май 31

Стресът води до паметови смущения

публикувано от: доктор Веселин Герев

Два рецептора в мозъка ни в напреднала възраст реагират на кортизола – хормон на стреса, който се свързва със загубата на паметта при възрастни хора, откриха учени.Според проучването, единият рецептор, който помага на паметта, се активира вследствие на ниските нива на кортизола. Когато нивата на хормона достигнат до висока степен, те оказват влияние върху втория рецептор, като активира процесите в мозъка, спомагащи за влошаване на паметта.Когато рецепторът, който води до слаба памет, е блокиран, проблемът вече става обратим. Изследването, публикувано в Journal of Neuroscience, помага да се изясни защо стресът пречи за продължителен период от време на нормалните процеси на „съхранение“ на ежедневните спомени.Откритията противоречат на доказания вече факт, че стрес „в малки дози“ може да ни помогне да възпроизведем емоционални спомени.Изследователите се надяват, че направените открития могат да се използват при разработване на лечение, което да забави естественото влошаване на паметта в напреднала възраст, дори да подобри паметта на хората след 75-годишна възраст.Един от основните невромедиатори,отговорни за паметта е серотонин.Той е антагонист на адреналина-основният стресов хормон.Покачването на серотониновите нива с прекурсори подобрява паметта в напреднала възраст и предпазва от деменция.

май 22

Щастието е свързано с напълняване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички младоженци се надяват на щастлив брачен живот. Оказва се обаче, че за щастието в брака се плаща висока цена… или по-скоро - тежка цена.Колкото по-щастливи сме в брака, толкова е по-вероятно да натрупаме излишни килограми, установиха американски учени.Учените от Южния методистки университет в Далас наблюдаваха 169 млади семейства четири години. През този период доброволците трябвало да следят теглото си и да споделят колко щастлив е семейният им живот.Специалистите установили, че двойките, които са по-доволни от връзката си, напълняват повече, отколкото останалите семейни.Това важи дори след като бъдат компенсирани различни фактори като бременност.Има доста изследвания, посветени на влиянието на брака върху здравето на двойката.Неотдавна проучване на Университета в Охайо доказа, че дамите напълняват, след като кажат заветното “Да”, а повечето мъже запазват предишните си килограми.Учените, които проследили живота и промяната във фигурите на повече от 10 000 съпрузи и съпруги, предполагат, че най-вероятната причина дамите да напълняват е, че се концентрират в грижата за партньора си и забравят да поддържат себе си.Това донякъде обяснява факта, че мъжете пък напълняват, след като се разделят с половинката си.

май 21

Жените на 90 -най-щастливи?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените, които са преминали 90-годишната възраст, са най-щастливи.До този извод са стигнали японски социолози, които са представили резултатите от изследването си на симпозиум на научното геронтоложко дружество към Университета на Осака.Учените са провели анкета сред няколко възрастови групи на над 70 години по няколко параметъра.Отчетено е било колко дълго остават хората в добро настроение и смятат ли се щастливи.В резултат е било установено, че 70-годишните са събрали 7,4 точки, 80-годишните - 8,2, а тези над 90 години - 8,8 точки.Тъжни и унили са били по-младите: при 70-годишните този показател е бил 3,2, при 80-годишните - 2,7, а при 90-годишните - само 2,3.Изданието отбелязва, че в тази възрастова категория жените изпреварват по щастие мъжете с 1 точка.Според проф. Такеши Накагава, ръководител на изследването, мъжете в по-голяма степен от жените зависят от обществената оценка на дейността си, затова им е по-трудно да привикнат с намалената си социална активност, когато остареят.В същото време независимо от пола колкото по-възрастен е човек, толкова по-способен е да контролира настроението си и да вижда положителното дори в сложните житейски ситуации, отбелязва японският учен. Тези резултати могат да се интерпретират и по друг начин.Всеизвестно е,че с напредване на възрастта критичността и реалната себеоценка намаляват.Това може да е причина за приповдигнатост и повишено самочувствие.
май 20

Страхът ни превръща в мазохисти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Последен писък в медицината е генетичното изследване.От няколко седмици ни облъчват с ползите т този тип “скрининг” и превенцията на тежки болести като рак.В най-лудата страна на света-САЩ ни показаха пример как известна актриса се е подложила на мастектомия-премахване на двете гърди поради склонност от развитие на тумори-установена от генетично изследване.Днес сутринта и от българския телевизионен ефир ни облъчиха с подобни идеи.Това безумие породи у мен недоразумение.Като цяло приемам генетичното предразположение за развитието на определени болести но трябва да подчертая,че болестта се предизвиква мултифакторно.Освен генетичните заложби трябва да са налице отключващи моменти.Това са в повечето случаи житейски събития,потискащи имунитета състояния,системен стрес.Дори и тези фактори невинаги дават тласък на генетичните фактори да отключат заболяване.Според мен трябва да си достатъчно луд,че да се осакатиш и да си премахнеш части от тялото,защото те може след години да боледуват-ами ако това не стане?Оставаш инвалид за сметка на собствените ти страхове.Физическата травма човек може да приеме но психическата травма остава за цял живот.Това е нов тип руска рулетка със собствената ни психика и тяло.Така голямата конспирация в медицината надмина областта на фармакологията,където се измислят състояния за да се продават лекарства и стигна до измисляне на скъпи генетични изследвания,които с грешен резултат могат да ви направят инвалиди-не само телесни но и психически.

май 17

Болкоуспокояващи водят до еректилна дисфункция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете, приемащи обезболяващи лекарства във високи дози и за продължителни периоди, са изложени на повишен риск от еректилна дисфункция, показва проучване, публикувано в Spine.В рамките на изследването, учените проучват медицинската история на 11 000 мъже, приемащи медикаменти за лечение на хронични болки в гърба. Мъжете, приемащи най-високите дози в продължение на 4 и повече месеца, получават еректилна дисфункция с 50% по-висока честота от останалите в извадката.Като цяло, 19% от мъжете, приемали опиоиди, изпитват еректилна дисфункция. Напълно възможно е реалният брой да бъде много по-голям от документирания, тъй като е вероятно част от засегнатите да са били прекалено притеснени да споделят за това с лекаря си.Изследователите отбелязват, че опиоидите да понижават нивата на тестостерон. Възможно е, също така, депресията, която е често състояние при страдащите от хронични болки, да допринася за появата на ериктилната дисфункция.Изследователите са категорични, че дългосрочното опиоидно лечение на хроничната болка винаги трябва да бъде избягвано, когато това е възможно. Еректилната дисфункция съвсем не е единственото основание за това – с времето се развива толеранс към опиоидите, които губят ефективност и болката се завръща, понякога дори по-силна от преди. Опиодните аналгетици са много ефективни в краткосрочен план, но неефективни в дългосрочен. Това винаги трябва да бъде водещо съображение при подбор на терапията.Екипът се надява настоящият труд да изостри вниманието както на пациентите, така също  и на много лекари по отношение на на нежеланите реакции от болкоуспокояващата терапия. Много пациенти не свързват еректилната функция с приеманите медикаменти, като някои от тях изобщо не я споделят с лекарите си.

май 14

Недоспиването вреди сериозно на здравето ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които не си доспиват е по-вероятно да получат сърдечен инфаркт, казва британско проучване. Макар и да не се знае защо, учените казват, че лишаването от сън е свързано с увеличаване на кръвното налягане, а то е фактор за сърдечен или мозъчен инцидент.Изследване, продължило 17 години, показва, че ако спим по-малко от 5 часа на денонощие, рискът да намерим смъртта си е средно 1,7 по-голям, независимо от причината, а за миокарден инфаркт - двукратно повишен. Ръководено е от Франческо Капицио - професор кардиолог в Университета Уоруик. Той е наблюдавал хора на 35-55 годишна възраст относно техния сън и е проследил смъртността сред тях до 2004 година. Взети са под внимание още възраст, пол, тютюнопушене, алкохолна консумация, индекс на телесната маса, артериално налягане и холестерол - фактори, важни за сърдечните заболявания.Установена е връзка между смъртността и лишаването от часове сън. Интересното е, че такава е намерена и със увеличаването на часовете, отделени за отдих. Това обаче се отдава на други заболявания, а не на сърдечно съдови.Съветът на специалистите е да спим поне 7 часа в денонощието.За това е необходимо достатъчно количество МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня.Внасянето му отвън става под формата на таблетка с контролирано освобождаване.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ набавя липсващите количества от хормона и гарантира 7 часов добър сън още с първия прием.

май 13

Слънчево изригване днес ще достигне Земята в сряда

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес около 6 часа е наблюдавано мощно изригване на Слънцето, съобщи представител на руския Институт за приложна геофизика “Е.К.Фьодоров”, цитиран от РИА “Новости”.Слънчевите изригвания се отразяват най-сериозно на хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови проблеми, колебания в кръвното налягане.Тези проблеми се проявяват след около два дни от момента на изригването,тъй като това е времето за да достигне потока от протони до земята.Ефектът на тези аномалии върху човешката психика се проявява от колебанията на земното магнитното поле популярно като магнитна буря.Най-чести са оплакванията от нарушен сън,колебания в настроението,раздразнителност,лесна уморяемост,отпадналост.Те се усещат в рамките на деня и това ще е тази сряда.Колебанието на кръвното налягане може да създаде проблеми на хората с хронични сърдечни проблеми и най-често е предпоставка за сърдечна аритмия и инфаркт.В сряда хората с такива проблеми по възмажнаст трябва си останат по домовете и да приемат назначената им терапия.При психологичните проблеми се действа според състоянието като обикновено то се стабилизира автономно.Много често “ефектът” върху психиката е сугестивен и се проявява няколко дни преди и след слънчевото изригване.

май 10

Събота е ден за секс а във вторник за въздържание

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ново изследване установи, че вторник е най-неподходящият ден за разгорещяване на страстите в спалнята.Само 2% от хората определят вторник като любимия си ден за секс, като изненадващо причината, поради която участниците заявили, че е малко вероятно да правят секс във вторник, е, че са прекалено трезви.22% от анкетираните казали, че или те, или половинката им са прекалено трезви, за да правят секс във вторник.Изследването било поръчано от Трейси Блум, чиято нова книга е озаглавена “Никой никога не е правил секс във вторник”.Тя решила да направи проучването, след като един от героите в книгата й използвал същата реплика на любовна среща и искала да разбере дали това е вярно.Друго извинение за избягването на секса във вторник е програмата на телевизиите, като 17 на сто от участниците в допитването заявили, че по-скоро биха се излегнали на дивана и биха гледали любимия си сериал.Събота е категорично най-любимият ден за секс, посочен от 30% от участниците, а това подкрепя откритието, че алкохолът е оказва ключово влияние за това кога британците предпочитат да правят секс”, заяви Ричард Уолкър, директор на института Мъстард в Манчестър, който осъществил проучването.

май 8

Херпесвирусът в напреднала възраст води до деменция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ново изследване, публикувано в онлайн списанието Neurology, показва, че хора с по-високи нива на херпес симплекс вирус тип I в кръвта са изложени на по-висок риск от когнитивен дефицит, в сравнение с хората, при които вирусът присъства в кръвта в малки количества.Херпесите биват предизвиквани от два типа вируси. Тип I предизвиква тези на устните, докато тип II - предимно тези по гениталиите. Въпреки че инфекцията може да бъде безсимптомна в продължение на дълъг период, през който вирусите се намират в кръвта, рано или късно се развива добре познатата язвичка, задържаща се до седмица.Изследователският екип измерва паметта и мисловните способности на 1625 души на средна възраст 69 години. Тестовете се провеждат веднъж годишно в продължение на осем години. Участниците преминават и кръвни тестове за инфекции, които изследователите приемат за леки – херпес симплекс вирус тип I, тип II, цитомегаловирус (предизвиква заболяване най-вече при имунокомпрометирани), Chlamydia pneumoniae (причинява респираторни инфекции) и Helycobacter pylori (инфекциозен причинител на стомашната язва).Настоящото проучване потвърждава по-ранни изследвания, проведени от финландски учени, които показват, че вирусът увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Тогава учените белязват вирусите с флуоресциращи вещества и ги наблюдават под микроскоп. Наблюденията показват, че вирусите достигат нервните клетки и ги увреждат по начин, наподобяващ картината при болест на Алцхаймер. В тази връзка, д-р Тимо Страндберг от Университета в Хелзинки пише рецензия за настоящото проучване, в която призовава учените към по-нататъшни изследвания в тази насока.Въпреки че независими експерти намират резултатите на двата екипа за интересни, те изказват известни резервации към представителността на извадките в двете проучвания, а следователно – и във валидността на публикуваните резултати. Д-р Уилям Шафнер – невролог от Университета в Нешвил, е един от тези експерти. Според него, въпреки че наистина асоциацията заслужава да бъде проучена по-подробно, засега е трудно да се правят каквито и да било изводи, още по-малко сензационни изявления в медиите, за връзка между инфекциозните заболявания и умствените възможности.

май 7

Вече сме уморени от усмъртителните майски празници

публикувано от: доктор Веселин Герев

След едноседмична почивка адаптацията към работната среда става бавно.След няколко почивни дни тя трае около седмица.Причина за това е процеса на вработване.Психиката се настройва от липса на натоварване към понасянето на стресовите ситуации от ежедневието.Този процес обикновено се наблюдава след отпуска.Ситуацията с майските празници ще ни прави лениви и отпуснати през целия месец.Ту ще се настройваме за работа,ту ще почиваме и нито почивката ще е почивка нито работата -работа.Това ще се чувства особено осезаемо при хора със стресови състояния или страдащи от депресия.Те ще чувстват постоянно напрежение,отпадналост и ленивост,трудно ще се справят с ежедневните си задължения ще допускат грешки в работата,което ще ги депресира допълнително. Вечерното напрежение обикновено прави съня повърхностен,неспокоен,събуждането е рано сутрин,без желание за подхващане на деня.Тези симптоми ще отзвучат постепенно до началото на следващата седмица или с малко помощ от синхронизатор за няколко дни.Същата картина ще се повтори и слез почивните дни за 24 май.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат