юни 20

Депресия след инсулт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията е често срещан проблем след инсулт. Тя се характеризира с честа смяна на настроението, силен пристъпен страх както и безсъние и липса на апетит. Към тези психологични симптоми се прибавят световъртежи, пристъпно главоболие, изпотявания, крампи на мускулатурата. При лечение на състоянието на инсулт дълго време с витамини от групата Б както със съдоразширяващи и ноотропни средства  то започва да се влошава. Психичните както и телесните симптоми се усилват ,особено в следобедните часове. Състоянието става нетърпимо във вечерните часове, когато всеки шум и светлина дразнят силно страдащия. Много често при неправилен подход се получават илюзии и псевдохалюцинации, което кара околните  да мислят, че човек е “полудял”. При назначаване традиционно на антидепресанти или невролептици състоянието още повече се влошава. В много случаи сипмптомите навеждат на мисълта, че човек е неизлечимо болен и идва краят му. Разбира се това не е така. При правилна диагностика и изключване от терапията  на влошаващите състоянието медикаменти както и при успокояване на био - електричната активност на неврона състоянието се подобрява бързо и прекаралият инсулт подобрява бързо качеството на живот във възстановителния слединсултен период.

юни 14

Предозиране на антидепресанти - как да разберем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Предозирането на антидепресантна терапия е чест проблем в повечето медицински практики. На пръв поглед състоянието имитира депресия или “панически” пристъпи но всъщност не е такова. Това е повод повечето колеги да увеличават антидепресатната терапия и така да предизвикват влошаване състоянието на пациентите си. Възниква въпросът-как да разберем-стига ли ни този вид терапия или страдаме от него. Предозирането на антидепресантите има следните симптоми-колебания на настроението, страх, безпокойство и постоянна тревожност, проблемен или липсващ сън, неприятни натрапливи мисли. От страна на тялото най-често се проявяват-главоболие и световъртеж, сърцебиене и задух, сухота в устата, гадене, изтръпване на цялото тяло, обилно изпотяване. Предозирането е процес на натрупване на медикамента в тялото и настъпва около година след редовния му прием. Тъй като симптомите при депресия и паника са еднотипни с тези при предозиране на антидепресанти давам следните практични съвети. Ето как може сами да “диагностицирате” сами дали симптомите се дължат на състоянето или на предозирана терапия.Необходимо е да премете ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ НЮ. Това е продукт, наречен серотониново хапче-съдържа билков екстракт от грифония с прекурсорите на серотонин. Ако симптомите започнат  да се усилват имате предозиране и е препоръчително да спрете приема на антидепресанти.

май 30

Ревностовата параноя взе нова жертва

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ревността както и агресията са състояния, които се отглеждат още от детска възраст.Като начало това е свързано с постоянно изискващо внимание и емоция поведение.На по-късен етап се включва раздразнителност при отказ вниманието да е насочено към събития и емоции,свързани с желанието на човека,обсебващ околните.След това състоянието еволюира към вербална и в последствие се стига до физическа агресия.Ревността в зряла възраст до такава степен променя психиката, че мисленето се изражда в параноя.Ревностовата параноя е състояние на психопатия,при което страдащият е обсебен от патологична ревност и  постоянно търси “несъществуващи” поводи за да обвини в “изневяра” партньора си. Следват заплахи  и физическа саморазправа,ограничаване на контактите,мнителност и подозрителност към всеки,дори към непознати.Психопатските желания на ревнивеца трябва да бъдат удовлетворени,при отказ следва дива яростна агресия.Обикновено когато в такава ситуация на психически и физически тормоз ако партьорът избяга, ревнивецът е готов на крайности.Убийствата от ревност са белязани от особена жестокост.До крайности не се стига от днес за утре.Обикновено страдащите от ревностова параноя дават сигнали за този дефект на характера си години наред.Ето защо е важно ние като общество да имаме пълна нетърпимост към всяка проява на агресия във всичките и форми.Това оказва се може да бъде превенция на човешки живот.Коментар по темата ревностова параноя ще направя на живо утре  31.05 в 8 часа по БТВ.

май 25

Тиреоидните хормони повишават тревожността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за функционирането на физиката и психиката. Техните нива се регулират от хипоталамуса и хипофизата чрез Тирео Стимулиращия Хормон - ТСХ. Връзката между ТСХ  и Т3 И Т4 е обратна-колкото по-висок ие ТСХ толкова по-ниски са нивата на Т3 и Т4. Ако приемате тиреоидни хормони и нивата им в кръвта се повишат се генерира тревожност, безспокойство, страх и безсъние.Заедно с психичните симптоми се проявяват и някои соматични като сърцебиене,колебания на кръвното,гастро-интестинални смущения изпотяване.Това е чест проблем при хора,които приемат хормон-заместителна терапия. Увеличението на ТСХ много често се предизвиква от натрупано нервно напрежение. Тогава периферните хормони падат и ендокринолозите препоръчват лечение с Т3 и Т4 за да се редуцира ТСХ. Този подход е напълно погрешен защото нервното напрежение увеличава ТСХ а медикаментозната терапия увеличава периферните хормони.Така се стига до двойно повишаване на тревогата, безспокойството и страховете. С течение на времето при този погрешен подход може да се генерира и депресивно състояние.Лечението на депресията от хормоналния дисбаланс с антидепресанти е нова грешка,която в много случаи води до задълбочаване на състоянието и до серотонинов синдром. Затова преди лечение с тиреоидни хормони е от съществено значение да се определи първопричината за хормоналния дисбаланс а не да се натоварва организма с ненужна хормонална терапия и да се генерират нови здраявословни проблеми!

май 18

Психопатията е дефект на характера, който се отглежда

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопатията е дефект на характера,който се възпитава у човек още от неговото детство.Най-активни прояви психопатията получава по време на пубертета.Това е един много критичен период в развитието на подрастващите.През него се маркират криза на авторитетите и на приоритетите. Авторитетите вече не са родители и учители а стават връстници с асоциално-”интересно” поведение и приоритет не са натрупаните знания а агресията и поведението извън нормите.Така генерирания през детството психопатзапочва да излиза от сянката на своите сътворители-родителите и да развива своя дефект в социалната среда.В началото това е училището.Там развитието включва агресивно и цинично отношение към учители и съученици. Преди дни такъв изграждащ се психопат накара цял клас да ядоса учител,който изпускайки си нервите, малтретира ученика.Всички провокативни действия от страна на учениците са “режисирани” от психопата а накрая той е жертва на ситуацията.В по-напреднала възраст психопатията придобива нов а визия.Там водеща черта в поведението е агресията.Така преди дни футболист или неговите близки -въпрос на уточняване от следствието-раниха тежко човек като го простреляха с шест патрона в краката. Извършителят на това агресивно деяние е завършен психопат.При него промяна в характера може да настъпи само в отрицателна посока-със засилване на психопатския модел на поведение а каузата ни като общество е загубена.При учениците положението все още спасяемо.За тази цел трябва родители,учители и общество да имат пълна нетърпимост към всяка форма на агресия-психическа или физическа и да не я подминават с идеята, че е дефект на растежа..

май 13

Приемът на магнезий е причина за безсъние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора,повлияни от реклама по медиите, приема магнезий.Оказва се, че това не е безобидно.Приемът на магнезий провокира безсъние.През последната седмица половината от страдащите от безсъние в практиката ми , приемат магнезий.В повечето случаи за доброто усвояване на магнезия към него се прибавя и витамин В6.Витамините от групата В са коензими а синтез на невромедиатори.Така се стимулира синтеза на адреналин,серотонин и допамин.И трите невромедиатора в повишени количества предизвикват напрежение и тревога, провокират безсъние.Чистият магнезий,приеман повече от пет дни в годината, има свойството да променя функцията на натриево-калиевата помпа и по този начин да провокира крампи,дори аритмия.Така, вместо да “успокоява” крампите,приетият магнезий ги провокира.Те, крампите са особено силни и продължителни през нощта.Тогава, при успокоена мозъчна кора протича”гръмотевица”,която активира периферната мускулатура и крампата е особено болезнена.Болката и схващането ни будят от сън и след отшумяването на спазъма заспиване повече няма.Така с течение на времето магнезият нарушава съня да такава степен, че обикновено се събира една фаза от два часа и половина на нощ.Ако приемате магнезий,то нека е за период не повече от 5 дни в годината.Ако имате безсъние е добре да приемате мелатонин за регулиране фазите на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО ФОРТЕ Е нов високотехнологичен продукт,съдържащ естествения регулатор на денонощните ритми.Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 29

Честата смяна на ритъма стресира психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Както много пъти съм споменавал, психиката работи на циркадни ритми.Това са повтарящи се цикли с различна продължителност.Най-малкият ритъм е денонощният.Той включва осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.Следва по-продължителния-седмичен ритъм,които включва 5 дни работа,два дни почивка.Най-продължителен е годишният ритъм с циркадност-единадесет месеца работа - месец отпуска.При подреждане на серия от празнични дни се нарушава седмичният циркаден ритъм.При три последователни  почивни дни психиката се разстройва от определения и ритъм и това ни се отразява на съня,тонуса,настроението,концентрацията ,вниманието и мисълта.Затова в почивни петък или понеделник се събуждаме в часови пояс като за работа а първият работен ден ни е като почивен.Това нарушение на изградената от биологичния ни часовник системност се отразява както при натоварване на работа,така и на почивката след това.Крайният резултат е, че и двата процеса са непълноценни.За синхронизация е необходимо време от порядъка на пълна работна седмица.При невъзможност за автосинхрон се препоръчва приема на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ като основен регулатор на циркадните ритми.Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 15

Високите температури са причина за множеството ПТП

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рязкото покачване на температурите е причина за множеството катастрофи през последните дни.Имаше и човешки жертви.Сутришните температури са близки до нулата а през деня те се покачват до 25 градуса.Небето е ясно,слънцето грее ярко в очите.Тази комбинация от фактори е предпоставка за натрупване на серотонин , който серотонин когато е в повече тормози психиката ни също така както при дефицит.Получава се мини серотонинов синдром.Симптомите на това състояние са от страна на тялото и психиката.Телесните симптоми включват изпотяване и сърцебиене,силен световъртеж, затруднен контрол на движението на крайниците дори крампи.Психичните симптоми включват-нервност и раздразнителност,затруднена концентрация,изкривено възприятие на пътната обстановка с невъзможност да се преценя дистанцията, импулсивно  и рисково поведение. Ако при тези обстоятелства се употребят и ПАВ- психо активни вещества- алкохол,стимуланти като марихуана, амфети, кока, хероин, то тогава ситуацията с телесните и психични симптоми се увеличава драстично.Получават се състояния от сорта на дежа вю или жаме вю-не си спомням да съм шофирал или това което се случи ми е като насън. Ето защо е необходимо когато шофирате да носите слънцезащитни очила,в купето на автомобила да е хладно и да не сте приемали ПАВ. Това ще е гаранция за Вашата сигурност и отговорност към останалите участници в движението.

апр 13

Нестероидните противовъзпалителна генерират тревожност

публикувано от: доктор Веселин Герев

Нестероидните противовъзпалителни лекарствени стредства са голяма група медикаменти с обезболяващ и противовъзпалителен ефект.Някои от тях се използват в практиката и като антипиретични средства-за понижение на температурата. Малко известен страничен ефект на тези медикаменти е, че те повишават сериозно тревожността.През изминалата седмица  практиката ми посетиха четирима пациенти  със генерализирана тревожност …от нестероидни противовъзпалителни.Някои от тях заради болки по крайниците бяха приемали подобни медикаменти няколко седмици.Тъй като активацията на болковия синдром се контролира от напражението в нервната клетка, то покачването на био-електричния и потенциал усилва болката, вместо да я намалява.Като картина на “отравянето” с НСПВ се маркират силно главоболие и световъртеж,сухота в устата,гадене и мравучкания-токове по тялото.Чест симптом са крампите и проблемния сън.В началото тревожността флуктуира като е по-слабо изразена сутрин и се засилва след обяд и вечерта,когато дори телесната температура се повишава.Спирането на медикаментите не води до отзвучаване на изброената симптоматика, тъй като нервната клетка има “памет”,която въпросните медикаменти пренастройват експлозивно. Затова освен стопиране на терапията е необходим баланс на био-електричния заряд на неврона.

мар 29

Когато страдате от Бърнаут синдром, освен че прегаряте в работата, получавате и усещането, че носите отговорност за проблеми, които са извън вашата компетенция. Понеже тези проблеми касаят социалната сфера на пациента, те се отнасят също и към здравословното му състояние-което пък пряко касае вас. Например често се изнервяте, че пациент не може да намери транспорт и идва в практиката ви късно и следователно получава късно медицинска помощ, което в много случаи е фатално. Покрай финансовите проблеми, свързани с КОВИД много хора са принудени да избират дали да си купят лекарства или да осигурят храна, осветление и топлина на семействата си. Ако те страдат от хронични заболявания състоянието им се влошава и това се отразява директно на нивото на стреса на лекаря, които има задачата да ги лекува. Ето защо много от лекарите споделят, че техните пациенти имат немедицински нужди, за които в повечето случаи са принудени да мислят лекуващите им лекари. Този факт допълнително нагнетява професионалното прегаряне и създава предпоставка за разочарование и негативизъм. Например най-често пациентите в затруднение имат нужда от транспорт или социален асистент, който да им закупува храна и медикаменти както и да плаща сметките им. Това струва на държавата много по-малко, отколкото лечение в болнична обстановка при влошено състояние. Особено натоварващи за лекарите се оказват бюрократичните проблеми, които по статистика отнемат две трети от работното им време. Това създава предпоставка за допълнително напрежение, което се нагнетява от оказването на качествена медицинска помощ, за да не страда пациента. Пандемията постави пред здравната система много въпроси, на които ще търсим съвместно отговори със социалните служби. Решението е да се създадат общности за споделени пътувания, взаимопомощ и мрежа от доброволци- социални помощници. Така лекарите ще бъдат освободени от допълнителното натоварване със социалните проблеми на пациентите си, което ще повиши качеството на медицинското обслужване. Докато станем свидетели на тази перфектна синхронизация колегите ще бъдат подложени на огромен професионален и социален стрес. За компенсиране щетите от Бърнаут синдром препоръчваме ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW. Това е високотехнологичен продукт, съдържащ и двата прекурсора на серотонин- веществото, което липсва при Бърнаут синдром.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW е единственият продукт на пазара, тестван при Бърнаут синдром с отлични резултати.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат