сеп 21

Тревожността намалява през есента

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тревожното състояние е често срещано през лятото и почти се успокоява през есента и зимата.Основен природен фактор, който оказва влияние върху тревогата е слънцето.Колкото е по-силно лъчението от него, толкова повече се покачва напрежението- тока - в нервната клетка.Слънцето е естествен активатор на психиката.То покачва нивата на Серотонин, а високото ниво на Серотонина повишава и  напрежението.Проявите на напрежение са психологически-тревожност,пристъпи на страх,безсъние или соматични - сърцебиене, задух, изпотяване, гадене, повръщане, крампи.В повечето случаи състоянието протича на пристъпи и се припознава като “паническа атака”. Провеждането обаче на класическа  терапия като за паника влошава положението.Това е така, защото драстично се покачва напрежението и допълнително се усилват пристъпите. Смяната на сезона води до облекчаване на тревогата, тъй като намалява външния стимул за неврона -  а именно светлината от слънцето.Мрачното и мъгливо време през есента и зимата успокояват неговата био-електрична активност и редуцират кризите на тревожност. Това се очаква според синоптичните прогнози да се усети още в началото на следващата седмица.

сеп 11

Посттравматичния стрес и за цял живот

публикувано от: доктор Веселин Герев

Идеята, да се затварят съмнителни за Ковид ученици в отделни училищни помещения, не е добра. В повечето случаи това е стаичката на пазача или помещение, в което ще те виждат твоите съученици. Това е чиста психотравма за детската психика, която ще се носи дълбоко в подсъзнанието за цял живот.Развива се така нареченото Пост Травматично Стресово Разстройство. ПТСР не е обикновена стресова реакция, която преминава за няколко дни. Това е психичен проблем, който остава за цял живот.Описан е за пръв път при ветераните от Виетнам. Някоркото стотин останали  живи го преживяват и до днес.Сънуват кошмари, имат пристъпи на паника дори при споменаване вербално на психотравмената ситуация. Представете си какъв ужас ще изживее едно изолиране пред погледа на всичките си съученици дете. Дори да не ни се иска, психиката ни запечатва психотравми и ги помни за цял живот.Понякога дребни или странни на пръв поглед събития могат да отключат каскада от панически реакции, които всъщност са психотравмата. Децата в ученическа възраст са емоционално много жестоки.Агресията им обикновено е насочена към съученици , които са по-спокойни или имат недъг.Неслучайно прякорите от тази възраст остават за цял живот. В този ред на мисли затварянето на ученик на показ пред съучениците му би го тласнало към сериозна психотравма, която ще остане доживот. В практиката ми съм имал случаи на ученици, които заради подигравки от съученици отиват със страх на училище. Някои си търсят причина да отсъстват, други пък са принудени да сменят училището. Затова ако искаме да предпазим ранимата детска психика от посттравматичен стрес е желателно при съмнение за Ковид - температура или кашлица-да не ги затваряме пред погледите на съучениците им  а да ги оставим извън сградата на училището и да повикаме родителите.Да не забравяме, че Посттравматичния стрес е за цял живот.

сеп 2

Най-тежко ще понесат нолайн обучението учениците от началните класове, като особено рисково ще е за първолаците.Най-важен за учениците е учебният динамичен стереотип.Това включва психологични алгоритми като ставане от сън, приготвяне за училище, ходене до там,  процес на обучение, комуникация на живо със деца, подготовка на домашни.Всички знаем как се започва - с писане на чертички, лулички, сричане, четене.Децата разбира се не могат да развият тези умения без прекия надзор на учителя.Много важни за този период са личния пример, коментари на грешките, спазване на дисциплина в клас - процеси, които не могат да се контролират онлайн. Освен това ще пострада и емоционалната интелигентност.Разговорите с машина и жив човек не са равностойни.Ще липсва емоционална реакция, емпатия, разбиране.Всичко това ще остане скрито в психиката на децата и ще се прояви с пълна сила в пубертета -след осем-десет години.Тогава ще се засили агресията,емоционалната арогантност, учителят няма да е авторитет, знанията няма да са приоритет. Дислексията ще е норма при децата, дефицита на внимание ще е често срещан проблем при гимназистите. Така напълно ще осакатим емоционално едно цяло поколение - първолаците от 2020 година.

авг 26

Човек се ражда с генетично определени нива на серотонина.Те се колебаят в тесни граници и зависят от нивата на стрес, слънцегреенето и приема на медикаменти. При понижаване на серотониновите нива се получават депресивни симптоми.Депресията стана вече нарицателно понятие, което загуби доста от научната си стойност.За да изпадне човек в депресия е необходимо да се понижат значително нивата на серотонин, което на практика се случва в продължение на няколко години.Типичната депресия има няколко основни  характеристики- потиснато настроение,липса на сила и депресивни мисли.Тези симптоми трябва да са постоянни и да нямат съществени колебания.Лечението на депресията става като основно се покачват нивата на серотонин.Ако антидепресивната терапия се приема продължително време , особено през лятото, може  да се стигне до презареждане със серотонин и да се получи в лека степен серотонинов синдром.Този проблем отново засилва депресивните симптоми с тази разлика, че симптомите са колебливи и напрежението е огромно.Това кара повечето хора да мислят, че отново са в депресия и да променят схемите си на лечение както и вида на антидепресанта.Всички тези действия само влошават състоянието.Депресивните симптоми се усилват,започва безсъние ,тотална липса на апетит  силно сърцебиене.Много хора в такова състояние посещават спешните кабинети или търсят помощ в различни клиники според симптомите.Проблема се решава чрез балансиране на серотониновите нива към биологично определените за всеки от нас.

авг 19

Силното слънцегреене може да ви вкара в депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

От години говорим, че слънцето действа като антидепресант.През последните години слънцегреенето е много интензивно и излагането продължително време на слънце става вредно.Слънчевата светлина покачва нивото на хормона на щастието серотонин.Трябва обаче да отбележим, че всеки човек е програмиран да живее с определено ниво на серотонина.Рязкото покачване на нивата на серотонин в следствие на силното слънцегреене може да има обратен ефект.Вместо човек да се успокои и да е жизнерадостен, той става потиснат и напрегнат.Причина за това е покачването на серотонина над закодираното в гените ни максимално ниво.Освен “депресивните симптоми могат да се наблюдават главоболие,гадене и световъртежи, пресъхване на устата, сърцебиене, аритмия, безсъние, гадене.Това означава само едно-серотонина е в повече.Състоянието протича на пристъпи и може да отзвучи с времето като организма сам “регулира” нивата на серотонин.Ако симптомите обаче се засилват и стават по-продължителни, регулирането на серотониновите нива трябва да стане по химичен път.Това покозва, че както при ниски, така и при високи нива на серотонин депресията е факт.

авг 10

Днес е световният ден на мързела

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес случайно разбрах, че е световният ден на мързела.Много от нас отбелязват този ден всеки ден.Аз ще разширя понятието мързел и ще го “приравня” към спокойствието.Да живеем спокойно означава да живеем дълго.Ежедневието ни е толкова забързано, че ако нещо не е бързо , то не е нормално да го има.Например бърза храна,бърз метаболизъм,бърз сън,бърза работа,бързао питие,бързо кафе и така бързане докато психиката изтрещи.Така постепенно се заражда движението “слоу ливинг” или бавен живот.То е контрапункт на всичко бързо.Много хора стават сподвижници на бавния живот, защото преосмисляйки ежедневните си приоритети, установяват, че не всичко бързо е полезно.Напротив -бързината носи само стрес и безпорядък.Така  идеята за бавен живот става все по-популярна и трупа последователи.Днес е празник за хората, които живеят бавно , но качествено.Те са склонни да забележат подробностите около тях, да преосмислят обстоятелствата и целите на живота си, да се насладят на храната,хранейки се бавно.Те са склонни да гледат в една точка,да мислят ,да философстват и да прекарват времето си приятно.Бавният живот не носи стрес а само удоволствие и наслада.Затова живейте бавно и качествено,особено днес. Малко мързел също няма да Ви навреди.В Пловдив  този стил на живот се нарича АЙЛЯК а мястото, където се “практикува” е Капана.Честит празник на всички Айлякчии!

авг 5

Климатика в автомобила тормози психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последния месец температурите на слънце надвишават 40 градуса.Салоните на автомобилите, които са на улицата се нагряват още повече.Най-логичното в случая е да включим климатика на максимум и да се наслаждаваме на прохладата.Много малко от нас обаче знаят за вредата от климатика.Проучвания показват, че оптималната разлика във температурите вътре и вън не трябва да надвишава 6 градуса.При по-голяма разлика често се получава главоболия, замътняване на зрението, шум в ушите, затруднена концентрация, лесна раздразнителност, забавени реакции.По страшно става положението, когато излезем от автомобила.Често рязката промяна на температурата от студено към много топло води до колапс.Причина за това е бързата разширение на съдовете и срив на кръвообръщението.По-чести обаче са психичните симптоми-агресия - вербална или физическа, звездички” пред очите, мигренозен пристъп на главоболие и световъртеж, паметови смущения, затруднения в походката и координацията.Най-чест проблем вечерта е нарушения сън. Ето защо най-подходящата температурна разлика при работещ климатик между купето и външната среда трябва да е около 5 - 6 градуса.Ако шофирате със диоптрични  очила, неприятните симптоми се усещат значително по- интензивно.Използването на слънчеви очила  намалява ефекта от рязката температурна разлика.

авг 3

Жегата подлуди много хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Високите температури и необичайно силното слънце засегнаха психичното равновесие на много хора.Най-честите оплаквания са от безсъние,главоболие и световъртеж,раздразнителност и липса на сили.Повечето хора мислят, че това е депресия а всъщност са прегряли от жегите.Много характерно за състоянието е постоянното напрежение и честата смяна на настроението, което разбира се не е биполярно разстройство.През последната седмица имаше дори случаи на “полудели” от слънцето хора.Най- неприятно е когато температурите рязко се колебаят.Такова време ни очаква към края на седмицата, когато температурните амплитуди ще са повече от 20 градуса.За тези, които почиват на морето е препоръчително да не пият алкохол на плажа и да носят шапки и слънчеви очила.На планина важат същите правила като е важно да се приемат течности по 2-3 литра дневно.В часовете на най-интензивно слънцегреене 13-16 часа  показването навън е нежелателно.При симптоми от страна на тялото като главоболие,световъртеж, сухота в  устата, сърцебиене изтръпване на крайниците  е задължително да  охладите главата като застанете под климатик или се облеете със студена вода.При активиране на психични симптоми като панически атаки, колебания на настроението или халюцинации - потърсете веднага лекарска помощ.Проявата на тези симптоми може да представлява опасност както за собственото Ви здраве , така и за здравето и сигурността на Вашите близки.Добрата новина е, че захлаждане се очаква към края на седмицата.

юли 28

Агресията-основен проблем на психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Агресията е навсякъде около нас.До такава степен вече сме свикнали с нея, че ако днес не наругаем някого , то денят не се брои.Агресията основно е два вида- вербална или словесна и физическа.Преди няколко дни в интернет се завъртя клип на който се вижда как мъж на средна възраст убива малко коте с щанга .Оказва се, че това не е първият акт на садизъм към въпросния човек към животни.Самият той работи като гумаджия, сменя  и залепя автомобилни гуми.При опит да го интервюират се заключи в бараката си и пропъди телевизионния екип.Това показва само едно- той е пълен страхливец и нещастник.Отхвърлен е от обществото като аутсайдер.Натрупания гняв и агресия може садистично да разрежда като убива малки и беззащитни животни.Това е ежедневието на всеки примитив по света.Така психически той се изживява като значим-дори въпросния го даваха по телевизията. Големият проблем в случая остава възможността утре въпросния гумаджия да посегне с щангата на дете,старец или жена. Ето защо искам да предложа превенция на агресията от всякакъв тип.Тъй като тези хора представляват опасност за обществото, то редно е съдия да ги принуждава да си ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА шест месеца или година лечението при психиатър.Контрола да се осъществява от държавните служби и при необходимост срока на лечение да се удължава.Това е добре работеща практика по света. Докато се въведе у нас можем да направим само едно- ДА НЕ ПОЛЗВАМЕ УСЛУГИТЕ НА ХОРА С ВИДИМА АГРЕСИЯ.ЗАТОВА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ УСЛУГИТЕ НА АГРЕСИВНИЯ ГУМАДЖИЯ ОТ ПЛОВДИВ - ТОЙ Е ПОЗОР ЗА НАШИЯ ГРАД.

юли 20

Родители - психопати пребиват тригодишното си дете

публикувано от: доктор Веселин Герев

В социалните мрежи се завъртя клип на който се вижда как майка малтретира физически невръстното си дете за да “отмъсти” на бащата му, които ги е напуснал.Както много пъти съм коментирал, подобни психопатски постъпки станаха ежедневие.Агресията завладя обществото ни и стана модел на поведение.Тя е навсякъде около нас , дори в семействата ни.Агресията не е импулсивна проява на афект, тя се отглежда с годините и постепенно става начин на живот, част от характера на психопата. Той , психопата, е особен вид човек.Той не търпи да му противоречат, да му отказват и е решен да постигне желанията си независимо от средствата.Понеже психопата по своята същност е примитив то и средствата за постигане на целите са примитивни- злоупотреба с алкохол, заплахи, психически и физически тормоз.Когато двама “родители” психопати “спорят” помежду си то жертва на агресията им най-често са децата.Те биват обиждани и малтретирани като от това се произвеждат бъдещи насилници и психопати.Детската психика е ранима структура.Тя запечатва страшните сцени на агресия дълбоко в съзнанието и е склонна да ги извади от дълбините във всеки един момент след години.Така в следствие на собствената ни психопатска агресия отглеждаме бъдещи насилници и психопати.Всеки психопат има максима в живота- той мисли че е гениален психопат но заради примитивността си не може да осъзнае колко обикновен и предсказуем психопат е. Той може единствено да заплашва и бие - за зла участ невръстно дете.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат