юни 21

През тази седмица ни предстои да преживеем бързо покачване на температурите с 10-15 градуса. Слънцегреенето ще е  доста интензивно, а двата фактора в комбинация ще доведат до увеличаване на напрежението у много хора.Силната светлина е причина за бързото покачване на мозъчната и психична активност.Това са силни биоелектрични заряди, които чисто завършват с мозъчни гръмотевици и като резултат се провокират нервно-психични кризи.Симптомите при пристъпите са два вида-телесни и психични.От телесните симптоми най-чести са главоболие, изпотяване,сърцебиене, тремор, гадене, крампи. Психичните симптоми включват страх, емоционална лабилност, затруднена концентрация, проблеми със съня.В много случаи се наблюдава комбинация от симптомите както  тяхната последователност се мени и не следва някаква закономерност.Причина за тези неприятни състояния е високото напрежение и тревога.За да се избегне  този проблем е необходимо да се следват две основни препоръки- главата трябва да се пази от пряка слънчева светлина и да се приемат средства, успокояващи нервната клетка.Най-добрата защита от слънцето са очилата а за успокоение- комбинации на билкова основа.

юни 15

Постковид синдрома всъщност е лека депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много често в последно време се говори за пост Ковид синдром.Въпреки, че сте оздравели и сте се освободили от вируса след няколко месеца отново чувствате отпадналост, страх и натрапливи мисли от прекараното заболяване,понижено настроение, лек задух ,проблемен сън.Много проучвания показват, че тези симптоми остават до една година след преболедуване.Те обаче засилват психичната компонента, че човек може да се зарази отново и животът му е в опасност.Това са чисти мисли в депресивен стил за които човек няма основание и за това аз ги класифицирам като пост Ковид депресия.Депресията е състояние, което основно се характеризира с липса на мотивация и енергичност, потиснато настроение с мисли в натраплив и депресивен стил,понижено качество на живот.Понякога психичната симптоматика се съпътства от телесни симптоми като топли вълни, сърцебиене, задух, съхнене на устата, гадене , главоболие и световъртеж. Поради невротропността на КОВИД вируса “пораженията” след преболедуване са основно фунционални и се отразяват на вервомедиацията. Като основен медиатор, предизвикващ депрсивни състояния маркираме серотонин.Това е веществото на спокойствието,тонуса,настроението и съня. Баланс на нивото на серотонин се постига само с намеса отвън.Приемът на готов серотонин е най-бързият и щадящ неврона похват.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ Е ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ, който съдържа и двата прекурсора на серотонин. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт , който помага на нервната клетка да балансира серотониновите нива.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е безопасно,може да се съчетава с приема на медикаменти и не създава зависимост.

юни 11

Серотонин гони депресивните мисли от пандемията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора напоследък се оплакват от липса настроение и силна тревожност заради предстояща ваксинация или ре ваксинация против КОВИД.Причина за тези симптоми е противоречивата информация относно ваксините. Докато в началото на пандемията притесненията се въртяха около заразата, сега те са насочени към ваксинациите.Много хора ми се обаждат да питат дали е редно след като са преболедували да се ваксинират.По законите на епидемиологията - категорично - не заради пожизнения имунитет.Заради страха - може , за да сте спокойни. Оказа се, че има много случаи на тежки симптоми  на заболяване след ваксинация.Затова повечето психични ваксинационни симптоми са свързани със страха за здравето и живота както и с натрапливите мисли около това.Това перманентно тревожно и страхово състояние поражда мисли в депресивен стил за безперспективност и безизсходица. Те се дължат на факта, че силното напрежение,свързано със високи нива на кортизол , намалява  нивото на серотонин- веществото на спокойствието,тонуса и настроението. Като изход от това неприятно състояние, включващо страх, тревога и депресивни натрапливи мисли, предлагам приема на готов серотонин на таблетки. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е високотехнологичен продукт, който съдържа и двата прекурсора на серотонин.Това е изцяло природен продукт като приемът му е безопасен и не създава зависимост.

юни 9

Канабисът успокоява болките но “изкривява” паметта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Използването на канабис за медицински цели вълнува силно обществото през последното десетилетие.Има страни като Холандия, където канабиноиди са разрешени за употреба в определено количество. У нас това засега е нелегално. Интересен е фактът, че повече от 90% от приемащите  канабиноиди с медицинска цел отчитат редукция на телесната болка. Освен на тялото канабисът въздейства и на психиката. Ефекта е върху паметта, която в много случаи се преобразява.Това означава, че се променя спомена за случили се събития, нарушава се концентрацията и вниманието.Изследвания показват, че свидетели по съдебни дела,приемащи марихуана-разбира се в Холандия - имат измислени спомени за факти и събития.Затова съдът там изисква преди да се дадат показания да се направи тест за наркотици.Така се избягва изкривяването на истината. Това е важен проблем, който стои пред страните, където се обсъжда легализирането на канабиса.Всеки човек е в състояние да създава спомени за събития, които не са се случили, да променя подробности от минали преживявания и дори да насажда напълно неверни спомени в съзнанието на други хора. Ситуацията при пушещите трева обаче е значително по-сложна, защото те доказано генерират само лъжливи факти и събития.Такива казуси има и в нашето ежедневие, тъй като много хора употребяват редовно канабиноиди или  са под епизодичното им въздействие.Остава открит въпросът - годни ли са те да дават свидетелски показания и колко е правдоподобна информацията за събития и факти, които генерира психиката им.

юни 7

Социалният “джетлег” е причина за много заболявания

публикувано от: доктор Веселин Герев

За всички е ясно, че денонощният ни ритъм е подчинен на строги закономерности.При редуването на циклите сън-бодърстване едни хора са по-активни в ранните часове на деня а други точно обратно в късните часове.Тази активност създава за психиката динамичния стереотип или типаж на биоритмите.В съвременния свят активността започва все по-рано сутрин, което е подходящо за активните сутрин хора и създава огромно напрежение на активните във вечерните часове. Създава се социален “джетлег” или изкуствено нарушаване на биоритъма.При проучвания се намира връзка между социалния джетлег и много заболявания.Активните предимно вечер развиват по-често психични- стресови и депресивни разстройства , диабет и стомашно-чревни проблеми.Активните сутрин са по-склонни да развият сърдечно-съдови проблеми. Причина за тези здравословни проблеми е оксидативния стрес.Това е разстройване на биологичния часовник на биомолекулярно ниво. Напасването на активността към биологичния хронотип създава максимални условия за активности без риск за здравето.

май 31

Посттравматичния стрес остава за цял живот

публикувано от: доктор Веселин Герев

ПТСР -Пост Травматичното Стресово Разстройство е най-често срещаната стресова реакция.По данни от проучвания и практическо наблюдение то обхваща до 80% от всички стресови състояния. Описано е за първи път при ветераните от Виетнам.До днес  от тях са останали малцина живи. Въпреки, че давността на стреса е около 70 години, те все още изпитват ужаса на войната както емоционално , така и физически.Само при споменаване на “война”, “Виетнам”, “Джунгла”, “напалм” дори “дъжд”- все напомнящи психотравмата думи ветераните получават отново стресови реакции които се демонстрират от сърцебиене, страх, изпотявания,след това сънища- кошмари, свързани с преживяното.Този тип реакция психиката е закодирала  дълбоко в несъзнаваното и всеки един момент при “активация” на ситуацията може да я извади на повърхността и тя  се превръща в реалност.Такъв тип преживявания протичат по модела “фийд бек” или припомняне  от миналото. Днес заради напрегнатия и динамичен начин на живот ПТСР е навсякъде около нас. Единствения проблем обаче е, че не осъзнаваме, колко трайно нашето съзнание запечатва стреса и може да го възпроизвежда.Всичко това пиша по повод нахлуването на въоръжени американски войници в частен имот - цех за олио в село Чешнигирово преди няколко дни.На пръв поглед -нищо особено-грешка,само че пост травматичния стрес от нея - за цял живот. Силно възмутително и тревожно е, че в частен имот в мирно време навлизат чужди войници, въоръжени като за война и заставят обикновени хора да им се подчиняват.Това  не струва само извинение, защото психичните щети за работниците в цеха ще са за цял живот.

май 28

Антиоксидантните ефекти на Мелатонин обясняват ефективността му при подпомагане на възстановяването след исхемичен инсулт или исхемичен инфаркт на миокарда.След експериментален инфаркт при животни мелатонин ограничава зоните на поражение  до 6-7 пъти и по този начин намалява щетите в засегнатите органи.Приемът на Мелатонин като допълнително средство  се препоръчва за започне до 36 часа след инцидента като  по-късния старт на приема намалява значително протективния му ефект.Особено добри са резултатите от проучвания през последните години при исхемични инсулти.Там щетите освен физически - парализа,промяна на лицето,говора до пълно обездвижване, могат да бъдат и психически- от загубена памет и интелект до чести органични колебания на настроението и мисълта.Затова Международното хормонално общество препоръчва Мелатонин като съпътстващо основното лечение средство особено при исхемичен инсулт. ВИСОКАТА БЕЗОПАСТНОСТ НА МЕЛАТОНИН -ДОСЕГА НЕ Е ОТКРИТА ЛЕТАЛНА ДОЗА -го прави продукт на избор към традиционната терапия.Заради този ефект СЗО го препоръча като съпътстващ терапията продукт при инфекция като КОВИД.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единствения продукт на пазара, който е произведен по високотехнологичен метод.Мелатонин амброз форте е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 26

Мелатонин е мощен чистач на свободни радикали

публикувано от: доктор Веселин Герев

МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е известен като мощен чистач на свободни радикали.Свободните радикали са част от молекулярния механизъм на стрес и се отделят в клетките при недостиг на кислород.Натрупването на много свободни радикали в тъканите е известно като “оксидативен стрес”. Когато човек приема МЕЛАТОНИН той свързва и неутрализира свободните радикали и така драстично се намалява нивото на оксидативен или молекулярен клетъчен стрес.За разлика от други известни антиоксиданти като витамин А, С или Цинк МЕЛАТОНИН има две основни предимства.Той се произвежда непрекъснато от човешкото тяло-през деня от храносмилателната система а през нощта от епифизата и освен това МЕЛАТОНИН прониква във всички тъкани.Това е причина МЕЛАТОНИН да защитава всички тъкани в тялото като минимализира щетите от оксидативния стрес.Има проучвания МЕЛАТОНИН да се препоръчва при исхемичен инсулт тъй като той флуидизира-втечнява кръвта без да я разрежда , така че да предизвика кръвоизливи.Това е съществена разлика между МЕЛАТОНИН  и антикоагулантите,които при предозиране причиняват кръвоизливи.Като средство за предпазване от последиците на оксидативен стрес МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване се препоръчва да се приема еднократно дневно вечер. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 25

Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно разстройство. Засяга около 3% от населението до 65-годишна възраст и до 5% от хората над 85 години. Боледуват по-често мъжете.Жените заболяват в по-късна възраст и като цяло са по-защитени заради хормона естроген. Като рискови моменти за развитието на заболяването се маркират черепно-мозъчни травми при мъжете – много характерно за боксьорите, както и повишеното излагане на токсични вещества при някои професии.Основен фактор за отключване на болестта на Паркинсон е хроничният стрес.Мъжете с болест на Паркинсон имат предимно двигателни нарушения - скованост и страдат от проблеми със съня. При жените преобладава тремора-наречен още-броящият пари човек.Основна причина за тези симптоми е дефицитът на ДОПАМИН в ядрата на мозъка.Лечението включва прекурсори на допамина. Допамин е основното вещество,което отговаря за възприятно-представната сфера.Когато е в големи количества предизвиква психотични състояния.Много чест проблем при терапията на Паркинсоновата болест е медикаментозната психоза.При предозиране на медикаментите страдащите халюцинират и получават налудни възприятия за действителността.Най-чести симптоми са манията за преследване,отношение и въздействие, за които разбира се няма реална причина.Подбора на медикамент и късното започване на терапия са от съществено значение за изхода от болестта.

май 19

Излагането на естествена светлина определя ритъма сън-бодърстване, секрецията на хормони и клетъчната функция както и експресия на различни гени,управляващи жизненоважни процеси в организма.С прекаленото използване на изкуствено осветление до късно през нощта циркадните ритми се разстройват,отключват се ендокринни проблеми и дори депресия.Настъпва тотално разстройване на генетично заложения ни биологичен часовник,чийто ритъм е генно контролиран.Работата на смени засилва негативното влияние на светлината върху психиката ни.Задействат се механизми на дистимия-подтиснато настроение,нервност и раздразнителност,както и затруднена концентрация и фиксация на вниманието. Така молекулярният часовник настройва организма  а естествената светлина е основен регулатор на този процес. Това обяснява факта защо хора,затворени в тъмни помещения губят предствава за времето а жизнените им функции се движат по ритъм по-малък от 24 часа.Тези експерименти се правят заради колонизирането на Марс.Това са мисии,при които ще се наложи затворен начин на живот,далеч от земята и в тъмнина. Изследването на изкуствената светлина показва вредното и въздействие върху човешкото тяло и психика.За природосъобразен начин на живот се препоръчва изключване на телевизори,компютри и телефони през нощните часове както и спане без осветителни уреди в стоята и улично осветление.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат