окт 27

МЕЛАТОНИН е включен в протокола при леки случаи на КОВИД

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонин е включен в протоколите за терапия при леки случаи на КОВИД.Това съобщиха колеги епидемиолози и вирусолози.В интервю по национална електронна медия проф.Костов посочи схемата, по която е лекуван президента Тръмп.Тя включваше и мелатонин.Освен, че е регулатор на денонощните ритми , мелатонин е средство, забавящо стареенето на психиката и тялото. Този ефект се получава на принципа на физиологията.Нивата на мелатонин са най-високи около 25-27 годишна възраст.След това физиологично започват да намаляват.Други фактори, които намаляват нивата на мелатонин са стресът и бета блокерите. Когато човек на възраст приема мелатонин той връща биологичния си часовник назад във времето към младостта. Може би заради силния имунитет на младия човек, мелатонин подобрява имунната ни защита. Факт е, че стресираните хора, които спят малко т,е, имат ниски нива на мелатонин са по податливи към всякакъв тип външни инфекциозни агетни-бактерии, вируси , гъби.Тъй като обикновения мелатонин има бърз метаболизъм и е слабо ефективен на помощ идват нанотехнологиите .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е едниственият високотехнологичен продукт на нашия пазар, произведен по нанотехнологии. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване доставя до нервната клетка необходимите количества мелатонин и стабилизира техните нива. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 23

Пак стрес-местим стрелките с час назад

публикувано от: доктор Веселин Герев

В края на седмицата ни предстои нов стрес -отново ще местим стрелките на часовника- този път с час назад. Добрата новина е, че се връщаме към астрономическото време, което е заложено генетично като биологичен часовник в нас. Както е известно местенето на часовника винаги се отразява както на психиката, така и на тялото ни. Ще припомня накратко основните проблеми, които ще се проявяват при тази смяна предимно вечер.За здравите хора това е  разсеяност, сънливост, загуба на концентрация и реакции.Предвид това, че вече ще се стъмва по-рано е важно да внимавате когато шофирате или работите с машини във вечерните часове.По статистика ПТП и трудовите злополуки се увеличават с 40% в първите дни след смяна на времето.При хората, страдащи от хронични заболявания  от съществено значение е приемът на медикаменти.Особено критично е положението при хората,които са на трикратен прием на лекарства.При тях е важно да се отбележи, че е необходимо от днес да “забавят” приемите с петнадесет минути.Така в неделя ще са в синхрон с часовото време.Това значително намалява риска от инциденти.По статистика в понеделник след смяна на времето сърдечно-съдовите инциденти се увеличават с около 60% по тази причина.За желаещите да не “усетят” смяната на часовото време препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.Той регулира биологичния ни  часовник като го напасва към астрономическия.Приема се вечер преди лягане като приемът му не води до зависимост.

окт 21

Страх отново скова душите на хората

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните дни се статистиката за заразените нагнети още страх в душите на хората.Изказваха се куп специалисти, които внушиха на населението че заразен означава “пътник”. Това накара много хора да ограничат контактите си и да се страхуват безпричинно както за собственото си здраве така и за здравето и живота на близките си. Въвеждат се абсурдни мерки като носене на маски на открити пространства.Прави впечатление че освен пропаганда на стряскащи статистики няма информация,която да успокоява хората.Тук е момента да спомена за стреса.През месеците на извънредно положение нищо не се каза за страха и влиянието му върху имунната ни система.При състояние на силна тревога в тялото ни се изръсват големи количества адреналин.Той е основен враг на имунитета ни. В следствие на високите адреналинови нива трайно намалява както клетъчния така и хуморалния ни имунитет.Това прави човек по-податлив на всякакви външни инфекциозни агенти, включително и коронавирус. Ето защо е необходима повече разяснителна и успокоителна информация, която да намали обществените тревоги и страхове.Това ще помогне да се стабилизира собствената ни защита както към коронавируса, така и към сезонните вирусни инфекции.Трябва да се знае, че в момента колегите са пренатоварени и затова заразата удря първо тях.Няма значение дали са на първа линия или в амбулаториите - всички са претоварени от ситуацията.Ето защо е необходимо да се знае, че психиката ни следва ритъма на трите осмици - осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.При системно нарушаване на този циркаден ритъм стресът става наш  основен  спътник а имунитета естествено пада.Това качва броя на заразените а не се казва най-важното, че да си заразен не значи да си “пътник”.

окт 16

Заплахата със самоубийство е зов за помощ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора  епизодично изпадат в състояние на отчаяние.Често чувам да намекват, че искат да си сложат край на живота.Естествено това не се случва .Както показва практиката  те само плашат.Психологически това са неуравновесени хора,объркани,непоследователни в действията си,изпитващи огромни затруднения да решават проблемите си.Такива “безпомощни” хора за да успокоят психиката си като тласнат напрежението и отговорността  си към околните гръмко заявяват,че ще се самоубият.Това е най-простият механизъм на психична защита.Характерен е за завършените психопати, тези, които са си повярвали,че са отговорни фактори в живота на хората.Целта на заплахата със самоубийство е само една и тя звучи така- оставете ме на мира. В такива ситуации много хора започват да изпитват емпатия,стават съпричастни и са готови да помогнат като наистина оставят на мира психопата.А той нито се самоубива, нито се променя.Става още по-настъпателен и арогантен, безочлив и дързък.Много често хора в подобни ситуации търсят съвет как да действат.Колкото цинично да звучи оставете психопата да се гътне.Така неговата и вашата душа ще намерят покои.

окт 9

Сезонът на депресиите започна

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тази година мрачното време закъсня почти месец.След няколко поредни мрачни и дъждовни дни започва сезонът на депресиите.Понятието депресия все повече придобива гражданственост.Използва се по принцип за всякакви състояния на неразположение.Модерно е да се казва- остави ме на мира , в депресия съм.Истинската депресия не е моментно състояние.Това е клиничен проблем, които се характеризира с триадата-трайно намалено настроение, липса на сили и песимистични мисли.В повечето случаи става въпрос за сериозно състояние, което се лекува месеци дори години.Тук става въпрос за състояния на меланхолия или апатия.Такива именно ни налягат в мрачното време.Човек става ленив, тегаво посреща ежедневните си задължения,всичко му коства усилие.Основен проблем при тези състояния е колебливото ниво на серотонин, веществото на тонуса и настроението.През лятото нивата на серотонин са високи от силното слънцегреене.Нормално е при липса на достатъчно светлина те да намалеят.Решението е или излагане на повече слънце, когато го има или стабилизиране на колебаещият се серотонин с допълнително внесен отвън такъв.Редно е разбира се да опитате първия вариант и ако това не помогне да пристъпите към втория. Серотониновото хапче ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с конторлирано освобождаване е единственият природен продукт на пазара, които съдържа и двата прекурсора на серотонина.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ стабилизара нивата на серотонин и помага при потиснато настроение, апатия, меланхолия.

окт 2

Защо децата трябва да заспиват до 22 часа

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора ще се опитат да ме опровергаят, че няма никакво значение кога заспиват децата им, тъй като те се възстановяват бързо.Това е напълно погрешно схващане.Детската психика е незряла и има нужда от четири последоватени фази на съня за да се развива правилно.Всеки цикъл включва период на повърхностен сън,период на дълбок сън и REM период, който се нарича време за сънуване.Продължителността на всички периоди е около 2 часа.Затова четири пъти повтаряне на всеки един период през нощта прави осем часа сън.Ако детето вечер си играе на електронни игри или чати с телефон в мрежата,  периодите на дълбок сън намаляват и се увеличават периодите на повърхностен сън и сънуване.Това е причина за честите пробуждания или трудното заспиване. Много важен за фазите на съня е изработването на правилен стереотип на съня.Независимо дали е почивен или работен ден детето Ви трябва да заспива по едно и също време-преди или около 22 часа.Много важно за спокойствието на следващия ден е часът на събуждането да съвпадне с  период на повърхностен сън. Въпрос на проста аритметика е да определите сами за себе си часът на заспиване според часа на събуждане. Ако събудите детето си в период на дълбок сан то е неработоспособно , не може да се концентрира,запаметяването му е невъзможно докато биологичния му часовник не “премине” през програмираните периоди на съня.Това е от съществено значение за “узряване” на психиката му и изработване на циркаден ритъм-устойчив на стрес в зряла възраст.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат