окт 17

Домината като начин за изблик на импулси

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според различни изследвания, много хора имат садомазохистични импулси, но в повечето случаи те биват потискани, защото не се смятат за приемливи. Обичайно приетото мнение е, че мъжете са активните в секса, а жените приемат пасивната роля.При размяна на ролите и доминация на жените излизат наяве садомазохистичните им желания.Поддържането на сексуалното напрежение чрез думи и реакции е от съществено значение за жената. Когато тя доминира, няма нужда да си представяме сцени с белезници, бичове и всякакви  атрибути.Друго доста закоравяло твърдение е, че на мъжа все му се прави секс, а жената все я боли главата. Но нещата въобще не стоят така. Понякога просто мъжете копнеят партньорката да поеме инициативата и да покаже колко ги иска.Сред най-разпространените фантазии на мъжете в доминирана позиция са: влизане в различни роли; преструване, че току-що се запознаваме, секси бельо и кожени дрехи; слугуване.
окт 15

Може ли псилоцибин да лекува депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Вече е доказано, че една от активните съставки на халюциногенните  гъби – веществото псилоцибин – помага за възстановяване нормалните реакции на мозъка при различни емоционални състояния. Най-интересното в случая обаче е друго.Учените установяват, че физиологичното действие на псилоцибина е напълно противоположно на това на класическите антидепресанти, например тези от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина . Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията не като потиска емоционалните пориви и седира мозъка, а като стимулира емоционалността и активира връзките между центровете на емоциите в мозъка.До момента позитивните ефекти на магическите гъби са изследвани и доказани при общо 20 пациента, чиито депресивни състояния не се повлияват от стандартна терапия.По време на терапията с псилоцибин при тях е установена е много по-силна податливост на позитивните емоции и по-успешно справяне с негативните такива – включително страх и тревожност. Добрата новина е, че негативните емоции в този случай се преодоляват не чрез притъпяване на възприемчивостта към тях, а чрез подобряване способността на мозъка да ги приема като нормални състояния в даден момент.От тази малка група пациенти разбира се не могат да се правят генерални изводи за алтернативи при повлияване на депресивни състояния.

окт 9

Психопатията е вид разстройство на личността, при което отсъства способността за съчувствие-емпатия а се демонстрира агресия,стигаща до крайности.Учените намират, че при психопата  мозъчните отдели, свързани с  удоволствието са хиперактивни. Това причинява едни от най-опасните  типове поведение , свързани с престъпления с особена жестокост, рецидиви и злоупотреба с алкохол и наркотици.Досега се смяташе, че психопатното поведение се дължи на липсата на страх от  наказание. Затова проявите на психопата са свързани с особена жестокост.Затова  се търси връзка между  психопатното поведение и функционирането на системата от центрове за удовоствие в мозъка. Тези центрове се активизират от въздействието на хормона допамин, наричан хормона на удоволствието. Престъпниците са ярък пример за подобно поведение, но при нормалните хора също се наблюдават черти на подобно разстройство, изразяващи се в желание за манипулиране, егоцентризъм, агресивност и прекомерно поемане на рискове.По време на експеримента доброволците получават амфетамин, за да се стимулира допамин медиираната част от нервната им система.Така експериментално се налага изводът,че повишеният синтез на допамин стимулира психопатно поведение дори при нормални хора.Психопати с четирикратно по-високи нива на допамин от обичайните обикновено са склонни към криминални действия.

окт 5

Роботи ще заменят секс куклите до 2050 година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Концепцията за секс кукли датира от 17-ти век в Индия. Според някои източници, през 1908 г. в Париж е съществувала търговска мрежа, която е предлагала такъв тип кукли. В САЩ популяризирането им започва едва през 1968 г. благодарение на порнографските списания и легалната продажба на сексуални устройства по пощата.Основната причина за притежанието на секс кукла е да подпомага мастурбацията като сексуално удоволствие. Въпреки това съвременното общество като цяло заклеймява употребата на секс кукли заради факта, че човек не може да привлече истински сексуален партньор а го замества с вещ.Футуролозите отиват по-далеч като предвиждат, че до 2050 г. роботите ще се превърнат в  сексуален обект за много хора.Този факт е свързан с притеснения, че използването на подобни алтернативи може само да задълбочи проблемите в сексуалните взаимоотношения при много двойки. Използването на секс кукли, които биват възприемани като „послушни“ и „винаги на разположение“ и напълно подчиняеми, може да допринесе допълнително за задълбочаване на проблема при сексуален контакт с жени.

окт 2

Следват няколко дни на магнитни бури

публикувано от: доктор Веселин Герев

В следващите дни предстои поредица от магнитни бури. Това явление има отрицателно въздействие върху здравето на всички. В рисковите групи попадат страдащите от хронични заболявания и хората, които често са подложени на силен стрес.Особено чувствителни са хората,страдащи от сърдечно-съдови заболявания.При тях е възможно рязко понижение на артериалното налягане както и аритмии.Страдащите от стрес усещат засилване на напрежението както и безсъние. Препоръки от сорта  да избягваме стреса  и да не се преуморяваме, да приемаме повече вода или чай, да изключим от менюто си тежката и трудна за усвояване храна, както и алкохола са несериозни и са в сферата на пожеланията. Единственият начин да се предпазим от колебливото магнитно поле е като не излизаме на открито. Редно е да отбележим, че има хора,които се чувстват много добре по време на магнитни бури.Това са страдащите от Мозъчно Съдова Болест.При тях магнитното поле подобрява мозъчният кръвоток и така се облекчава състоянието им.Повечето здрави хора разбира се се сугестират при информацията за магнитни бури.Затова е редно да кажем,че слънчевите изригвания достигат до Земята ден след като са наблюдавани.Ето защо  очаквате утре здравословни проблеми от колебливото магнитно поле.

сеп 26

Хъркането означава проблем на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хъркането е шумно и затруднено дишане по време на сън. То представлява вибрация на дихателните структури, причинена от затруднено движение на въздуха по време на дишане. Въпреки че проблемът е често срещан и сред двата пола, сравнително по-често  хъркат мъжете. Хъркащият дразни всички около себе си защото нарушава съня им. Не е изключено хъркането да е индикатор за по-сериозни медицински проблеми. Обструктивната сънна апнея, е  опасно нарушение на съня, причинено от многократно спиране на дишането и вдишване със шумно и дълбоко поемане на въздух.Това състояние създава впечатление за задушаване докато човек спи и е свързано със страх и драматизъм както у страдащия така и у неговите близки.Мисълта за фатален край често кара страдащите да не спят а също така нарушава съня и на близките.Основна причина за хъркане е отпускане на мускулатурата на дихателните пътища.Приемането на различни медикаменти -АНТИДЕПРЕСАНТИ И  НЕВРОЛЕПТИЦИ -особено при предозиране дава като страничен ефект хъркане и сънна апнея.В тези случаи хъркането е свързано и с ярки сънища,които човек помни на следващия ден.При проблем от подобен характер е необходимо да се консултирате със специалист преди да предприемете някакъв тип самолечение.

сеп 21

Педофили вилнеят в сексуални чатове за тийнейджъри

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалните чатове сред тийнейджърите са се увеличили през последното десетилетие.Повишеният брой млади хора, участващи в изпращането или получаването на съобщения или снимки със сексуално съдържание, съответства на бързо разширяващия се достъп до мобилни телефони.Специалистите обясняват, че откакто говоренето за секс вече не е тема табу, броят на потенциалните сексуални партньори, благодарение на такъв тип комуникация, е по-голям. Проучването прогнозира тенденция на все по-голямо нарастване на сексуалната активност сред по-младите тийнейджъри и децата. В съчетание с липсата на осведоменост за свързаните рискове, особено сред по-малките деца, това е причина за безпокойство. Взаимоотношенията между деца от 10 до 12 години често са краткотрайни и това ги прави по-уязвими от заплаха или изнудване чрез техни голи снимки и видеоклипове. Средно децата в проучването са били на 10 години, когато са получили първите си смартфони. Благодарение на това възрастта за начало на полова активност намалява.В много от случаите деца стават обект на тормоз от педофили.

сеп 19

Сънната депривация е вредна за тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Системното недоспиване е най-често срещания проблем в съвременното общество. Повечето възрастни се нуждаят от шест до осем часа сън, а децата трябва да спят дори до десет часа. Независимо обаче от часовника на тялото ви, честата липса на сън със сигурност ще доведе до проблеми на физическото и психическо здраве.Налице са свидетелства за връзката между недостатъчния сън и риска от рак. При нарушения на циркадния ритъм, когато биологичният часовник е нарушен поради работа на смени рискът от рак се увеличава.Лишаването от сън притежава отрицателно въздействие върху сърцето. Не само че кръвното налягане и сърдечният ритъм се повишават при сънна депривация, но и концентрацията на С-реактивен протеин – маркер за риска от сърдечни заболявания.Има и положителен ефект от сънната депривация-тя действа антидепресивно.В миналото,когато не е имало антидепресанти,психиатрите са забелязали връзката между лишаването от сън и антидепресивния ефект.Днес при динамичното съвремие ефектът от сънната депривация по-скоро е спорен

сеп 10

Високите токчета са вредни за женската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Високите токчета, освен че са една от най-честите причини за проблеми в краката, гърба и кръста при жените сa  изключително вредни за психическото състояние. За никой вече не е тайна, че с навлизането на обувките с високи токове в модата, се появиха и проблемите с краката - скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, изкълчвания и фрактури. Оказва се обаче, че елегантните обувки са способни да причинят нервна криза и дори по-тежки психични проблеми ,дори шизофрения твърдят шведски учени.  При носене на обувки с прекалено високи токчета, прасците на краката се напрягат много повече, отколкото в обувки с нисък ток или равна подметка. Напрежението в мускулите на краката увреждат нервните рецептори и се блокира освобождаването на допамин. Допаминът е химично съединение с изключително голямо въздействие върху психическото здраве.Липсата му е в основата на депресивните състояния,колебанията на невромедиатора пък предизвикват биполярно разстройство или психози.

сеп 3

При ухапване от кърлеж настъпват психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се предава на хората чрез ухапване от заразен кърлеж. Типичните симптоми включват зачервяване в областта на ухапването, а и впоследствие треска, главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, подуване на лимфните връзки, проблеми с концентрацията и понижена краткосрочна памет.В повечето случаи лаймската болест уврежда  психиката.Симптомите имитират състояния като депресия,биполярно разстройство,деменция,дори  заболяването провокира мисли за самоубийство.Задействаните в тялото автоимунни реакции  намаляват нивото на  серотонин-веществото на спокойствието ,тонуса и настроението и  увеличават невротоксините,което обяснява интелектуалния и паметов упадък. В напреднал стадий болестта може да имитира шизофренни състояния, биполярно разстройство, включително параноя, кататония, маниакално поведение със слухови и зрителни халюцинации.Тези симптоми допълнително усложняват диагностиката,тъй като в повечето случаи лечението започва като симптоматично.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат