фев 27

Добрият сън предпазва от настинка и грип

публикувано от: доктор Веселин Герев

Осигуряването на достатъчно време за сън през нощта може да намали риска от настинка, се посочва в данните на ново проучване.Авторът обяснява, че сред хората, които спят по шест часа всяка нощ или по-малко, опасността да развият простудно заболяване е четири пъти по-голяма при излагането на вирус. Той подчертава, че този фактор е от най-голямо значение и не се влияе от други фактори като възраст, ниво на стреса, образование или приходи.Недостатъчният сън се превръща в „публична епидемия“ и се свързва с пътни транспортни произшествия, индустриални катастрофи и професионални грешки.За целта на проучването са наблюдавани 164 доброволци, които са изложени на вирус на настинка.Тези от тях, които спят по-малко от шест часа всяка нощ се разболяват  от настинка  4,2 пъти по-често, в сравнение с тези, които си набавят по минимум седем часа сън. При участниците, които спят по-малко от пет часа, рискът е повишен с 4,5 пъти.

фев 23

Магнитната терапия е добре известна и се прилага от десетилетия. Днес вече съществуват магнитни продукти, които са напълно достъпни за масово използване.Продуктите, които се прилагат в областта на главата, са с малка сила на магнитното поле /около 20 гауса/. Тези, които са далеч от мозъка са заредени със силно магнитно поле /около 1000 гауса/.Магнитното поле действа съдоразширяващо. То подобрява кръвоснабдяването на областта, върху която е приложено и намалява болката. Когато магнитният продукт се приложи в областта на мозъка, това регулира кръвното налягане, премахва главоболието, световъртежа, успокоява, а приложено преди лягане води до бързо заспиване и дълбок сън. Такива са наномагнитната шапка, магнитната яка, магнитната маска за очи. Магнитната яка помага за намаляване на болката от шипове на врата, маската за очи успокоява уморените очи и забавя тяхното стареене.Добрият и траен ефект се постигат само при ежедневно използване на продуктите. Целта е болното място да се зареди с магнитно поле.Тези продукти са прости и удобни за използване и поддържане. Предлагат се на достъпна цена. Те възстановяват естественото магнитно поле, което е изкривено от електрическите уреди, кабели, арматура и др.Магнитните продукти са мощно помощно средство в борбата с болката.

За поръчка на магнитна яка или магнитна маска за очи се обадете на телефон 0879575650

фев 20

Мозъчно сътресение ще се диагностицира с кръвен тест

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ползите от подобно изследване ще са огромни, тъй като симптомите на комоцио често са трудно уловими с други диагностични средства или налагат ползване на методи за образна диагностика, които носят своите странични рискове. Очаква се новият кръвен тест много бързо да измести по популярност досега ползваните томографии и скенери и да позволи много по-безопасно и надеждно отчитане състоянието на хора със съмнение за мозъчно сътресение.Кръвният тест отчита нивата на 2 специфични мозъчни протеина, отделяни в кръвта в рамките на 12 часа след комоциото. Едва след установяване наличието на тези протеини в пробата ще се пристъпва към образно изследване за онагледяване на пораженията в мозъка. Ако не се установят изменения в нивата на протеините  облъчващите процедури няма да са необходими и ще се спестят на пациента.Събраните при клиничните тестове данни сочат, че резултатите от кръвния тест за мозъчно сътресение са акуратни в 99% от случаите.Статистиката сочи, че годишно там се преглеждат около 3 милиона души със съмнение за мозъчно сътресение, а около 50 хиляди смъртни случая се асоциират именно с усложнения от това състояние.

фев 16

KISS-пептин подобрява сексуалната функция и настроението

публикувано от: доктор Веселин Герев

Инжекция с киспептин има потенциал да излекува симптомите на психосексуално разстройство. Този хормон реално се синтезира от хипоталамуса в мозъка. Киспептинът стимулира синтеза на  тестостерон и естрадиол. Инжекция  киспептин води  до повишена активност и стимулира сексуалната възбудимост и романтична нагласа. След приема на плацебо дори при  стимулация такъв скок на либидото не се регистрира.Освен това хормонът на целувката може да послужи като отлично средство за терапия на депресия. Отчетена е активност на мозъчните области, участващи в регулирането на  настроението. Мъжете получили киспептин в експеримента сами и отчели в анкетната листа, че се чувствали в по-добро настроение.Естествено, за да се създаде ново лечение на депресията е необходимо провеждането на редица други изследвания. Това, което засега е е сигурно е, че киспептинът повишава активността на мозъка, отговорна за сексуалните и романтични емоции и подобрява настроението.

фев 13

Напрежението засилва мигрената

публикувано от: доктор Веселин Герев

Резултатите от ново проучване  показват, че някои форми на мигрена се дължат  на свръхвъзбудимост в специфични области на мозъка. Направени са  магнитно-резонансни томографски изследвания на 42 доброволци. Половината от тях страдали от мигрена а другата половина нямали оплаквания.Учените са открили, че повечето от пациентите с мигрена имат по-активна мозъчна дейност в определени мозъчни зони.Тази активност провокира болка и повишена чувствителност към светлинни,топлинни и звукови стимули.Факт е, че повечето успокоителни намаляват силата на мигренозния пристъп но не го премахват.За да се локализира огнището на болката не е необходимо само да се покаже къде боли главата.Трябва да се извършат изследвания като ЕЕГ е Доплерова сонография и да се определи специфично терапията.

фев 12

Продължителният престой на тъмно води до оглупяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако прекарвате твърде дълго време в слабо осветени помещения може да имате затруднения с паметта.При изследванията се установило, че при сумрачното осветление обемът на хипокампуса в мозъка намалява с 30%. Хипокампусът е структура, от която зависи формирането на паметта и обучението. Оказва се, че месец след поставянето в очевидно неблагоприятните условия се появявали затруднения в решаването на пространствени задачи, независимо че преди това те били изпълнявани с лекота.При подобрено осветление изследователите  отчели повишаване на успеха при решаването на задачи. Научният екип отбелязва, че всеки път след „сумрачен период“ ярката светлина действала като лек и възстановявала уменията.Ако случайно губите пространствена ориентация, трудно намирате автомобила си на паркинга, то е много вероятно да сте засегнат от ефектите на слабото осветление в помещенията, където работите.Светлината не оказва пряко влияние на хипокампуса.Тя активира префронталната мозъчна кора и задейства синтезата на СЕРОТОНИН. Той отговаря за тонуса и настроението ,концентрацията на вниманието и паметта.

фев 7

Сомнамбулизмът е лечимо състояние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма на разстройство на съня. Проучванията сочат, че около 15% от децата до 12-годишна възраст ходят на сън, като след това постепенно изживяват сомнамбулизма без никакви негативни последствия. По-сериозен интерес буди ходенето по време на сън при възрастните. Установено е, че около 3% от тях са сомнамбули и при голяма част състоянието се проявява много често.Изявата на  някои заболявания може да подейства като отключващ фактор за изява и на сомнамбулизма.Липсата на достатъчно сън може да отключи сомнамбулзма при възрастни.Проучвания показват, че някои успокоителни и сънотворни лекарства могат да провокират сомнамбулни прояви.Практиката показва,че ходенето на сън е сериозен проблем,тъй като човек се движи автоматично и може да се нарани или да падне от високо.Независимо от причината за състоянието при проява на сомнамбулизъм незабавно потърсете специализирана помощ.

фев 5

Психическото състояние определя възприятието за цветове

публикувано от: доктор Веселин Герев

Канадски учени доказаха, че определенията “гледам през розови очила” и “сив живот” отговарят на истината и зависят от емоционалното състояние на човека. Те потвърдиха, че настроението влияе на  възприемането на цветовете от мозъка.В своето изследване канадците доказват, че при положително приповдигнато настроение, мозъкът възприема значително повече цветове и нюанси, отколкото при негативно емоционално състояние.За да разберат дали наистина настроението влияе така силно върху функционирането на мозъка, учените използвали ядрено-магнитен резонанс. При изследването те изяснили, че активността на зрителните центрове зависи от конкретното настроение на даден човек. Още повече, те установили, че при прекомерно приповдигнато настроение, мозъкът възприема зрителната картина в подробни детайли, без да може да се съсредоточи върху един елемент. Това естествено е проблем при професии, при които се изисква концентрация на вниманието, поясняват учените, но от друга страна, допълват те, лошото настроение така праволинейно моделира възприятията, че възпрепятства получаването на съпътстващата информация, което не е никак маловажно при творческите професии и взимането на иновативни решения.

фев 2

Лекувайте мигрената със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Задълбоченото изучаване спецификите на мигрената през последните години доказа, че  ендорфините в мозъка могат да лекуват мигренозен пристъп. Тази информация провокира интереса на учените към проследяване връзката между секса и лечението на мигрената.Фактът, че при оргазъм се отчита пик на секрецията на ендорфини. Това дава възможност за по-бързото овладяване на мигренозните пристъпи.През 2013 г. екип учени провежда проучване сред 800 души с мигрена за проследяване ефекта на секса като лечебен подход. Първоначално се установява, че само 100 човека са опитвали да преборят главоболието по този начин и са установили много позитивен ефект. В последствие при около 60% от участниците дори е установено, че сексът помага за пълно овладяване на мигрената.По-мощният ефект на секса в сравнение с лекарствата срещу мигрена се обяснява със стимулиращия ефект на оргазма върху секрещията на серотонин, допамини и ендорфини в мозъка.Факт е, че хормоните действат много по-бързо и мощно от кое да е лекарство. А ефектът им спрямо мигренозното главоболие е мигновен. Те едновременно засилват чувството за еуфория и близост по време на секс и потискат усещането за болка в главата. При най-голяма част от участниците в проучването облекчение е установено още по време на секс, а при повечето от тях след оргазъм главоболието на практика изчезва.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат