сеп 7

Бета-блокерите нарушават съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

През изминалата седмица ме посетиха много хора в активна възраст с проблемен сън.Повечето заспиваха бързо но след два или четири часа се събуждаха сънувайки и не заспиваха повече.Общото между всички се оказа, че приемат бета- блокер вечер. Бета-блокерите са медикаменти, които кардиолози предписват за регулиране на сърдечната честота и ритъм. Затова те се наричат още антиаритмици. Малко колеги обаче са наясно с факта, че бета-блокера нарушава съня.Това е така, защото той намалява нивата на мелатонин- естествения хормон на съня.Мелатонин започва да се синтезира от епифизната жлеза в мозъка слез 21,30 часа, когато навън стане тъмно. Неговата секреция спира, когато навън започне зазоряване.Нощните  колебания на мелатонина са на всеки 2,5 часа, когато заради бета-блокера настъпва събуждане и човек не може повече да заспи. Ето защо по циркаден -денонощен-ритъм, терапия с бета-блокер не се препоръчва вечер.Ако въпреки правилото се налага да приемате медикамент от групата на бета -блокерите вечер е необходимо да  поддържате високо нивото на мелатонин, за да нямате проблеми със съня. Това може да направите лесно и безопасно, приемайки МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ  е високотехнологичен продукт, който следва циркадните колебания на мелатонина, известен още като естествения хормон на съня. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт като приемът му не създава зависимост. Мелатонин амброз форте с контролирано освобождаване се приема по една таблетка вечер преди лягане и може успешно да се комбинира със всякакъв тип медикаментозна терапия в това число и антиаритмична.

авг 25

Как да подготвим психологически децата за училище

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ваканцията е време за почивка. През нея децата повече играят или мързелуват а  новата учебна година вече “тропа на вратата”.  Обучението във виртуална среда нанесе своите щети както върху психиката, така и върху знанията на децата.Учениците промениха своя циркаден ритъм на ставане, приготвяне за училище, нормална учебна дейност. Много деца загубиха способността да контактуват със живи същества а не с машини. Виртуалното обучение унищожи изградените навици за концентрация и внимание по време на учебните часове както и прекъсна връзката на емоционална интелигентност и емпатия с децата от класа.Това налага учебните занятия да протичат присъствено, а ние още от началото  на септември да започнем психологическа подготовка на учениците за новата учебна година.Подготовката е проста и включва основно  изграждането на нов , различен от ваканционния дневен режим.Той трябва да включва ставане навреме.За това е необходимо детето да бъде събуждано всеки ден с 10-15 минути по-рано и плавно да влезе в режим за ходене на училище до 15 септември. Що касае паметта е желателно да се преговори материала от предната година на “вентилатор” и така да се опреснят знанията за предстоящите входни нива. Не трябва да се забраняват игрите на открито за да може психическото натоварване да се редува със свободно време и занимания по интереси и спорт.Тази смяна на активностите ще гарантира бързо вписване на учениците в режима на училищните занимания. Плавното и последователно преминаване от режим на ваканция към режим на психическо натоварване ще гарантира добра успеваемост на учениците в клас. Рязкото преминаване от един режим в друг крие риск от стрес и затруднения в усвояването на нови знания и умения.

авг 16

Мелатонин пред новата Ковид вълна

публикувано от: доктор Веселин Герев

По данни от колегите инфекционисти сме на прага на поредната Ковид вълна. Оказва се, че  новия щам засяга дори ваксинираните. Ето защо е желателно да укрепим имунната система преди поредната атака от страна на вируса. Често споменавам, че спокойствието и добрият сън са предпоставка за добра защита на тялото от всякакъв тип външни агенти. Основен регулатор на циклите сън - бодърстване  е МЕЛАТОНИН.Той е познат не само като естествения хормон на съня но и като забавящ стареенето на организма фактор. Малко известно е, че МЕЛАТОНИН освен това е и хормон, повишаващ имунитета.Още при първата Ковид вълна той беше включен в протоколите за лечение и превенция.Дори Американския президент го приемаше като протектор.Сега при поредния скок на заболели е време отново за МЕЛАТОНИН. Остава отворен въпросът какъв тип продукт да изберем.На пазара у нас се предлагат много и различни видове МЕЛАТОНИН. От научна и практическа гледна точка най-ефективен е мелатонинът с контролирано освобождаване.Единствено той поддържа плазмени концентрации, достатъчни да осигурят необходимото количество на нервната клетка за денонощния цикъл като следва естествените физиологични колебания на хормона. Затова препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване. Това е високотехнологичен продукт с покриващ колебанията на хормона денонощен ритъм.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

авг 4

Жегите предразполагат към пътни инциденти

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните две седмици жегата е убийствена. Небето е ясно и слънцето излъчва силна светлина.Тя е фактора, който активира психиката ни. Затова много хора не понасят силната слънчева светлина и се оплакват от напрежение, главоболие и световъртеж, размазано зрение, изтръпване на крайниците и крампи. Тези телесни симптоми се съпровождат и от психични  като нервност, раздразнителност до агресия, склонност към импулсивно рисково поведение. В това състояние е много опасно да се шофира. От една страна човек е изнервен и всички участници в движението го дразнят, от друга страна жегата го прави неспособен да оценява пътната обстановка- да преценява скоростта си, движението на другите участници, да преценява разстояния и спирачен път.Това несъобразено с пътните условия поведение е рисково за ПТП. При движение на околните предмети с висока скорост допълнително се получава “размазване” на възприятието за пътните условия-завои, банкет и мантинели. Крампите пък са причина за ниска спирачна активация и невъзможност да се спре навреме.Това са основните причини за увеличения брой катастрофи за съжаление и с жертви. Ето защо е от съществено значение да шофирате със слънчеви очила.Те намаляват силата на слънчевата светлина и затрудняват “експлозията” на психиката па време на път. Освен това е задължителна климатизацията. Тестове показват, че оптималната разлика между външната и вътрешната температура в автомобила трябва да е максимум 8 градуса. Особено опасно е пътуването по магистрали.Там движението е монотонно а скоростта висока, което приспива психиката и забавя реакциите.Ако почувствате преумора или усещате, че заспивате-направете почивка, намокрете лицето със студена вода или го охладете директно върху духалките на климатика.Това на пръв поглед е елементарно но ефективно решение,което ще освежи психиката и ще възстанови обема на възприятията. Така отговорно ще предпазите себе си и другите участници в движението от пътни инциденти.

юли 27

Жегите могат да ни докарат до лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

През следващите дни до края на седмицата ни очакват високи температури и силно слънцегреене. Тази комбинация от природни фактори може да разстрои психиката на много от нас. При излагане на силна светлина в мозъка ни се стимулира синтеза на серотонин.В началото това води до спокойствие, подобрява се тонуса и настроението, но в по-късен етап се стига до главоболие, световъртежи и гадене, сърцебиене, безсъние, страх, склонност към агресия, илюзии и дори халюцинации. Затова твърдя, че времето през тази седмица може да доведе до “лудост” много хора.Като първи маркер на прегряване на психиката ще посоча безсънието.Трудното заспиване и честите пробуждания са сред  първите симптоми на презареждане със серотонин. Много голям проблем са агресията и импулсивното поведение. Като крайна фаза на психическото прегряване отбелязвам илюзиите и халюцинациите. В много случаи те са причина за тежки асоциални прояви, които могат да завършат и фатално. Ето защо съветвам да не се излиза на открито при температури над 30 градуса.Желателно е носенето на шапка и слънчеви очила, които да намалят вредното въздействие на факторите топлина и светлина върху психиката.При прегряване главата да се охлажда със студена вода или в климатизирана среда. Ако проблемите не отшумят  търсете медицинска помощ по спешност.

юли 20

Време е за отпуски, почивка, море.Когато човек разпуска - особено на плажа- обикновено консумира и повече алкохол-факт! През последните няколко дни в практиката ми идват хора с тежки психични проблеми след употреба на алкохол. Става дума за нередовни пиячи, които по време на  горещините са употребявали алкохол на запоен тип. Комбинацията от алкохол и слънце обаче може да е фатална както за психиката, така и за физическото здраве на човек.Механизмът на отравяне всъщност е серотониновия синдром.Тъй като и двата фактора-природен и химически са мощни стимулатори на серотонина се получава така, че нервната клетка започва да се “дави” в серотонина. В резултат на тези свръхнива се получават два типа симптоми- психически и физически.От физическите симптоми най-притеснително е сърцебиенето, което може да достига до аритмия.То е съпроводено от силно главоболие, световъртеж, гадене, обилно изпотяване, мускулни крампи, сухота в устата. Погледът е замрежен, появяват се “звездички” или цветни кръгове. От психическите симптоми най-притеснителен е страхът. Човек се страхува от всичко а настроението му играе от потиснато до гневно- агресивно. Паметта и концентрацията  са затруднени , апетит и сън - няма. Дори и да се скриете от слънцето или да спрете консумацията на алкохол, състоянието е толкова кумулативно-заредено, че не преминава в продължение на дни и се  налага спешно лечение. Ето защо Ви съветвам да не консумирате  алкохол по време на горещините, които по прогноза  ще продължат през следващите две седмищи. В противен случай дългоочакваната почивка може да се превърне в терапия.

юли 14

За разлика от други избори, тези за поредните кандидати да “оправят” положението в страната протекоха вяло.Хората, затрупани от купища проблеми, не  обърнаха внимание както на партиите, така и на техните кандидати.Само мераклиите за властови постове се напъваха да “блеснат” пред началниците. Те , началниците, са някакви чужденци, които дърпат конците на управниците у нас.Това създава както психологически, така и икономически зависимости, от които страдаме всички.Преди време заявих, че и новите кандидати за управници ще се “разболеят” от политическа шизофрения и за съжаление се оказах прав.В предишния мандат ги обхвана политическата психопатия - с грубо - арогантно  и агресивно вербално поведение а сега още преди да са се “докопали” до властта и  ги обзе напълно шизофренно поведение.Едно обещаваха те преди изборите а друго се готвят да направят след това.Пример за тези умозаключения  са новите кандидат министри, предложени ни през медиите от водеща политическа сила.Всички те са завършили в чужбина-все едно у нас образовани хора няма.Всички те говорят по няколко чужди езика - все едно ще комуникират с чужденци а не с българи.Това показва една основна психична зависимост- това е чуждопоклонническия манталитет на българина и желанието му всичките му проблеми да бъдат разрешени някъде отвън.Вълната на страдателния залог на нашето ежедневие е употребявана както  винаги за наша сметка.Не ние а някой отвън- чуждоземец  е добре да ни даде идея - на чужд език та да звучи авторитетно.Това е признак на предателство и некомпетентност, на които се нагледахме повече от 30 години.Остава въпросът дали ще поддадем за пореден път. Иначе всичко ново е преживяно старо по презумпция.

юли 12

Психиката- матрица и прояви

публикувано от: доктор Веселин Герев

С изненада прочетох, че немски лекар дава предложение хората , които не желаят да се ваксинират против КОВИД да нямат човешки свободи.Това включва тяхната изолация, недопускането им до работа, налагане ограничителни мерки в магазини, аптеки и на публични места. В първия момент си помислих, че не съм разбрал прочетеното, но при повторение си звучеше точно така.Това ме навежда на размисли за матрицата на психиката и нейните прояви.Върху немската душа тегне стигма още от времето на Втората Световна война.Заради геноцида над Европейските народи психотравмата тлее в продължение на десетилетия.Оказва се обаче, че тук важи Българската поговорка-Вълкът кожата си мени но нрава - никога.Ето защо “затварянето” на хора и ограничаване на правата и свободите им е в основата на душата германска.Методите за принуда, приложени към населението са модел на поведение и не оставят никаква възможност на човек да взема собствени решения.Това вече е прекалено и граничи с фашизъм - дума от която германците настръхват.Същевременно двойният немски стандарт налага да се изключат от речника словосъчетания,съдържащи думата “черно” - защото звучали расистки. Такива  са гратисчия- черно пътуващ, под масата - черен пазар, тъмно стъкло-черно стъкло и много други.В тази връзка ми е много интересно как немец ще си поръча бира в супермеркета, като за пиещите бира от прозрачно стъкло има купища вицове и подигравки.Така полуграмотни чиновници по цял свят правят живота на населението на Земята объркан и непоносим.Дали си струва да се включим в тези схеми- решава всеки един от нас.

юли 2

През последната седмица наблюдавам интересен феномен-седмица след ваксинация против КОВИД, най-често след поставяне на първа доза , се наблюдава силен световъртеж,главоболие безсъние,на моменти дезориентация.В началото на седмицата помислих,  че става въпрос за единични случаи но днес съм убеден, че това е закономерност.Състоянието протича като панически кризи- но не е паника.Става въпрос за сомато-вегетативни разряди от типа на високо био-електрично поле с тенденция към затихване с течение на времето.При повечето засегнати състоянието се обостря отново след реваксинация.Така се получава един вид подновяване на напрежението в неврона.Парадокс е, че един път човек се успокоява -заради факта, че е защитен и втори път състоянието му се обостря -заради ваксината.Един от “потърпевшите” дори ми заяви, че втора доза няма да постави.Това са бързите негативни ефекти от ваксинацията против КОВИД.За късните - никой не може да предполага.Внимание- лечението на този тип сомато-вегетативни пристъпи като паника води до засилването им.

юни 25

Окситоцин помага при деменция и аутизъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормонът на социализацията и емпатията окситоцин става все по-интересен за психиатрите.Провеждат се много проучвания, които доказват положителен ефект от прием на окситоцин при проблеми от спектъра на деменциите както и при аутизъм. Окситоцин е тестван още през 60 те години на миналия век при хора, извършили тежки криминални деяния.Оказва се, че при повечето от тях хормонът  има социализиращ ефект.Проблем остава точното дозиране на веществото,тъй като молекулата на окситоцина е нестабилна и бързо се неутрализира при прием - дори венозно. Екип от Осло се спира на аерозолна форма на хормона, които се вдишва. Участници в експеримента са мъже 17-55 години с потвърдени диагнози, покриващи критериите за деменция или аутизъм в детска възраст.Те са получавали 8-24 единици окситоцин за вдишване. Същевременно е трябвало да решат логическа задача. Оказва се, че ниската доза окситоцин подобрява състоянието на лица с аутизъм а високата доза е препоръчителна при начални фази на деменция.Все още този тип терапия е експериментална но резултатите са обнадеждаващи за подобряване качеството на живот на хора с посочените проблеми.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат