фев 26

Преди няколко седмици,когато следяхме събитията около разпространението на новия коронавирус в Китай написах, че страх от зараза е смразил Далечния изток.Тогава събитията ни изглеждаха малка преувеличени и далечни.Едва тази седмица научихме, че заразата вече е в Европа и се разпространява почти във всички централно европейски страни.Започна леко и подсъзнателно да ни обзема паника,която при някои прерасна в параноя.Въпреки предупрежденията да не се пътува в районите под карантина много хора на собствен риск пътуваха.Връщайки се у нас първо ги налегна паника,че ако са се заразили могат да умрат и после тръгваха да се изследват,за да си докажат, че са здрави.Тези хора пренебрегнаха указанията на здравните власти,че трябва да останат изолирани за 14 дни,колкото е инкубационния период на заболяването.Те бяха контактни както на близките си ,така и на здравни работници и на много случайносрещнати хора.Така всеки започва да става мнителен,дали контактните около него хора не са носители на заразата.Всичкото това психично напрежение потиска достатъчно и без това смачканата ни психика. А страха , безспокойството и тревогите допълнително намаляват имунитета ни и ни правят лесна мишена за бактерии,вируси и гъби.Не е задължително разбира се вирусите да са типа “корона”

фев 24

Произведенията на Моцарт са серотонин за душата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Музикалната терапии отдавна се прилага като начин за отпускане при натрупано нервно напрежение.Много проучвания върху антистресовия ефект на класическата музика са правени с произведения на МОЦАРТ.Затова феноменът е известен като Моцартов ефект и е въведен през 1995 година.Оказва се,че освен антистресов ефект музиката на Моцарт води до  понижаване на кръвното налягане.За целта в Университета във Флоренция  е проследено кръвното налягане на 148 възрастни, приемащи лекарства за хипертония. Те трябвало да слушат класически произведения-предимно Моцарт по 30 минути дневно.Това понижило до нормални стойности артериалното им налягане и увеличило съня със 30 минути.Слушането на  Моцартовите произведения намалява нивата на хормона на стреса - кортизол и увеличава нивото на хормона на щастието серотонин..Успокояващият ефект на серотонина пък  понижава кръвното налягане, забавя сърдечната честота и подобрява съня тонуса и настроението.

фев 21

Невродермитът е много често срещан медицински проблем.Става въпрос за силно зачервяване и сърбеж на отчетливо маркирани участъци от кожата,които са по хода на периферните нерви.Ето защо невродермитът е по- скоро  психологичен, отколкото кожен проблем.Невродермитният обрив не е постоянен.Той се появява предимно при нервно- психично напрежение или при продължително излагане на слънчева светлина.Освен обривът налице са симптоми на стрес като тревога,безпокойство,нарушен сън,както  обилно изпотявяне и главоболие.Състоянието се дължи на “свръхчувствителност” на отделни кожни зони към нервното напрежение.Посещението при дерматолог и ползването на мазила и кремове обикновено не дава резултат и след кратко затишие състоянието отново се обостря.Пик на симптомите се маркира при честа и рязка смяна на температурите каквато наблюдаваме през тази седмица.Решение на проблема се намира в антистресовата терапия.След успокояване на нервното напрежение,обривът изчезва така бързо като се е появил.

фев 17

Стремежът към лесни пари доведе до зачестилите обири

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както всички знаем - в природата и обществото ни няма вакум.Този процес направи от много хазартни личности престъпници.Стремежът към бързи пари ги тласна от хазарт към кражби.Вина за това има цялото общество. Години наред всички медии масово и с удоволствие рекламираха хазартните игри във всичките им форми.От екрана ни заливаха слогани от сорта, че си наивен  ако работиш и ще спечелиш лесни пари ако играеш.Създаде се впечатление, че този вид “спорт” се превръща в държавна политика.Стремежът към бърза печалба  закономерно стана модел на поведение и прерасна в  хазартна зависимост. Неслучайно един виц гласеше, че по всеки американски долар може да намериш следи от дрога а по всеки български лев - следи от изтъркан лотариен талон.Някои от спечелилите ни бяха представени като герои-с последните си пари те вместо да купят храна - купуват талон и чудото става - печелят огромни средства.Тези реклами подхранваха още повече желанието на всеки да се види печеливш.Пътят към лесните пари се оказаха кражбите и обирите.В рамките на седмица станахме свидетели на кражби от банки,денонощни магазини,игрални зали и бензиностанции.Служители на МВР дори са участници в някои от тях.По мое мнение желанието за лесни пари ще засили “абстиненцията” на хазартните типове а импулсивното им поведение ще засили престъпността.Затова като лекар,познаващ добре психиката на хазартната личност си мисля, че този вид престъпления ще зачестят.Дано се окажа лош пророк.

фев 11

Сърдечната невроза е великата имитаторка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сърдечната невроза е състояние, при което се развиват сърдечносъдови симптоми, предизвикани от  стрес, без да съществува  увреждане на сърцето.Основни симптоми на състоянието са сърцебиене, задух и страх,които се появяват без видима причина. Най-силни са симптомите рано сутрин  или през нощта.Това е повод да се търси спешна помощ, тъй като страдащите изпитват страх , че са получили инфаркт. Страхът постепенно се превръща в панически и задух се получава от затворени пространства и пренаселени места като гари, кино, автобуси, магазини.При липса на директен изход симптомите се засилват и се прибавя гръдната болка ,която в повечето случаи е тъпа и се усеща като повишена чувствителност в лявата част на гърдите. Тя води до спазъм на гръдните мускули лявата и засилва мускулното пренапрежение.Страдащите обикновено показват мястото на болката като го посочват с пръст. При отхвърлянето на диагнозата инфаркт напрежението се засилва,пристъпите се учестяват като към тях може да се прибави силен  световъртеж както и понижение на физическата сила.
Тъй като сърдечната невроза наподобява по клинична картина на много заболявания, които изискват спешна намеса,добре е те да бъдат отхвърлени и да се пристъпи към антистресова терапия,тъй като проблемът остава когнитивен- психически.
фев 5

Бълнуването е признак на нервно напрежение

публикувано от: доктор Веселин Герев

Говоренето на сън е  много често срещан проблем.То се нарича бълнуване и е най-често срещаното качествено нарушение на съня след сънуването. Проучвания показват,че говоренето на сън засяга около 5% от населението по света. Като основна причина за това се отчита преживяна силна емоция, преумора или напрежение.Причина за бълнуването е напрежение в мозъка което “избива” по време на повърхностната фаза на съня и е свързано с проявата на говорни автоматизми.За разлика от сомнамбулизма  говоренето по време на сън е относително безопасно състояние.Говори се тихо, понякога неразбираемо,често се произнасят вулгарни думи а има описани състояния при които само се крещи.Бълнуването не е повод да се търси лекарска помощ. Проблем е когато състоянието стане перманентно и влошава качеството на съня както на бълнуващия , така и на спящите до него.

фев 3

Стресът променя хормоналния баланс на организма ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хипофизата е жлеза, която се намира в мозъка. Тя има много малки размери - приблизително колкото грахово зърно. Функцията и зависи от хипоталамуса, който подова команди за  производството на хормони в тялото ни. Това са хормонът на растежа, адренокортикотропният хормон,тиреотропният хормон,гонадотропният хормон и пролактинът.При стрес се отделя повишено количество аденокортикотропен хормон,който превръща кортизола в адреналин.От своя страна повишените количества адреналин увеличават тиреостимулиращият хормон , а той понижава периферните Т3 и Т4.Увеличеното ниво на пролактин пък е основна причина за симулиране на лактация и оттам невъзможност за забременяване.Неслучайно хипоталамусът и хипофизата се наричат диригент и първа цигулка на хормоналния баланс на оркестъра-тяло.Разбираемо е защо при стресова реакция вътрешното напрежение променя не само функцията на психиката , но разцентрова значително хормоналния баланс на тялото.В практиката ми съм виждал много опити на колеги да коригират по хормонален път този дисбаланс.Моят опит показва, че единствено при правилно прилагане на антистресова терапия хормоналния баланс на организма се възстановява по физиологичен път.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат