авг 27

Не пийте алкохол в жегата

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните няколко седмици жегата е непоносима.Много хора са в отпуск и прекарват почивката си сред природата-на море или планина.Повечето се излагат продължително време на слънце а след това употребяват и алкохол.Тази комбинация от алкохол и слънце може да докара много неприятности.Заради повишаването на нивата на серотонин психиката се активира и започва да работи на високи обороти.В резултат на тази активация човек губи съня си,покачват му се пулсът и артериалното налягане,устата съхне,появява се главоболие с гадене и световъртеж,настроението е колебливо,избива агресия.Заради силното слънчасване много хора в това състояние нямат ясен спомен какво правят.Тогава те са най-опасни както за себе си ,така и за околните поради риск от агресия и нараняване.Тъй като през следващите седмици се очаква температурите да се задържат над 35 градуса е много рисково да се стои на слънце продължително време както и да се употребява алкохол.Ако усетите някои от изброените симптоми значи главата Ви е прегряла и спешно трябва да се охлади.Ако състоянието Ви не се подобрява потърсете спешно медицинска помощ.

авг 21

Със секс не се отслабва

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът изгаря калории, въпреки че те не са толкова, колкото след тежка физическа тренировка във фитнеса. Затова, за да се разбере дали от секса може да се отслабне, са проведени проучвания.Участвали  са 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. Те  трябвало да правят секс веднъж седмично за период от 4 седмици.При това мъжете изгорили средно 101 калории, а жените – 69 калории.За 30 минути на бягащата пътечка с умерена интензивност мъжете изгарят между 149 и 390 калории а жените  между 120 и 381. Според изследователите, за да се увеличи загубата на калории по време на секс, трябва той да бъде по-активен и енергичен.Що касае емоциите и мъжете и жените предпочитат да горят калории със секс. По време на секс се покачват нивата на серотонин,допамин и окситоцин,които стимулират тонуса,настроението и имунитета.

авг 19

Два процента от мъжете са склонни към педофилия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Случаите на педофилия зачестяват.Последно проучване сред мъже доброволци в Европа показва тенденция два процента да имат педофилски нагласи.Педофила e индивид, който е сексуално привлечен предимно или само към деца в предпубертетна възраст, в повечето случаи на възраст по-малко от 13 години. При педофила детето се явява сексуален заместител на липсващ възрастен или насилието е плод на нуждата да доминираш и контролираш друго човешко същество и да си  доставиш удоволствие.Около 90% от децата, пострадали от сексуално насилие, са били жертва на човек, когото познават.Голяма част от педофилите не осъзнават, че правят нещо лошо, дори не разбират защо обществото смята действията им за престъпление.Педофилията обаче е тежък дефект на психиката,който остава за цял живот.Практиката показва, че 17 процента от насилниците са повтарят деянието си в рамките на две години.Химическата кастрация се предлага като решение на проблема в много страни но без резултат.В основата на педофилията стои психическото желание за доминиране и пълно подчинение на жертвата на желанията на насилника.Психопрофила на педофила включва няколко особености.Това са най-често малтретирани сексуално деца,които впоследствие стават педофили,което един вид е модел на копиране на поведение от възрастни.Друг типаж е отхвърленият от обществото асоциален тип,който намира в детето най-лесен обект за задоволяване на сексуалния си нагон и възможност за доминиране.Ранен маркер за сексуално влечение към деца е посещаването на сайтове с детска порнография.Предстои да се разработи методика  за да се откриват в ранен етап подобни наклонности чрез инсрументално изследване на мозъчната функция и психиката с цел прекратяване на актовете на сексуално насилие върху деца.

авг 14

През последните няколко седмици  практиката ми посещават предозирани от антидепресанти пациенти.Всички ме питат защо се получава тази неприятна реакция.Отговорът е много прост-заради горещините, слънцегреенето и приемът на антидепресанти.През последните три седмици слънцето е много силно и огрявайки очите на човек покачва нивата му на серотонин.Когато този феномен се комбинира с прием на антидепресанти ,образно казано нерната клетка започва да се “дави” в серотонин.Така се получава серотонинов синдром-главоболие,гадене,съхнене на устата,сърцебиене и изпотяване,пристъпи на колапс. Състоянието е много драматично и наподобява паническа криза - НО НЕ Е ТАКАВА.Ако имате такъв проблем спрете спешно приема на антидепресанти ,защото сте един вид отровени от тях.Потърсете специализирана помощ ,тъй като пристъпите не отзвучават след спиране на антидепресантите.

авг 12

Всеки ден е добре да мързелуваме малко

публикувано от: доктор Веселин Герев

Отмина Световният ден на мързела.Оказва се, че той се празнува почти сто години.От психична гледна точка е много добре човек да мързелува всеки ден по малко. На този факт се основава и движението за бавен живот- слоу ливинг.Целта е човек да се противопостави на стреса и да се наслади на живота.Психиката на всеки от нас е програмирана на ритми,които преди години наричахме динамичен стереотип.Тя функционира на принципа на трите осмици в рамките на денонощието.Ако спим около осем часа,работим още толкова е добре в оставащите осем часа да отделим време да помързелуваме. Така се създава предпоставка за по-добър релакс и съответно по-добра кондиция на следващия ден.Особено подходящи за мързел са горещите летни месеци.Тогава нивата на серотонин - една от предпоставките за мързел са най-високи.Всеизвестни са средиземноморската сиеста и арабското спокойствие,които донякъде са съпоставими с мързела.Това е защитен механизъм да изключим от напрегнатото ежедневие и да се отдадем на лентяйство и релакс.Само така можем да бъдем в кондиция и да посрещнем предизвикателствата на следващия ден ако не ни се мързелува разбира се.

авг 5

Защо всеки ден има катастрофи по магистралите

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последната седмица всеки ден има тежки катастрофи по магистралите и километрични опашки от изнервени шофьори.Основна причина е заспиването зад волана.Изследване сочи, че хората, които спят само 6 часа в денонощието са най-податливи на заспиване зад волана, дори когато се чувстват бодри и отпочинали.Заспиването на волана предизвиква почти толкова пътни инциденти, колкото и шофирането след употреба на алкохол. Недоспиването води до забавени реакции нарушена концентрация и координация, дори до псевдореалност.Повечето недоспали шофьори карат механично като роботи или оценяват ситуациите на пътя на ръба между реалността и съня.
Спящите по пет  или по-малко часа в денонощието  са с четворно завишен риск от заспиване по време на шофиране и от ПТП. От гледна точка на циркадните ритми най-рискови за заспиване на волана са часовете  от 16 до 18 ч. и от 01 до 03 ч. след полунощ. Тогава поради  отсъствие на стимули   мозъкът изпада в състояние на микросън. То може да продължи за части от секундата  но през това време човек не осъзнава какво му се случва и реакциите му като шофьор са нулеви.Предвестници на това състояние са  често прозяване, търкане на очите, безпокойство и раздразнителност, учестено мигане и натежали клепачи, несвързана реч при опит за комуникация със спътниците,кратки абсанси.В такава ситуация шофьорът спешно се нуждае от смяна или от почивка.В противен случай ПТП е неизбежно - ежедневието го показва.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат