юли 26

Вреди ли на психиката райският газ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Райският газ или N2O е познато и използвано вещество повече от 200 години.През последните няколко месеца се води полемика дали газът е вреден и води ли до зависимост. По времето на соца почти всяка кола на бърза помощ беше оборудвана със система за райски газ. Той се използва за така наречената бърза или “рауш” анестезия. Безопасен е за употреба , тъй като ефекта идва бързо но и си отива бързо-елиминацията е за около 4-5 мин след спиране на приложението му. Идеята по това време беше заради тези качества с райски газ да може да работи всеки медик. На ниво психика райският газ действа основно на четири невротрансмитерни системи. Увеличава допамина-веществото на възприятно-представната сфера, което създава усещането за удоволствие, удовлетвореност, мисливна улесненост. Увеличава леко нивото на серотонин-веществото на тонуса и настроението-вероятно повече в аспект настроение, защото вдишващите започват да се смеят, повишава ЛЕКО нивото на ГАМК, което като психологичен ефект води до намаляване на напрежението и тревогата и по биохимичен път увеличава количеството на ендорфини-вещества, които организмът произвежда против болка. Самият райски газ не потиска съзнанието, човек е контактен може да разговаря, да ходи и да има координирани движения. Проблем настъпва, когато райският газ се комбинира с алкохол - засилва се дискоординационният синдром -и с други психо-активни вещества като се усилва техният ефект. Райският газ не е вреден за мозъка и психиката, не вреди на сърцето, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Той няма директен мощен пресорен ефект върху невромедиацията защото е от неорганичен произход и за това към него не може да се създаде психична и физическа зависимост.

юли 13

Летните депресии не се повлияват от антидепресанти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията е състояние, което е характерно за есенно-зимния период. От няколко години обаче депресивните състояния се проявяват все по-често и през лятото. Това е парадокс, защото силното слънцегреене през летните месеци би трябвало да стабилизира серотониновите нива по биохимичен път. Въпреки това при някои хора, приемали антидепресантна терапия, се наблюдава спад в настроението, тонуса, желанията, дори се задействат мисли в натраплив стил. Причината за това “влошено” депресивно състояние се оказва антидепресанта. Малко е известно, че антидепресантите променят генетично заложените ни кодове за нива на серотонин и правят нервната клетка ригидна към веществото. Тя сквиква да работи с блокиран серотонин и не го набавя в резервоарите му. Така се задълбочава серотониновия дефицит и човек става апатичен. Практиката показва, че решението на този проблем е в приема на готов серотонин. Серотониновото хапче- ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  NEW- съдържа двата основни прекурсора на серотонин и като продукт на високи технологии с контролирано освобождаване зарежда серотониновите резорвоари на неврона. Това е сигурен начин за избягване на депресивните състояния през летните месеци. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 4

Добрият сън е фактор за добро сърдечно здраве

публикувано от: доктор Веселин Герев

Американската кардиологична асоциация включи добрия сън като фактор за добро сърдечно здраве. От психологична гледна точка основен враг на сърцето е кортизола-хормона на стреса. Високите нива на кортизол са свързани с проблемния сън. В практиката ми постоянно идват хора, които лекуват кардиологични проблеми и с мега терапия не могат да ги овладеят, тъй като става дума за въздействие на психологични фактори а не за сърдечни заболявания.В тези случаи кардиолозите препоръчват  да се поддържат три фази на съня, което означава да се спи около седем часа. Заспиването задължително  да е преди полунощ а събуждането може да е с кратко сънуване. Както споменах, редуването на трите фази на съня става в определен алгоритъм. Редуват се фаза на повърхностен, дълбок сън и РЕМ фаза. Тя е най-важната фаза, тъй като при стрес сънят е повърхностен, следва събуждане и няма заспиване до сутринта. По време на РЕМ фазата освен това се сънуват кошмари, бълнува се получават се “паник атаки”. Отговорен за правилното протичане на фазите е хормона МЕЛАТОНИН - нарича се още естествен хормон на съня и циркадните ритми. Ето защо при проблемен сън-трудно заспиване или пробуждания през нощта със или без кошмари се препоръчва прием на мелатонин. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, набавящ необходимите количества МЕЛАТОНИН на неврона. Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост. Добрият сън според американските кардиолози е гаранция за добър контрол на артериалното налягане, сърдечния ритъм и  пулсовата честота.

юни 28

Лъжата психично заболяване ли е

публикувано от: доктор Веселин Герев

Има една теория, според която всеки от нас лъже- едни по-малко, други повече. Патологичните лъжци  по проучвания лъжат средно един път на минута. Всяка откровенна лъжа при тях е съпроводена от още няколко , за да се маскира първата, а следващите биват замазани от нови  и така до безкрай. Има няколко причини поради които се лъже. Това според Фройд е една проста форма на психологична защита. Лъжата измества проблемите и те сякаш вече не съществуват. Това е форма на проекция или изтласкване на събития с цел личностово оправдаване на некомпетентност или провинение. Лъжецът в своята същност е психопат. Както винаги съм твърдял, психопатията се възпитава. Това става още от детска възраст, когато така наречените стратегии на копиране оформят психиката на подрастващите. Това  логически означава, че родителите на лъжците също са патологични лъжци. Колкото повече лъжецът се “оплита ” в лъжите си и обяснява всяка лъжа с нова, толкова повече той сам започва да си вярва. В този факт  е презумпцията на Гьобелс, че всяка лъжа, повторена сто пъти вече е истина. Колкото по-недоверчиви сте към лъжеца, толкова повече го амбицирате да ви “сапунисва” с лъжи. Когато обаче психопатната му същност се изчерпа, той- лъжецът става гневен, арогантен, безцеремонен , дори циничен. Готов е да обижда, хули, ругае и псува невярващите на измислените му истории. Накрая следва бягството-от излъганите и от проблемите. Тези факти имат за цел за посочат, че патологичният лъжец не е психично болен а обикновен психопат с личностова характеропатия. Интересното е, че всеки лъжец си  мисли, че е сътворил гениална лъжа, а просто не му достига интелектуален капацитет да разбере, колко елементарно лъже!

юни 20

Депресия след инсулт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията е често срещан проблем след инсулт. Тя се характеризира с честа смяна на настроението, силен пристъпен страх както и безсъние и липса на апетит. Към тези психологични симптоми се прибавят световъртежи, пристъпно главоболие, изпотявания, крампи на мускулатурата. При лечение на състоянието на инсулт дълго време с витамини от групата Б както със съдоразширяващи и ноотропни средства  то започва да се влошава. Психичните както и телесните симптоми се усилват ,особено в следобедните часове. Състоянието става нетърпимо във вечерните часове, когато всеки шум и светлина дразнят силно страдащия. Много често при неправилен подход се получават илюзии и псевдохалюцинации, което кара околните  да мислят, че човек е “полудял”. При назначаване традиционно на антидепресанти или невролептици състоянието още повече се влошава. В много случаи сипмптомите навеждат на мисълта, че човек е неизлечимо болен и идва краят му. Разбира се това не е така. При правилна диагностика и изключване от терапията  на влошаващите състоянието медикаменти както и при успокояване на био - електричната активност на неврона състоянието се подобрява бързо и прекаралият инсулт подобрява бързо качеството на живот във възстановителния слединсултен период.

юни 14

Предозиране на антидепресанти - как да разберем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Предозирането на антидепресантна терапия е чест проблем в повечето медицински практики. На пръв поглед състоянието имитира депресия или “панически” пристъпи но всъщност не е такова. Това е повод повечето колеги да увеличават антидепресатната терапия и така да предизвикват влошаване състоянието на пациентите си. Възниква въпросът-как да разберем-стига ли ни този вид терапия или страдаме от него. Предозирането на антидепресантите има следните симптоми-колебания на настроението, страх, безпокойство и постоянна тревожност, проблемен или липсващ сън, неприятни натрапливи мисли. От страна на тялото най-често се проявяват-главоболие и световъртеж, сърцебиене и задух, сухота в устата, гадене, изтръпване на цялото тяло, обилно изпотяване. Предозирането е процес на натрупване на медикамента в тялото и настъпва около година след редовния му прием. Тъй като симптомите при депресия и паника са еднотипни с тези при предозиране на антидепресанти давам следните практични съвети. Ето как може сами да “диагностицирате” сами дали симптомите се дължат на състоянето или на предозирана терапия.Необходимо е да премете ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ НЮ. Това е продукт, наречен серотониново хапче-съдържа билков екстракт от грифония с прекурсорите на серотонин. Ако симптомите започнат  да се усилват имате предозиране и е препоръчително да спрете приема на антидепресанти.

май 30

Ревностовата параноя взе нова жертва

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ревността както и агресията са състояния, които се отглеждат още от детска възраст.Като начало това е свързано с постоянно изискващо внимание и емоция поведение.На по-късен етап се включва раздразнителност при отказ вниманието да е насочено към събития и емоции,свързани с желанието на човека,обсебващ околните.След това състоянието еволюира към вербална и в последствие се стига до физическа агресия.Ревността в зряла възраст до такава степен променя психиката, че мисленето се изражда в параноя.Ревностовата параноя е състояние на психопатия,при което страдащият е обсебен от патологична ревност и  постоянно търси “несъществуващи” поводи за да обвини в “изневяра” партньора си. Следват заплахи  и физическа саморазправа,ограничаване на контактите,мнителност и подозрителност към всеки,дори към непознати.Психопатските желания на ревнивеца трябва да бъдат удовлетворени,при отказ следва дива яростна агресия.Обикновено когато в такава ситуация на психически и физически тормоз ако партьорът избяга, ревнивецът е готов на крайности.Убийствата от ревност са белязани от особена жестокост.До крайности не се стига от днес за утре.Обикновено страдащите от ревностова параноя дават сигнали за този дефект на характера си години наред.Ето защо е важно ние като общество да имаме пълна нетърпимост към всяка проява на агресия във всичките и форми.Това оказва се може да бъде превенция на човешки живот.Коментар по темата ревностова параноя ще направя на живо утре  31.05 в 8 часа по БТВ.

май 25

Тиреоидните хормони повишават тревожността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за функционирането на физиката и психиката. Техните нива се регулират от хипоталамуса и хипофизата чрез Тирео Стимулиращия Хормон - ТСХ. Връзката между ТСХ  и Т3 И Т4 е обратна-колкото по-висок ие ТСХ толкова по-ниски са нивата на Т3 и Т4. Ако приемате тиреоидни хормони и нивата им в кръвта се повишат се генерира тревожност, безспокойство, страх и безсъние.Заедно с психичните симптоми се проявяват и някои соматични като сърцебиене,колебания на кръвното,гастро-интестинални смущения изпотяване.Това е чест проблем при хора,които приемат хормон-заместителна терапия. Увеличението на ТСХ много често се предизвиква от натрупано нервно напрежение. Тогава периферните хормони падат и ендокринолозите препоръчват лечение с Т3 и Т4 за да се редуцира ТСХ. Този подход е напълно погрешен защото нервното напрежение увеличава ТСХ а медикаментозната терапия увеличава периферните хормони.Така се стига до двойно повишаване на тревогата, безспокойството и страховете. С течение на времето при този погрешен подход може да се генерира и депресивно състояние.Лечението на депресията от хормоналния дисбаланс с антидепресанти е нова грешка,която в много случаи води до задълбочаване на състоянието и до серотонинов синдром. Затова преди лечение с тиреоидни хормони е от съществено значение да се определи първопричината за хормоналния дисбаланс а не да се натоварва организма с ненужна хормонална терапия и да се генерират нови здраявословни проблеми!

май 18

Психопатията е дефект на характера, който се отглежда

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопатията е дефект на характера,който се възпитава у човек още от неговото детство.Най-активни прояви психопатията получава по време на пубертета.Това е един много критичен период в развитието на подрастващите.През него се маркират криза на авторитетите и на приоритетите. Авторитетите вече не са родители и учители а стават връстници с асоциално-”интересно” поведение и приоритет не са натрупаните знания а агресията и поведението извън нормите.Така генерирания през детството психопатзапочва да излиза от сянката на своите сътворители-родителите и да развива своя дефект в социалната среда.В началото това е училището.Там развитието включва агресивно и цинично отношение към учители и съученици. Преди дни такъв изграждащ се психопат накара цял клас да ядоса учител,който изпускайки си нервите, малтретира ученика.Всички провокативни действия от страна на учениците са “режисирани” от психопата а накрая той е жертва на ситуацията.В по-напреднала възраст психопатията придобива нов а визия.Там водеща черта в поведението е агресията.Така преди дни футболист или неговите близки -въпрос на уточняване от следствието-раниха тежко човек като го простреляха с шест патрона в краката. Извършителят на това агресивно деяние е завършен психопат.При него промяна в характера може да настъпи само в отрицателна посока-със засилване на психопатския модел на поведение а каузата ни като общество е загубена.При учениците положението все още спасяемо.За тази цел трябва родители,учители и общество да имат пълна нетърпимост към всяка форма на агресия-психическа или физическа и да не я подминават с идеята, че е дефект на растежа..

май 13

Приемът на магнезий е причина за безсъние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора,повлияни от реклама по медиите, приема магнезий.Оказва се, че това не е безобидно.Приемът на магнезий провокира безсъние.През последната седмица половината от страдащите от безсъние в практиката ми , приемат магнезий.В повечето случаи за доброто усвояване на магнезия към него се прибавя и витамин В6.Витамините от групата В са коензими а синтез на невромедиатори.Така се стимулира синтеза на адреналин,серотонин и допамин.И трите невромедиатора в повишени количества предизвикват напрежение и тревога, провокират безсъние.Чистият магнезий,приеман повече от пет дни в годината, има свойството да променя функцията на натриево-калиевата помпа и по този начин да провокира крампи,дори аритмия.Така, вместо да “успокоява” крампите,приетият магнезий ги провокира.Те, крампите са особено силни и продължителни през нощта.Тогава, при успокоена мозъчна кора протича”гръмотевица”,която активира периферната мускулатура и крампата е особено болезнена.Болката и схващането ни будят от сън и след отшумяването на спазъма заспиване повече няма.Така с течение на времето магнезият нарушава съня да такава степен, че обикновено се събира една фаза от два часа и половина на нощ.Ако приемате магнезий,то нека е за период не повече от 5 дни в годината.Ако имате безсъние е добре да приемате мелатонин за регулиране фазите на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО ФОРТЕ Е нов високотехнологичен продукт,съдържащ естествения регулатор на денонощните ритми.Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат