май 23

С покачването на температурите се засилва и тревожното настроение при хората, страдащи от епизодично напрежение. Засилването на тревогата е обикновено в следобедните часове и може да прерасне в страх. Настроението е неустойчиво, много често се колебае между депресивно и агресивно. Психологичните симптоми са придружени от главоболие, световъртеж, гадене, сухота в устата, сърцебиене и изпотяване. Причина за така наречените пристъпи или паник атаки е силното слънцегреене. То активира мозъчната активност и причинява взривове в нервните клетки. Затова състоянието протича пристъпно. При засилване на симптомите се появява безсъние, както и продължителни и кошмарни сънища. При подобни симптоми  много често състоянието се маркира като паника и лечението влошава състоянието. Генерализираната тревожност само имитира панически пристъпи, но не е паника. Изисква се добра квалификация на терапевта, за да отграничи двете състояния ида не мъчи допълнително пациентите си!

май 10

Ученик на 13 години посегна на живота си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Винаги е трудно да се говори за суицид, особено когато е извършен от дете. Причината на пръв поглед е фрапантна - двойка по математика при отличен ученик. Анализът на ситуацията обаче показва съвсем друг мотив. Ще се окаже най-вероятно, че ученикът е жертва на психичен тормоз. Обикновено в периода на юношеството настъпват няколко психични промени, които променят драстично поведението на подрастващите. Това са - кризата на авторитетите, на приоритетите и криза на сексуалността. За тези промени съм писал много но сега ще обърна внимание отново на жертвата на психичен тормоз какъвто смятам че е случаят. Избира се жертва  от групички в училището . Това са деца с недъзи, дефекти или отлични ученици. Към тях “общността” е особен жестока-обект са на подигравки, обиди, заплахи. Поставянето на слаба оценка на отличен ученик е повод в къщи той да бъде укоряван.Всичкото това напрежение избухва и тласка младежът към крайни  и автоагресивни действия. Разликата между случая в Белград и този в Пловдив е в структурата на психиката при юношите. Този от Сърбия е екстраверт и е “наказал” околните а в България е интроверт и е “наказал” себе си.

май 5

Агресията се връща обратно към вас

публикувано от: доктор Веселин Герев

Когато преди години съм слушал този слоган - от заглавието на публикацията- в рекламните паузи на една музикална телевизия винаги съм се чудил защо в една телевизия с юношеска аудитория се обръща такова внимание на този факт. Едва след убийствата в Сърбия ми стана ясно за причините. На агресията наистина се отговаря с агресия и това е постулат дори в закона за запазване на енергията, който е природен закон. Днес всички като рупор крещят срещу извърtителите и се плъзгат мазно по повърхността. Никой обаче не проявява аналитичност и не навлиза в дълбочината на проблема. Колкото и невероятно да звучи виновниците и в трите случая са потърпевшите. Именно тяхната агресия и системен тормоз върху жертвите кара самите жертви да трупат напрежение, ненавист, злоба, които в един момент не могат да контролират и те се превръщат в агресивни импулси. Именно тези агресивни импулси са основен двигател на извършените деяния. Това е тезата ми - защо жертвите са самите провокатори и търпят последици заплащайки с  живота и здравето си заради собствената си безкритичност. Това само доказва слогана-АГРЕСИЯТА СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО КЪМ ВАС!

май 3

Агресия в сръбско училище взе 8 жертви

публикувано от: доктор Веселин Герев

Четиринадесет годишен ученик от сръбско училище застреля осем свои съученици и рани учител по време на час. Ученикът по описание на познатите му бил тих, скромен, не е проявявал симптоми на агресия, бил отличник. По информация от училището причина за стрелбата била слаба оценка по история. Това са фактите, зад тях обаче стоят психични нагласи. Отново на дневен ред идва въпросът за детската агресия. Юношеството е критичен период от гледна точка на психическото съзряване. Тя се характеризира с криза на авторитетите , приоритетите и сексуалността. Много интересен е въпросът какво провокира психиката на юношата, та да извърши той  убийство на свои връстници - съученици. Отговорът най -вероятно е във агресията- вербална или физическа- упражнена именно върху извършителя. Агресията разбира се се завръща обратно върху агресора на принципа на противодействието. Така един кротък и смирен отличен ученик може да се превърне импулсивно в убиец. Действията му са напълно осъзнати и подготвени системно. Оценката на случилото се от извършителя е пуерилна- все едно играеш на електронна игра. В случая обаче презареждане на нов живот -няма! Още коментари по случая утре в сутрешния блок на БТВ от 7,30 часа.

апр 26

При вирусна инфекция най-важен е сънят

публикувано от: доктор Веселин Герев

Още по време на Ковид 19 всички протоколи за лечение включваха и средство , подпомагащо съня. Това най-често беше мелатонин като основен регулатор на циклите сън-бодърстване. Оказа се обаче, че мелатонин  е и основен регулатор на така наречениеният оксидативен стрес. Това означава, че той се включва и към групата на адаптогените. За адаптогени ще се говори все повече. Това са вещества, които неутрализират стреса на биомолекуярно ниво и подпомагат организма да се справя с всякакъв вид външни инфекциозни агенти. Ето защо всеки модерен и високотехнологичен продукт за третиране на вирусни инфекции трябва да съдържа и мелатонин. Мелатонинът има две основни направления на подпомагане. Едното е директно върху съня. Всеки , прекарал вирусна инфекция знае, че сънят е затруднен заради хремата,болките в гърлото и секретите, които оделяме. Второто и по-важно напревление на действие е върху биохимичните промени при вирусни инфекции . По механизма на адаптогените се подпомагат организмите да преодоляват биохимичните клетъчни  промени при вирусните инфекции. По този начин по-бързо се лекуваме чрез укрепване на съпротивителните сили и добър сън. ДАЛАВИРАЛ  е продукт, които съдържа два различни типа прахчета. Единият тип е за приемане сутрин и съдържа познатите съставки -витамин С , кверцептин, витамин Д както и селен , които укрепват имунната защита на организма. Ефектът им се усилва от мелатонин- субстанция  за вечерен прием, която освен, че подпомага съня действа на организма като адаптоген. Единствено тази комбинация от два приема с различни природни субстанции подпомага организма за бързо справяне с вирусните агенти.

апр 24

Мощни магнитни бури достигнаха Земята

публикувано от: доктор Веселин Герев

За магнитните бури съм писал много статии. Останах обаче учуден от факта, че над Германия, Холандия и Белгия е наблюдавано Северно сияние. Това е явление , характерно за полюсите, където концентрацията на земните магнитни полета и максимално и от това се получава йонизация на газовете и флуоресценция. Единствено силно магнитно поле в споменатите области може да предизвика наблюдаваното явление. То се отразява както на психиката , така и физически на хората. Здравите хора в активна възраст чувстват лесна уморяемост ,  тъпо главоболие, епизодично сърцебиене и световъртеж, проблемен сън- пробуждания със сънуване. Най - застрашени са страдащите от сърдечно-съдови заболявания. При тях може да се получи рязко колебание на артериалното налягане, което да предизвика инцидент. Страдащите от психични проблеми  понасят различно матнитните бури. Стресовите и тревожни състояния се обострят,депресивните и дементни състояния отпускат. Това се дължи на съдоразширяващият ефект на магнитното поле. Повече по темата утре 25 април от 9 часа на NOVA NEWS, където ще гостувам в предаването ДЕНЯТ с водещ Лора Инджова.

апр 19

Деца използват все по-често “телефона на доверието”

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тревожна е статистиката на детския вариант на телефона на доверието. Над триста са случаите на обаждания от деца в нужда и с психологически проблеми за тримесечието. Основни проблеми са взаимоотношенията в клас, с родителите, случаи на агресия, които водят до депресивни реакции. В забързаното ежедневие родителите все по-малко общуват с децата си. Особено критичен период в тяхното развитие се оказва юношеството. Тогава настъпват сериозни промени в психиката, които са предпоставка за психотерор към съученици или връстници, дори и до физическа саморазправа. Жертвите на агресия  могат да развият трайни психични промени с течение на времето. Така се развива детската тревожност, паника, страхове и депресия. Високият брои на обажданията говори за още един проблем- родителите не разговарят с децата си. Причините за това са много- от стресовото ежедневие и преумората та до тоталното нежелание за комуникация или пълната липса на умение за общуване с деца. По правило родителите на детето разбират за проблемите му последни. То или ги крие от страх или много често лъже, за да не бъде укорено или наказано. Ето някои косвени белези, по които да разберете, че с  вашето дете нещо се случва. То става затворено, тревожно, не спи добре, често плаче. Ако е жертва на тормоз в училище дори отказва да ходи на занятия или пък бяга от часовете. Натрупват се много отсъствия или слаб успех по който разбирате, че стресовата реакция е активирана. Още по темата в коментара ми по НОВА ТВ в централните новини тази вечер.

апр 7

Примати и транссексуален тормозят дете в МОЛ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Двама примитиви и един транссексуален упражниха физически тормоз над дете в пловдивски МОЛ. Примитивите са нашумелите в града ни чеченеца и куката- хора , които дори не покриват менталните критерии за психопати и всенародно известния емили - естествено с тротинетката. Много от коментарите за случката определиха примитивите като психопати, социопати, циници. По правило всеки един примитив си мисли, че върши нещо значително, дори велико. Оказа се, че в постъпките на тези примитиви има само действия, характерни за обикновените примати. Взаимстването на агресивните действия от садизма придава само гротескност на постъпката им. Оправданието за циничното им  деяние   пред обществото е, че тяхната жертва искала да стане известна. Затова е вързана на повод и и се подхвърля картонена чашка, която  трябва да им донесе като куче. Случайна ли е тази постъпка се питат повечето от вас. Естествено че не. Анализирайки постъпките на примитивите с които социалните мрежи изобилстват, може да се каже, че вербалната агресия, която струи от видеата вече е преминала във физическа. Ако сега не получат усмирителни присъди, агресията им - физическата ще ескалира и ще придобие нови форми. Интересен  е и фактът, че за оправдание на своите действия групичката има мото- “ние сме различни” и за това ни съдите. Имаме влияние в социалните мрежи и сме силни. Да така е , но само по форма- по външен и отблъскващ вид. По съдържание едва покривате компетенция за примитиви, каквито в същност сте. Хора лишени от човечност, агресивни, нахални, безочливи, арогантни. Изчезнете от публичното пространство, защото сте лош пример за подрастващите. Може някой от тях, на когото служите за пример, утре да ви върже на повод и да обиколи улиците с вас, както направихте самите вие с беззащитния младеж! НЕ на  насилието във всичките му форми защото по прости природни закони агресията се връща обратно върху самите вас!

мар 28

Бомбомания налегна учениците

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните два дни няколко училища в София осъмнаха със заплахи от бомбени атентати. Всички разбира се бяха фалшиви. Въпреки това денят се оказа неучебен за учениците от гледна точка за тяхната сигурност. Каква е психологията на бомбаджиите и съобщават ли за поставени от тях взривни устройства. Практиката показва, че когато намеренията са сериозни -заплахи няма. Обикновено в тези случаи се действа без предупреждение и чак след това започват заплахите. Този случай разбира се не е такъв. По закон след заплаха за поставено взривно устройство сградите се претърсват от спецчасти и остават необитаеми за 24 часа. Това е и причина за тези актове-свободен от занятия ден. Преди години подобни случаи зачестяваха по времето на класни и контролни работи. По-късно почти изчезнаха а от два дни е епидемия. Отчитайки психопатските нагласи у някои ученици и желанието им да блеснат с някаква глуповата постъпка се създава хаос в нормалния училищен живот. Едно е сигурно, който плаши - търси внимание, който действа, не предупреждава. Все пак сигурността е на първо място. Що касае извършителите, които си мислят, че са сътворили нещо велико -ще останат разочаровани. Те са предвидими обикновени и откриваеми психопати.

мар 21

Преминаваме към лятно часово време

публикувано от: доктор Веселин Герев

В събота срещу неделя тази седмица ще бутнем стрелките на часовника с час напред. Освен, че ще спим час по-малко при смяната, ще се чувстваме дискомфортно и през цялата следваща седмица. Причина за това е нарушения ритъм на биологичния часовник, който изкуствено ще настроим. Психиката ще усеща напрежение от факта, че ще ставаме час по-рано, ще си пием кафето пак час по-рано и ще започваме работа по същия механизъм. Повечето хора твърдят, че смяната на часовото време не им въздейства, но статистиката показва друго. Понеделникът след превъртането на часовника е най-критичния ден по отношение на здравето и сигурността ни. В световен мащаб това е денят с увеличен брой сърдечно-съдови инциденти заради факта, че ще си пием лекарствата с час по-рано. Увеличава се също и броят на трудовите злополуки и катастрофите. Причина за това е, че все още не адаптираната към новото часово време психика ни прави сънливи и разсеяни. Адаптацията към новото часово време при здрави хора трае една работна седмица. По- сложна е ситуацията при провеждащите лечение за хронични заболявания с трикратен прием на медикаменти. Те трябва от днес да започнат “да избутват” приемите с 10 минути напред и така в неделя да са плавно синхронизирани. Особено чувствителни към терапията са хора, страдащи от сърдечно-съдови и ендокринни  заболявания. За да се настроим всички към нормално функциониране при смяната на часовото време се препоръчва прием на МЕЛАТОНИН. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, стабилизиращ нивото но мелатонин и подпомагащ бързата адаптация на психиката към промяната на часовото време. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат