авг 28

Жените страдат повече от мигрена заради хормоните

публикувано от: доктор Веселин Герев

Около 18% от жените и 6% от мъжете страдат  от мигрена. Медикаментозната терапия за облекчаване на пристъпите се оказва по-неефективни  при жените.Учените наблюдават по-честото отключване на пристъпите в първите дни на менструалния цикъл. Оказва се,че естрогенът може да повлияе клетки, разполагащи се около тригеминалния нерв и кръвоносни съдове носещи кръв към главния мозък и това да отключва мигренозен пристъп.По същият начин действа и пролактинът докато тестостеронът предпазва от пристъпи.Затова естрогените се свързват с мигрената и тя е страдание на жените.Разбира се ролятя на естрогена не е самостоятелна, а от значение са и взаимодействията между различните хормони.

авг 20

Дигиталните устройства водят до хиперактивност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване, твърди, че хиперактивността при тийнеджърите е свързана с честата употреба на дигитални устройства.Сред най-честите симптоми на състоянието са: липса на търпение и контрол, импулсивно поведение, разсеяност, безпокойство, дезорганизираност, трудна концентрация и нарушения в съня.Направено е проучване  с продължителност две години на 2 587 гимназисти.Половината от тях  съобщават за ADHD - „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност“.При прекалена ангажираност на мозъка заради непрекъснатото използване на джаджите, се губи способността за концентрация.Според  педиатри  децата прекарват все повече време пред екраните. Този факт увеличава вероятността  за появата на симптомите на хиперактивност. Възможно е проблемът да е много по-сериозен, тъй като повечето деца не желаят да разкриват истината за своите навици заради чувството на вина и срам.Тъй като и родителският контрол не е достатъчен, се препоръчва да се ограничи достъпа до дигиталните устройства.

авг 13

Днес отбелязваме деня на левичарите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес отбелязваме Международния ден на левичарите.Те са около десет процента от нашата популация.Левичарите са по-страхливи от десничарите, сочи ново изследване. Психолозите установиха, че,левичари които гледат осем минутен клип от страшен филм проявяват повече симптоми на страхово състояние, отколкото десничари.Когато били помолени да си припомнят събитията  от наситения с напрежение  трилър “Мълчанието на агнетата”, левичарите дали по-разкъсан разказ, изпълнен с повече повторения, от десничарите. Този факт довежда до извода, че след преживяването на страшно събитие, дори само на филм, левичарите проявяват поведение, подобно на това на хората, страдащи от пост травматичен стрес.Значи те са по-емоционални и преживяват по-силни страхови ситуации дори с панически реакции.Причина за това е по интензивното развитие на дясното полукълбо на мозъка им.То е отговорно за по-бързият асоциативен поток както и за улеснение на  възприятно-представната сфера и паметта.По правило левичарите са и с по-висок коефициент на интелигентност.Те са по-добри спортисти и са по-успешни в индивидуални спортове като тенис,бокс,фехтовка от десничарите.

авг 8

Как да разпознаете никотиновата зависимост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Никотинът е високо токсична и бързо действаща субстанция с  продължителност на действието  20-40 минути. Поради начина му на употреба – пушене – резорбцията е много бърза – и има незабавно действие при вдишване. Една цигара съдържа около 0,5 мг никотин, а смъртоносната доза при еднократен прием е около 60 мг.Повлияването на никотина върху психиката е комплексно. Той стимулира отделянето на всички невромедиатори – серотонин, допамин, норадреналин, бета-ендорфини и ацетилхолин. Това се усеща като повишаване на вътрешното напрежение,съпроводено най-често от сърцебиене. Освен това, никотинът стимулира и  опиоидните рецептори което е равносилно на прием на морфин.Затова при регулярна употреба никотинът е способен да създаде тежка зависимост както и появата на силни абстинентни симптоми при опити за спиране на  пушенето.Основен признак на тежката зависимост към никотин е запалването на първата за деня цигара в рамките на половин час след събуждане. Абстиненция се наблюдава при рязко спиране или значително намаляване на употребата на никотин, като първите симптоми възникват до 90-120 минути след последната изпушена цигара, а максимумът им е на 24-ия час.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат