апр 28

Сексът повишава имунитета

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучвания относно ефектите на секса върху човешкото тяло и съзнание разкриват огромно количество данни за ползите от тази приятна активност. Научния метод подкрепя и едно странно твърдение – интимните контакти могат да повишават защитните сили на имунната система.Осъществяването на сексуални контакти 1-2 пъти в седмицата е оптималната честота, необходима за повишаването на имунната сила на организма. Твърдението е базирано на популярно изследване, публикувано през 2004 година.Силата на имунната система може да бъде прецизно определена чрез измерване на налични в слюнката антитела познати като имуноглобулин-А (IgA). Според изследването, хората правещи секс 1-2 пъти седмично отбелязват близо 30% скок в количеството налични антитела – белег за повишена имунна защита. Подобни повишения в имуноглобулиновите концентрации не били отчетени при хора, правещи секс с по-ниска или по-висока честота.В допълнение – при оргазъм, отделянето на хормони като окситоцин, пролактин и естроген подобряват продължителността и качеството на съня. Здравия сън гарантира понижение на стресовия хормон кортизол, чието наличие води до понижаване в силата на имунната система. По-бързото понижаване на телесния кортизол означава допълнително повишаване на имунната защита.

апр 26

Подсладените напитки са рисков фактор за деменция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които пият по-често газирани напитки с подсладители са по-предразположени към деменция и други проблеми с паметта.При употреба по три пъти всеки ден в продължение на 10 години се увеличава рискът от инсулт или ментални проблеми. Хората, които употребяват само по една напитка на ден, имат много по-малък мозъчен обем, в сравнение с другите.Наблюдавани са 4 3000 души, които са над 45-годишна възраст, по три пъти на година. Те отговаряли на въпроси за консумацията на газирани и подсладени напитки. За седемте години 97 души получили удар, а 81 деменция, сред които има 63 случая на Алцхаймер. Учените открили, че дневната консумация на диетични напитки, а не такива с подсладители, могат да повишат риска от инсулт или получаване на деменция след 10 години. При някои от тях се получава проблем с циркулацията на кръвта в мозъка.Налага се изводът,че пиенето на диетични напитки, с които да избягаме допълнителни калории, не е добра идея. По-добре е да консумираме чиста вода.Друго проучване е базирано на когнитивни тестове и снимки на мозъка на близо 4 000 души. При него участниците са отговаряли дали пият диетични или подсладени напитки и колко често. Резултатите показват, че има връзка между подсладените напитки и по-слабата памет, както и това, че те са рисков фактор за отключване на Алцхаймер.

апр 25

Колко рецепти ще изпише лекарят, какви изследвания ще назначи и как ще разчете резултатите – всичко това зависи и от неговото настроение.Специалисти-психолози са анализирали работата на 842 лекари и са отбелязали промените в тяхното професионално поведение в зависимост от настроението, умората, безпокойството и депресиите. Те са вземали предвид също колко време трае прегледът, как лекаря разговаря със своите пациенти, какви лекарства изписва и какви изследвания назначава.
Оказва се, че качеството на работата на лекарите често зависи в значителна степен от тяхното настроение. Например в дните, когато те са били позитивно настроени, са общували по-дълго с болните, по-прецизно са анализирали симптомите и причините за състоянието им и са изписвали по-малко лекарства. Точно обратната е била картината в “лошите” им дни.Лекарската професия е една от най-стресовите.Затова и колегите масово страдат от Бърнаут синдром.За да получите качествена медицинска услуга бъдете и вие внимателни и вежливи.

апр 24

3D киното е вредно за психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Половин час 3D прожекция може да доведе до замайване, гадене и отпадналост.Според проучване около 55% от зрителите на 3D филми съобщават за поне едно физическо неразположение, след края на прожекцията.Най-често оплакване е болка в очите и силно главоболие. 11% изпитват гадене и неразположение.В проучването участие взимат 497 души на възраст между 18-65 години. На участниците са прожектирани 2D и 3D филми.Преди и след прожекцията, доброволците попълват въпросник, в който оценяват симптоми като, гадене, проблеми със зрението и световъртеж.Близо 55% от зрителите на 3D прожекциите, съобщават за неразположение в сравнение с 14% гледащите 2D.След 3D прожекция доброволците се оплакват от замъглено зрение и болка в областта на очите.Почти един на всеки пети зрител на 3D прожекция се чувства замаян и съобщава за главоболие, загуба на координацията и отпадналост.Разстоянието, на което погледът ни се събира, при 3D прожекцията е различен от мястото където е фокусът на очите. Това разминаване води до натоварване на зрителния апарат и активира психиката.Казано образно мозъкът завира и тази активност е причина за неприятните симптоми.При емоционално лабилни или чувствителни хора ефектът може да се демонстрира 2-3 дни.

апр 21

С настъпването на пролетта настроението  на повечето хора значително се подобрява в сравнение с дългата и мрачна зима.Желанието за разходка ,повишените нива на енергия до чувствителното покачване на интереса към сексуални контакти е резултат от повишеното количество слънчева светлина и покачващите се нива на серотонин.През зимата хората отделят повече мелатонин,естествен хормон на съня с отпускащо и успивно действие. Той се синтезира от епифизата при продължително лишаване от дневна светлина. С удължаване на периодите със слънчева светлина, епифизата забавя производството на мелатонин за сметка на увеличеното производство на серотонин –хормон, носещ силно положителни ефекти за цялото тяло. От зимна депресия депресия и бездействие, серотонинът стимулира към радостни мисли и физическа активност. В този момент се активизира и лутеинизиращия хормон.Синтезиран от хипофизата този хормон стимулира овулацията и производството на прогестерон при жените и производството на тестостерон при мъжете. Той също се влияе от нивата на слънчева светлина и се повишава почти успоредно с количествата отделен серотонин.Прекият ефект и при двата пола е сходен – радостните мисли и повишената енергия рязко могат да ескалират в сексуални мисли и пориви, което води до допълнително отделяне на серотонин, адреналин, полови хормони и ендорфини. Освен предразположението към сексуални фантазии и стимулацията за намиране на полов партньор, повишеното количество полови хормони допълнително облагородява мозъчната функция.Тестостеронът, например, силно подобрява способностите за концентрация, запаметяване и пространствено ориентиране, а прогестеронът влияе на специфични рецептори за постигане на ефекти сходни с еуфорията и предпазващи мозъка от неврохимични разстройства, асоциирани със състояния на тревожност и депресия.

апр 19

Фруктозната непоносимост предизвиква депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Една от най-честите хранителни непоносимости е тази към плодовата захар - фруктозата. В някои страни  един на всеки трима души е засегнат.Проблем е, че в много продукти се добавя фруктоза като кетчупа, плодовото мляко, консервите и соковете. Имаме изобилие от плодове през цялата година от тропическите райони, от оранжериите и сушени плодове.Хората с вродена непоносимост към фруктоза имат по-малко ензими за преработката ѝ. Ако непоносимостта се появи по-късно в живота, се предполага че има проблем с поемането на фруктозата в червата и по-малко транспортни канали в чревната стена.Фруктозната непоносимост може да се отрази и на настроението. По време на храносмилането аминокиселината триптофан се закача за фруктозата. Ако има прекалено голямо количество фруктоза, която не можем да усвоим ще загубим и триптофан. От аминокиселината триптофан се образува серотонинът, така нар. хормон на щастието. Липсата на серотонин може да доведе до депресия, затова една дълго време неустановена фруктозна непоносимост може да доведе до депресивни настроения.Серотонинът, освен за доброто ни настроение, отговаря и за чувството на ситост,спокойствието,търпението,концентрацията,вниманието и мисълта.

апр 18

Ето най-стресиращите професии

публикувано от: доктор Веселин Герев

На въпросът, кои са най-нездравословните професии определено няма еднозначен отговор.Затова психолози  съставили “скала на стреса” за повече от 140 професии. Степента на стреса се определяла по честотата на сърдечните пристъпи и други заболявания, като например алкохолизма, а също по честотата на разводите и участията в пътни произшествия на хора от различни специалности. На първо място по тази скала били миньорите, с показател на риска 8,3 бала. След тях се наредили полицаите със 7,7. Със 7,5 бала риск психолозите оценили строителите и журналистите. По-нататък, колкото и да е странно, се нареждат актьорите - 7,2 бала, политическите и обществените дейци - 7 бала. Психолозите обясняват доста високия показател на риска при хората от тези професии с това, че те “работят пред публика”, а това сериозно обременява психично. При лекарите показателят бил 6,8 бала, при шофьорите на автобуси - 5,4, при дипломатите и фермерите - 4,8. Най-спокойна се оказала работата на сътрудниците на библиотеките и музеите. Техният показател е 2,8 бала.Още по-неочаквани били резултатите от подобно изследване, проведено от сътрудници в университета в канадския град Торонто. Според техните данни най-тежката професия е на музиканта. Психолозите отбелязват, че нервите на музикантите са обтегнати от постоянното бързане, пътуване по гастроли, изявите пред публика и безкрайните репетиции. Интервютата с музикантите от 19 канадски оркестъра показват, че 82 процента от тях от време на време пият успокоителни, а 8 на сто ги пият непрекъснато.

апр 12

Наркозависим питон беше подложен на лечение

публикувано от: доктор Веселин Герев

Австралийските власти изпратиха на лечение наркозависим двуметров питон, който беше конфискуван по време на полицейска акция в лаборатория за производството на метамфетамин.Змията е абсорбирала веществото през кожата си, докато е живяла в помещението и показала видими признаци на пристрастяване.Когато е открита, действието на метамфетамина вече отминавало и тя се държала агресивно.Докато за детоксикацията са необходими 6 седмици, за да се върне змията към нормалното й поведение са нужни няколко месеца.Факт е, че много животни биват пристрастени към наркотични вещества,за да бъдат принуждавани към определени действия.Такъв е случаят с кучетата за откриване на наркотици по летища и граници.За разлика от тяхна полезна за обществото дейност има например маймуни,които биват принуждавани да крадат или пласират наркотични вещества,за да получат дневната си доза.

апр 11

Сексуалността на жената се определя от формата на бюста

публикувано от: доктор Веселин Герев

Характерът на жената винаги е бил загадка за мъжа, но формата и размера на бюста могат да разкажат много за личността на всяка жена.Италиянски учени твърдят, че гърдите определят характера на жената в много по-голяма степен, отколкото зодиакалният знак, под който тя е родена.Лоренцони-италиянски сексолог е класифицирал женските прелести като  плодове. Той смята, че мъжете могат сами да направят сексуални хороскопи, ръководейки се от размерите на бюста на своята предполагаема партньорка.Жените с голям и закръглен бюст, наподобяващ формата на диня, преди са се смятали за жени със силно развит майчински инстинкт, но всъщност това не е така.В действителност те дами обичат да си похапват, да бъдат глезени но  не обичат много секса.Жените с бюст тип “лимон” са дръзки и забележими.Тези жени са изпълнени с живот и умеят да се посмеят на себе си. Те предпочитат балансирания живот, който не предполага никакви изненади.Женската гръд, която се класифицира като “ананас”, предполага ум, стремеж към кариера, но и достатъчно романтика. “Тези дами като правило са най-верните. Но е много трудно да се завоюва тяхното сърце.Гърдите с формата на гроздови зърна (издадени напред и твърди) също не са добър признак за качествен секс. Тези жени  изглеждат еротични, но в действителност са срамежливи и скромни.Жените с малки гърди, напомнящи “вишни” са “забавни и достатъчно възбуждащи”. В леглото те са изобретателни, умни и са прекрасни партньорки в живота.И накрая  жените с бюст “круша”обичат любовта във всичките й прояви както романтични, така и чисто сексуални.”, обобщава италианският сексолог.

апр 10

Как да приучим психиката на ранно ставане от сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ранното ставане е умение, което не се отдава лесно на всички. Подготовката за ранно ставане започва още вечерта преди това – някои навици помагат на добрия сън, а други могат силно да му навредят.
Повечето хора имат нужда от сън между 7 и 9 часа в денонощието. Избирането на подходящ час за лягане е основна стъпка защото без достатъчно сън ставането е много по-трудно и тялото се уморява по-бързо през деня.Необходимо е да се премахнат всички смартфони, таблети, лаптопи и монитори от спалното помещение.Установено е че синята светлина излъчвана от дисплеите на тези устройства, нарушава фазите на съня по-силно от всеки друг тип светлина. Четенето на книга или списание, медитацията и други техники преди лягане позволяват да се постигне спокойствие и отпускане – както на ума, така и на тялото.При събуждане се съветва възможно най-бързо да се изложи тялото на слънчева светлина. Силната слънчева светлина потиска производството на мелатонин – хормон, регулиращ съня и навлизането в различни фази на съня.Не се препоръчва физическо усилие в първия час след събуждане тъй като кръвта е с висок вискозитет и е възможна тромбоемболия.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат