май 30

От 01.06. влиза в сила забраната за тютюнопушене на обществени места.Това ще създаде проблеми на много от пушещите и ще ги тласне към допълнителен стрес и депресия.Причините за това са две-първо зависимостта им към никотина-психическа или физическа и след това нарушаването на динамичния им стереотип-все пак ги лишаваме от един натраплив ритуал.Като правило в сетовен мащаб около 30% от всички пушачи изпитват никотинов глад-което означава,че са зависими а останалите 70% пушат заради социализиращият и “успокояващ” ефект от пушенето.От биохимична гледна точка никотинът сам по себе си е психостимулант така, че той не успокоява а точно обратното-напряга допълнително пушещият. Това се дължи на изчерпване на СЕРОТОНИНА в нервната клетка ,ефект добре познат при зависимостите.Тръгвайки от наблюдението,че антидепресантните медикаменти действат върху никотиновите рецептори и невротрансмитерите се стигна до синтез на продукта ХОЛЕОН 5 -комбинация от триптофан и петхидрокситриптофан-прекурсори на СЕРОТОНИН, които с УСПЕХ се прилагат за подпомагане на пушачи,желаещи да намалят броя на изпушените цигари или да спрат да пушат.
Повече по темата утре 31.05.2012 в предаването Здравето по Канал 1 на БНТ от 11 часа .

май 29

Изфабрикуваха хапче против пазаруване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестове показват, че употребяващите лекарството харчат по-малко пари за импулсивни покупки и като цяло намаляват времето, което отделят за пазаруване. Все още няма създадени ефективни терапии срещу шопинг зависимостта. Над четири от пет жени са засегнати от състоянието. Проблемът не се състои единствено в неконтролираното пазаруване, човек прави покупки, от които не се нуждае, а и не може да си позволи от финансова гледна точка, обясняват психиатри. Експертите тестват лекарството мемантин, което обикновено се предписва на хора с умерена до тежка степен на Алцхаймер. Резултатите от клинично изпитване показват, че след осемседмичен прием мъжете и жените, употребяващи медикамента, се редуцира размера на времето за пазаруване, както и на похарчените финансови средства.
Като цяло симптомите намаляват наполовина, наблюдава се по-малко емоционално пазаруване и подобряване на мозъчната функция, свързана с импулсивното мислене и поведение, пояснява екипът от психиатри от Университета на Минесота, Минеаполис.В експеримента участват 9 души на възраст между 19 и 59 години, диагностицирани с натрапчиво шопинг разстройство. Състоянието води до дистрес, намалена концентрация и работоспособност, социални и финансови проблеми.Мемантин въздейства на мозъчния химикал глутамат, за който се смята, че участва в развитието на деменция, както и при обсесивно-компулсивни разстройства. Подобен тип психически нарушения могат да променят начина, по който работи мозъка, казват учените.
Смята се, че медикаментът помага за потискане на импулсивното поведение, което е в основата на пристрастяването към купуване.

май 23

Паниката от нови трусове докара проблеми със съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Бомбардирани от информация за възможни нови трусове все повече хора започнаха да очакват с тревога развитие на събитията и да не спят.Най-чест симптом е тревожното очакване да „залюлее „а страдащите дори се будят от сьн с усещането , че всичко около тях се движи.Постепенно тревожното очакване преминава в страх , който е сьпьтстван от сьрцебиене , изпотяване , чувство за задух , световьртеж , липса на сили , изтрьпване на тялото.Някои хора дотолкова са обзети от паниката за земетрьс , че дори профилактично нощем пускат осветлението и будейки се често нощем следят полилеите дали се разклащат.Повече обаче са тези ,които не спят и прекарват нощта навън.Вчера ме посети госпожа , която изпитваше страх да се прибере в кьщи , както и да заспи .Постепенно тези мисли така се бяха фиксирали в сьзнанието и , че тя беше започнала дори да сьнува земетресение.Факт е , че колкото повече се стремите да избягате от мислите си , те все повече ви преследват и дори придобиват характер на натрапливости а безсънието все повече стопява психическата енергия.Това се дължи на липсата на МЕЛАТОНИН –естественият хормон на съня,който се изчерпва от нервното напрежение.Приема на 1 таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ веднага регулира по естествен начин съня и премахва честите и тревожни нощни събуждания.

май 22

Силното земетресение от тази нощ се отрази сериозно на психичното състояние на голяма част от българите.При такова събитие се наблюдават две основни състояния-силният страх ,стигащ до объркване по време на самият трус и тревожното очакване след това от повторни трусове.Освен психичното напрежение,тревога и паника се наблюдават и някои телесни симптоми,свързани със страха а именно-колебания на кръвното налягане,главоболие,световъртеж,леко гадене,обща отпадналост.Това са симптоми,предизвикани от колебанията в геомагнитното поле.Те отзвучават обикновено в рамките на деня или няколко дни след труса.Ако се засилват с течение на времето то потърсете лекар,тъй като съществува опасност от рязко покачване на кръвното налягане и инциденти като инфаркт или инсулт.Що касае психичната компонента то тя се демонстрира от панически страх и тревожно очакване от последващи трусове.Те могат да изчезнат спонтанно в рамките на две до тре седмици.При хора с повишено ниво на тревожност или приемащи психофармакологични продукти е желателно да се коригират дозите на медикаментите от специалист.Много характерни за посттравматичният стрес са кошмарните сънища,при които се възпроизвеждат на сън преживените негативни емоции от земетресението.Самоочистваните на психиката ни от такъв шок ще трае не по-малко от месец.

май 21

Тази е седмица на ЩАСТИЕТО а това е пътят към него

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нов тласък бе даден на търсенето на тайната на щастието, с което философите се занимават от хилядолетия. Ново проучване на над 65 държави, публикувано от британското списание “Ню сайънтист” показва, че най-щастливите хора в света живеят в Нигерия, а най-нещастните - в Румъния. Като цяло хората в Латинска Америка, Западна Европа и Северна Америка са по-щастливи от живеещите в Източна Европа и Русия, информира българската редакция на Би Би Си. Сред факторите, които карат хората да се чувстват щастливи, личният успех и себеутвърждаването са смятани за най- важни в САЩ. В Япония обаче по-важно е задоволяването на очакванията на семейството и обществото.Потвърждават се думите “щастие с пари не се купува”. Според авторите на проучването стремежът към материални блага подтиска чувството за щастие. Като пример те посочват, че степента на усещането за щастие в развитите индустриални държави се е запазила практически непроменена от времето на Втората световна война, въпреки че доходите в тях са нарастнали значително през този период.

май 18

Психиката работи по-ефективно когато мечтаем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Човешкият мозък работи много по-активно, когато мечтаем, твърдят учени от университета на Британска Колумбия. “Когато човек мечтае, мозъчната дейност се засилва и то в различни области, но особено в зоната, свързана с разрешаването на сложните проблеми”, твърдят канадските специалисти, цитирани от Ройтерс.Въпреки че много хора асоциират мечтателността с невниманието и мързела, според невролозите, мечтите помагат на мозъка да функционира по-добре и да решава по-бързо поставените задачи, отколкото когато просто сме съсредоточени върху един или друг проблем.С помощта на компютърна томография учените са установили, че мечтите са едно от важните несъзнателни състояния на мозъка, когато отвличаме вниманието си от непосредствените задачи и по-сериозните проблеми: “Мечтите могат да заемат 1/3 от времето за бодърстване през нашия живот. Те способстват за познавателното самоусъвършенстване”.Преди да излязат резултатите от канадското изследване, в медицината преобладаваше мнението, че мечтите са резултат от елементарната психическа дейност на мозъка и те активизират префронталната кора, задната кора и областите около темето и слепоочията.“Сега вече може да се твърди, че мечтите са свързани с високото ниво на сложните проблеми в мозъка и ангажират и други части на мозъка”, твърдят специалистите и подчертават още един интересен факт: “при мечтателите двете мозъчни мрежи работят паралелно: човек може да не е съсредоточен върху четенето на книга или слушането на лекция, но “витаейки в мечтите” неговият мозък може усилено да работи в търсене на по-добри решения на жизнено важни въпроси”.

май 16

СОМНАМБУЛИЗМЪТ засяга по-често депресираните хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ходенето насън се превръща във все по-мащабно проявление, което засяга близо една трета от възрастните в някакъв етап от живота им, се казва в американско изследване.Невролози от университета в Станфорд са наблюдавали и интервюирали над 15 000 души през последните 30 години, като се коментира, че броят на сомнамбулите става все по-голям.Ходенето насън най-често се изразява в РЕМ-фазата (последния стадий на съня, когато човек сънува и в повечето случаи се отчита интензивно движение на очите, ускорено дишане и активна мозъчна дейност) и може да продължи от няколко секунди до 30-40 минути.От анкетираните, близо 3,5% споделили, че през изминалите 12 месеца са имали поне едно преживяване от сомнамбулски характер, а 1% от запитаните мъже и жени редовно изживявали подобен нощен епизод два или три пъти месечно.Научните данни показват, че индивидите с депресия са три и половина пъти по-застрашени от ходене по време на сън. Същото се отнася и за тези с алкохолна или наркотична зависимост.Другата основна причина за появата на сомнамбулизъм е постоянната липса на сън, а на този етап експертите не могат да установят дали има генетична предпоставка за развитието на това смущение у тези, които имат роднини-сомнамбули.
“Стресовите фактори също могат да предизвикат ходене насън, затова трябва да бъдат овладени навреме”, допълва д-р Филип Герман, който работи към университета в Пенсилвания.

май 15

Вредните навици скъсяват живота ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лошите навици като например пушенето и злоупотребата с алкохол в комбинация с обездвижването и небалансираната диета съкращават живота със средно 12 години. Това е заключението на международна група от учени начело с Елизабет Кваавик от Университета на Осло, която в продължение на 20 г. е анализирала начина на живот при над 5000 души.
Преди началото на изследването експертите разделили участниците на няколко групи в зависимост от възрастта и наличните вредни навици. Така 314 от тях се оказали в най-негативната група – те притежавали всички високорискови за здравето привички – пристрастие към алкохола (над 3 чаши концентрат дневно за мъжете и над 2 – за жените), пушене, под 2 часа физически упражнения на седмица и неправилно хранене. От тази група по време на изследването починали 91 човека или 29%.На обратния полюс била група от 387 “най-здрави” участници, които нямали нито един от изброените по-горе вредни навици. Идеалните, от гледна точка на специалистите, хора били убедени трезвеници, никога не палели цигара, спортували поне по 2-3 пъти седмично и ядели всеки ден най-малко по 3 порции плодове и зеленчуци. От тях през 20-те години на наблюдение починали 32 или 8%.
Най-честа причина за смъртта при всички групи участници били сърдечните и раковите заболявания. Според думите на Кваавик, съвкупността от вредни навици и пороци съществено се отразява на здравето и повишава риска от преждевременна смърт средно с 12 години. При хората с повече вредни навици по-рано се влошавало и качеството на живот.

май 14

Антистресова терапия помага при зачеването “ин витро”

публикувано от: доктор Веселин Герев

В различна степен стресът присъства в нашето ежедневие.Като стрес може да се определи всеки вид промяна, която причинява физическо, емоционално или физиологично напрежение. Най-често възниква като резултат от отрицателно (физическо или емоционално) въздействие и, макар че стресът е психологическо явление, той засяга и физическото здраве на хората.
Главоболие, общо неразположение и безпокойство, чувство за неудовлетвореност, проблеми със съня и липса на концентрация, понижено либидо са симптомите, които доказват неговото присъствие.Често при двойките, диагностицирани с инфертилитет, без оглед на неговия произход, се забелязва промяна в емоционалното състояние на всеки един от партньорите. В зависимост от индивидуалните им особености, както и от спецификата на клиничния случай, интензивността на проявление на стреса би могла да стигне и до тежки депресивни състояния.
В част от проведените изследвания по темата партньорите споделят за настъпили промени, както в комуникацията помежду им, така и със заобикалящите ги близки и приятели. Липса на желание за активен социален живот, отбягване на темата за деца, семейство, нежелание за споделяне на проблема, обща потиснатост, охладняване на взаимоотношенията между партньорите, неудовлетвореност от сексуалния живот постоянна паника а впоследствие и депресия. При жени, чийто опит е завършил с положителен резултат, се отчита по-ниска концентрация на адреналин и норадреналин при трансфер на ембриони, в сравнение с жените, при които опитът е бил неуспешен. Като резултат от тези данни се предполага, че антистресова терапия би била полезна преди ,по време и след трансфер на ембриони.В моята практика има вече 12 бременности,протекли с антистресова терапия през целият период на бремеността като нито при една от тях няма проблеми както за майките така и за техните толкова желани рожби.

май 11

Как да поддържаме психиката си в кондиция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато внезапно усетим невероятно объркване в главата си и мисловният процес се забави, определено става дума за умствена преумора.Умствената трудоспособност е индивидуална за всеки, но причината за умствената преумора е винаги една – голям обем умствена работа, който не е съобразен със съответното количество необходима почивка. На умствената трудоспособност могат да повлияят и ендокринните нарушения, депресията и различните хронични заболявания.При здравия човек способността за обработване на информацията зависи от вродените особености на централната нервна система и от количеството постъпващи към мозъка хранителни вещества. Следователно най-елементарният начин за борба с умствената преумора е осигуряване на мозъка с подходящата храна е нейното достатъчно количество. Нервните клетки работят с биологично-активни вещества.Най-важното от тях е СЕРОТОНИН -веществото,което ни дава тонус,настроение и спокойствие.Именно то се изчерпва при стрес и преумора.Набавянето му чрез храната става много бавно-години наред.Най-бързият начин за компенсиране на СЕРОТОНИН еда се приемат неговите хпрекурсори-веществата,от които той се синтезира.ХОЛЕОН 5 е продукт на високи технологии.Той съдържа и двата прекурсора на СЕРОТОНИН и зарежда нервната клетка с веществото в рамките на дни.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат