яну 31

Все по-малко родители комуникират правилно с децата си

публикувано от: доктор Веселин Герев

В България само половината родители изслушват децата си и се съобразяват с тяхното мнение, показват предварителни данни от изследване върху родителските практики у нас.Общуването с детето през първите три години е много важно, защото изгражда нагласата му към света.Агресията и чувството за самота, пониженото самочувствие могат да са резултат от липса на ласки и от незачитане на индивидуалността в ранна детска възраст.Все още има много родители, които смятат, че най-важното е да осигурят материалното благополучие на децата си, а оставят на задно място комуникацията с тях.Изследването е част от най-новата кампания на организацията, чието послание е “Мълчанието днес ражда викове утре” и цели да насърчи родителите да общуват повече с децата си.

яну 28

Ядките подхранват душата и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ядките са много по-здравословни отколкото се мислеше досега. Въпреки че много от нас избягват да ги консумират заради високото ниво на калории, те са много богати с витамини, минерали и антиоксиданти. Мазнините, които в изобилие се намират в орехите, бадемите, лешници и други костеливи плодове намаляват рисковете от някой видове рак, намаляват нивото на лошия холестерол, запазват кръвоносните съдове и ускоряват зарастването нарани. Ядките се препоръчват и на хората, които се занимават с тежка физическа работа. Орехи - подобряват нивото на добрия холестерол и намаляват нивото на лошия. Помагат и за зарастването на счупени кости. Орехите са богати с мазните киселини Омега 3. Бадеми - Най-новите изследвания показват, че някой влакна, които се намират в бадемите блокират абсорбирането на мазнини. Учените доказаха, че след консумирането на бадеми дълго време се запазва чувството на ситост и желанието за хранене намалява. От бадемите не се напълнява, независимо от това, че са калорични. Шепа бадеми подсигурява необходимото количество дневна доза витамин Е, а това е идеалната превантивна, мярка срещу болестта Алцхаймер. Фъстъци - Фъстъците не са от групата костеливи плодове , а в зеленчуци. Те помагат за балансирането на нивото на захарта в организма. Шамфъстък - Учените ги препоръчват за заради голямото съдържание на витамин С, каротин, калий, фосфор, желязо и калций. Те са полезни за косата, кожата, кръвоносните съдове, бъбреците и за имунната система. Хапвайте ги между основните ястия. Лешници - Фината смесица от витамин В в лешниците благоприятно влияят на нервната система и заедно с липидите мазните киселини подобряват работата на мозъка. Лешникът успокоява даже и хронични болежки. Индийският орех - В 6 гр. индийски орехи има 6 милиграма желязо, а това е особено важно за вегетарианците и бременните. По съдържанието на цинк този плод е на челна позиция. Цинкът подобрява силата на организма и особено подобрява лимфната система. Индийският орех съдържа и магнезия, а това отпуска нервната система и мускулите.

яну 26

Престоят на студено води до отслабване !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Болшинството хора, особено когато не се движат, а прекарват цял ден в офиса или у дома си, държат да им е топло и удобно, като имат нужда от все по-високи температури в помещенията поради обездвижването.По този начин обаче телата им вече не горят достатъчно енергия, за да се борят със студа, което води до надебеляване.Работата е там, че дори когато излизат от дома си, особено зимата, много хора често веднага се качват в затоплените си коли или друг транспорт, после влизат в офиси, молове и места, където температурите са регулирани от климатични системи, много пъти поставяни на неприемливи и “неекологични” градуси.Според заключението на учените има директна връзка между избягването на сезонния хлад или студ и наднорменото тегло.Ако тялото е топло, то няма нужда да гори собствена енергия, за да се стопли, като може да загуби и част от способността си да го прави, обясняват учените. Именно по този начин се нарушава енергийният баланс и се напълнява.Според изследването средната стайна температура е нараствала с половин градус на десетилетие, като сега е над 20 градуса. Тялото започва да се самозатопля, ако температурата е под 25 градуса.4 градуса повишение на температурите в стаята намалява количеството на изразходвана от организма енергия с цели 800 калории.

яну 25

62-годишна жена, страдаща от дълбока депресия години наред, е първата в света, “излекувана” чрез неврохирургична интервенция.Британската медицинска сестра Шийла Кук водила над десетилетие упорита битка с депресията си, която била толкова остра, че тя често не можела да се храни и облича и искала да сложи край на живота си.Заради тежкото си състояние жената била принудена да се пенсионира преждевременно, а съпругът й - учен физик, да се откаже от кариера, за да се грижи за нея през цялото време. Депресията на Шийла отдавна спряла да се поддава на конвенционалното лечение - като антидепресантите.След иновативното лечение, извършено в клиника в Бристол, Великобритания, обаче жената - която е първата в света, подложила се на него, е започнала да се съвзема и отново да се радва на живота, съобщават британските медии. Терапията, наречена дълбока мозъчна стимулация (deep brain stimulation, DBS), засяга с голяма точност частите от мозъка, отговорни за депресията. Шийла споделя пред британски медии, че животът й се променил буквално в рамките на няколко седмици и се чувства щастлива за пръв път от 10 години насам.Тя за пръв път е установила и почувствала емоционална връзка с внуците си, откакто са били родени. За пръв път тя чете, върши домакинска работа, разхожда се и общува със семейството си.За успокоение мога да добавя,че само около 5% от депресиите са терапевтично резистентни-трудно поддаващи се на лечение и новият метод дава както се вижда добри резултати при хора с такива проблеми.

яну 24

След уикенда-отново жизнени и енергични!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората от всякакви професии , усещат видимо подобряване на настроението и прилив на енергия, ако са си починали пълноценно през двата неработни дни. Положителният ефект на уикенда върху самочувствието в голяма степен обаче е свързан със свободния избор на занимание и възможността да се прекарат съботата и неделята с близки и приятели.Дори тези, които харесват работата си или са удовлетворени от заплащането и кариерата си, имат нужда от пълноценна почивка през почивните дни: да ги прекарат така както искат и да си отдъхнат от напрежението и стреса на работната седмица.Оказва се, че и мъжете и жените в края на работната седмица се чувстват еднакво – както психически, така и физиологически, независимо от типа работа, броя работни часове, заплащането, образованието, семейното положение и възрастта.Това се обяснява с факта,че психиката ни е настроена на ритъм от пет дни последователно натоварване и два дни релакс.Колкото по-ползотворна и активна е почивката,толкова по-мощен е зарядът за новата седмица.

яну 21

Скандален фотограф събира женски слабини в календар

публикувано от: доктор Веселин Герев

Скандален календар на фотографа Оливиеро Тоскани, който включва снимки на женски слабини в близък план , разбуни духовете на обществото в родната му Италия.Календарът на Тоскани бе разкритикуван силно не само от феминистките в страната, но и от италианските власти. Всъщност, оказва се, че календарът има за цел да популяризира сдружението на кожухарите в Тоскана, които се гордеят с методите си на работа. Скандалните снимки дори са били избрани именно от работниците, тъй като според тях те са символ на дивата женска красота.Феминистки обаче оспориха твърденията им и подчертаха, че изображенията потъпкват достойнството на нежния пол и са неетични. “Това обаче не е първият скандал за 69-годишния творец, който е известен най-вече с работата си по рекламите на модната марка “Юнайтед калърс ъф Бенетон”През 2007 г. Тоскани засне гола сесия на френския модел Изабел Каро за кампанията “Не на анорексията”, чиято цел бе да разбие стереотипите в света на модата. На 17 ноемви 2010 г. година,въпросният модел умира от анорексия.”Съществуват редица календари със секси жени, чиито прелести се излагат на показ. Моите изображения обаче не са като тях и не са сатанински, защото показват най-вече красотата и чистата част на човешкото тяло”, отбеляза италианецът. Фотографът разбуни духовете на обществото и в САЩ, където в началото на настоящото хилядолетие засне снимки на умрели американски затворници. Въпреки, че той се радва на одобрението на мнозина, голяма част от неговите изображения са забранени в Италия.

яну 19

Италиански учени откриха какви са причините за женската изневяра и разработиха лекарство, което може да предотврати изневярата. Специалисти от Флоренция установиха, че причината за женската изневяра се крие в хормоните. Те разработиха лекарство, което предотвратява хормоналната женска изневяра.Ръководителят на изследването обясни, че медикаментът ще позволи на мъжете да контролират сексуалното поведение на своите половинки. Интересен е фактът, че препаратът действа само върху жени, тъй като е създаден специално за женската физиология. Съставът на лекарството включва тестостерон, който оказва влияние на женската възбуда при контакт със срещуположния пол. Същият хормон обаче приложен при мъже може да има противоположен ефект-да засили желанието за изневяра.

яну 17

Самотниците страдат по-често от Депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които живеят сами или поддържат малко на брой социални контакти, рискуват да бъдат изложени много по-често и повече на стрес. Те са по-уязвими на напрежение и безпокойство, по-агресивни са и имат проблеми в общуването.Според проучването съществува тясна връзка между социалната изолация и пониженото произвеждане на антистресовия хормон алопрегнанолон. Изследвайки опитни мишки, учените стигнали до резултата, че неспокойствието и агресивността, идващи от изолацията, могат да променят нивото на ензима, който контролира произвеждането в мозъка на въпросния хормон.Стресът от социалната изолация, провокиран у животните, е почти същият като този при човека и може да доведе до серия от ефекти - от агресивност до загуба на памет.Разгадаването на този механизъм може да помогне за развиването на лекарствени средства, насочени против ефектите на стреса у човека.Отделянето на алопрегнанолон започва няколко минути след началото на стресовата ситуация и обикновено успокоява нервната активност, намалява усещането на тревожност и подпомага адаптацията на човека към условията на стрес. През пубертета обаче хормонът предизвиквал противоположна реакция, поради взаимодействието му с различен тип рецептори.

яну 14

ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ПОМИСЛЕТЕ ЗА РЕЛАКС И СЕКС

публикувано от: доктор Веселин Герев

Бурният социален живот, натовареният работен график и времето, отделено за грижи за децата, изтощава прекалено двойките и те не могат да се наслаждават на интимни моменти с половинката си. Повечето от участниците в допитването признали, че през последния месец се е случвало да отказват на партньора си да правят секс, защото били прекалено уморени, а един на всеки пет е казвал “не” всяка седмица седмица. Липсата на секс става причина за скандали при 50 на сто от двойките, а при 17% дори се е стигнало до раздяла. Като основни причини за намаленото сексуално желание се изтъкват- невъзможността за наспиване ,а на второ място е дългото работно време.Повече от една трета от японските семейства имат същият проблем.Причините са основно две - умора и липса на интерес. “Става въпрос за баланс между работа и свободно време. Понякога обаче това не зависи от индивидуалните желания на човек. Хората, които управляват големи компании, трябва да помислят по този въпрос”, смятат специалистите. Лекарите също имат известна вина за притеснителните резултати, защото в Япония сексът по време на бременност и след раждане не се насърчава особено.

яну 11

ХИПЕРСЕКСУАЛНОСТ-норма или патология?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Призът в тази категория се присъжда на американската порно актриса Лиса Спаркс, която през 2004 г. успя да “обслужи” 919 мъже на еротичен фестивал във Варшава.Странен рекорд беше поставен и в Мичиган с най-много голи хора, излезли на улицата. На 21 април 1998 г. на светло се събраха 1500 ентусиасти без дрехи. За най-стара порно звезда пък беше избран на пръв поглед обикновеният пенсионер Шигео Токуда, роден през 1934 г. По време на дългата си кариера той е снимал близо 250 филма.Най-късно станалият татко пък е индиецът Нану Рам Йоги, който гушнал невръстната си рожба на 90 години, а жената с най-много деца е рускиня, която е родила общо 69 деца, от които 67 са живи и здрави.Има и рекорд за най-дълъг пенис, известен до момента. Размерът му е 34 см., а притежателят - нюйоркчанин, който от повече от 12 години не си е имал приятелка.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат