яну 31

При една  от седем жени с мигрена главоболието се демонстрира само в дните преди или по време на менструация и се нарича  менструална мигрена. Тя представлява подвид на мигрената като заболяване. Пристъпите на главоболие възникват най-често два дни преди настъпване на менструацията или в първите три дни от менструалния период.Менструалната мигрена включва симптоми, които са характерни за типичния мигренозен пристъп. Окачествява се като мигрена без аура, тъй като главоболието не е предшествано от други симптоми като зрителни нарушения, изтръпване на крайниците или гадене.Мигренозният пристъп включва атаки на силно пулсиращо главоболие, често обхващащо само едната страна на главата, но може да има различна локализация. Обикновено се появява сутрин и се засилва по интензитет в рамките на деня, както и при физическо или психическо напрежение. Силната светлина и шумовите дразнения също стават причина за засилване на главоболието. Често придружаващ симптом е чувството за гадене, последвано или не от позиви за повръщане. Последните водят само до временно облекчаване на мигренозната болка.Често единствен признак на състоянието е раздразнителността или резките колебания на настроението.Продължителността на мигренозната атака е в рамките на 4 до 72 часа.Състоянието е много мъчително и обикновено не се повлиява от болкоуспокояващи стредства.Ефективни при този тип мигрена се оказват успокоителните средства до следващият пристъп.В менопаузата състоянието изчезва.

яну 30

Зависимост към порнография може и да няма

публикувано от: доктор Веселин Герев

За поставянето на диагноза Зависимост към порнография има само стандарт за  описание на честотата, с която се търсят и наблюдават порнографски материали.Тази тенденция противоречи на науката, защото засяга само отрицателните страни на порнографската индустрия, напълно игнорирайки положителните ефекти, които тя има върху обществото. Освен това използването на псевдонаучни обобщения за зависимост влияят зле на милионите потребители, понижавайки самочувствието им.„Порнографска адикция“ не съществува в нито един съвременен учебник  поради липса на статистически данни. През изминалите 30 г, по-малко от едно на всеки пет изследвания върху човешката сексуалност определя високата честота на употребата на порнографски материали като „пристрастяване“. За същия период съществуват едва 13 изследвания по темата, съдържащи достоверни статистически данни за потребителите на порнографски материали.Оказва се, че повечето изследвания  по темата, сочещи към „пристрастяване“ всъщност нямат достатъчно доказателства. Макар това хипотетично състояние да се свързва редовно в масовите медии с еректилна дисфункция, мозъчни изменения и „морално увреждане“, не съществуват статистически валидни данни, които да подкрепят тези твърдения.Оказва се,че порнографията има положителен ефект върху психиката, който е пренебрегван или подценяван.Някои изследователи твърдят,че порнографските материали могат да подобрят живота пряко, спомагайки за отделянето на хормони и вещества в кръвта, свързани със сексуалната възбуда, които понижават стреса, кръвното налягане и повлияват депресията. Те помагат на двойки, които искат да експериментират в сексуалния си живот и да увеличат удоволствието от сексуалните си контакти.В практиката има терапии,които се базират на порнографията и помагат при асексуално поведение.Използването на порнографски материали се счита за проблем,когато хората смятат,че това им вреди. Заклеймяването им като „пристрастени“ и предписването на медикаменти и терапии за потискане на либидото без адекватна медицинска диагноза не са ефективни и не са научно издържани.

яну 27

Алкохолът и джаджите са основен враг на потентността

публикувано от: доктор Веселин Герев

При притеснителни хора алкохолът може да помогне в секса като премахне задръжките. Прекомерната консумация на алкохолни напитки обаче може да има обратен ефект, саботирайки представянето в леглото.Алкохолът потиска ерекцията, а също така, отново по негова вина, влагалището се овлажнява по-бавно. Повишените нива на алкохол в кръвта се свързват със забавен оргазъм, защото намалява  чувствителността.При хронична злоупотреба алкохолът повишава либидото и намалява потентността.В дигиталната ера, в която живеем, не е особено изненадващо, че голяма част от времето си прекарваме седнали, а много често развиваме и лоши навици, свързани с позицията на тялото.Прекарването на средно около девет часа пред компютъра, смартфона, телевизора може да застраши не само гръбнака, но също така и желанието за секс. Скорошно проучване установява, че неправилната позиция може да доведе до повърхностно дишане, което изостря стреса и понижава нивата на енергия. По този начин се засяга либидото като се установяват и низки нива на тестостерона.

яну 25

Ето защо при грип сме сънливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато се разболеем желанието да се храним и движим  намалява а нуждата от сън драстично се увеличава. Досега се смяташе, че причината за това се крие в изразходването на цялата енергия за борбата с инфекцията.Според данните на ново проучване тя е съвсем друга – по химичен път се засяга активността на клетките в нервната система.При  боледуване клетките са подложени на стрес. Появява се сънливост, като целта е да заспим, за да може организмът да се възстанови от този стрес.В нервна клетка се освобождава алфа липоева киселина. За нея се знае, че помага за образуването на енергия в организма и действа като мощен антиоксидант. Тя може да бъде от полза и за лечение на нервното увреждане, защитава черния дроб и вероятно забавя прогресирането на болест на Алцхаймер.От алфа липоевата киселина се синтезира вещество,което ни прави сънливи, като „притъпява“ активността на нервната система.За алфа липоевата киселина се знае много.Тя е тествана в различни проучвания при лечение на Алцхаймер и като основен невропротектор.Вероятно защитният ефект на киселината върху психиката се дължи на успокояващият ефект на нейните деривати .

яну 23

Стресът блокира психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормонът на стреса кортизол блокира способността на сетивата ни да учат. Това става ясно по време на тест, който включва сетивна стимулация.Участниците в проучването са подложени на стимулация на пръстите на ръцете, след което са тествани, за да се установи колко близко едно до друго трябва да бъдат две усещания, за да не можем вече да ги различим като отделни стимули. Това е точката, когато две усещания стават едно. Колкото по-близо е тази точка, толкова по-интензивно е усещането за допир. Когато нечие усещане за осезание по време на теста се подобри, процесът означава научаване, поясняват изследователите. Това означава, че стресът блокира промените в сензорния кортекс на мозъка.Стресът може да попречи и на възстановяване на спомените. Сега вече става ясно, че има и голям ефект върху възприятието и процесите, свързани с ученето.Докато сред плацебо групата се наблюдава близо 15% подобрение в сетивнотото възприятие, една доза от 30 мл кортизол напълно „блокира“ всяко подобрение. Тъй като кортизолът е ключов хормон в организма, изследователите поясняват, че стресът потиска сетивното учене.Тази информация ще бъде от полза за хората, които приемат кортикостероиди, както тези, страдащи от имунологични и неврологични заболявания.

яну 20

Безразборният секс води до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Водещите безразборен и случаен полов живот са изложени на по-голям риск от депресия. Специалисти установяват по-високи нива на обща тревожност, социално притеснение и депресия сред студентите, които наскоро са имали полов акт с непознат или с човек, с който са се запознали дни преди акта.В проучването взимат участие 3900 хетеросексуални студента. 11% от тях, повечето от които мъже, съобщават, че през последния месец са имали чести случайни сексуални партньори.
Доброволците сами споделят за повишена тревожност и депресия вследствие на безразборния си сексуален живот.Резултатите от проучването сочат, че  студентите, които имат случайни полови контакти имат високо ниво на тревожност и влошена успеваемост от  психологичния стрес.Изследователите се надяват на допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали не е в сила и обратната връзка, а именно психологичният стрес и проблеми да тласкат хората към  случаен и безразборен секс.
Оказва се, че жените реагират по-негативно по отношение на случайния секс за разлика от мъжете. Причината  може да се търси във възможността  мъжете да имат повече сексуални партньори от жените.

яну 18

Най-депресиращите професии са в обслужващата сфера

публикувано от: доктор Веселин Герев

Професиите, които водят до високи нива на депресия, често пъти са от сферата на обслужването.Сред факторите, които водят до силна депресия на работното място са -зависимостта от шефове и невъзможност сами да организирате работата си, липсата на физическа активност по време на работа,конфликти в офиса или полагане на много усилия в замяна на нищожно или никакво възнаграждение.Работещите в обслужващият сектор всекидневно трябва да водят комуникация с хора с различен характер и обноски. Това предизвиква стрес и напрежение, които от друга страна повишават чувството на депресия.Най-застрашени са социални работници, сервитьори и бармани, брокери, шофьори.Друг стресов фактор са еднообразните реплики и действия, които някои служители са принудени да произнасят и изпълняват на работното място.Представете си, че сте касиер в голям магазин и трябва да се усмихвате и казвате “Здравейте” на повече от 1000 човека на ден. Това води до емоционално изтощение или Бърнаут синдром.Хората, подложени на стрес на работното място, имат възможност да се научат да го преодоляват, ако полагат грижи за себе си и имат подкрепата на близките и семейството си.Ако се задействат механизмите на Бърнаут синдрома е наложително лечение.Синдрома на бърнаут или емоционалното прегряване е изследван подробно в практиката.Причина за емоционалното прегаряне е недостига на СЕРАТОНИН в мозъчните клетки.За предпазване от Бърнаут се препоръчва СЕРОТОНИН под формата на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е продукт на високи технологии,който съдържа двата прекурсора на СЕРОТОНИН.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ Е ИЗЦЯЛО ПРИРОДЕН ПРОДУКТ,тестван в клинични условия при Бърнаут синдром.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ не създава зависимост.

яну 17

Безсънието тласка към консумация на захар и кафе

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хора, които спят пет или по-малко часа през нощта, са предразположени да консумират по-голямо количество захари и напитки съдържащи захар и кофеин. До това заключение стигат учени през 2016 година, след провеждането на мащабно изследване, включващо над 18 000 души.Механизмът на този проблем е двупосочен: липсата на сън създава нуждата от допълнителна енергия, което тласка хората към енергийни и други силно подсладени напитки и кофеин, а захарта и кофеинът от своя страна ги карат да будуват по-дълго. Излизането от  омагьосаният кръг е трудно, а при някои хора той може да трае с месеци и дори с години.Първата крачка към излизането от него започва с подобряване на съня. Отказването от подсладените напитки е много по-трудно, ако тялото все още не получава нужната почивка.В изследването са разгледани навиците на всички 18 000 участници – колко спят през седмицата, през уикендите, физическата им активност, хранителни навици и консумация на напитки – кофеинови и безкофеинови, подсладени и неподсладени, енергийни и газирани напитки, сокове, вода. Установява се, че тези които спят 5 или по-малко часа също така употребяват 21% повече подсладени напитки, захари и кофеин спрямо тези, които спят 7-8 часа.Сред спящите по-малко се наблюдават и тенденции за напълняване, понеже при липсата на сън тялото се нуждае от повече калории. Сънят се свързва с приема на калории чрез циркадните ритми, които синхронизират функциите в организма и влияят върху метаболизма, включително и върху начина, по който усещаме глад и ситост. Нарушаването на биологичния часовник се отразява на регулирането на ключови хормони  най-важен от които е МЕЛАТОНИН -основният регулатор на биологичният ни часовник и естествен хормон на съня.За да регулираме биолигичният ни часовник в ритъм трябва да внесем МЕЛАТОНИН ,който да регулира съня и оттам циркадните ритми.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване доставя на нервната клетка необходимото количество МЕЛАТОНИН и осигурява добър и пълноценен сън през цялата нощ.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт,произведен по нанотехнологии и приемът му не създава зависимост.

яну 16

Как да решим проблема с безсънието

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всеки е изпитвал проблеми със съня в някаква степен. Ако липсата на сън е постоянен проблем обаче то  Вие се нуждаете от помощ.По време на нормалния цикъл на съня тялото преминава от състояние на лек в дълбок сън, заради който би трябвало да се чувстваме свежи и отпочинали.Тези цикли се редуват на всеки два часа и половина.Най-честа причина за излизане от фаза на дълбок сън е стресът,който разстройва нивата на МЕЛАТОНИН.Хъркането може да бъде безобидно, но то също така може да бъде предупредителен знак за сънна апнея .То се числи качествено нарушение на съня или парасомния.Изпитването на прекомерна сънливост през деня и склонността към заспиване по време на работа, зад волана или при извършването на други ежедневни дейности, е ясен признак за нарушение на съня.Често хората, страдащи от безсъние, не търсят помощ от специалисти. Повечето предполагат, че проблемът ще изчезне от само себе си но реално безсънието се засилва с течение на времето.Съвсем рядка причина за безсъние е хроничната болка а най-честа е депресията.В такъв случай трябва да се подходи комплексно като приоритет има първопричината.Независимо от причините безсънието се дължи на колебанията  на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.За да се подобри съня трябва да се стабилизира нивото на МЕЛАТОНИН като той се внася отвън под формата на таблетка.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единственият продукт на българския пазар,произведен по нанотехнологии.МЕЛАТОНИ АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване доставя на нервната клетка необходимото количество МЕЛАТОНИН и осигурява добър и пълноценен сън при всякакъв тип безсъние.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

яну 13

Противозачатъчните намаляват либидото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Приемът на контрацептиви може не просто да предотврати бременност. Хормоналните таблетки могат също да изчистят кожата, да облекчат болезнената менструация и да се отразят на настроението. Според данните на ново проучване видът контрацептивни таблетки, които използваме, може да повлияе на честотата на оргазмите, които получаваме.Изследователски екип проучва 387 жени, които използват контрацептивни медикаменти и имат хетеросексуална интимна връзка.Някои от участничките са проследени за период от 12 седмици и са запитани колко често правят секс, докато други попълват еднократно въпросник, в който дават информация за честотата през последната седмица. Участничките са запитани и до каква степен за обвързани и какъв е видът на използваните таблетки.Оказва се, че жените, които се чувстват обвързани в най-голяма степен със своята половинка, правят най-много секс, когато приемат противозачатъчни таблетки с по-високи нива прогестин и с ниска нива на форма на естрогена, познат като естрадиол.От друга страна, жените, които се чувстват обвързани в по-малка степен, правят най-често секс, когато приемат контрацептивни таблетки с ниски нива на прогестин и по-високи на естроген.Хормоналните различия единствено оказват влияние на честотата на половия акт, но не и на оралния секс, мастурбацията или сексуалните фантазии.Данните подкрепят теорията, че двойките биват „подтиквани“ да правят секс, когато жената не е в овулация, тъй като това ги сближава емоционално.Резултатите потвърждават, че хормоните, независимо дали са естествени или синтетични, могат да повлияят на либидото.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат