апр 22

Класическата музика успокоява психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Слушането на  музика може да има  успокояващ ефект върху тялото и психиката ни.Музикалните предпочитания варират в широки граници при отделните хора, така че само вие можете да решите каква музика искате или каква музика е подходяща за настроението ви в момента. Повечето проучвания казват, че класическата музика има успокояващ ефект. При някои хора такъв ефект може да носи рок музиката, нежният джаз или пък фолклорните ритми.Приятната музика намалява нивото на стрес и подобрява тонуса,настроението и работоспособността.Специфичните ритми регулират биоелектричната активност на мозъка и подобряват синхронизацията на импулса в нерната клетка.Най-успокоителен ефект върху психиката има звука на тропически дъжд а най-дразнещ ефект има рева на лъв или детския плач.

апр 19

Нивата на тестостерон променят психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестостеронът определя социално-поведенческия статус у мъжете. Това са черти на характера като агресивност, анти-социално поведение и тенденция към налагане и доминиране в междуличностните отношения.Редица проучвания показват, че високите нива на тестостерон водят  рисково и импулсивно поведение, които често са свързани с повишен риск за собственото здраве и живот.Този модел на поведение е свързан и с  липса на емпатия, омаловажаване постиженията на други индивиди с цел повишаване собственото самочувствие. Повишените нива на тестостерон снижават напрежението и покачват нивото на СЕРОТОНИН -хормонът на щастието. Резултатът е подобрение на настроението, мотивацията и самочувствието паметта.В чисто сексуален план тестостеронът отговаря за либидото - желанието да се прави секс както при мъжете така и при жените.

апр 17

Сърдечно-съдовите инциденти водят до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сърдечните заболявания към момента са водеща причина за инвалидизация и смъртност в целия свят. Депресията остава най-разпространеното психично заболяване и е основен фактор за  влошено качество на живот.Наблюдения показват, че хората със сърдечни заболявания са по-склонни да развият депресия.Новото изследване провежда обследване на 370 000 души на възраст между 40 и 69 години.Всички те нямат анамнеза за депресивно състояние.Тези,които са прекарали съдов инцидент  имат 30 % риск от разгръщани на депресивно състояние.Биологично и физиологично този феномен се обяснява с покачване на биомаркери като С-реактивен протеин и интерлевкин.Чисто психологически деприсията след сърдечен инцидент се обяснява със страха от нов такъв както и със страх от смъртта.Това чувство подклажда депресивните нагласи на страдащите и понякога покачва нивото на напрежение,което е фактор за нов сърдечен инцидент.Затова лечението при сърдечно-съдови проблеми трябва да се извършва комплексно от кардиолог и психиатър.

апр 12

Травмите на главата се проявяват след години

публикувано от: доктор Веселин Герев

Травмата в областта на главата е често срещано  състояние, което в повечето случаи се проявява години след мозъчното сътресение.Най-честа причина за мозъчна контузия или сътресение са Пътнотранспортните произшествия ,модерни спортове като карате,кикбикс или бокс,футбол.Напоследък  сериозен дял заемат случаите на падане при възрасти хора заради колебание на кръвното налягане  или при деца по време на игра.Травмата в областта на главата обикновено има късни последици.Те се проявяват особено през пролетта, когато слънцегреенето се увеличава.Симптомите са на пристъпи и включват главоболие,световъртеж,изпотяване,гадене,изтръпване на ръце и крака,силен страх и промяна в настроението.Кризите са многократни през деня и се засилват вечер.Наложителна е правилна преценка на състоянието и медикаментозно лечение,което дава резултат в рамките на няколко дни.

апр 9

Психиката ни реагира на промени на магнитното поле

публикувано от: доктор Веселин Герев

За някои животни магнитното поле на земята служи като компас, чрез който те се ориентират. Хората също могат да усещат магнитното поле  посредством определени структури в мозъка.Процесът  се нарича магниторецепция и структурите,отговарящи за него са установени със скениране.В проучването участват 34 души.Те се намират в стая с магнитно поле близко до земното.При промяна на магнитното поле изследователите записват мозъчната активност на участниците с  ЕлектроЕнцефалоГраф.Отчита се нивото на алфа ритъм, което намалява при външно дразнене от светлина,звук ,магнитно поле. При промяна на  магнитното полето ЕЕГ отчита понижение на амплитудата на алфа вълните с около 60%. Това показва, че определени структури в мозъка ни отчитат колебанията в полето и реагират с промяна в настройките на психичната и физическа активност. Тази промяна може да окаже влияние и на биологичния часоник,характерен за определени географски ширини.

апр 5

Как да подобрим либидото си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основен враг на либидото-желанието да се прави секс са тревогата и безпокойството. Те са често срещани проблеми и подтискат желанието както при мъжете така  и при  жените. Тревожността най-често се дължи на стрес, а  в такова състояние сексуално желание пада,тъй като психиката се фиксира върху проблемите,които ви тормозят. При епизодични проблеми физическото натоварване помага,доколкото снижава нивото на кортизола.При тежък стрес е необходимо антистресово лечение.Сънят е другият важен фактор,които влияе върху желанието за секс.При добър сън 7-8 часа през нощта се  подобряване и либидото. В проучване, проведено през 2015 г., се установи, че жените, които имат качествен  сън, са имат по-голямо сексуално желание на следващия ден, от тези, които  са недонаспали. Друго изследване показа, че нивата на тестостерон при мъжете спадат с 10-15% само след една седмица проблеми със съня.Проблемният сън е пряко свързан с нивото на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване регулира съня и така се  подобрява и либидото.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 2

Сиестата е полезна за психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според последни проучвания, когато говорим за съотношението работа – почивка вълшебните числа са  52 минути работа 17 минути почивка.В този режим служителите имат най-добри резултати в извършваната от тях работа.Разбира се остава въпросът какво да правим през почивката? Смяна на активностите е ключовата дума тук. Гледането на пейзажи както и картини със животни позволява на психиката да релаксира по-бързо.Освен това такива картини правят служителите по-грижливи и внимателни в работата си след почивката.Не само честите почивки, но и дремките през деня могат да са  от голяма полза. Хората, които поспивали за час на обяд се справяли по-добре с тестовете за памет и такива с математически задачи, отколкото онези, които се лишавали от обедната дрямка. Сиестата намалява значително нивото на стрес и затова някои офиси са оборудвани с легла за кратка дрямка.

мар 29

Отново местим стрелките

публикувано от: доктор Веселин Герев

Отново сме пред смяна на часовото време.За вредите от смяната съм писал много и мисля,че темата е изчерпана.От 2021 година най-сетне спираме да си играем с биоритмите и няма да местим стрелките пролет и есен.Сега актуален е въпросът, кое време да изберем. Най-добър вариант според мен е да останем на зимното часово време, което за нас е и астрономическо. Това е важно, защото нашият геном е кодиран за циркадни ритми точно на това часово време.Нека припомня, че миналата година Нобелова награда за медицина и физиология беше присъдена на трима Американски физиолози,които откриха молекулярния механизъм на циркадните ритми.Именно този механизъм кодира всички процеси в генома ни и определя динамичния ни стереотип съобразно часовата ни активност и светлината. Там са закодирани всички хормонални молекулярни реакции,които протичат в тялото ни и регулират ритмиката - сън и бодърстване. Досега ние изкуствено премествахме и още две години ще местим биочасовника напред-назад.Сега той е в синхрон с генетичния ни код а от неделя ще трябва да го настройваме.Както всички знаем това е за сметка на психическия ни конфорт и физическото здраве. На труднопонасящите смяната на часовото време препоръчвам приема на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване вечер преди лягане.

мар 25

Предменструален синдром мъчи жените в активна възраст

публикувано от: доктор Веселин Герев

Предменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от физически и емоционални проблеми, които се проявяват най-силно няколко дни преди настъпване на менструация и отшумяват  след това.Проблема засяга почти три от четири жени в полово зряла възраст.Състоянието на дисконфорт както и психическата раздразнителност и лабилност влошават драстично качеството на живот на страдащите.Основна причина за предместруалния синдром са промените в нивата на естроген и прогестерон по време на месечния цикъл както и подтискане на серотониновата секреция.  Ниските нива на серотонин влияят върху емоционалното състояние на жената, като предизвикват честа и рязка смяна на настроенията, безпричинен плач, тревожност, раздразнителност, нарушение на съня и апетита.Физическите промени, които настъпват по време на предменструалния синдром, включват главоболие, отпадналост, акне, коремни болки,  болезнени и чувствителни гърди, подуване поради задръжка на течности.Освен от болкоуспокояващи психическите симптоми на предменструалният синдром се повлияват добре от прекурсори на серотонина.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване помага на нервната клетка да балансира нивото на серотонин и приемът му не създава зависимост.

мар 20

През последната седмица атмосферното налягане бележи резки амплитудни колебания. В сутрешните часове е студено , кьм обяд температурите са с летни стойности а вечер отново температурите падат.Оказва се, че дневните амплитуди надхвърлят 20-22 градуса по Целзий.Тези резки температурни промени действат зле на психиката ни.Много мои клиенти се оплакват ат силно сьрцебиене , световьртеж , изтрьпване на крайниците , силно главоболие.Тези симптоми се  усещат през целия ден но се засилват предимно в следобедните часове.Практиката показва , че вечер при много хора се засилва както  чувството на отпадналост , така и главоболието и гаденето,които може да са съпроводени от разтреперване на цялото тяло.Маршрута на тези хора е кьм Спешното отделение , кьдето стават почти редовни клиенти .Това състояние снижава значително качеството на живот на всеки страдащ.Практиката ми показва,че адаптацията към увеличеното слънцегреене обикновено отнема около седмица.Ако тревогата и безспокойството от това неразположение продължат повече от две седмици е ниобходимо да се търси причината за сомато-вегетативните кризи и е ясно ,че те не се провокират от температурните колебания
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат