апр 2

Германия разреши свободната употреба на марихуана

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече два дни в Германия марихуана се пуши свободно. Има разбира се и ограничение - не се допуска пушенето в близост до училища или в паркове, личната доза е определена на 25 грама. Това е втората страна в ЕС  след Нидерландия с такъв свободен режим по отношение на канабиса. Страховете при подобни актове на либерализация на меката дрога са, че това ще увеличи употребата на “твърда” дрога-кока, хероин, синтетика. Противно на това очакване опитът в Нидерландия показва, че броят на употребяващите ” твърда ” дрога значително намалява след легализацията на тревата. Още преди тридесет години публикувах проучване, което беше категорично- ако има държавен контрол и гаранции, че канабисът е без примеси, то пушенето на трева не е нищо повече от пушене на цигари. Там където това е незаконен бизнес към марихуаната се добавят - нискокачествен хероин, амфетамини и друг тип синтетика. Тези примеси превръщат тревата в т.н. въвеждащ наркотик. Вие пушите трева но всъщност приемате опиоиди и синтетика. Те Ви правят зависими, още след няколко изпушени масура. Така без да искате ставате жертва на твърдата дрога, защото невронът започва да търси по-мощен стимул. Това е причина марихуаната да е известна сред колегите като въвеждащ наркотик а също е причина и за шизофренните прояви на повечето редовно злоупотребяващи. Без примесите тревата е просто с ефекта на никотинова цигара.

мар 25

От днес приемаме лекарства с десет минути по-рано

публикувано от: доктор Веселин Герев

В събота срещу неделя отново ще преместим стрелките на часовника с час напред. За вредите от този на пръв поглед дребен акт съм писал много. Най- рискови за нас остават сутрешните часове, когато психиката ни не е  настроена да е активна. Именно тогава стават най-много ПТП-та и трудови злополуки заради разсеяност и забавени реакции. Най- рискова си остава смяната на часовото време за хората, приемащи трикратно медикаменти. Това са страдащите от сърдечно-съдови и ендокринни проблеми. Ако не синхронизират приема на медикаменти с часовата разлика от събота за неделя- съществува риск да останат в едночасова дупка, което може да се окаже фатално както за здравето, така и за живота им. Ето защо съветвам всички тях да изтеглят приема на медикаменти всеки ден до неделя с десет минути напред. Така в неделя ще са синхронизирани и няма да усетят колебания в състоянието си, което ще остане медикаментозно компенсирано. За всички останали препоръчвам прием на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване се приема вечер преди лягане и веднага синхронизира психиката с разликата в часовото време. На следващата сутрин събуждането е при завършена фаза на съня и старта на деня е безпроблемен. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост. Тестван е повече двадесет години и дава отлични резултати при смяната на часовото време в Европа и у нас.

мар 20

Лъжата като форма на психологическа защита

публикувано от: доктор Веселин Герев

Още Фройд е казал, че всеки от нас лъже! Един по-малко, друг повече. Лъжата стана норма на комуникация в съвременния живот. Тя представлява много проста форма на психологична защита. От една страна лъжата успокоява психично опонента ти, като го убеждава в небивалици, а от друга  прави лъжеца по-уверен в истинността на лъжите му. Още Гьобелс- идеолога на нацизма е казал, че една лъжа, повторена сто пъти става истина.  Практиката показва, че колкото по примитивен и лъжецът, толкова по-плоски са лъжите му. Накрая по модела на психологична защита в тях вярва само той! Точно този модел на поведение ни налага голяма част от политическия и управленски елит. Колкото повече е интелектулният му дефицит - толкова по-нагли и глуповати са лъжите. От времето на бай Ганьо до сега лъжата не е претърпяла много метаморфози. Оказва се обаче, че масите искат да бъдат лъгани. Лъжата ги прави съпричастни, обещава им розов живот и ги предпазва от злини. Развива се нещо като Стокхолмски синдром и излъганите едва ли не се влюбват в лъжците, дори започват да разбират измисленото им поведение. От няколко дни медиите ни заливат с лъжите на кой от кого по- примитивни лъжци. Лъжите са плоски но остава рискът, че повторени сто пъти те ще звучат като истина. После следва Стокхолмският синдром! Нека не оставим простите лъжци да си мислят че са велики лъжци и манипулатори!

мар 13

Силна магнитна буря в петък 15 март

публикувано от: доктор Веселин Герев

Очаква се мощно слънчево изригване утре като потока от частици ще достигне Земята за около 18 часа. Така в петък - 15 март ще се усетят вълнови колебания на магнитното поле. С годините ставаме все по- чувствителни на леките магнитни колебания. Причина за това е затвореният начин на живот, който водим. Почти през целия ден сме обградени от метал, бетон и стъкло. Те драстично намаляват интензитета на земното магнитно поле, което от порядъка на 20 Гауса. За сравнение една магнитна наколенка е от порядъка на 1000 Гауса. Интензивното колебание на естествения геомагнитен фон се усеща като тъпо главоболие, лесна уморяемост и затруднена концентрация. Много хора се оплакват от сърцебиене и нестабилна циркулация-колебания на артериалното налягане. Други пък имат само затруднения в съня- често се пробуждат или сънуват интензивно. Симптомите са преходни и отзвучават спонтанно за ден-два. Най-щастливи по време на магнитните бури са страдащите от мозъчно-съдова болест. При тези хора настъпва подобрение на мозъчното “оросяване” , което води до подобряване на интелектуално -  паметовия капацитет. За предпазване от колебанията на магнитното поле при предстоящите магнитни бури - останете в затворено помещение до нормализация на геомагнитното поле.

мар 8

Пироманията е тежък психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

За пироманията се пише малко. В повечето случаи този проблем се причислява като психопатия- дефект на характера. Пироманията не е толкова опасна за страдащия, колкото за околните. Свързана е с постоянното желание към подпалване. Много са редки случаите на само подпалване - имаше епидемия от такива преди десетина години. Пиромани споделят, че изпитват силно напрежение при вида на огън - от запалка или клечка кибрит и изпитват силно облекчение или успокоение след запалването на предмет или вещ. Обикновено седят и гледат горящите обекти и за кратко са в ступор - вцепенение  като не осъзнават какво са направили. Едва след това, когато настъпва “успокоението” те напускат горящия обект и се скриват. Практиката ме е срещала с десетки пиромани. При всички тях се наблюдава отклонение в био-електричната активност на мозъка. Това нарежда този проблем към групата отклонения, предизвикани от силни електрически разряди в мозъчните структури. Тази находка ми е помагала много практически при третирането на този “нелечим” на теория проблем.

фев 23

Агресията не подмина и актьора Христо Шопов

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече известни хора от културните и артистични среди стават извор на агресия. Днес ни сюрпризира арестът на актьора Христо Шопов. Човек в активна възраст, със житейски опит, завидна професионална кариера и с три законно притежавани пистолета. Започвам да се чудя кое от всичките ми твърдения кореспондира с истината. В последно време агресивните прояви на известните стават все по-дръзки. Арогантността и простащината им - все по-натраплива. По правило агресорът- вербален или физически се отглежда. Не мога да си обясня как кротък и смирен човек като Наум възпита агресор като Христо. Жертва на агресия  е жена -  с охлузвания на ръката-значи дърпана и драна и с хематом на горна устна-резултат от удар в лицето- по данни от полицията. Сега много съмишленици на насилника ще започнат да замазват постъпката му с  ласкави изказвания, колко добър човек е, колко талантлив актьор е, колко много съжалява. Това е факт, обаче не го оправдава да раздава юмручно правосъдие и да размахва пистолет. Както винаги в тези случаи истината е някъде по средата между двете страни. Трагичното е , че допускаме физическата агресия да управлява живота ни. Започва се невинно с вербални закани- те не подлежат на санкции. Преминава се към физическа саморазправа и в краен случаи се стига до отнемане на живот. Примери много- само аз съм коментирал три случая през изминалата година. Ето защо съм обявил война на всички  форми на насилие.  Затова от днес или по скоро от “Вчера” няма да гледам продукции, в които участва насилника Христо Шопов. Той с личен пример ни показа, как не трябва да решаваме междусъседските си проблеми.

фев 19

Не оставайте деца сами в автомобил

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес в Дупница мъж с психични отклонения е откраднал автомобил с две деца в него. Престъплението е разкрито бързо-децата са на собственика на автомобила а кщрадеца - с психични отклонения. Това е информация от полицията. На пръв поглед нищо страшно не се е случило- дали обаче това е така. Детската психика има свойството да запечатва психотравмени събития и при подходящи обстоятелства, свързани с подобна психотравма да ги вади от подсъзнанието. Това е тежко психотравмено събитие, което ще мъчи децата цял живот. Винаги при качване в автомобил те ще изпитват страх, че може да бъдат изоставани или отвлечени. Винаги при преминаване по маршрута на престъплението срещу тях или около мястото на кражбата психиката им ще реагира по модела на пресъздаване на ситуацията и нейното преживяване отново и отново. Така вече като здряли индивиди те може да изпитват страх да се возят в автомобил пак по същата причина. Практиката показва, че психотравмите в детството са най-тежки. Те биват изтласквани, но никога не се забравят. В зряла възраст прерастват в панически реакции, свързани със подобни ситуации. Ето защо родителиБЪДЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ. Една такава ситуация може да коства психичната стабилност на детето Ви за цял живот!

яну 23

Жени убиха мъж - жертва на домашно насилие

публикувано от: доктор Веселин Герев

От предходната година все повече мъже са жертви на домашно насилие от партньорите им жени. Дори  най-мрачните ми прогнози не включваха убийство по мотиви домашно насилие, но практиката ме опроверга. Напълно следвайки новите “модни” тенденции жертвата е мъж а насилниците убийци - жени. Една жена завършен и една жена-нейна дъщеря- отгледан психопат  сътвориха  това жестоко престъпление.  Пред съдебната зала в напълно криминален и психопатски стил двете жени-майка и дъщеря се явиха със скрити лица-с маски и качулки. Историята на психопата-майка е маркирана от кверулантни прояви-писане на доноси-в МВНР където е работила. От нея тръгва отглеждането на психопата -дъщеря, която копира моделите на поведение на майка си и умело е манипулирана от нея , докато е превърната в убиец. Това са истински завършени и непоправими психопати. Остава отворен въпросът дали ще им разрешим те да генерират трето поколение себеподобни. Става въпрос за двете деца, които макар и невръстни, ако останат да растат в такава вредна среда, могат след време да повторят изцепките на своята баба и майка. Дано обществото ни не разреши да се случи това!

яну 15

Започва най-депресивният период от януари

публикувано от: доктор Веселин Герев

Месец януари е най-депресивен според проучвания и мои собствени наблюдения. Празничната суматоха е отзвучала, времето е мрачно и студено, сметките валят. Това са идеалните предпоставки за меланхолия. Животът продължава монотонно и на моменти сякаш е спрял. С нетърпение очакваме поредната порция слънчеви лъчи да ни зареди с малко серотонин. През следващите две седмици ежедневието на повечето от нас ще е подвластно на депресивния  стереотип. Сутрин събуждането е трудно, ставането от леглото е тегаво, ежедневието стартира с нежелание. През деня умората си казва своето, концетрацията е затруднена а ежедневните задължения костват усилие. На моменти не спим добре или пък получаваме пристъпи на нервност и напрежение, които идват без видима причина. Най-лесното справяне с януарската депресия е като посегнем към алкохола. Той е известен още като течен антидепресант и епизодично помага, но с всеки изминал ден засилва усещането за тъга. Причина за зимната меланхолия и депресия е намаленото количество светлина. Оскъдното слънцегреене подтиска секрецията на серотонин- веществото на тонуса и настроението. Светлината по молекулярни биохимични механизми способства за стабилизация на серотониновите нива. Ето защо препоръчвам на всички , страдащи от сезонна меланхолия или депресия да използват всеки слънчев лъч за да зареждат серотонин. Серотонин може да се набави и като се внесе отвън под формата на прекурсори. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW  e високотехнологичен продукт, който стабилизира нивата на серотонин и подпомага неговото производство. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW e доказано клинично ефективен при симптоми на меланхолия или сезонна депресия. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW e изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

дек 19

Очаквам бум на ревностна параноя по празниците

публикувано от: доктор Веселин Герев

От години коментирам убийства от ревност. Провокира ги състоянието ревностна параноя. Тя е причина за преувеличени а в повечето случаи и нереални ревностни преживявания, които провокират импулсивни агресивни а понякога и убийствени  по отношение на партньора действия. Сега ще си помислите, че преувеличавам и защо точно по празниците. Ревностната параноя най-често се свързва с алкохолна употреба а знаете по празници се пие. Алкохолът като психо-активно вещество променя няколко съществени психични сфери-емоционална, волева и полова. Употребилият алкохол става агресивен и импулсивен в действията си и безкрайно арогантен в поведението си. Алкохолът е единственото психо-активно вещество, което намалява потентността и увеличава безмерно либидото. Казано просто много ти се иска но не ти става. Този феномен засилва до крайност ревностните илюзии и тласка човек към крайни импулсивни действия. Затова е уместно да се избягва злоупотребата с алкохол по празниците, когато една проява на ревност може да коства не само здравето но и живота на жертвата.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат