май 17

Психопатията - най-характерната черта на нацията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Само за два дни изцепките на психопати напълниха новинарските емисии. Това ме кара да мисля, че основна национална черта на българина е психопатията. Да припомня, че психопатията е непоправим дефект на характера, които прави човек агресивен , озлобен, отмъстителен и злобен. Той се стреми да подчинява всички околни на волята му а тези които отказват да изпълнят желанията му наказва по жесток и безкомпромисен начин. Обикновено психопатът започва вербално да тормози “жертвите” си а след като действията му останат ненаказани, преминава към физическа саморазправа. В този смисъл винаги съм твърдял, че всеки психопат си мисли, че е велик и гениален с постъпките си а в същност е най-обикновен и предвидим глупак. Особен тип психопатия със заплаха за автоагресия демонстрира бившият полицай и подсъдим за убийството на родителите си. При произнасянето на присъдата му той цяла нощ тормози Полицията със заплахи за самоубийство. По данни на адвоката му е искал да се обеси с кабел, но кабелът се скъсал- предвидимо. Това звучи като отчаян зов за помощ от примитив! Подобен на него човек с интелектуален дефицит стрелял с пистолет в лицето на негов колега а органите на сигурността напръскал със сълзотворен спрей. Просто банален психопат! Най - интересен като изкривяване на характера се оказа Ергенът, по който въздишаха момите на цяла България! Той предвидимо избяга от продукцията и остави избраните от него моми да го гледат на монитор. Това е нагледен пример за воайор психопат! Какво да кажем за тези, които са го избирали да участва в предаването- психопати-гении. Черешката на тортата е катастрофата , при която шофьор на НСО уби възрастен и рани тежко спътницата му. И той като пловдивския състезател се е движил с висока скорост в населено място- около 150 км/ч по данни от пресата. Затова влиза в категорията недооценъчен психопат а возещите се в колата-безотговорни психопати! Всички тези обществено-опасни  действия са абсолютно предвидими и предотвратими. Проблемът е, че сме нация от психопати!

май 15

Най-опасен е неграмотният психопат

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички са потресени от тежката катастрофа с жертви в Пловдив. След всяка нова изцепка се чуват различни коментари. Само където никъде никой не спомена, че виновни сме всички ние. Отгледахме си едно неграмотно и слабо интелигентно поколение Z. То е рожба на новите технологии и оказва се ще бъде убито от самите тях. Причините за това са много. Започваме от образованието- не се учи достатъчно физика, а движението на всички тела, включително и на автомобил се и чиста физика. Липсва емоционална интелигентност- возиш хора в автомобила си, не спазваш правилата за движение - не получаваш укор а мълчалива подкрепа. Липсва разсъдък и емпатия. Не ти стига интелигентност да прецениш, че освен за своя, отговаряш и за живота и здравето на всички около теб. Още Фройд твърди, че всички живеем в страх. Това е една от причините да спазваме реда и правилата. Поколението Z не се страхува защото животът му е виртуален а в действителността е катастрофа с жертви. Сега на преден план стои материалното. Колкото повече го демонстрираш, толкова си по-признат от себеподобните. Форма колкото искате- съдържание никакво. Тъй като звучи сложно ще го напиша просто! Родители, НЕ КУПУВАЙТЕ  мощни автомобили на децата Ви начинаещи шофьори. Това са подвижни ковчези за самите тях. Давайте им личен пример като спазвате правилата за движение и реда в обществото защото децата са точно копие на самите Вас !

май 8

Силни магнитни бури до края на седмицата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Заради слънчеви изригвания земното магнитно поле ще бъде силно колебливо до края на тази седмица. Това явление ще се отрази на всички нас. Особено чувствителни към колебанието на магнитното поле са хората в активна възраст и хронично болните. Усещанията ни за магнитните амплитуди се увеличават от факта, че като цяло живеем силно екранирани. Затворени сме в помещения, прекарваме деня в офиси и автомобили. Бетонът и стъклото намаляват драстично земното магнитно поле. Ето защо когато има силни амплитуди на промяна, усещанията за световъртеж, тежест в главата, колебания на кръвното налягане и затруднена концентрация се усилват. Най-неприятни са безсънието и лесната раздразнителност, които драстично влошават качеството на живот на хората в активна възраст. Най-добре от всички се чувстват страдащите от мозъчно съдова болест. При тях колебанията на магнитното поле действат стимулиращо и се улеснява мисловният процес и паметта. За чувствителните към магнитните бури препоръчвам да прекарват повече време в затворени пространства , тъй като там промяната на магнитното поле се усеща съвсем слабо.

май 7

Поредицата от почивни дни по празниците ще създаде сериозен проблем в адаптацията към активен режим през тази седмица. причина за това е разстройването на седмичния динамичен стереотип. Психиката ни е настроена на денонощен, седмичен и месечен ритъм. Седмичният ритъм включва 5 дни работа и два дни почивка. Пределът на тази комбинация е 4 на 3 дни. След една седмица почивни дни - една малка ваканция- психиката се нуждае от 4-5 дни за адаптация или само настройване. Ето защо тази седмица ще е напълно безполезна за работещите. Те ще се справят трудно с ежедневните си задължения,ще допускат много грешки в работата си и много често ще закъсняват. Това допълнително ще ги изнервя и ще е причина за трудови злополуки и ПТП та от липса на добра фиксация на вниманието поради тревожност. Затова е добре да се адаптирате постепенно към активен-работен режим като степенувате ангажиментите през кратката седмица и оставите най-важните за нейния край.

апр 2

Германия разреши свободната употреба на марихуана

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече два дни в Германия марихуана се пуши свободно. Има разбира се и ограничение - не се допуска пушенето в близост до училища или в паркове, личната доза е определена на 25 грама. Това е втората страна в ЕС  след Нидерландия с такъв свободен режим по отношение на канабиса. Страховете при подобни актове на либерализация на меката дрога са, че това ще увеличи употребата на “твърда” дрога-кока, хероин, синтетика. Противно на това очакване опитът в Нидерландия показва, че броят на употребяващите ” твърда ” дрога значително намалява след легализацията на тревата. Още преди тридесет години публикувах проучване, което беше категорично- ако има държавен контрол и гаранции, че канабисът е без примеси, то пушенето на трева не е нищо повече от пушене на цигари. Там където това е незаконен бизнес към марихуаната се добавят - нискокачествен хероин, амфетамини и друг тип синтетика. Тези примеси превръщат тревата в т.н. въвеждащ наркотик. Вие пушите трева но всъщност приемате опиоиди и синтетика. Те Ви правят зависими, още след няколко изпушени масура. Така без да искате ставате жертва на твърдата дрога, защото невронът започва да търси по-мощен стимул. Това е причина марихуаната да е известна сред колегите като въвеждащ наркотик а също е причина и за шизофренните прояви на повечето редовно злоупотребяващи. Без примесите тревата е просто с ефекта на никотинова цигара.

мар 25

От днес приемаме лекарства с десет минути по-рано

публикувано от: доктор Веселин Герев

В събота срещу неделя отново ще преместим стрелките на часовника с час напред. За вредите от този на пръв поглед дребен акт съм писал много. Най- рискови за нас остават сутрешните часове, когато психиката ни не е  настроена да е активна. Именно тогава стават най-много ПТП-та и трудови злополуки заради разсеяност и забавени реакции. Най- рискова си остава смяната на часовото време за хората, приемащи трикратно медикаменти. Това са страдащите от сърдечно-съдови и ендокринни проблеми. Ако не синхронизират приема на медикаменти с часовата разлика от събота за неделя- съществува риск да останат в едночасова дупка, което може да се окаже фатално както за здравето, така и за живота им. Ето защо съветвам всички тях да изтеглят приема на медикаменти всеки ден до неделя с десет минути напред. Така в неделя ще са синхронизирани и няма да усетят колебания в състоянието си, което ще остане медикаментозно компенсирано. За всички останали препоръчвам прием на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване се приема вечер преди лягане и веднага синхронизира психиката с разликата в часовото време. На следващата сутрин събуждането е при завършена фаза на съня и старта на деня е безпроблемен. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост. Тестван е повече двадесет години и дава отлични резултати при смяната на часовото време в Европа и у нас.

мар 20

Лъжата като форма на психологическа защита

публикувано от: доктор Веселин Герев

Още Фройд е казал, че всеки от нас лъже! Един по-малко, друг повече. Лъжата стана норма на комуникация в съвременния живот. Тя представлява много проста форма на психологична защита. От една страна лъжата успокоява психично опонента ти, като го убеждава в небивалици, а от друга  прави лъжеца по-уверен в истинността на лъжите му. Още Гьобелс- идеолога на нацизма е казал, че една лъжа, повторена сто пъти става истина.  Практиката показва, че колкото по примитивен и лъжецът, толкова по-плоски са лъжите му. Накрая по модела на психологична защита в тях вярва само той! Точно този модел на поведение ни налага голяма част от политическия и управленски елит. Колкото повече е интелектулният му дефицит - толкова по-нагли и глуповати са лъжите. От времето на бай Ганьо до сега лъжата не е претърпяла много метаморфози. Оказва се обаче, че масите искат да бъдат лъгани. Лъжата ги прави съпричастни, обещава им розов живот и ги предпазва от злини. Развива се нещо като Стокхолмски синдром и излъганите едва ли не се влюбват в лъжците, дори започват да разбират измисленото им поведение. От няколко дни медиите ни заливат с лъжите на кой от кого по- примитивни лъжци. Лъжите са плоски но остава рискът, че повторени сто пъти те ще звучат като истина. После следва Стокхолмският синдром! Нека не оставим простите лъжци да си мислят че са велики лъжци и манипулатори!

мар 13

Силна магнитна буря в петък 15 март

публикувано от: доктор Веселин Герев

Очаква се мощно слънчево изригване утре като потока от частици ще достигне Земята за около 18 часа. Така в петък - 15 март ще се усетят вълнови колебания на магнитното поле. С годините ставаме все по- чувствителни на леките магнитни колебания. Причина за това е затвореният начин на живот, който водим. Почти през целия ден сме обградени от метал, бетон и стъкло. Те драстично намаляват интензитета на земното магнитно поле, което от порядъка на 20 Гауса. За сравнение една магнитна наколенка е от порядъка на 1000 Гауса. Интензивното колебание на естествения геомагнитен фон се усеща като тъпо главоболие, лесна уморяемост и затруднена концентрация. Много хора се оплакват от сърцебиене и нестабилна циркулация-колебания на артериалното налягане. Други пък имат само затруднения в съня- често се пробуждат или сънуват интензивно. Симптомите са преходни и отзвучават спонтанно за ден-два. Най-щастливи по време на магнитните бури са страдащите от мозъчно-съдова болест. При тези хора настъпва подобрение на мозъчното “оросяване” , което води до подобряване на интелектуално -  паметовия капацитет. За предпазване от колебанията на магнитното поле при предстоящите магнитни бури - останете в затворено помещение до нормализация на геомагнитното поле.

мар 8

Пироманията е тежък психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

За пироманията се пише малко. В повечето случаи този проблем се причислява като психопатия- дефект на характера. Пироманията не е толкова опасна за страдащия, колкото за околните. Свързана е с постоянното желание към подпалване. Много са редки случаите на само подпалване - имаше епидемия от такива преди десетина години. Пиромани споделят, че изпитват силно напрежение при вида на огън - от запалка или клечка кибрит и изпитват силно облекчение или успокоение след запалването на предмет или вещ. Обикновено седят и гледат горящите обекти и за кратко са в ступор - вцепенение  като не осъзнават какво са направили. Едва след това, когато настъпва “успокоението” те напускат горящия обект и се скриват. Практиката ме е срещала с десетки пиромани. При всички тях се наблюдава отклонение в био-електричната активност на мозъка. Това нарежда този проблем към групата отклонения, предизвикани от силни електрически разряди в мозъчните структури. Тази находка ми е помагала много практически при третирането на този “нелечим” на теория проблем.

фев 23

Агресията не подмина и актьора Христо Шопов

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече известни хора от културните и артистични среди стават извор на агресия. Днес ни сюрпризира арестът на актьора Христо Шопов. Човек в активна възраст, със житейски опит, завидна професионална кариера и с три законно притежавани пистолета. Започвам да се чудя кое от всичките ми твърдения кореспондира с истината. В последно време агресивните прояви на известните стават все по-дръзки. Арогантността и простащината им - все по-натраплива. По правило агресорът- вербален или физически се отглежда. Не мога да си обясня как кротък и смирен човек като Наум възпита агресор като Христо. Жертва на агресия  е жена -  с охлузвания на ръката-значи дърпана и драна и с хематом на горна устна-резултат от удар в лицето- по данни от полицията. Сега много съмишленици на насилника ще започнат да замазват постъпката му с  ласкави изказвания, колко добър човек е, колко талантлив актьор е, колко много съжалява. Това е факт, обаче не го оправдава да раздава юмручно правосъдие и да размахва пистолет. Както винаги в тези случаи истината е някъде по средата между двете страни. Трагичното е , че допускаме физическата агресия да управлява живота ни. Започва се невинно с вербални закани- те не подлежат на санкции. Преминава се към физическа саморазправа и в краен случаи се стига до отнемане на живот. Примери много- само аз съм коментирал три случая през изминалата година. Ето защо съм обявил война на всички  форми на насилие.  Затова от днес или по скоро от “Вчера” няма да гледам продукции, в които участва насилника Христо Шопов. Той с личен пример ни показа, как не трябва да решаваме междусъседските си проблеми.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат