яну 10

Започват следпразничните депресии

публикувано от: доктор Веселин Герев

След върволица от почивни дни и празници, считано от днес започват следпразничните депресии. Както винаги съм отбелязвал, основна причина за депресията е, че натоварваме психиката си с прекалено големи очаквания от празниците.От една страна се стремим да си “купим” емоции чрез вещите , с които се обграждаме.От друга страна харчим под въздействието на празничната еуфория прекалено много средства за да си прекараме времето уж добре. Днес, първият работен ден след Коледа,Новогодишните празници и именните дни, е денят на “отрезвяването”. Като тежък следпразничен махмурлук ни наляга сивото и мрачно ежедневие, което е гарнирано от високи сметки за битови нужди и меланхолично настроение.Това е старта на следпразничната депресия.Ако трябва да бъдем точни следпразничният синдром не е депресия в клиничния смисъл на това понятие а по-скоро е следпразнична меланхолия.Към социалните и финансови фактори,оказващи влияние на състоянието трябва да допълним и мрачното и мъгливо време, което прибавя към  меланхолията  депресивни нотки. Както знаете , депресивните нагласи се дължат на понижените нива на серотонин-хормонът на тонуса и настроението. Именно това ни кара да се чувстваме потиснати и  апатични.Ако оставим състоянието да отзвучи,то вероятността това да се случи е към края на зимата и началото на пролетта.Ако искаме бързо да приключим със следпразничния синдром  е желателно да “коригираме” и нормализираме серотониновото ниво в нервната клетка.Това става като приемаме готов серотонин под формата на неговите прекурсори. ХОЛЕОН  5 АМБРОЗ NEW СЪДЪРЖА ЕКСТРАКТ ОТ ГРИФОНИЯ и двата прекурсора на серотонин. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW НОРМАЛИЗИРА НИВОТО НА СЕРОТОНИН. Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

яну 5

Ужасяваща детска агресия унищожава психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Свидетели сме на ужасяващи кадри на детска агресия и брутално физическо малтретиране на  момче, разпространени в мрежата.Деца-гангстери, облечени в черни дрехи , с качулки на главите като професионални терористи пребиват свой връстник а публика, жадна за зрелища снима.Това е поколението Z , което освен , че е в час с технологиите е брутално агресивно.Много от нас ще кажат, че тяхното дете не е такова, а всъщност познаваме ли децата си? Категорично НЕ. Във формирането на детската психика основно място заема пубертетът.Това е период на промяна на хормонално ниво и основно на смяна на авторитетите и приоритетите.Авторитети за подрастващите вече не са техните учители и родители а техните връстници с асоциално поведение.Те носят хладно и огнестрелно оръжие, за да раздават”справедливост” на улицата. Екшъните,които си устройват такива банди са по подобие на тези  на техните идоли-рапърите и търговци на дрога от филмите и музикалните клипове.Всеки тийнейджър иска да е със силните на деня и да е от тяхното обкръжение.Който не е от бандата бива малтретиран.Избира се слабия и се напада безмилостно от глутницата. Агресията като модел на поведение обществото ни наложи сякаш неусетно през годините.Сега берем плодовете на нашето нехайство.Агресията вече е приоритет на живота ни и ни тласка към саморазправи от първобитно-общинен тип.Това е крайно оскотяване на психиката, към което ние като общество станахме безразлични.За последните няколко години съм коментирал над десет случая на жестока агресия от деца над деца. Всички ние , понякога без да желаем възпитаваме децата си агресивно. Ще се оправдаем, че животът е стресиращ но въпреки това е важен личният пример на родителя.Забравяме обаче, че когато единият родител липсва,емоционалното озлобление у децата прераства във вербална а по-късно стига до физическа агресия. Негативният ефект е върху цялото общество! Затова всички трябва да бъдем абсолютно нетърпими към всички форми на агресия а агресорите-независимо на каква възраст са трябва да понасят наказания с пълната сила на Закона, за да не се осакатяват или убиват невинни хора.Колкото и нелепо да звучи физическата травма отминава, душевната остава за цял живот.Това е посттравматичен стрес, който мъчи жертвите на насилие до края на живота им.

дек 23

Синдрома на канселирането става българска черта

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните няколко години се наблюдава феномен,свързан с тоталното отрицание на всичко.Това е глобален проблем, но у нас ситуацията не е по - различна.Изблик на негативизъм  се среща най-често по форумите в мрежата.Той е свързан както с вербална агресия,така и със закани за саморазправа.Има платени подстрекатели,които тласкат публиката към ексцесии. Като цяло тенденцията към отрицание става модел на поведение.Отрицанието като черта на психиката по Фройд е най-елементарния механизъм на отхвърляне.Казано просто-психиката има проблем, който за да неглижира - отрича.Така човек вместо да си създава дисконфорт-един вид премахва психотравмената причина и все едно проблемът не съществува. Този модел започва да се моделира още в най-пластичния момент  на късното детство и пубертета.Тогава се формират нови модели на поведение, в които отрицанието на почти всичко от живота е тенденция.Това също е период на копиране на модели на поведение от приятелски кръг и родители. Това превръща отрицанието в семейна черта,която се мултиплицира особено  у младото поколение с времето.Наблюденията ми от практиката показват, че този  поведението на отрицание става модел на поведение и заразява все повече хора.Това се дължи от една страна на факта, че с течение на времето ставаме все по-неграмотни и от друга страна -на социалния инженеринг на управниците,които затвърждават арогантното и агресивно поведение като модел за подражание. Това ме кара да мисля, че с течение на времето все повече хора ще отричат всеки и всичко с една единствена цел- да покажат, че са значими!

дек 17

По време на така наречената пандемия властниците у нас постоянно ни вменяваха чувство за вина и липса на дисциплина. Психопатията на западните общества обаче стигна до там, че “Клиники за асистенция на смъртта” в Германия и Швейцария приемат пациенти само с отрицателен ПСР тест.Става въпрос за клиники, където човек може да приключи земния си път с лекарско съдействие.Интересен е фактът, че там не Ви трябва зелен сертификат а отрицателен ПСР  тест. Да предположим, че човек е тежкоболен и “волята”  му е да приключи земния си път.За да се случи това- трябва той да е вменяем и дееспособен, което  означава психично здрав и …….. с отрицателен ПСР тест. След като толкова много ни плашиха с К19 много интересен остава въпросът дали хора с  положителен ПСР тест не е повод да се потърсят подобна клиника, защото според здравните власти у нас и в Европа да се разболееш от К19 е почти равно на кончина.И така дисциплината налага правилото-Без отрицателен ПСР тест няма ефтаназия.Човекът няма значение-важни са документите, които пунктуалният и некомпетентен чиновник трябва да събере, преброи и отчете подобно на описаните от Гогол в “Мъртви души” Коробочка, Денисов  и Плюшкин! А той, човекът вече не е душа защото по незнайни причини е избрал края си.На тези ценности - здраве им кажи!

дек 13

Здрав дух в здраво тяло

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психосоматиката е сравнително нов дял на медицината, който разглежда здравословните проблеми като следствие от стрес.Още през седемдесетте години на миналия век лекари са установили, че когато човек преживее силен и неочакван стрес може да развие раково заболяване.Телесните заболявания при стрес се дължат основно на високите нива на кортизол, които психиката генерира.Те предизвикват безсъние,тревожност,страхове, учестен пулс и артериално налягане,понижен имунитет.Някои изследователи отчитат две фази на стресовата реакция-една остра и втора хронифицираща.В острата фаза организмът ни се стреми да преодолее високата био- активност на психиката като разрежда натрупаната енергия от стреса към тялото.То реагира съобразно различните активни зони в мозъка с различни симптоми.Ако острата фаза се преодолее, стресовата реакция може да отшуми без сериозни проблеми за тялото.Ако стресът хронифицира се стига до трайни изменения във функцията на различни органи, дори до рак.Теорията за йерархията психика-мозък-тяло е в основата на психосоматичната медицина.Почти навсякъде по света има изцяло психосоматични клиники а всяка болница-психосоматично отделение.Там вашият здравословен проблем се преценява йерархично и се лекува първопричината. Например една стресова хипертония не отзвучава без комбинация на антихипертензивна и антистресова терапия. Оказва се, че лекуването на следствието-или монотерапията- прави човек хронично страдащ, защото първопричината за проблема му е налична.Все още у нас се обръща малко внимание на психосоматичните заболявания. Най-често срещаните такива са есенциалната хипертония,астмата,мигрената,сърдечната аритмия,гастро-езофагиалния рефлукс,язвата,дразнимото черво,скърцането със зъби, невродермита и още много. Страдащите знаят,че това са мъчителни здравословни проблеми, лечението на които е невъзможно без антистресова терапия.

дек 6

Петър Петров се жали от доц.Мангъров

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както се досещате всяко ново е добре забравено старо.В типичен стил на ,,,една жена каза,,, д-р Петър Петров - живеещ някъде в чужбина подава жалба до ЕК на БЛС срещу доц. Мангъров за неспазване на лекарската етика и морал.Целта е да се “накаже” мислещия по различен  научен начин колега от наложените ни стереотипи и стандарти от европейски и световни институции. Спомням си времето,когато в психиатриите настаняваха дисиденти,да ги лекуват,щото не разбират какъв хубав строй е социализма.Та диктатурата започна да се завръща но преоблечена като промяна.Всеки един компетентен специалист може да си изкаже мнението без разбира се затова да бъде преследван.Оказва се обаче, че будни откъм съвест и морал колеги не са на същото мнение.Браво на д-р Петров-ако това е истинското му име.Порица публично един “невежа” и неговата теза.Предполагам Вие колега Петров сте се ваксинирал,спазвате режима там , където се намирате и едва ли ви е грижа за здравословното състояние на нацията. Иначе щяхте да сте у нас и да работите за подобряване здравословното ни състояние. Необясним е паническият Ви страх относно тезите на доц. Мангъров. Защо смятате, че той влияе на много хора и те страдат от това, след като цитирате извадки само от едно интервю.Нима искате да върнем времето на принудителното въдворяване в психиатрия на мислещите по друг начин колеги.Чиновническо-административното Ви мислене д-р Петров не е нищо друго,освен пунктуации по стандарти,определени от някой друг.Нима не сте чували, че медицината е изкуство а целта е преди всичко  да не вредим .В типичен стил на чиновник, описан от Гогол в “Мъртви души” посочвате точните параграфи и цитати от наредба,която сте си направил труда да прочетете и подпишете в хай-тек стил- електронно.Това не Ви прави обаче прав.Както казват мъдреците- истината винаги е някъде по средата.Та поспорете с доц. Мангъров на научна основа-титли виждам имате много.Може така да се роди истина, която да е от полза на изтерзаното ни общество.Иначе откритото Ви писмо лъха само на вехто.

дек 1

ОМИКРОН много по-заразен от другите щамове

публикувано от: доктор Веселин Герев

Поредна глупост тиражираха електронните медии в началото на седмицата.Целта разбира се е една - да се държи населението в ужас, че нова зараза иде. По слугинажните телевизии се изредиха експерти от всякакъв калибър , кой от кого по- настървено да ни обясняват, колко мор иде. Всичко разбира се е поредната глупост, която измислиха псевдо експертите и бе тиражирана медийно. Както се казва този път всички надминаха себе си. По симптоми и протичане ОМИКРОН  е сходен с грипния вирус. Ние се срещаме с такъв тип вируси два пъти годишно почти от рождението ни.Що касае ваксинирането, то ваксините прилагани по света имат за “модел” алфа варианта на К19.Той мина и замина,остана обаче въпросът как ваксините действат на новите щамове а логичният отговор е никак.Лечението по клиники  в повечето случаи и  за срам на гилдията е по-неуспешно от естествен подбор.Така , че спокойно хора, идва грип,лекувайте се в къщи и стига паника и ужаси! Нека всички здравомислещи хора накараме плашилата да изпаднат в ужас, че не могат да ни паникьосат.Затова просто не ги слушайте!Спрете звука на телевизорите си  и се забавлявайте с гротескните им горголоидни физиономии, подходящи за канали,излъчващи гадатели,магове и магьосници!

ное 29

Плашила всяват страх от ТВ студиата

публикувано от: доктор Веселин Герев

В началото на седмицата всички сутришни блокове започнаха кампания по всяване на ужас у народа! Нов щам иде от Южна Африка-вече има заразени в Европа.С тази “благотворителна” мисия бяха впрегнати познати ни муцуни от гардероба с плашилата-лекари, математици,политици. Водещите услужливо им припяваха да кажат колко смъртоносен е новият щам.Акцент на всички разговори е как ваксинираните с бустерна доза оцеляват а неваксинираните могат да загубят битката с вируса. Масово се тиражира новината как младеж със фалшив сертификат е загубил живота си и едва ли не в терминално състояние е признал, че лъже здравните власти.Всичко това ми напомня на пропаганда от Гьобелсов тип.По нашенски това звучи така-върви лъжец от село на село да лъже, върви брат му ден по-късно и маже.Мазачите в нашето ежедневие станаха много.Един от тях,който твърдеше, че мустаците му подсилвали ефекта на маската, щото действали като филтър днес ехидно се смееше на втрещените водещи и натъртваше, че е с трета доза.Тук е моментът да попитаме къде се намира след бустерна доза главният санитарен инспектор-също пропагандатор за ваксинация.Колеги стига сте влизали в ролята на плашила от бостански тип-срам е за гилдията.Ще се намери ли здрав разум да успокои хората и да намали огромното натрупано в обществото напрежение и страх.Единственият начин да се предпазим от плашилата и техните рупори на този етап е да спрем да гледаме телевизия.Само така можем да прекъснем разпространението на ужас и страх сред населението,който бута имунитета и влошава и без това крехкото здравословно състояние на нацията!

За справка от голямата грипна епидемия в началото на миналия век грипния вирус е мутирал сигурно милиони пъти.Всяка година ние преминаваме през две вълни на грип-без да се затваряме или ограничаваме. Докога ще стоим затворени като К19 ЩЕ МУТИРА ПРИ ВСЯКО ЗАТВАРЯНЕ А ВАКСИНАТА Е СРЕЩУ ЩАМ АЛФА?  Тези въпроси са важни да се обсъдят като се представят различни мнения а не монолози на предубедени “специалисти”, чието мнение слушаме вече 2 години! Жалко, че такава сериозна наука се превърна в слугинаж на политиката, какъвто медиите винаги са били-с малки изключения!

ное 17

От изборна еуфория към сезонна депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Еуфорията покрай избора на най-достойните да усложнят и без това трагичното ни психическо и физическо здраве приключи. Връщаме се обратно към природата а тя казва - сега е сезонът на депресията. С мрачното и мъгливо време светлината ни огрява все по-малко. Денят намалява, слънцето се показва за кратко,серотонинът пада плавно , но системно. Заради многоцелевата си функция серотонин е най-проученото от всички мозъчни биоактивни вещества.Това е веществото на спокойствието, тонуса, настроението, концентрацията, вниманието и паметта.От серотонин се синтезира и мелатонин - естествен регулатор на биологичния часовник при всички организми.Спадът на серотонин е сезонен за това време на годината и ще продължи чак до февруари март догодина. Това се усеща като ленивост, затруднена концентрация, липса на настроение, меланхолия, затруднен сън с чести пробуждания или сънуване. Всички тези симптоми се усилват от постоянното и безпричинно  насаждане на страх покрай епидемиологичната обстановка. За да поддържаме нивата на серотонин стабилни няма да ни помогне нито новият президент, нито новото правителство,нито новият парламент. В този случай трябва да си помогнем сами. Бионаличностите на “хормонът на щастието”  се контролират само по биохимичен път. Ето защо е желателно при дефицит на серотонин той да бъде внасян под формата на прекурсори. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW с контролирано освобождаване съдържа екстракт от ГРИФОНИЯ  и триптофан-двата основни прекурсора на серотонин.Приемът на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW с контролирано освобождаване помага на нервната клетка да стабилизира серотониновото ниво до физиологичното за Вас. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW с контролирано освобождаване е хай-тек продукт и приемът му не създава зависимост.

ное 9

Убива страхът а не вируса

публикувано от: доктор Веселин Герев

От сутрин до вечер експерти от всякакъв калибър проповядвят ваксинации,пандемия и смърт. От грижа за хората,които не обръщат внимание на здравето си агресията на агитаторите за ваксинация, лечение или смърт е безжалостна и придобива циничен вид. Страхът  е толкова силен, че принуждава хората още при положителен  резултат от тестуване да се прощават с близките си.Това им се вмени заради факта, че едва ли не всеки положителен е обречен и пътник. Настървеното говорене за смърт проповедниците оправдават с грижа за здравето на народа.Това подсъзнателно обаче е страх за собственото им здраве. Насаждането на страх в размер до масова психоза не е водело до нищо добро. Още Фройд е казал, че страхът е основна движеща  но и разрушителна сила за психиката ни.Така анализирайки страховете, той достига до извода, че всеки трябва да се научи да живее със собствените си страхове.Този дълъг процес Фройд нарича рационализация на страха.С масовата негативна пропаганда на медиите в обществото ни се индуцира огромен поток от страх, човек няма време за осмисляне и се поддава на масовата психоза. Следва високо ниво на кортизола, спад на имунитета, силна тревога ,натрупване на безсъние и в крайна сметка тежко протичане на всякакви медицински проблеми,включително и от инфекциозни агенти.Водещата роля на стреса е отчетена още в началото на така наречената пандемия в Англия. Мащабно проучване на около 800 души с положителен  PCR тест показват, че хората с високо ниво на  стрес-измерва се нивото на кортизол като маркер-получават усложнения а тези с ниски нива на стрес преодоляват вируса безсимптомно. Затова открито твърдя, че ни убива страхът а не вируса. Ето защо е крайно наложително да се спре с черната пропаганда и да се даде глътка въздух на психиката , за да могат хората да преосмислят страховете си.Успокоението на душите е първа и неотложна мярка за овладяване на епидемиологичната ситуация.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат