окт 13

Агресията сред децата расте

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последната седмица маркираме няколко случая на тежка агресия сред деца в училищна възраст. Това трябва сериозно да ни тревожи като общество, тъй като тези модели на поведение се усилват като прояви в зряла възраст. Няколко фактора оказват влияние върху детската психика и я тласкат към агресия. На първо място това е пубертетът. В този психичен период става голямата подмяна на приоритети, авторитети и среда. Най-толерирани от детската среда са индивидите-лидери с арогантно и асоциално поведение.Те упражняват психическа агресия върху своите съученици и учители. Когато психотерора остане ненаказан, той прераства и  във физически.Последствията от него често са фатални! Като основен външен фактор за формиране на агресия трябва да посочим примера на родителите. Повечето възрастни, изнервени от ежедневни проблеми са склонни към импулсивни агресивни прояви. Децата копират този тип поведение и той става за тях норма.Така проблемите в средата децата започват да  разрешават също с агресия. Най- тревожен е факта, че възрастта на насилниците пада. Последен пример от ежедневието-ученичка в 7 клас пребива до кома първокласник .Интересен е фактът, че причините в случая се търсят не в индивида, а в обективната действителност.Мерките, които предстоят са глуповати-бодигард в училището, камери, учителски контрол.Никъде не се споменава човешкия фактор-ученик, среда, семейство.Така анализираме постфактум-когато жертви на насилие станат самите родители.Ето защо като общество трябва да бъдем нетърпими към всички форми на агресия около нас.

окт 8

Насаждането на страх влошава епидемичната обстановка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Насаждането на страх от медиите стана ежедневие. Средство за това са неграмотни медицински и епидемиологично хора.Често се появява математик с циничен изказ и глуповат поглед да ни разяснява за връзката на шарани, тоалетни и епидемия.Трудно ние медиците можем да му обясним, че математическото моделиране не се отнася за епидемиологичен процес, тъй като базата данни е неясна. Друг съветник на голяма община пък твърди, че догодина никой няма да иска да дойде в България защото не сме ваксинирани. Новата вълна на епидемията вече обхваща София все едно София е България. Страхът скова съзнанието на хората и  се превръща в масова психоза. Както винаги съм твърдял той, страхът е лош съветник. Още при първи симптоми на настинка, човек скован от страх започва да диша трудно заради нервното напрежение.Такъв човек се засилва към болница с Ковид отделение и от вратата е приет. Така статистиката се изкривява и вълната на заболели расте.По - големия проблем е, че страхът ръси адреналин а той потиска имунитета. Ето защо страхливият човек е по-склонен да се разболее от всякакви болести, тъй като съпротивителните му сили падат. Затова уважаеми медиатори вместо да сеете страх и да вменявате вина у хората се постарайте да рационализирате собствените си страхове и да не ги индуцирате в обществото.Вие сте елементарни а основната причина да плашите хората са собствените ви страхове.

сеп 29

Започва сезона на депресиите

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни температурите паднаха, навън е мрачно дори сутрин е мъгливо. Липсата на слънчева светлина тласка психиката към депресивни нагласи. Настроението е потиснато, двигателната активност спада, ставаме лениви. Концентрацията е затруднена, мислите са свързани с отишлото си лято. Дневната светлина намалява, тъмнината потиска още повече. Затова твърдя, че хронобиологично настъпва периода на депресията.Депресията е  понятие, което повече придоби гражданственост и се употребява масово в ежедневието.Сезонната-есенно зимна депресия- не е депресия в истинския смисъл на медицинското понятие.Тя е повече меланхолия и ленивост. Както отбелязах състоянието се “управлява” от природния фактор светлина.Светлината задейства биохимични процеси в нервната клетка, при които става синтез на серотонин- веществото на тонуса и настроението. Дефицита на светлина води до недостиг на серотонин.За да се предпазим от неприятните симптоми на меланхолия е необходимо да поддържаме нивата на серотонин стабилни.Това може да стане като се внася веществото отвън. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е изцяло природен продукт, който съдържа прекурсор на сератонина и стабилизира нивата на веществото през есенно-зимния период. Холеон 5 амброз помага за преодоляване на есенно зимната меланхолия, наричана сезонна депресия.

сеп 20

Психически проблеми при диабет

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се диагностицират с диабет. По-често срещаният е втори тип или инсулинонезависим тип диабет.Хората в третата възраст масово сткрадат от такъв тип диабет и приемат таблетки за регулиране на кръвната захар. При инсулинонезависимия диабет стойностите на кръвната захар варират от 6-7 до 10 -12 ммол /л.Трябва да отбележим, че правилната функция на психиката зависи от нивата на кръвната захар.Практиката показва, че животозастрашаващо състояние е ниската кръвна захар.За хората от третата възраст това са стойности под 5 ммол/л.Тези състояния се демонстрират  с психични симптоми. Основните оплаквания са от отпадналост, липса на настроение, страх и силна тревожност, безсъние срив на паметта. Намаляващите нивото на кръвната захар медикаменти при предозиране от “натрупване” често предизвикват подобни симптоми. При нива на кръвната захар под 5 ммол/л се активира кортизоловата верига.Отделя се адреналин,който да активира глюконеогенезата- процес на синтез на въглехидрати от мастната тъкан.Тези адреналинови шокове са основна причина за психичните симптоми при хипогликемия. Ето защо практиката налага при възрастни хора кръвната захар да варира  от 6-10 ммол/л.При такива стойности психиката функционира нормално за възрастта.

сеп 7

Бета-блокерите нарушават съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

През изминалата седмица ме посетиха много хора в активна възраст с проблемен сън.Повечето заспиваха бързо но след два или четири часа се събуждаха сънувайки и не заспиваха повече.Общото между всички се оказа, че приемат бета- блокер вечер. Бета-блокерите са медикаменти, които кардиолози предписват за регулиране на сърдечната честота и ритъм. Затова те се наричат още антиаритмици. Малко колеги обаче са наясно с факта, че бета-блокера нарушава съня.Това е така, защото той намалява нивата на мелатонин- естествения хормон на съня.Мелатонин започва да се синтезира от епифизната жлеза в мозъка слез 21,30 часа, когато навън стане тъмно. Неговата секреция спира, когато навън започне зазоряване.Нощните  колебания на мелатонина са на всеки 2,5 часа, когато заради бета-блокера настъпва събуждане и човек не може повече да заспи. Ето защо по циркаден -денонощен-ритъм, терапия с бета-блокер не се препоръчва вечер.Ако въпреки правилото се налага да приемате медикамент от групата на бета -блокерите вечер е необходимо да  поддържате високо нивото на мелатонин, за да нямате проблеми със съня. Това може да направите лесно и безопасно, приемайки МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ  е високотехнологичен продукт, който следва циркадните колебания на мелатонина, известен още като естествения хормон на съня. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт като приемът му не създава зависимост. Мелатонин амброз форте с контролирано освобождаване се приема по една таблетка вечер преди лягане и може успешно да се комбинира със всякакъв тип медикаментозна терапия в това число и антиаритмична.

авг 25

Как да подготвим психологически децата за училище

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ваканцията е време за почивка. През нея децата повече играят или мързелуват а  новата учебна година вече “тропа на вратата”.  Обучението във виртуална среда нанесе своите щети както върху психиката, така и върху знанията на децата.Учениците промениха своя циркаден ритъм на ставане, приготвяне за училище, нормална учебна дейност. Много деца загубиха способността да контактуват със живи същества а не с машини. Виртуалното обучение унищожи изградените навици за концентрация и внимание по време на учебните часове както и прекъсна връзката на емоционална интелигентност и емпатия с децата от класа.Това налага учебните занятия да протичат присъствено, а ние още от началото  на септември да започнем психологическа подготовка на учениците за новата учебна година.Подготовката е проста и включва основно  изграждането на нов , различен от ваканционния дневен режим.Той трябва да включва ставане навреме.За това е необходимо детето да бъде събуждано всеки ден с 10-15 минути по-рано и плавно да влезе в режим за ходене на училище до 15 септември. Що касае паметта е желателно да се преговори материала от предната година на “вентилатор” и така да се опреснят знанията за предстоящите входни нива. Не трябва да се забраняват игрите на открито за да може психическото натоварване да се редува със свободно време и занимания по интереси и спорт.Тази смяна на активностите ще гарантира бързо вписване на учениците в режима на училищните занимания. Плавното и последователно преминаване от режим на ваканция към режим на психическо натоварване ще гарантира добра успеваемост на учениците в клас. Рязкото преминаване от един режим в друг крие риск от стрес и затруднения в усвояването на нови знания и умения.

авг 16

Мелатонин пред новата Ковид вълна

публикувано от: доктор Веселин Герев

По данни от колегите инфекционисти сме на прага на поредната Ковид вълна. Оказва се, че  новия щам засяга дори ваксинираните. Ето защо е желателно да укрепим имунната система преди поредната атака от страна на вируса. Често споменавам, че спокойствието и добрият сън са предпоставка за добра защита на тялото от всякакъв тип външни агенти. Основен регулатор на циклите сън - бодърстване  е МЕЛАТОНИН.Той е познат не само като естествения хормон на съня но и като забавящ стареенето на организма фактор. Малко известно е, че МЕЛАТОНИН освен това е и хормон, повишаващ имунитета.Още при първата Ковид вълна той беше включен в протоколите за лечение и превенция.Дори Американския президент го приемаше като протектор.Сега при поредния скок на заболели е време отново за МЕЛАТОНИН. Остава отворен въпросът какъв тип продукт да изберем.На пазара у нас се предлагат много и различни видове МЕЛАТОНИН. От научна и практическа гледна точка най-ефективен е мелатонинът с контролирано освобождаване.Единствено той поддържа плазмени концентрации, достатъчни да осигурят необходимото количество на нервната клетка за денонощния цикъл като следва естествените физиологични колебания на хормона. Затова препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване. Това е високотехнологичен продукт с покриващ колебанията на хормона денонощен ритъм.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

авг 4

Жегите предразполагат към пътни инциденти

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните две седмици жегата е убийствена. Небето е ясно и слънцето излъчва силна светлина.Тя е фактора, който активира психиката ни. Затова много хора не понасят силната слънчева светлина и се оплакват от напрежение, главоболие и световъртеж, размазано зрение, изтръпване на крайниците и крампи. Тези телесни симптоми се съпровождат и от психични  като нервност, раздразнителност до агресия, склонност към импулсивно рисково поведение. В това състояние е много опасно да се шофира. От една страна човек е изнервен и всички участници в движението го дразнят, от друга страна жегата го прави неспособен да оценява пътната обстановка- да преценява скоростта си, движението на другите участници, да преценява разстояния и спирачен път.Това несъобразено с пътните условия поведение е рисково за ПТП. При движение на околните предмети с висока скорост допълнително се получава “размазване” на възприятието за пътните условия-завои, банкет и мантинели. Крампите пък са причина за ниска спирачна активация и невъзможност да се спре навреме.Това са основните причини за увеличения брой катастрофи за съжаление и с жертви. Ето защо е от съществено значение да шофирате със слънчеви очила.Те намаляват силата на слънчевата светлина и затрудняват “експлозията” на психиката па време на път. Освен това е задължителна климатизацията. Тестове показват, че оптималната разлика между външната и вътрешната температура в автомобила трябва да е максимум 8 градуса. Особено опасно е пътуването по магистрали.Там движението е монотонно а скоростта висока, което приспива психиката и забавя реакциите.Ако почувствате преумора или усещате, че заспивате-направете почивка, намокрете лицето със студена вода или го охладете директно върху духалките на климатика.Това на пръв поглед е елементарно но ефективно решение,което ще освежи психиката и ще възстанови обема на възприятията. Така отговорно ще предпазите себе си и другите участници в движението от пътни инциденти.

юли 27

Жегите могат да ни докарат до лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

През следващите дни до края на седмицата ни очакват високи температури и силно слънцегреене. Тази комбинация от природни фактори може да разстрои психиката на много от нас. При излагане на силна светлина в мозъка ни се стимулира синтеза на серотонин.В началото това води до спокойствие, подобрява се тонуса и настроението, но в по-късен етап се стига до главоболие, световъртежи и гадене, сърцебиене, безсъние, страх, склонност към агресия, илюзии и дори халюцинации. Затова твърдя, че времето през тази седмица може да доведе до “лудост” много хора.Като първи маркер на прегряване на психиката ще посоча безсънието.Трудното заспиване и честите пробуждания са сред  първите симптоми на презареждане със серотонин. Много голям проблем са агресията и импулсивното поведение. Като крайна фаза на психическото прегряване отбелязвам илюзиите и халюцинациите. В много случаи те са причина за тежки асоциални прояви, които могат да завършат и фатално. Ето защо съветвам да не се излиза на открито при температури над 30 градуса.Желателно е носенето на шапка и слънчеви очила, които да намалят вредното въздействие на факторите топлина и светлина върху психиката.При прегряване главата да се охлажда със студена вода или в климатизирана среда. Ако проблемите не отшумят  търсете медицинска помощ по спешност.

юли 20

Време е за отпуски, почивка, море.Когато човек разпуска - особено на плажа- обикновено консумира и повече алкохол-факт! През последните няколко дни в практиката ми идват хора с тежки психични проблеми след употреба на алкохол. Става дума за нередовни пиячи, които по време на  горещините са употребявали алкохол на запоен тип. Комбинацията от алкохол и слънце обаче може да е фатална както за психиката, така и за физическото здраве на човек.Механизмът на отравяне всъщност е серотониновия синдром.Тъй като и двата фактора-природен и химически са мощни стимулатори на серотонина се получава така, че нервната клетка започва да се “дави” в серотонина. В резултат на тези свръхнива се получават два типа симптоми- психически и физически.От физическите симптоми най-притеснително е сърцебиенето, което може да достига до аритмия.То е съпроводено от силно главоболие, световъртеж, гадене, обилно изпотяване, мускулни крампи, сухота в устата. Погледът е замрежен, появяват се “звездички” или цветни кръгове. От психическите симптоми най-притеснителен е страхът. Човек се страхува от всичко а настроението му играе от потиснато до гневно- агресивно. Паметта и концентрацията  са затруднени , апетит и сън - няма. Дори и да се скриете от слънцето или да спрете консумацията на алкохол, състоянието е толкова кумулативно-заредено, че не преминава в продължение на дни и се  налага спешно лечение. Ето защо Ви съветвам да не консумирате  алкохол по време на горещините, които по прогноза  ще продължат през следващите две седмищи. В противен случай дългоочакваната почивка може да се превърне в терапия.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат