май 14

Безсъние в условията на Ковид

публикувано от: доктор Веселин Герев

Спането под 7 часа на нощ – три фази на съня-е крайно вредно за организма. Безсънието винаги е свързано с повече хронични заболявания и по-висока смъртност. Острото лишаване от сън променя производителността на труда, подобно на количество алкохол в кръвта над допустимата законова норма. Продължителната работа на смени намалява капацитетът на работната памет и засилва процесите на стареене,разстройва циркадния ритъм и води до преумора. Системното безсъние намалява скоростта на реакциите, бдителността и когнитивната точност. Следва лоша преценка на собствените способности и грешки,които могат да имат фатални последствия. Лишаването от сън на молекулярно ниво е свързано с отделянето на повече възпалителни цитокини – цитокинова буря, както и с повишен оксидативен стрес. За цитокиновата буря хората научиха покрай Ковид.Тя е причина за тоталното объркване на физиологията на организма, несъвместима с живота. Когато безсънието стане хронично се задействат колебания в нивата на МЕЛАТОНИН-естествения хормон на съня.Затова набавянето на мелатонин при проблем от такъв характер е от съществено значение.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е единствения продукт на високи технологии,който набавя необходимото количество МЕЛАТОНИН и „запълва“дефицита му в нервната клетка.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ беше включен в протокола за превенция от Ковид заради намаляване риска от цитокинова буря.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

май 12

Ревностова параноя е най-честата причина за тежки престъпления,свързани с убийство.Още преди години направих прогноза, че ревността ще е честа причина за криминални деяния.Става въпрос за тежък личностов проблем,свързан с погрешна интерпретация на емоции.Състоянието започва често  с вербална и физическа агресия, заплахи за здравето и живота.В последствие се задейства механизъм на принуда - най-често физическа. Чувството за безсилие на насилника до такава степен обзема съзнанието му, че го тласка към ненормална ревност от всеки и всичко.Започват да доминират чувството за собственост и пълен контрол над жертвата на ревността.При отказ тя да изпълни желанията на насилника се стига до импулсивни реакции на ярост , които най-често завършват с убийство.От психоаналитична гледна точка убийството и последващото самоубийство имат следната интерпретация-не те притежавам аз-няма да те притежава никой! До този краен акт не се е стигнало от вчера до днес.Практиката показва, че се започва с вербално насилие,което преминава във физическо и накрая завършва с фатална агресия.За съжаление жертвите на насилие не подават сигнали за това от чувство за срам и омерзение а в повечето случаи на сигнали не се обръща никакво внимание от органите на сигурността.

май 11

Хемато-енцефалната бариера е основната защита на мозъка ни от инфекциозни,химични и биологични агенти.Тя работи на принципа на пропускливостта като се управлява  по модела на правата и обратна връзка.Това означава, че когато невроните се нуждаят от някаква субстанция- се подава сигнал към защитната мембрана и тя се “отваря” за съответните вещества.Щом неврона се “насити” на веществата следва обратна  команда  и хемато-енцефалната бариера се затваря за тези химически субстанции.Много от заболяванията на мозъка и психиката се дължат на “пробив” в ХЕМАТО-ЕНЦЕФАЛНАТА БАРИЕРА , наричана още защитна стена на мозъка.Проучване на списание “Нейчър сцайънтис”определя като основна причина за пробив в хемато-енцефалната бариера стреса-високите нива на кортизол.Трябва да отбележим, че някои медиатори се нуждаят от транспортери, за да я преминат,други преминават свободно при описания “контрол”.Тъй като пандемията създаде много страх и паника сред хората е логично да се твърди, че тяхната защитна стена на мозъка е пробита и вещества могат да влизат безконтролно.Тук е момента да отбележим, че най-вреден от органичните протеини е бета -амилоида.Той е основна причина за дегенеративните процеси на неврона.Продукт на амилоидна активност са заболявания като Болестта на Паркинсон и на Алцхаймер.Ваксините, които сега си поставяме съдържат РНК. Покрай веригите могат да се образуват апопротеини, които в последствие да синтезират бета-амилоид.Това крие риск след години ваксинираните да развият съответните болести, дори без да ги свързват с ваксинацията.Тъй като населението на Земята застарява а съответните болести се “подмладяват” е много вероятно те да се превърнат в социално-значими и да инвалидизират много хора в активна възраст.

апр 28

Могат ли магичните гъби да заместят антидепресантите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ефекта на “магичните” гъби върху психиката е описан преди повече от  век.Те съдържат органичното вещество псилоцибин.То е ароматен въглеводород, дериват на индолите, подобен по структура на ЛСД.По своя ефект е халюциноген.Действието на псилоцибина е описано от Карлос Кастанеда в романите му с главен герой Дон Хуан.Приемайки субстанцията от няколко гъби героят получава ярки цветни халюцинации,усилени усещания,в началото говорна активност, по-късно вцепенение, леко помрачение на съзнанието и тотална дереализация.Поради този ефект псилоцибин преди години е използван  като средство за разпит на затворници и криминални с цел улесняване на самопризнания.Съвременно проучване има за цел да установи могат ли “магичните” гъби да лекуват депресия.Известен е стимулиращият серотониновата секреция ефект на псилоцибин.На тази основа се търси антидепресантен ефект,подобен на този при Селективните Инхибитори на Серотониновия Транспорт. От проведените наблюдения се отчита сравнително слаб антидепресивен ефект и повече странични симптоми, свързани с токсичния ефект на алкалоида върху нервните клетки.Наблюдавани са силно главоболие,гадене и повръщане,световъртеж и силна чувствителност към шум и светлина.Тези съпътстващи “терапията” симптоми правят псилоцибин “негоден” за употреба при депресивни състояния.Негативният ефект от “магическите гъби”се засилва,когато дефицитът на серотонин е минимален.Тогава се провокира серотонинов синдром-свръхколичество на серотонин-което е опасно за живота състояние.

апр 20

Ганзеров синдром налегна управниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

Натиска върху управниците се увеличи и техният велможа започна да “издиша”. Първо беше отпускар, сега е болен.Тези тарикатлъци разбира се няма да учудят никой.Състоянието е описано далеч назад в 1879 година от Ганзер и се нарича Ганзеров синдром. Ганзер е работил със затворници, извършили тежки криминални деяния. Целта на наблюденията му е била да се намери причинно-следствена връзка между типа на психиката и криминалното деяние.По време на наблюденията си Ганзер е констатирал, че колкото по- примитивен като устройство на психиката е човек, толкова повече се страхува за живота си.Това го кара да заобикаля реалността,да си измисля оправдателни случки и факти.Като финал на състоянието повечето затворници търсят телесна или психична болест, която да омаловажи престъпното им деяние и да породи снизхождение при определяне на присъдата им.Наблюдавани са случаи на манийност,халюцинации,дереализация. Такъв тип елементарно защитно поведение се обяснява и от Фройд в психоанализата. Обществото или свръхазът натиска азът или индивида да спазва общоприетите етични норми.Индивида променя събитията като ги преиначава и ги прави по-смилаеми и приемливи за обществото като по този начин търси милост и снизхождение. В съзнателната история на човечеството можем да намерим много примери на Ганзеров синдром-при военнопрестъпници,серийни убийци,изнасилвачи,измамници,наркотрафиканти , та до дребни джебчии.Всички те, попадайки под ударите на закона се разболяват телесно а ако това не помогне и психически с крайна фаза -симулация на лудост.Това разбира се не помага, но е вариант криминалния контингент да търси отлагане на проблемите си, индуцирайки съчувствие и емпатия. Така , следвайки естествения ход на заключенията на Ганзер , мога да кажа само едно-всичко ново е добре забравено старо.

апр 16

НОЩ е в паника-закриват го

публикувано от: доктор Веселин Герев

Крайно време беше плашилата от НОЩ да си заминат.Те са разпуснати, но щетите от тях остават.Психиката на хората е парализирана от апокалиптичните им прогнози, които не се сбъднаха.Основната им цел - да сме в карантина и извънредно положение до края на живота ни не се сбъдна.В нашата практика има един основен закон-агресията се връща обратно върху теб-за страха важи същото. НОЩ поради своята некомпетентност и обградени от слугинаж, живееше в един шизофренен паралелен свят. Сега , виждайки настроенията на хората един вид отрезвя-сблъска се с реалността.Всички се разплакаха , че са недооценени усилията им за “доброто ” на хората. Тръгнаха си разсърдени все едно сме им длъжни а не те на нас. Длъжни са ни с обяснения според своята компетенция за ситуацията-здравна и икономическа. Като първи примитиви те се разгневиха,че не оценяваме подобаващо усилията им.Това е психична защита от най-простите, такива - каквито са и героите на нашето време.За разлика от Бай Ганьо, който прави избори по психопатски модел-като тарикат в съвремието у  нас наблюдаваме управници завършени шизофрени.Страхът от собствените им “образи”, изкривената действителност в мислите им ,ехото от дитирамбите на слугинажа в главите им само ще ускори необратимия процес на парафренизация. За съжаление ….за наша сметка.

апр 13

Постваксинационен страх обзе ваксинираните

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много спорна остава ситуацията с ваксинирането. По данни на колегите - имунолози, ваксинацията ще ни предпази от заразата ,но само на приказки.По обективни данни реалността е съвсем различна.Много мои колеги направиха тежки следваксинационни реакции , някои дори със усложнена клинична картина на Ковид инфекция.Имаше случаи дори на реанимационно лечение, които завършиха фатално. Оказва се, че в много случаи ваксината не само, че не защитава а е причина за развитие на пълна клинична картина на Ковид инфекция дори с тежки усложнения.Затова ваксинираните с “първа игла” развиват характерна страхова симптоматика, свързана с тревожно очакване от развитие на заразата.През последните няколко дни имам няколко такива случая в практиката ми.Симптомите се доминират от  страх и безпомощност, придружени от безсъние, усещане за треска и температура, “болки” по цялото тяло.Страхът се засилва до паника от чувството  за безпомощност дори обреченост.Някои казват, че си усещат пулса,все едно бомба с часовник цъка в тялото им.Апетитът липсва, сънят е накъсан, често съпътстван от кошмарни сънища,включващи болести,смърт на близки и познати.Тъй като наблюдението ми върху този феномен е кратко , мога да кажа със сигурност, че той трае засега около месец но влизайки в класификацията - посттравматичен стрес, може да продължи и цял живот.Остава открит въпросът кое щади повече психиката,страхът от болестта,преболедуването или страхът от постваксинални реакции.Едно е сигурно-страхът убива … психиката завинаги.

апр 6

Политическа шизофрения е понятие, което съм въвел преди повече от десет години.Става въпрос не за заболяването шизофрения а за политическия му израз като наподобяващи симптоми.Те се срещат при нововлезлите в политиката.Напирайки за народната любов всички кандидати за държавни постове обещават чудеса.Ще променят системата, света, зависимостите,ще дадат власт на народа, ще бъдат пнеговия глас в парламента.След като бъдат избрани и заемат постове ситуацията се променя диаметрално.Започва грубо и арогантно държание,позьорство,арогантност на моменти стигаща до цинизъм.Така се маркира двойнствния свят на политиката- едно говориш преди да  придобиеш пост и правиш съвсем друго след това. Нехаеш за проблемите на хората,отнасяш се с цинизъм към техните искания,наричаш ги с цинични изрази. Това раздвояване на личността е най-характерния шизофренен симптом.Следват маниите за величие и параноидните идеи за гадовете,които ти взимат природната енергия и ти въздействат по негативен начин докато се стигне до абсурдните идеи за покушение и унищожение.Всичко това разбира се не е реална заплаха а само мисли в главите на политиците. Така лека полека се оформят характеровите промени от шизофренен тип.Досега няма депутат, който да не се е заразил с тези симптоми.Дали “болестта” ще засегне новите депутати и министри предстои да видим.Дано те опровергаят закономерностите, които наблюдавахме досега.

мар 31

Фармаиндустрията често променя имената на продуктите си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Преди години коментирах факта, че фармацевтичната индустрия синтезира молекули,които не отговарят при клинични проучвания на предназначението си.Тогава на ход идва хватката- да измислим -”заболяване”, което да “напаснем” към вече готовото лекарство, тъй като в разработката му са инвестирани милиарди.Ето защо чрез инвестиция в проучвания са търсени съществуващи реални състояния, които да се включат като показания.Например антидепресант не повлиява депресията но редуцира килограмите.Така той се превръща в хапче за отслабване.По-късно манипулациите стават по-груби. Невролептично средство няма антипсихотичен ефект но повлиява “буйните” деца. Дефинират се клинични състояния като хиперактивност, дефицит на вниманието, дислексия и други в повечето случаи нормални за детската психика състояния. Става модерно например да страдаш от такава “модерна” болест и да провеждаш скъпо лечение.Когато обаче лекарството вреди повече, отколкото помага, следва друга хватка-променя се името му.На антидепресант от ново поколение преди години  името е променяно няколко пъти а вредите от него не са стигали никога до съд, тъй като са приключвали с досъдебни споразумения.След промяната на името, продукта не се свързва директно с фирмата производител и с негативите от приложението му  и по този начин продължава живота си.Сега наблюдаваме подобен феномен с една от ваксините.След много сигнали за постваксинационни реакции името на ваксината е сменено а прилагането и продължава. Както се казва - всичко ново е добре забравено старо. Само че декларацията , която подписваме като информирано съгласие за апликация, освобождава производителя от отговорност.

мар 24

В последните дни на дневен ред стои въпросът за лекарската тайна.Когато човек има медицински проблем било той телесен или психически, разчета на лекарската етика за запазване в тайна на подробности за състоянието както и за лечението му.Законът е категоричен, че както даваме информирано съгласие за преглед и лечение, така очакваме и да се спази правилото за конфиденциалност по отношение на състоянието ни.В разрез с тези принципи на правото и нормите, разписани за добра лекарска практика много колеги си позволяват публично и в медии да оповестяват състояние на техни пациенти без да са получили разрешение за това. Днес ми се набиват два случая за такава безотговорност-случая с професор Чорбанов и този с “висш” политик, настанен за лечение във ВМА.Медиите гръмнаха с такива”новини” все едно хората не се разболяват.Както казваше един мой професор рано или късно хората се срещат с медицината. Ако обаче не се спазват правилата на добра както терапевтична , така и етична практика , последствията може да са фатални.Стигмата ще се окаже проблем не са на психичните разстройства он и на физическите болести. Тя е отпечатъкът върху съзнанието, който остава за цял живот.Това е механизмът на посттравматичния стрес.Носят го до ден днешен ветераните от ВСВ и Виетнам.Това е белег , който не се лекува дори с времето.Той е в основата на ятрогенията- разболяването с думи.Затова колеги бъдете внимателни- тялото се лекува , психичните рани остават за цял живот!
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат