авг 24

Откажи цигарите с АНТИДЕПРЕСАНТИ!

публикувано от: доктор Веселин Герев

През настоящата година в ЕС се отделя голямо внимание на тютюнопушенето,вредата от него за пушача и най-вече за околните, късните последствия от пушенето-астма и рак.За да се ограничи пушенето се налагат масови забрани на обществени места да се къди.Нарушителите понасят тлъсти глоби но това не ги спира да запалят цигара.Проблемът е в това, че зависимостта към никотин е психичен проблем и тя не се преодолява със забрани и ограничения.
По мое наблюдение основната част от пушещите го правят от стрес или по навик.Пуши се най-често за успокоение.Този резултат се постига от стереотипният акт на държането на цигарата и смученето.Разгръща се неволно ритуал на пушене с типичните за него натрапливи и стереотипни действия.Характерно за стереотипията е напрежението или по-скоро изнервянето, което носи нейната липса и успокоението , което доставя неиното извършване.В този аспект тя цели да навакса дефицит на серотонин какъвто има и при стресовите и депресивни състояния.
Практиката ми показва, че при повече от половината ми клиенти набавянето на серотонин значително редуцира желанието да се пуши и консумираните цигари се намаляват от 20 до 6-7 дневно.В този смисъл антидепресантната терапия помага за отказване от цигарите а самото пушене се оказва депресивна стереотипия.Това е поредното доказателство, че ДЕПРЕСИЯТА е масово явление !

авг 17

Краят на отпуската действа стресиращо!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се оплакват ,че кьм края на отпуската си започват да се чувстват стресирани.Този феномен се наблюдава вече няколко години.
За това си има психологично обяснение.Най-честа причина се изтьква това , че отпуската е кратка и човек не си почива достатьчно качествено. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осьществят и така нивото на стрес нараства.Други пьк използват почивката за да свьршат някоя неотложна работа-например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си.
Като най-голяма грешка обаче аз отчитам неспособността на повечето хора в активна вьзраст да почиват. Всички чакат лятото за да получат отпуск и тогава да релаксират а това трябва да се прави ежеседмично.
Психиката на всеки човек има седмичен ритьм.Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два дни да релаксира. Това обаче не се практикува от работещите.
Те се ангажират сьс всевьзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес.
Моята препорька е да се сьчетават натоварването в ежедневието с почевка според вьзможностите на всеки за да може след това човек да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след период на няколкоседмичен отпуск.
Ако това не помогне не се колебайте да търсите помощ защото в началото на септември депресивните симптоми драстично се засилват.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат