния, в които може да изпадне всеки един от нас. Това ще докаже рок бандата Der Hunds, която ще изнесе концерт-трибюти на легендарния Крис Корнел в различни части на страната. Те са част от информационната кампания „Жажда за живот“ в подкрепа на хората с депресия у нас. Концертът “Жажда за живот“  е посветен на един от най-големите рок музиканти на времето ни-Крис Корнел.Той  сложи край на живота си тази пролет поради депресивно състояние. Цел на събитията е да информират повече хора за депресията и самоубийствата по един по-различен начин – чрез песните на покойния певец, както и да ни помогнат да открием тревожните сигнали на болестта в себе си и близките ни.Световната статистика показва, че депресията е причина за самоубийството на 128 хиляди души в Европа. От депресивни разстройства страдат 40 милиона души, като честотата се движи от 3,8% до 6,8% от населението в различните европейски страни. У нас този процент е около 6,2%.

окт 23

Епифизата е часовника на нашия организъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Епифизата е малка жлеза в мозъка,която синтезира най-важният хормон за биологичния ни часовник-МЕЛАТОНИН.Синтезът на МЕЛАТОНИН  започва към 22 часа вечер и завършва към 6 часа сутринта.За да се произведе достатъчно количество мелатонин е необходим друг хормон – серотонин.Епифизата изпълнява основна роля в контрола на денонощния  ритъм на организма. По този начин тя изпълнява своеобразната функция на биологичен часовник. Най-общо казано през деня организмът се настройва за бодърстване, докато през нощта за почивка и сън.Светлината оказва основно  въздействие върху епифизната функция по нервен път.Има ли светлина -спира синтеза на мелатонин.Пикът на мелатониновото ниво е към двадесет и втората ни година.След това синтезираните от епифизата нива падат по естествен път.Много заболявания и медикаменти понижават мелатониновите нива.Ще споменем само  бетаблокерите и стресът.Смяната на часовото време,която предстои в края на седмицата също разстройва мелатониновия синтез.За настройване на биологичния ни часовник трябва да приемаме МЕЛАТОНИН ,който да запълва дефицита на хормона.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,който доставя необходимото количество мелатонин по физиологичен механизъм,подобен на този при синтез от епифизата.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 20

Предстои ни преминаване от лятно към зимно часово време.Смяната трябва да стане следващата събота срещу неделя.Вредите върху психиката и тялото  от смяната на времето сме коментирали много.Основната вреда от тази гимнастика е разстройване на  биологичния ни часовник.Парадоксът е такъв,че тази година Нобелова награда за медицина и физиология получиха трима учени,открили молекулярния механизъм на биологичния часовник при човека.Откритието хвърля светлина не само върху гените и веществата,отговорни за правилното функциониране на денонощните ни ритми,но е от съществено значение за денонощните ритми на болестите,които лекуваме. В този смисъл хем сме открили вредата от преместването на часовника,хем продължаваме да го въртим.Смяната на динамичния стереотип вреди не само на хората но и на животните.Проучвания показват,че кокошките носят наполовина по-малко и кравите дават по-малко мляко в седмицата след смяната на часовото време.Това е така,защото се нарушава ритъма в който те биват хранени и обслужвани от хората.Вредата от смяната на времето е ясна а икономически ползи от икономия на енергия не се отчитат-т,е, ползи няма.Тогава на дневен ред остава въпросът докога ще продължава тормозът на биологичния ни часовник по два пъти в годината.

окт 13

Тайната около биологичния ни часовник е разбулена

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички знаем, че качествения сън е незаменима част от здравето на човека. Въпреки това, много от нас са подложени на стрес от динамичното ежедневие и не получават необходимото количество сън. В продължение на много години учените знаят, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да се адаптират към промените на околната среда при смяна на деня и нощта. Липсата на достатъчен сън води до разстройване на биологичния ни часовник, което е причина за променливо настроение, сприхавост, раздразнителност, депресия и сърдечни проблеми. Ако до сега, механизма на действие на този часовник беше мистерия, то учените вече имат отговор.

Тази година Нобелова награда за физиология и медицина бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието им на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или т.нар. биологичен часовник. Използвайки плодни мушици, тримата учени са успели да изолират ген, който контролира нормалния биологичен часовник. Те установяват, че този ген кодира протеин, който се натрупва в клетката през нощта и количеството му намалява през деня. В последствие те откриват допълнителни протеинови компоненти в тази система, откривайки механизъм, който управлява самоподдържащия биологичен часовник в клетката. Вътрешният ни часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка ни като поведението, нивата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма. Здравето ни може да се повлияе и това да доведе до повишаване на риска от редица заболявания, когато има несъответствие между околната среда и вътрешния ни биологичен часовник, например при продължителен полет с голяма разлика в часовите зони. Учените са категорични, че здравословния начин на живот, съчетан с качествен и спокоен сън намалява риска от редица заболявания.

За никого не е тайна, че активния начин на живот, здравословното хранене, избягването на вредните навици като прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене са предпоставка за подобряване качеството на живот. В случаите, когато това не е достатъчно, можем да се доверим на продуктите на пазара, които съдържат мелатонин, който се използва за подпомагане настъпването на естествения сън. Съществуват редица продукти, но е важно да се знае, че за осигуряване на качествен сън без събуждания, е необходимо механизмът на действие на продукта да осигурява контролирано освобождаване на мелатонина, за да се гарантира траен сън през цялата нощ.

Учените от италианския производител на фармацевтични продукти Амброс, успешно са разработили и патентовали мелатонин с контролирано освобождаване, който регулира биологичния часовник, като осигурява бързо заспиване, продължителен нощен сън, без междинни събуждания. Иновативната двуслойна таблетка съдържа 5 mg мелатонин, като първите 2 mg мелатонин се освобождават веднага след приема, за да подпомогнат процеса на заспиване, а останалите 3 mg мелатонин са налични от втория до шестия час след приема, за да осигурят качествен и спокоен сън през цялата нощ.

окт 9

Трима учени, разкрили как телата ни разбират колко е часът,  са носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина. Работата на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг по изясняване на молекулярните механизми, които контролират циркадния ритъм, или т.нар. биологичен часовник,ще има благоприятни последици за нашето здраве и благополучие , посочват от Нобеловия комитет на Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм.Благодарение на дейността на тримата учени хронобиологията – науката за биологичния часовник в момента е разрастваща се област в научните изследвания. На базата на циркадните ритми днес се  търсят иновативни подходи в лечението на обществено значими болести.От съществено значение за успех е определяне на най-подходящото време за прием на лекарства за да се получи максимален ефект от терапията.Същевременно се отделя все по-голямо внимание на здравословните навици и сън.Идеята за гени, които отговарят за работата на биологичния часовник, вълнува учените още през 60-те и 70-те години на миналия век. В средата на 80-те тримата лауреати правят опити с плодови мушици, като успяват да изолират ген, който контролира нормалния дневен биологичен ритъм, и показват как този ген кодира протеин, който се натрупва в клетките през нощта и се разгражда през деня. Последващи проучвания разкриват ролята и на други гени, които участват в тази сложна система.При човека МЕЛАТОНИН е основното вещество в нервната клетка,което отговаря за правилното редуване на циклите сън-бодърстване.Отделянето на МЕЛАТОНИН през нощта не е елементарен процес.Той е свързан със сложна медиация и циркадни колебания на мелатониновото ниво в хода на съня.На пазара има само един продукт,който следва колебанията в нивата на мелатонина по физиологичен модел и това е МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с котролирано освобождаване.Заради специалната технология на производство и контролираното освобождаване на субстанцията МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  потвърждава практически важното научно откритие,удостоено с Нобелова награда.

окт 3

Мощно слънчево изригване ни мъчи следващите дни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.Потокът се движи със скорост 400-1000 км/сек и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.Главоболие, втрисане, изпотяване, световъртеж и промени в стойностите на кръвното налягане може да усетят хората в следващите 6 дни у нас и по света. В този период се очакват мощни магнитни бури, сочат прогнозите на Международната космическа станция.До петък силата на слънчевите изригвания ще расте, а през почивните дни постепенно ще започне да намалява. След това се очаква от 11 октомври да има десет дни на възбудена магнитосфера.Най-чувствителни към магнитните бури са хора със сърдечни заболявания, слаба имунна система и хора с високо кръвно и депресивни състояния.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат