авг 31

Спящите сами страдат от лош сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според изследване, хората които имат дълги връзки – между 6 и 8 години – заспиват по-бързо и се будят по-рядко от хората, които спят преимуществено сами. Това се дължи на факта, че когато лягаме до някого, на когото държим и разчитаме, изпитваме чувство на сигурност, което стимулира производството на хормона окситоцин, който неимоверно понижава стреса и безпокойството.Спането с компания също така се оказва и почти лековито, тъй като намалява цитокините (категория на сигнални молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация), които може да причинят възпаления. По тази причина компаниите, заети в производството на продукти за нашия нощен комфорт се опитват да вземат своето от тази концепция. Например, произвеждат се все повече матраци, в които движението от единия край на леглото не може да се усети в другия. Така партньорството в съня е още по-приятно.
Производителите влизат вече в какви ли не подробности: матраци, които се основават на разработена от NASA технология през 1970 г. за облекчаване натоварването от земното притегляне при излитане в открита орбита, такива с вградена система, която противодейства на вредните земни влияния, предизвикани от подземни водни течения, магнитни влияния и енергийни източници, които изтощават всеки човешки организъм, и всякаква грижа за хората с алергии, с по-чувствителни стави, с шипове, с хронични болки в гърба, врата или краката, за тези, които живеят под огромен стрес.Целта е една-да се стимулира секрецията на мелатонин и да се осигури спокоен и продължителен сън през цялата нощ.

авг 29

Близките на прекарал инфаркт развиват депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според специалисти членовете на семейства с близък, пострадал от инфаркт, са изложени на по-голям риск от депресия и тревожност.Проучване установява, че през първата година от загубата на любимия човек вследствие на прекаран инфаркт, половинката му е 3 пъти по-склонна да прибегне до употребата на антидепресанти в сравнение с останалите членове на семейството.Целта на проучването е да се насърчи обръщането на нужното внимание и грижа към съкрушените роднини и главно към партньора на пострадалия.Емоционалната подкрепа след такъв инцидент е от изключително значение и може да се отрази ползотворно на психическото и здравословно състояние на семейството.Друго проучване установява, че мъжете, останали без спътник в живота, са много по-податливи на депресивни мисли в сравнение с жените, останали сами.Посттравматичният стрес е много по-разпространен в тези случаи поради внезапното и неочаквано фатално събитие.

авг 28

Амбициозните хора са нещастни и депресирани

публикувано от: доктор Веселин Герев

Амбициозните хора, които се стремят да са първи в училище, в университета или на работното си място, са изложени на по-висок риск от намаляване на жизнения си път, според специалисти.Освен положителните ефекти, като издигане и успех в образованието и кариерата, амбицията крие и своите недостатъци.Въпреки многобройните си постижения, амбициозните натури са по-нещастни и по-често страдат от тревожност и стрес.
В проучване обхващащо голям диапазон от жизнения цикъл на 717 души, изследователите установяват, че амбицията на тези хора не им е доставила желаното удовлетворение, което може да навреди на здравословното им състояние в по-късен етап от живота и дори да скъси жизнения им път.Участниците в проучването са завършили с отлични резултати едни от най-престижните университети в света, като Харвард, Йейл, Принстън, Станфорд, Колумбия, Корнел, Бъркли, Оксфорд и Нотр Дам.Изследователите са на мнение, че една от причините за негативите вероятно се дължи на психическите и здравословни ресурси и енергия, които амбициозните натури влагат, за да „стигнат до върха“.Това от своя страна в по-късен етап може да доведе до психически проблеми, натрупване на големи количества на стресовия хормон, кортизол и влошаване на здравословното състояние.Специалисти припомнят, че това не означава да не сме амбициозни и трудолюбиви. Важно е да се намери балансът, при който се постига щастие и удовлетворение от личните постижения.

авг 27

Все повече хора се завръщат стресирани от отпуска

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се оплакват ,че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани.Този феномен се наблюдава вече няколко години.
За това си има психологично обяснение.Най-честа причина се изтъква това , че отпуската е кратка и човек не си почива достатъчно качествено. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осъществят и така нивото на стрес нараства.Други пък използват почивката за да свършат някоя неотложна работа-например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си.
Като най-голяма грешка обаче аз отчитам неспособността на повечето хора в активна възраст да почиват. Всички чакат лятото за да получат отпуск и тогава да релаксират а това трябва да се прави ежеседмично.
Психиката на всеки човек има седмичен ритъм.Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два дни да релаксира. Това обаче не се практикува от работещите.
Те се нагърбват със всевъзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес.
Моята препоръка е да се сьчетават натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки за да може след това човек да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след период на няколкоседмичен отпуск.

авг 20

Яйцата също предпазват от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мнозина вярват, че яйцата крият рискове за сърцето, но ново проучване доказва полезните свойства на варените яйца, които дори помагат за отслабване.Канадски учените опровергаха лошата репутация на яйцата, свързана най-често със сърдечни заболявания, особено при хора, които ядат по повече от две яйца седмично.Досега се смяташе, че най-вреден е жълтъкът, но според ново изследване яйцата могат да предпазят сърцето, поддържайки нормално кръвно налягане. Също така яйченият жълтък съдържа две незаменими аминокиселини: триптофан и тирозин като първата е прекурсор на серотонина. Неизвестен факт е, че суровите яйчени жълтъци съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълките.Яйцето е богато на витамин D и можете да го консумирате, колкото искате. Също така то съдържа 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол, отколкото преди 30 години.

авг 17

Правим секс средно три пъти седмично

публикувано от: доктор Веселин Герев

Най-голямото световно проучване относно сексуалните взаимоотношения сред 27000 души, на възраст между 18 и 30 години, изказали пикантните си желания, показа, че хората искат да имат полов контакт поне три пъти седмично. Половината от анкетираните, и от двата пола, са споделили, че желаят секс редовно през цялата седмица. Британските жени са изказали предпочитания към по-дългата любовна игра, докато мъжете си мечтаят половинките им по-често да поемат инициативата.50% от дамите също желаят преживявания с лоши момчета, а 80% се възбуждат от мъже с чувство за хумор. Повече от половината от мъжете биха вкарали в леглото си красива, но не толкова умна жена. Жените изобщо не са привличани от мъже, неизразяващи достатъчно мъжественост. Силният пол пък намира за кошмар взаимоотношенията с половинка, която няма никакво въображение.Едва една трета от анкетираните дами са споделили, че намират за приятно целуването на публични места, докато повече от две трети от мъжете мечтаят да бъдат прегръщани повече сред хората. Повечето латиноамериканци се отвращават от мръсните приказки, а половината от бразилците смятат интелигентността за важно качество на техния партньор.

авг 15

Оргазмът трае 5-6 секунди

публикувано от: доктор Веселин Герев

Средната продължителност на женския оргазъм по време на секс е между шест и десет секунди, изчислиха сексолози.Секс инструкторката Никол Дайдън е уверена, че правилният партньор е разковничето за пълноценен сексуален живот. С помощта на специална техника жените могат да удължат с пъти своето удоволствие в спалнята. Методът се нарича “оргазъм - медитация” и може да помогне на представителките на слабия пол да са постоянно възбудени, което ще засили сексуалната им енергия няколко пъти.”Най-важното не е оргазмът, а пробуждането на чувствеността, което ще ви накара да изпитате съзнателно удоволствие с партньора си”, обяснява специалистката.

авг 14

Има връзка между храната секса и депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Франция е известна не само със сериозното си отношение и към кулинарията и към еротиката, но и с големия си интерес към психологическата връзка между тях. Според изследвания, направени там, 80% от мъжете с преждевременна еякулация са склонни да поглъщат храната без да я предъвкват, т.е. в движение, а 85% от французойките предпочитат мъже, които умеят да готвят добре.От другата страна на Ламанша, английски социолози отбелязват, че хората, които умеят да получават удоволствие от храната, имат и по-силно изразено сексуално влечение. Известно е също, че чувството за вина от всяко изядено парченце храна пречи на сексуалното разкрепостяване в леглото. Любителите на храната не страдат от този проблем, много от тях не познават и депресията.Причината за взаимната връзка между храната и еротиката е вече ясна. Импулсите от вкусния обяд, както и сигналите от сексуалното удоволствие, постъпват и се обработват в един и същ участък на главния мозък, отговорен за емоциите. Освен това, за раждането на пълноценно потомство женското начало се нуждае не само от оплождане, но и от храна за поддържане на собствените си сили и изхранване на детето. Затова мъжът, който намира смисъл в храната, бива възприеман на подсъзнателно ниво като най-перспективен.Мъжът, който е загрижен за своето тегло и въпросите, свързани с всекидневните калории, не е способен да издигне жената на “седмото небе”. А този, който предпочита изисканата кухня, може да бъде и прекрасен любовник, твърдят французите.
Пълните хора по-често се наслаждават на живота, докато слабите в повечето случаи се ограничават и сдържат своите чувства и емоции.Има представители и от двата пола, които гледат по много пъти вилицата преди да поставят нещо в устата си. Тези хора не само не изпитват удоволствие от любовта, но и избягват всякакъв допир.Особен тип са мъжете, които не ядат месо. Вегетарианската храна преди всичко е прясна, тъй като нейните привърженици се стараят да не употребяват продукти и подправки, които усилват апетита. Счита се за възможно отказът от месото да е свързан със скритото отвращение и към чувствеността.Ако мъжът над 30 години продължава да се храни само с хамбургери, то това означава, че на него не му достига не само фантазия, но и сексуална зрялост. Той спокойно може да бъде определен като “най-скучният любовник”, е мнението, което съществува поне във Франция.

авг 13

Мъжете в стрес харесват пълни жени

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете в стрес харесват повече пълните жените. Това установиха изследвания на учени от лондонския Уестминстърски университет.Изследователите начело с д-р Вирен Свами сравнявали как реагират мъжете в състояние на стрес спрямо изображения на жени с различни физически габарити. 80 доброволци на възраст от 18 до 42 години са били разделени на две групи. Участниците в първата група са били подлагани на тестове и активност, които повишавали стреса им. През това време доброволците от втората група си седяли спокойно в съседна стая. Всичките участници трябвало да оценяват привлекателността на жените 1 до 9-та степен.Изследователите констатирали, че най-високи оценки сред доброволците от първата група получавали жени с едро телосложение. Освен това мъжете в стрес имали по-широк диапазон за женска привлекателност от мъжете, които са били в уравновесено състояние.Учените смятат, че при състояние на стрес мъжете изпитват влечение към по-ярки и по-обемни характеристики, които внушават способност за оцеляване.

авг 10

Спящите по корем сънуват повече еротични сънища

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които спят по корем, имат повече еротични сънища от останалите, установи изследване на учени от Хонконг, за което пише в. “Дейли мейл”.На спящите по лице също така е по-вероятно да им се присънят и истории със задушаване и преследване.Най-чести в такива случаи са “сюжетите” с връзване, заключване и обездвижване.Китайските учени, водени от Калвин Кай-Чън Юй от университета в Хонконг, смятат, че за еротичните преживявания при спане по корем бил виновен намаленият достъп на кислород до дробовете.Доказано е, че в полузадушено състояние много хора изпитват много по-голяма еротична наслада.На тази основа има разработени много автоеротични игри, които често са опасни за живота.Именно след такава игра почина обесен фронтменът на групата “Инексес” Майкъл Хътчънс.Екипът провел експерименти с 670 студенти, 75 на сто от които били от женски пол.Те трябвало да попълнят въпросници и да отговорят за предпочитаната от тях поза за сън и какви сънища сънуват.Тези, които спят по очи, имали най-често еротични сънища.Нерядко също така им се присънвало, че си имат таен обожател от контингента на известните личности.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат