фев 23

Агресията не подмина и актьора Христо Шопов

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече известни хора от културните и артистични среди стават извор на агресия. Днес ни сюрпризира арестът на актьора Христо Шопов. Човек в активна възраст, със житейски опит, завидна професионална кариера и с три законно притежавани пистолета. Започвам да се чудя кое от всичките ми твърдения кореспондира с истината. В последно време агресивните прояви на известните стават все по-дръзки. Арогантността и простащината им - все по-натраплива. По правило агресорът- вербален или физически се отглежда. Не мога да си обясня как кротък и смирен човек като Наум възпита агресор като Христо. Жертва на агресия  е жена -  с охлузвания на ръката-значи дърпана и драна и с хематом на горна устна-резултат от удар в лицето- по данни от полицията. Сега много съмишленици на насилника ще започнат да замазват постъпката му с  ласкави изказвания, колко добър човек е, колко талантлив актьор е, колко много съжалява. Това е факт, обаче не го оправдава да раздава юмручно правосъдие и да размахва пистолет. Както винаги в тези случаи истината е някъде по средата между двете страни. Трагичното е , че допускаме физическата агресия да управлява живота ни. Започва се невинно с вербални закани- те не подлежат на санкции. Преминава се към физическа саморазправа и в краен случаи се стига до отнемане на живот. Примери много- само аз съм коментирал три случая през изминалата година. Ето защо съм обявил война на всички  форми на насилие.  Затова от днес или по скоро от “Вчера” няма да гледам продукции, в които участва насилника Христо Шопов. Той с личен пример ни показа, как не трябва да решаваме междусъседските си проблеми.

фев 19

Не оставайте деца сами в автомобил

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес в Дупница мъж с психични отклонения е откраднал автомобил с две деца в него. Престъплението е разкрито бързо-децата са на собственика на автомобила а кщрадеца - с психични отклонения. Това е информация от полицията. На пръв поглед нищо страшно не се е случило- дали обаче това е така. Детската психика има свойството да запечатва психотравмени събития и при подходящи обстоятелства, свързани с подобна психотравма да ги вади от подсъзнанието. Това е тежко психотравмено събитие, което ще мъчи децата цял живот. Винаги при качване в автомобил те ще изпитват страх, че може да бъдат изоставани или отвлечени. Винаги при преминаване по маршрута на престъплението срещу тях или около мястото на кражбата психиката им ще реагира по модела на пресъздаване на ситуацията и нейното преживяване отново и отново. Така вече като здряли индивиди те може да изпитват страх да се возят в автомобил пак по същата причина. Практиката показва, че психотравмите в детството са най-тежки. Те биват изтласквани, но никога не се забравят. В зряла възраст прерастват в панически реакции, свързани със подобни ситуации. Ето защо родителиБЪДЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ. Една такава ситуация може да коства психичната стабилност на детето Ви за цял живот!

яну 23

Жени убиха мъж - жертва на домашно насилие

публикувано от: доктор Веселин Герев

От предходната година все повече мъже са жертви на домашно насилие от партньорите им жени. Дори  най-мрачните ми прогнози не включваха убийство по мотиви домашно насилие, но практиката ме опроверга. Напълно следвайки новите “модни” тенденции жертвата е мъж а насилниците убийци - жени. Една жена завършен и една жена-нейна дъщеря- отгледан психопат  сътвориха  това жестоко престъпление.  Пред съдебната зала в напълно криминален и психопатски стил двете жени-майка и дъщеря се явиха със скрити лица-с маски и качулки. Историята на психопата-майка е маркирана от кверулантни прояви-писане на доноси-в МВНР където е работила. От нея тръгва отглеждането на психопата -дъщеря, която копира моделите на поведение на майка си и умело е манипулирана от нея , докато е превърната в убиец. Това са истински завършени и непоправими психопати. Остава отворен въпросът дали ще им разрешим те да генерират трето поколение себеподобни. Става въпрос за двете деца, които макар и невръстни, ако останат да растат в такава вредна среда, могат след време да повторят изцепките на своята баба и майка. Дано обществото ни не разреши да се случи това!

яну 15

Започва най-депресивният период от януари

публикувано от: доктор Веселин Герев

Месец януари е най-депресивен според проучвания и мои собствени наблюдения. Празничната суматоха е отзвучала, времето е мрачно и студено, сметките валят. Това са идеалните предпоставки за меланхолия. Животът продължава монотонно и на моменти сякаш е спрял. С нетърпение очакваме поредната порция слънчеви лъчи да ни зареди с малко серотонин. През следващите две седмици ежедневието на повечето от нас ще е подвластно на депресивния  стереотип. Сутрин събуждането е трудно, ставането от леглото е тегаво, ежедневието стартира с нежелание. През деня умората си казва своето, концетрацията е затруднена а ежедневните задължения костват усилие. На моменти не спим добре или пък получаваме пристъпи на нервност и напрежение, които идват без видима причина. Най-лесното справяне с януарската депресия е като посегнем към алкохола. Той е известен още като течен антидепресант и епизодично помага, но с всеки изминал ден засилва усещането за тъга. Причина за зимната меланхолия и депресия е намаленото количество светлина. Оскъдното слънцегреене подтиска секрецията на серотонин- веществото на тонуса и настроението. Светлината по молекулярни биохимични механизми способства за стабилизация на серотониновите нива. Ето защо препоръчвам на всички , страдащи от сезонна меланхолия или депресия да използват всеки слънчев лъч за да зареждат серотонин. Серотонин може да се набави и като се внесе отвън под формата на прекурсори. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW  e високотехнологичен продукт, който стабилизира нивата на серотонин и подпомага неговото производство. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW e доказано клинично ефективен при симптоми на меланхолия или сезонна депресия. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW e изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

дек 19

Очаквам бум на ревностна параноя по празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

От години коментирам убийства от ревност. Провокира ги състоянието ревностна параноя. Тя е причина за преувеличени а в повечето случаи и нереални ревностни преживявания, които провокират импулсивни агресивни а понякога и убийствени  по отношение на партньора действия. Сега ще си помислите, че преувеличавам и защо точно по празниците. Ревностната параноя най-често се свързва с алкохолна употреба а знаете по празници се пие. Алкохолът като психо-активно вещество променя няколко съществени психични сфери-емоционална, волева и полова. Употребилият алкохол става агресивен и импулсивен в действията си и безкрайно арогантен в поведението си. Алкохолът е единственото психо-активно вещество, което намалява потентността и увеличава безмерно либидото. Казано просто много ти се иска но не ти става. Този феномен засилва до крайност ревностните илюзии и тласка човек към крайни импулсивни действия. Затова е уместно да се избягва злоупотребата с алкохол по празниците, когато една проява на ревност може да коства не само здравето но и живота на жертвата.

дек 18

Празничната суматоха започна

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както всяка година, така и в последните дни на  тази, суетнята около празниците започна още с черния петък. Търговската мрежа се освободи от доста залежала стока а купувачите се снабдиха с подаръци за празниците. От психологична гледна точка празничната суетня обхваща няколко етапа, които разбира се са условни. Преди празниците се усеща предпразнична еуфория. Тя е свързана с покупки на ненужни стоки, с цел да доставим радост на всички около нас на празника. Много често през този период се вкарваме в излишни харчове под въздействие на емоциите и импулса. Следва празничното отрезвяване- не всеки е доволен от подаръка си и се чуди къде да го складира или на кого да го пробута. Най- тежкия период идва накрая-след празника, когато сме завладяни от следпразнична депресия. Депресивните нагласи са определени от направените безсмислени в повечето случаи харчове, липсата на достатъчно емоции на празника и сметките, които тропат на вратата през януари. Едва тогава, след празника, човек осъзнава, колко  лишен от смисъл е  консуматорският му нрав. Прекомерните харчове имат също своето обяснение - човек се стреми да си закупи емоции. Едва след като притежава желаните вещи той осъзнава, че те не му носят емоции, а са само атрибути, в повечето случаи лишени от смисъл. Ето защо съветвам -НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ЕМОЦИИ, СЪЗДАЙТЕ СИ ГИ! За приятното прекарване са необходими приятни хора, смислени разговори и минимални финансови средства. Такъв празник ще остави незабравими спомени  и емоции в съзнанието Ви. Весела Коледа!

ное 22

Започва сезонът на депресиите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Облачното и дъждовно време стартира меланхолията по отминалото лято. Температурите започват да се стабилизират и вече са в норма за сезона. Все по-рядко ще можем да излизаме навън и да се радваме на топло време. След няколко поредни мрачни дни се активират депресивните нагласи в настроението. Когато към този емоционален спад се прибави и апатия  - липса на желание да се справяме с ежедневните задължения - се активират мислите в депресивен стил. Това са симптомите на депресивното състояние. По традиция депресията стартира в началото на зимата и си отива през пролетта. Основна причина за това неприятно състояние е липсата на слънчева светлина, която активира синтеза на СЕРОТОНИН. Серотонинът е основния хормон на спокойствието, тонуса и настроението. Колебливото ниво на веществото кара нервните клетки да работят непълноценно. Затова се чувстваме меланхолични и апатични, с мъка избутваме работния ден а през почивните дни не желаем да се срещаме с близки и познати, тъй като чувстваме умора. Физиологично сезонната депресия може да отшуми с течение на няколко седмици. Това означава, че организмът ни се е адаптирал към зимния сезон. Ако меланхолията и апатията станат постоянна част от ежедневието ви е необходимо да се стабилизират серотониновите нива в невроните. Това става като излагате на оскъдните слънчеви зимни лъчи или като внасяте серотонин отвън. ХОЛЕОН-5-АМБРОЗ NEW е високо технологичен продукт, съдържащ екстракт от Грифония с аминокиселини- прекурсори на серотонина. Приемът на 1 таблетка дневно сутрин на ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW набавя необходимия СЕРОТОНИН на нервната клетка. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW е клинично тестван продукт и приемът му не води до зависимост.

окт 23

Местим отново часовника на 29 октомври

публикувано от: доктор Веселин Герев

На 28 срещу 29 октомври местим стрелките на часовника с час назад. Така се връщаме към обичайното за нас време- астрономическото, известно повече като зимно часово време. Редно е да припомним “щетите” , които този на пръв поглед дребен акт ще ни донесе. Най- засегнати са хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и приемащи медикаменти трикратно дневно. Те ще приемат терапията си с час по- късно. Така ще се отвори “дупка” от един час, в който те няма да са покрити от медикамент. Това е причина за увеличаването с петдесет процента на инфарктите и инсултите в понеделника след смяна на часовото време. При хората в активна възраст проблемите от преместването на стрелките се визуализират най-често вечер. В края на работния ден се увеличават трудовите злополуки а на път за дома-ПТП тата. Причина за това е създадения стереотип за работа и пътуване до дома час по-рано преди смяната на времето. Храненето и сънят също страдат тъй като се измества времето за тези стереотипни сфери на психичната дейност. Колкото и невероятно да звучи-животните също са потърпевши от местенето на стрелките с час назад. Проучване показва, че кокошките носят по-малко яйца а кравите дават по-малко мляко заради факта, че са обслужвани от хората с час по-късно. За да не почувствате сътресения в динамичния стереотип от смяната на часовото време и да запазите физически и психичен баланс ще дам няколко съвета. Хората на медикаменти с трикратен прием от днес да приемат терапията си с десет минути по-рано. Така в неделя при преместването на стрелките с час назад  ще са синхронизирани с ” новото” време и няма да усетят ” медикаментозна дупка”. За хората в активна възраст  автосихронизацията трае около седмица. За бързо синхронизиране препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване. Препоръчвам приемът му започне тази седмица вечер преди лягане и продължи седмица след смяната на времето. Ефектът от това приложение е проучен и научно доказан а синхронизацията настъпва в деня на смяната на часовото време като се избягва натоварването на психиката и тялото.

окт 13

За фаталистите- петък 13 ти е

публикувано от: доктор Веселин Герев

Човешката психика е така устроена, че търси оправдания за всички негативни  събития. Днес оправданието е петък 13 ти. Лесно е когато Ви се случват неприятности да не поемате отговорност за това. Отрицанието на негативите е най- простия тип психологична защита. Най- лесно се прехвърля вина върху събития и хора. На петък 13 ти това е традиция. Днес ми прави впечатление, че движението в града не е натоварено, даже много хора не се движат по улиците. Някои от клиентите ми дори си отказаха посещенията с мотив, че са заети неотложно.. Реалната причина може би е фаталната комбинация от дата и ден. Тревожното очакване  е убийствено за психиката и така ще е до полунощ.  Психиката ни има свойството да трупа психотравми - стресови събития -  и да ги складира. Именно в ден като днешния- петък 13 ти- тя ги вади на повърхността и Ви ги припомня в стил натрапливи тревоги и страхове. За да не се се сугестирате в хотелите нарочно няма 13 та стая и етаж, в самолетите няма 13 ти ред, но петък 13 ти е в календара. Практиката показва, че тази комбинация определя поведението на много хора по света като ограничително.  В действителност това е един най-обикновен ден!

сеп 18

Освен за подобряване на съня, мелатонин е ефективен при много хронични състояния. Нека насочим вниманието си към японско проучване, потвърждаващо връзката между мелатонин и Болестта на Алцхаймер. От болестта на Алцхаймер страдат около 50 млн души като всяка година броят им се увеличава. Това се равнява на  около 70 процента от всички деменции.  Това е хронично и прогресиращо заболяване, което завършва с пълен разпад на личността. Основна причина за активацията на Алцхаймер е натрупването на бета амилоид в невроните и оттам тяхното влошено функциониране. Изследването има за цел да посочи връзката между заболяването и нивата на мелатонин. Резултатите показват, че страдащите от Алцхаймер имат еднакво ниско ниво на мелатонин както през деня, така и през нощта. Физиологичните пикове на мелатонин приз нощта липсват.Измерванията на хормона са напревени в церебро-спинална течност, кръв, урина и слюнка. Постоянно ниските нива на мелатонин са отговорни за „симптома на залеза“ или вечерната ажитация – напрегнатост на страдащите. В този смисъл ниското ниво на мелатонин през деня и нощта може да служи и  като биологичен маркер за болестта на Алцхаимер, която да бъде диагностицирана още преди симптомите на деменция. Приемът на Мелатонин Амброз УНО с контролирано освобождаване може да забави развитието на клинична форма на Алцхаймер. Мелатонин амброз уно с контролирано освобождаване е високотихнологичен продукт, който следва нощният ход на мелатонин като го изравнява с физиологичното ниво. Това регулира цикъла сън-бодърстване и балансира симптома на залеза. Мелатонин амброз уно с контролирано осбождаване спомага за добрата филтрация на бета амилоид и не позволява натрупването му в нервните клетки.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат