юни 20

Отдавна е известно, че разводът или раздялата влияе пагубно на здравето и намалява продължителността на живота.Оказва се, че разделите ни засягат не само емоционално-психически, но и удрят сериозно физическото ни здраве. Това обаче  се дължи не толкова на самата раздяла, а на навиците, които придобиваме след нея. Разведените следват един модел на живот, чиито стандарт е далеч понижен заради финансови причини или емоционален срив. Най-коварни и широко разпространени негативи са тютюнопушенето и обездвижването. Данните засягат  6785 души, една седма част от които след раздялата успяват да намерят нова половинка. Всички участници са в добро здраве и над 50-годишна възраст.Рискът от преждевременна кончина сред разведените възлиза на 46%. При жените степента на удовлетвореност от живота се очертавала доста по-черна. Дамите очевидно имат склонност към понижаване на физическата си активност и увеличаване на пушенето, което отнема години живот.

юни 18

Приемът на лекарства може да Ви вкара в депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Повече от 200 от често изписваните по рецепта медикаменти  водят до депресия или поява на суицидни мисли като страничен ефект. В това число влизат хормонални препарати, включително противозачатъчни, нормализиращи кръвното налягане и работата на сърцето медикаменти, инхибитори на протонната помпа, които се взимат срещу киселини и гастрит, антациди, антиконвулсанти (антиепилептични), включително и болкоуспокояващи средства.При част от лекарствата в листовките им  този страничен ефект е упоменат. Проблемът е, че няма как да се знаят страничните ефекти при лечение, което комбинира няколко препарата от тези групи. В резултат депресия проявяват 5% от анкетираните, които не взимат никакви медикаменти; при приемащите едно лекарство - 7%; при комбинация от два медикамента едновременно оплакващите се от симптоми на депресия са 9%. Това число обаче става драстично, когато пациентите взимат по 3 и повече лекарства едновременно – 15%.Тежката депресия е сериозно заболяване, което драстично понижава качеството на живот. Състоянието е сред водещите причини за самоубийства и е проблем на общественото здравеопазване.Сигурен признак, че лекарството не е подходящо за даден пациент е, когато той реагира със симптоми на депресия веднага след старта на терапевтичния курс. В този случай най-вероятно става въпрос за поява на нежелан страничен ефект или нежелано взаимодействие между препаратите и терапията трябва да се промени.

юни 13

Все повече хора изпитват отвращение към секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Колкото и изненадващо да звучи, сексът е едно от нещата, будещи отвращение у хората.Оказва се, че той е едно от шестте неща към които хората изпитват отвращение.В проучването са участвали две хиляди и петстотин души. На участниците били предложени десетки възможни ситуации, които трябвало да оценят по скала от “не изпитвам отвращение” до “изключително ми е противно”. Резултатите показват, че има шест най-разпространени типа отвращение, сред които и към секса. Останалите са към нетипичния външен вид, уврежданията на части от тялото, хигиената, храната и животните.Чувството на отвращение е по-силно изявено при жените по всички показатели, отколкото при мъжете.По-рано учените смятаха, че неприятната емоция е свързана с инстинкта за самосъхранение и помага на хората да се предпазят от инфекции. Резултатите от изследването обаче показват, че неприязънта към дадено нещо е свързана и със социалните норми.

юни 12

Мигрена се лекува със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Задълбоченото изучаване спецификите на мигрената през последните години доказа, че ниските нива на ендорфини в мозъка може да отключат мигренозен пристъп. Тази информация провокира интереса на учените към проследяване връзката между секса и лечението на мигрената.Фактът, че при оргазъм се отчита пик на секрецията на ендорфини в мозъка, може да се ползва като средство за по-бързо овладяване на мигренозните пристъпи чрез секс.През 2013 г. екип учени провежда проучване сред 800 души с мигрена за проследяване ефекта на секса като лечебен подход.  При около 60% от участниците дори е установено, че сексът помага за пълно овладяване на мигрената.По-мощният ефект на секса в сравнение с лекарствата срещу мигрена се обяснява със стимулиращия ефект на оргазма върху секрещията на серотонин, допамини и ендорфини в мозъка.Така се оказва, че вместо да се приемат лекарства срещу мигрена и да се чака настъпването на ефекта им, всички усилия по време на мигренозен пристъп трябва  да се насочат към постигане на качествен оргазъм,които ликвидира главоболието.

юни 5

Големите гърди не провокират сексизъм

публикувано от: доктор Веселин Герев

Отношението на мъжете към жените до голяма степен е продиктувано от предпочитанията им към размера на женския бюст. До това заключение стигнаха група изследователи, които  анкетираха 361 хетеросексуални мъже, на възраст между 18-68 години. На всеки от доброволците са показани 5 типа жени, с различни по големина гърди. Доброволците трябва да посочат кой от моделите намират за най-привлекателен.Също така изследователите измерват нивото на враждебност и отношението на мъжете към жените, склонността към сексизъм и разбирателство.Резултатите показват, че 32,7% от мъжете предпочитат средни по големина гърди, 24,4% - големи, 19,1% много големи, 15,5% малки и 8,3% много малки.Изследователският екип намира за нормални  предпочитанията на мъжете към по-големите женски гърди. Според тях това се дължи на наложената представа, че големите гърди са белег на женственост.

юни 4

Недоспиването води до сърдечно-съдови проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тийнейджърите, които не спят достатъчно, са по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания.1/3 от подрастващите с некачествен сън са склонни към наднормено тегло или поддържат високи нива на холестерол а в последствие и високо кръвно налягане.Непълноценният сън е свързан с трудно заспиване или чести събуждания през нощта, чувство на безпокойство и тревога.Така, че проблемите със съня са виновни за развитието на сърдечносъдови заболявания. Известно е обаче, че недоспиването предразполага към вредни навици – например, ниска физическа активност, прекарване на повече време пред телевизора, консумация на нездравословна храна. Те, от своя страна, са свързани с потенциални рискове за сърцето и цялостното здраве.За целите на проучването са анкетирани 4100 тийнейджъри. 1/3 от участниците с най-лошо качество на съня показват признаци на  сърдечни проблеми.48% от изследваните са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане или висок холестерол. За сравнение - 39% са младежите с пълноценен сън и подобни проблеми.Резултатите са тревожни, защото рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, като наднормено тегло или висок холестерол, могат да да се мултиплицират в зряла възраст Затова в тийнейджърските години е важно осигуряването на достатъчно часове сън всяка нощ.Според една от теориите, липсата на достатъчно сън оказва отрицателен ефект върху функцията на някои хормони, в това число и тези, които регулират апетита и метаболизма на мазнините.

май 28

Кошмарите се причиняват от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Кошмарите могат да бъдат провокирани от различни стресови ситуации в ежедневието, страхове, тежка психическа травма, нещастен случай. Подобни оплаквания могат да възникнат и вследствие разстройства на съня или да са резултат от приема на някои медикаменти.Неприятните съновидения са сигурен маркер за некачествен сън.Много често след кошмари се събуждаме отпаднали а през деня изпитваме страх и търсим  пророчество за съня. За да редуцираме кошмарите е необходимо да ограничим до минимум стреса на работното място, вкъщи или другаде, включително и като споделяме с близки и приятели относно проблемите ни. Необходимо е да се научим да контролираме страха и тревогата си.Този съвет обикновено остава в сферата на пожеланията,тъй като стреса предизвиква биохимични промени в нервната клетка,които се контролират по химичен път. Ако оплакванията са свързани с даден медикамент, то логично е да се консултираме с лекаря, който го е предписал за евентуални промени в терапията. Ако пък става въпрос за наркотични средства или злоупотреба с алкохол, то необходимите мерки са по-сериозни. Редовните физически разтоварвания могат също да се окажат полезни, но от съществено значение остава успокоителната терапия..

май 23

Животът в провинцията прави хората по-щастливи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жителите на малки градчета се чувстват много по-щастливи от хората, които живеят в шумни мегаполиси. Това показват резултатите от ново проучване, проведено сред 400 хиляди канадци.Животът на хората от провинциалните градчета е 8 пъти по-радостен от този на гражданите в големите, претъпкани градове.Изследователите отчитат предимствата на големите градове — в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, а образованието е по-качествено - но въпреки тях, жителите им не са по-щастливи.Причината за това се крие във факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много по-голямо, което снижава индекса на човешко щастие. Това обаче не се отнася до по-малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно и сплотено, заради близостта и социалния контакт.Оказало се, че хората от големите градове са 800 % по-нещастни от сънародниците си в дълбоката провинция.Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

май 22

Сексът подобрява мозъчната дейност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според учените сексът подпомага растежа на мозъка и развитието на мозъчните функции. Освен това поддържащите редовен сексуален живот хора са по-малко податливи на тревоги и стрес.Отдавна е доказано, че стресът и неприятните изживявания може да забавят растежа на нервните клетки в мозъка. Тези данни провокират учени да проверят дали е вярно и обратното.Оказва се, че любовните занимания и сексуалното общуване стимулират пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната структура, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към негативния ефект от стреса и неприятните емоции. Така поддържането на активен сексуален живот гарантира не само по-пълноценно развитие на мозъчните структури, но и по-ефикасни връзки между тях.Позитивният ефект на секса и при двата пола се обяснява с хормоналните промени по време и след сексуално общуване.По време на секс се отделя окситоцин допамин и се увеличават нивата на серотонин.Това е в основата на  антистресовия  ефект и спомага за забавяне на стареенето като подобрява когнитивните функции на психиката.
май 21

Адреналинът пада при слушане на музика на живо

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ново проучване показва, че музиката на живо намалява стреса и има още по-благоприятно въздействие върху организма.Според статистиката, присъствието на някакво обществено събитие, на което има музика, повишава нивата на хормона на щастието и намалява кортозола, който тялото произвежда по време на стрес.Слушането на музика променя невротрансмитери, цитокини, хормони, жизнени функции, лимфоцити и имуноглобулини.В проучването участват 117 доброволци, които слушат на живо музиката на композитора Ерик Уитакър. Сред тях има хора, които са посещавали доста концерти, други, които почти не ходят на такива мероприятия, както и трети, които не обичат музика или ходят на концерт един път в годината. В хода на два отделни концерта (с една и съща музика и продължителност) екипът прави изследване на доброволците 60 минути по-късно. Резултатите показват спад на глюкокортикоидите, включително значително намаляване на кортизола и кортизона. DHEA (дехидроепиандростерон) не оказва значителни промени в цялата група, но при разделяне на пола нивата намаляват леко при жените и се повишават при мъжете. Също така има малък, но незначителен спад на прогестерона, но не се отбелязват промени в тестостерона.Интересното е, че резултатите са едни и същи независимо възрастта на участниците.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат