окт 31

Предменструалният синдром се дължи на стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Промените в настроението, свързани с предменструалния синдром (ПМС), може да се окажат мит, според нов научен доклад.За да разберат дали има достатъчно доказателства, които да свързват емоционалното състояние с особения период от месеца, екип от учени провежда преглед на проучвания по темата.Значителна част от тях не откриват такава връзка. 40% от общо 47 анализирани проучвания показват, че предменструалният синдром не е причина за промяна в настроението на жената.Почти 9% от проучванията откриват, че жените са с нарушен тонус в определен момент от месеца, но това не е свързано с менструалния цикъл.
Някои експерти установяват, че настроението на жените се влошава по време на предменструален синдром, но също така и в други периоди от месеца.Според новия доклад само 15% от проучванията откриват връзка между негативните настроения и предменструалната фаза.Пременструалният синдром обикновено се свързва с проява на раздразнителност, рязка смяна на настроенията, силна емоционалност, склонност към депресивни състояния, както и физически симптоми като подуване на корема, напрегнатост на гърдите. Симптомите обикновено се появяват няколко дни преди менструация и то комбинирани.Предменструалният синдром се наблюдава обикновено между 20- и 40-годишна възраст. Смята се, че всяка трета от четири жени страда от него, под една или друга форма.Експертите обаче са скептично настроени към идеята, че всяка емоционалност и лошо настроение при жените може да е свързано с репродуктивната функция.„Когато една жена е разстроена, често една от първите й мисли е, че това вероятно се дължи на предменструален синдром, вместо да се замисли за състоянието на физическото си здраве, дали не е под прекален стрес и напрежение и има ли нужда от социална подкрепа.“, подчертава ръководителят на проучването д-р Сара Романс от Университета на Отаго в Нова Зеландия.

окт 30

Спермата-биологичен антидепресант

публикувано от: доктор Веселин Герев

Оралният секс подобрява здравословното и емоционалното състояние и на жените. Според специалисти причината се дължи на хормоните, намиращи се в спермата на мъжа.В проучването взимат участие 293 доброволки. Те са анкетирани относно честотата и вида на половия акт, както и е направена оценка на емоционалното и здравословното им състояние.Изследователите констатират, че доброволките, които имат редовен полов живот, включващ и орална любов са с намалени епизоди на депресия и се справят по-добре с когнитивните тестове.Според специалисти причината до голяма степен се дължи и на съдържанието на химикали в спермата, които водят до повишаване на настроението и чувството за обич и привързаност, подобряват качеството на сън и действат като антидепресант.Спермата и самите сперматозоиди, съдържат хормони, като естрон, който повишава доброто настроение и окситоцин – увеличаващ усещането за привързаност, обич и щастие.Също така е установено, че в спермата се съдържат три хормона, които са естествени антидепресанти, тиреотропин-рилизинг хормон, мелатонин, който е сънотворен агент и серотонин - най-известният невротрансмитер, антидепресант.

окт 29

Вредят ли мобилните телефони на мозъка ?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мобилните телефони причиняват мозъчни тумори – това е постановлението на римския Върховен съд - първият в света, който присъжда, че използването на клетъчни (мобилни) телефони, е доказано вредно за човешкото здраве. След изслушването на двама лекари – онколога Анджело Джино Левис и неврохирурга Джузепе Грасо, италианският Върховен съд в Рим заключи, че има директна връзка между продължителната употреба на мобилни телефони и появата на мозъчни тумори.Двамата лекари са свидетелствали, че мобилните и безжичните телефони увреждат клетките като по този начин повишават вероятността от развитие на тумори. „Всички деца, както и възрастните, които използват често мобилните си телефони, са изложени на особено висок риск”, заключават те.Световната здравна организация е определила използването на мобилни телефони като клас В карцероген и препоръчва ограниченото им използване, особено сред децата.Част от учените настояват, че пряка връзка между мобилните технологии и рака не е научно доказана, а няколко мащабни проучвания също са се провалили в опита си да намерят такава. Повечето от тези изследванията обаче са финансирани от компании в индустрията за мобилни телефони и комуникации.

окт 26

Как се отразява смяната на часовото време на психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Смяната на зимно и лятно часово време тотално обърква биологичния ви часовник, причинявайки проблеми със съня, умората, нервите. Предлагаме ви няколко изпитани трика как да се справите с недоспиването и изтощението след смяна на времето.Целта на смяната на времето е да се осигурят повече светли и активни часове. Ефектът обаче е коренно различен.
Смяната на времето с един час напред или един час назад води до душевен и физически дисконфорт, който може да бъде преодолян след няколко дена или няколко седмици.
Смяната на времето налага организмът ви да привиква към нов режим на работа, което често често води до трудно заспиване вечер, неспокоен сън, сънливост през деня, както и нарушаване на изградените ви навици – ставане по едно и също време за работа, лягане пак почти по часовник.При преминаването от лятно към зимно часово време една от основните причини за перманентната ви умора е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона мелатонин, контролиращ „биологични ви решим“ и помагащ на организма да разпознава кога е ден (активен период) и кога е нощ (време за покой). Мелатонинът е важен и за адаптацията ви при смяна на часовото време.Недостигът му води до проблемен сън а също така до апатия, главоболие, загуба на апетит, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост дори лека депресия.Проучване на Шведският кралски медицински институт показва,че понеделника след смяната на часовото време инфарктите и инсултите се увеличават с 60%.Моят съвет към всички,които са чувствителни на часовата смяна е да приемат мелатонин с контролирано освобождаване за да регулират циркадният ритъм на организма.Приемът на 1 тбл МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ гарантира настройката на биологичния часовник към “новото” часово време още с първия прием.

окт 24

Съжителство или брак

публикувано от: доктор Веселин Герев

Връзката в стил “докато смъртта ни раздели” има все по-малка тежест в наши дни. Много двойки се разделят така бързо, както и се събират, когато дори вече са създали деца. Промяната в мисленето и по-свободното възприемане на брачните “окови”, кара много хора да взимат лесно решението за раздяла. Голямо улеснение е и липсата на подпис в ритуалната зала. Все по-малко двойки узаконяват съжителството си, защото вярват в свободата и смятат за излишни брачните формалности.Статистиката показва, че много хора създават второ семейство и се решават на деца, въпреки че вече имат от предишни връзки. Вторият брак се явява много по-успешен, защото партньорите имат опит и по-ясно изградени принципи. Често грешките допуснати в първата сериозна връзка и съжителство не се повтарят в следващата. Ако има желание за създаване на успешно интимно партньорство. Необходима е силна воля, за да се изправиш срещу своите недостатъци и да ги пребориш.Вторият брак крие не по-малко рискове и “подводни камъни”. От една страна хората са по-предпазливи, мнителни и подозрителни, а от друга често се решават на тази стъпка не със сърцето си. Липсата на химия и сексуално привличане може да застраши всяка връзка. Страхът от самотата не рядко кара хората да изпадат в паника и да действат импулсивно. Връзки основани на този страх са обречени на провал. С течение на времето се появяват други страхове и потребности. А когато няма привличане в отношенията между двамата, се прокрадва студенина и резервираност.
Чувствата съвсем не са достатъчни, за да просъществува един брак, но липсата им определено го застрашава. Вторият брак носи много по-ясни очаквания. Той е по-премерен, спокоен и истински. За това допринася и по зрялата възраст, уравновесените характери и познаването на собствените нужди. Всяко правило си има своите изключения и тук най-важни се оказват индивидуалните особености на всеки от нас.Повече по темата -утре 25.10 четвъртък от 17 часа с коментарите на д-р Герев на живо по БНТ 2 или сателитен канал “България”

окт 22

Лечението с някои представители на селективните инхибитори на обратния захват на серотонина увеличава ДНК фрахгментацията в сперматозоидите, бе съобщено на 64-тата годишна среща на Американската Общност по Репродуктивна Медицина в Сан Франциско.
Макар, че проучвания не са изследвали точно мъжката плодовитост, пет-кратното нарастване на честотата на случаите с абнормна ДНК при лечение с paroxetine е обезпокоителна и предполага засягане на репродуктивните възможности. Изследванията са направени преди лечението с антидепресант и 4 седмици след началото му. Фрагментацията на ДНК се увеличава със статистически значими стойности. Освен това и броят мъже, при които тя се наблюдава се увеличава от 10 на 50%. Обемът, видът на спермата, качеството и броя на сперматозоидите остават незасегнати. Наблюдава се обаче еректилна дисфункция в около една трета от наблюдаваните.Аномалиите в структурата на ДНК опорочава не само естествените опити за забременяване, но и тези при асистираните репродуктивни технологии.Според някои специалисти причината за чупливостта на носителите на генетичната информация е в забавянето на транспорта на спермата. това увеличава времето за вредни въздействия или просто самите сперматозоиди остаряват.

Предстоят още клинични изпитвания, касаещи въпросната група антидепресанти.

окт 19

Мъжете с бръснати глави-лидери

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мъжете с обръснати глави са с по-силен характер и потенциал да бъдат лидери.Изследователи от университета в Пенсилвания провеждат две проучвания, за да установят как мъжете с голи глави се възприемат от околните.В първото проучване участие взимат 60 души. Те разглеждат различни снимки на мъже, на една и съща възраст еднакво облечени, но с различна дължина на косата.Мъжете с бръснати глави са оценени от доброволците като по-влиятелни и авторитетни.
Във второто проучване, на всеки от доброволците е показана снимка на един и същ човек, като на едната е с коса, а на другата - с гола глава.Доброволците оценяват човека на снимката, когато е с гола глава като по-доминантен и с няколко сантиметра по-висок от реалната му височина.Косата променя чертите на лицето и създава друга представа у околните, коментират причината специалисти. По този начин, дали с коса или без, хората създават определен характер и впечатление в околните. Не случайно прическата е важна част от първото впечатление при ново запознанство.Специалисти напомнят, че всяко впечатление предизвикано от външни белези, е временно и може да се опровергае или потвърди единствено след опознаване на човека.

окт 17

Фототерапия на ушите също предпазва от депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които страдат от депресия през студеното полугодие, могат да облекчат симптомите с насочване на ярка светлина в ушния канал.Сезонно афективно разстройство се получава, когато мозъкът не получава достатъчно дневна светлина, която да спомогне отделянето на серотин – хормонът, който регулира настроението.Резултатите от две клинични изследвания показват, че по този начин състоянието би могло да се предотврати. По-ранни изследвания в областта констатират, че мозъкът е чувствителен на светлина.Учените от университета Оулу, Финландия, съобщават, че в първото проучване 92% от участниците, страдащи от сезонно афективно разстройство, се освобождават напълно от симптомите, след като в продължение на един месец получават от 8 до 12 „дози“ светлина всеки ден.Тимо Такала от Oulu Deaconess Institute обяснява, че този метод е в основата на бъдещи разработки, насочени към справянето със сезонното афективно разстройство.Резултатите от изследванията са представени на International Forum for Mood and Anxiety Disorders в Будапеща.Благодарение на специално създадени устройства, които насочват ярката светлина директно към мозъка, през ушния канал, състоянието на депресия може да се предотвратява и лекува. Иновативното устройство може да повлияе и върху промени в настроението и дори нарушения на циркадните ритми.

окт 16

Откриха механизма на хипнозата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мозъците на хората, които не могат да бъдат хипнотизирани се различават от тези на които са лесно податливи на хипноза. Това е установило ново изследване, което е публикувано в октомврийския брой на списание „Archives Of General Psychiatry“Изследователите използвали ядрено магнитен резонанс за да се разгледа дейността на три различни режима на мозъка. За целта те използвали две групи от по 12 души - едните лесно податливи на хипноза, а другите не.Мозъчните режими, които са били разгледани са представлявали три основни състояния на мозъчната дейност . Първият е „основен режим“ (по подразбиране), когато мозъкът не извършва определена дейност. Вторият е „режим на изпълненията“, при който мозъкът взема определени решения, а третият - „режим на изявеността“, при който мозъкът взема решения за приоритетните неща.Сканирането на мозъчната дейност показва, че и двете групи са имали активен „основен режим“ , но хората, които са силно податливи на хипноза са проявили по-голямо сътрудничество при „режима на изпълненията“ и „режима на изявеността“ , коментират учените от Станфордския университет.Хипноза (от гръцки hypnos - сън) е състояние на транс, което се постига с повторението на монотонни действия. Тя наподобява много съня, защото се счита, че осигурява психическа и физическа релаксация. Понякога се използва за лечение, например за превъзмогване на стрес, болка и при хора претърпели психически травми.
Учените споделят, че тези нови открития ще хвърлят по-ясна светлина върху това как работи хипнозата и как най-ефективно тя може да се използва за лечение. Специалистите допълват още, че около 25% от хората не се поддават на хипноза.

окт 15

Усещането за щастие вещае по-дълъг живот

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британски учени установиха, че нивото на щастие сред хората, прехвърлили 50-те, е от значение за поява на физическа немощ, забавено ходене и коронарна сърдечна болест.
Изследването, извършено от учени от Лондонския университетски колеж и университета в Манчестър, проследило живота на над 10 хил. англичани до по-напреднала възраст.
Резултатите сочат, че психичното благополучие може да се използва като маркер, за да предскаже кои хора ще имат сериозни здравословни проблеми, след като прехвърлят 60-те.
Днешните усещане за щастие е от голямо значение за бъдещото здраве,а то е пряко свързано с нивата на СЕРОТОНИН увериха учените.Хората, които са изпитали по-голяма радост през живота си, е по-вероятно да живеят с 9-10 години по-дълго, отколкото онези, чийто живот е бил изпълнен с по-малко радост.Резултатите показали, че броят на смъртните случаи от сърдечни инциденти сред хората, чийто живот бил най-радостен, са приблизително три пъти по-малко, отколкото сред тези, които се радвали най-малко през живота си. Психичното неблагополучие през 2004-2005 г. е причинило поява на физическа немощ, забавено ходене и случаи на коронарна сърдечна болест през 2010-2011 г. у хора, които първоначално не са имали подобни здравословни проблеми.Изследването освен това заключило, че един на всеки шестима англичани е социално изолиран. За да избегнем депресията и социалната изолация е необходимо да поддържаме високи нивата на СЕРОТОНИН в мозъка.Ако той е недостатъчен то можем да го внесем отвън под формата на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ - ГОТОВ СЕРОТОНИН НА ТАБЛЕТКИ.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат