фев 19

Психозата представлява анормално състояние на ума, което често се описва като  загуба на контакт с реалността.Причините за възникване на органично  психично разстройство са многобройни. Някои от тези причини са:  инсулт, мозъчни тумори, множествена склероза,  епилепсия, вирусен енцефалит,  лупус еритематодес.Това са заболявания,засягащи мозъка чрез неговите обвивки или директно.Клиничната картина на психозата се характеризира с псевдохалюцинации,илюзии,импулсивност в поведението.В повечето случаи проявите са многообразни и затова  органичната психоза се нарича още полиморфно психично разстройство. Поведението на страдащите е силно възбудимо и крайно агресивно. Поради рязкото колебание на настроението и импулсивно- възбудното им поведение те могат да проявят крайна степен на жестокост в състояние на патологичен афект или помраченост на съзнанието.Органичната психоза е състояние,което представлява опасност както за живота и здравето на страдащия така и за неговите близки. Ето защо е необходимо спешното настаняване и лечение в специализирано заведение.

фев 15

Натрапливостта за секс стана болест

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация обяви натрапчивото сексуално поведение като психично разтройство.Това е поведение, издаващо силно желание за извършване на полов акт, което всява притеснение у околните. Счита се, че при хората, които страдат от тази „зависимост“ има нарушение в импулсния контрол.Неконтролируемото гледане на порно се явява основен проблем за развитие на такова пристрастяване. Резултатите от някои изследвания сочат, че при хора с натрапчиво сексуално поведение, порнографията активира мозъчната дейност по същия начин, както опойващото вещество активира мозъка на наркозависимия.Разстройството е истински клиничен проблем а лечението му ще помогне на много хора да преодолеят неудобството и срама, които изпитват заради поведението си.Пристрастяването към секса по никакъв начин не е свързано със сексуалното насилствено поведение, което представлява криминално деяние.

фев 12

Как да решим проблема със съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора прибягват до използването на сънотворни  за да си осигурят здрав сън  след изпълнения със стрес работен ден. Най-често за целта се използват успокоителни,които бутат напрежението и улесняват заспиването.Сънят е много важен за психиката процес, тъй като само по време на сън тя релаксира и се зарежда за да посрещне новият ден ,изпълнен със стрес.Безсънието е бич за нашето съвремие. То включва два основни проблема-трудното заспиване и честите пробуждания и сънуване през нощта.При първият проблем по удачно е да се използват успокоителни средства а при вторият -мелатонин -естественият хормон на съня.Мозъкът ни започва да произвежда мелатонин, когато навън стане тъмно. Така психиката ни “разбира”, че е време за сън.Доброто ниво на мелатонин отговаря за правилното редуване на фазите на съня и регулира денонощният ритъм сън-бодърстване.Колкото по-добре спи човек-толкова по-жизнен ,енергичен и работоспособен е.Нивото на мелатонин намалява с възрастта а основен фактор за неговото понижение е стресът.За да си гарантираме добър сън е нужно и стабилна мелатониново ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,зареждащ по физиологичен път нервната клетка с мелатонин.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 11

Оловото е метал, познат на човечеството от древни времена. Бил е използван за построяване на водопроводни инсталации, прибавян е в боите, за да се предпазят материалите от корозия, в горивата, за да се удължи животът на двигателите както и като стабилизатор в някои ваксини.При системно излагане на оловна интоксикация може да получи увреждания на психиката.Наблюдават се интензивни невротични състояния, конфронтации с близките, конфликтно и агресивно поведение.Нарушава се способността за адаптиране към различни ситуации, справянето с проблеми и така се влошава качествата на живот.Повишените нива на олово и алуминий  имат отношение към развитието на невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

фев 4

Спим все по-малко от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване, проведено през 1942 г. сред възрастни между 19 и 50 години, показва, че хората спят по 7,9 часа на нощ. През 2013 г. подобно проучване показва, че хората спят с един час по-малко. През 2016 г. центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че една трета от възрастните не успяват да си набавят препоръчваните седем часа сън на нощ.Безсънието се превръща в пандемия.Сънят е единствения начин психиката да релаксира.В денонощен план функционираме на база на трите осмици-осем часа сън,осем часа свободно време и осем часа работа.В стресовото ежедневие обикновено крадем от времето за почивка и сън и го превръщаме в работно.Така психиката ни се изчерпва от липсата на почивка и реагира с напрежение,тревога и подтиснатост.Натрупаната преумора влошава драстично качеството ни на живот.Добрият сън е решаващ фактор за укрепване способността на психиката ни да понася нови порции стрес в напрегнатото ежедневие.Мелатонин е основният регулатор на циркадните ритми и естествен хормон на съня.Недостига на мелатонин е основна причина за проблеми със съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,който зарежда нервната клетка с необходимото количество мелатонин и подпомага съня на молекулярно ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 1

Магнитни бури ни мъчат този уикенд

публикувано от: доктор Веселин Герев

Следващите два дни ще има магнитни бури,които ще предизвикат резки колебания на магнитното поле.Заедно с повишаващите се температури те ще създадат много неприятни усещания на всички нас.За магнитните бури съм писал много.Здравите хора обикновено не вярват на вредното им въздействие и твърдят,че проблемите са  повече от внушение  но повечето хора с хронични заболявания ги усещат.Проблем при здравите хора  е нарушеният сън,тъпото главоболие  и затруднената концентрация. Най-чувствителни към магнитните бури са хората със сърдечно-съдови заболявания.При тях основен проблем е колебливото кръвно налягане и аритмията.Единствено хората, страдащи от Мозъчно Съдова Болест се чувстват добре по време на магнитните аномалии.Това е така защото колебливото магнитно поле подобрява мозъчното кръвоснабдяване,което при тях е проблем.Повече за въздействието на магнитните бури върху душата и тялото ни утре по НОВА ТВ от 8 часа където ще гостувам на живо в предаването.

яну 29

Да се предпазим от грипа със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учените са провели проучване сред студентите и установили: слюнката на тези, които са правили секс 1-2 пъти седмично, съдържа високи нива на имуноглобулин А - антитяло, което се бори с инфекции и предпазва от  настинки и грип. В същото време ниското ниво на имуноглобулин А се наблюдава както за тези, които не правят секс, така и при тези, които го правят по-малко от веднъж седмично.Имуноглобулин А е много важен фактор за поддържане на нашето здраве.Той отговаря за унищожаване на болестотворни външни агенти-вируси и бактерии още на входната врата на организма-устата ,носа,носоглътката.В повечето случаи за предпазване от грип се препоръчва освен носенето на маска и често миене на ръцете.Ако попаднат върху входна лигавица вирусите започват скоростно да се размножават и унищожават клетките,които засягат.Антителата  или имуноглобулин А  унищожават вирусите и не позволяват проникването му в организма. В този смисъл високите нива имуноглобулин А действат като предпазващ ни от грипа фактор.

яну 28

Зависимостта към социалните мрежи е факт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Социалните мрежи предлагат много изкушаващи за нас неща – видеоклипове, реклами на храна, дрехи, фитнес уреди и какво ли още не. Много от тези фиксиращи вниманието ни триковедействат върху невротрансмитерната система на мозъка.Допаминът е невротрансмитер на възприятията и представите.Той се освобождава в мозъка, когато правим нещо приятно – при хранене, по време на секс. Допаминовата система се стимулира и при пушене, употребата на наркотици или прекаляването със социалните мрежи.Така сърфирането в социалните мрежи може да се превърне в пристрастяване.Всеки път, когато проверим профила си и видим, че някой е харесал снимката или публикацията ни, мозъкът отделя допамин, който му казва, че проверката на профила ни си струва да бъде направена пак.

яну 23

Това е състояние, характеризиращо се с усещането за силна, необяснима умора, засилваща се от полагането на физическо усилие, интелектуален труд или емоционален стрес. Усещането за умора е съпроводено с невъзможност за справяне с поставените задачи и влошаване качеството на ежедневно функциониране.Причините за поява на хронична умора могат да бъдат от различно естество.Практиката ми показва,че най-честа причина за хроничната умора е стресът на работното място.Трябва да напомним, че психиката ни е настроена да функционира на принципа на трите осмици.Те са осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.Ние в стремежа си да работим повече “крадем” от свободното време и от времето за сън.Както е известно на всички психиката ни си почива само докато спим.Обикновено липсата на сън ни вкарва в състояние на хронична умора,тъй като психиката ни не може да релаксира.Недоспиването е причина пък за повече стрес на работното място на следващия ден.Хроничната умора е свързана с биохимични промени в нервната клетка и основно с намаляване на серотонина -веществото на тонуса,настроението,концентрацията,вниманието и паметта.Зареждането на нервната клетка със СЕРОТОНИН ни помага да преодолеем натрупалата се умора и да стабилизираме жизнеността и енергичността си.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано особождаване съдържа и двата прекурсора на СЕРОТОНИН и помага при състояния на хроничен стрес.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

яну 21

Прегръдката действа антистресово

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всеки един от нас има вродена нужда да докосва.  Физическото докосване обикновено има емоционална окраска.Докосване по ръката, рамото, лицето, целувка, прегръдка носят със себе си емоциите, които изразяваме.Физическото докосване увеличава нивата на допамин и серотонин в мозъка. По този начин се намаляват нивата на стрес и тревожност, което ни прави и по-спокойни и уверени.Докосването подпомага функцията на имунната система, а хората, които получават повече прегръдки от партньорите си, имат по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане.Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат