мар 15

Как да пием алкохол и кога да шофираме

публикувано от: доктор Веселин Герев

Във връзка с участието ми тази сутрин в “Пълен абсурд” с Румен Бахов по НОВА ТВ съм длъжен да направя следното уточнение.Дрегерът е уред за ориентировъчно изчисление на промилите алкохол в кръвта.Най-точен е методът на директно изследване с кръвна проба.Практиката ми показва,че разликата в данните при употребен алкохол  е обикновено в рамките на статистическата грешка.При взимане на кръвната проба дезинфекция на мястото на убождане не се прави със спирт а с риванол или друг дезинфектант.Дезинфекцията със спирт прави пробата невалидна.Ако алкохолната проба покаже стойности до 0,5 промила не подлежите на санкция.Затова стои въпросът колко алкохол да изпия,за да мога да шофирам.За мъж с тегло около 80 кг 0,5 промила алкохол в кръвта дава 100 милилитра  30 градусов концентрат,300 милилитра 12 градуса вино или 500 милилитра 8 градеса бира.Алкохолът се преработва в черния дроб от ензим наречен алкохолдехидрогеназа. При мъжете ензимът преработва 8-10 мл концентрат на час.Това означава,че едно малко питие,което се равнява на 50 милилитра се обработва за 5 часа.След петия час кръвната проба за алкохол ще покаже нула.При жените алкохолдехидрогеназата е по-слабо активна.Най-добре е да шофирате абсолютно трезви.

мар 11

Менопаузата е период в живота на жената, съпроводен с много промени.  Яйчниците започват да произвеждат по-малко хормони (естрогени и прогестерон) така се появяват много неприятни симптоми. Един от тях е безсънието. То включва затруднено заспиване, ранно събуждане или чести пробуждания през нощта.61% от жените в менопауза изпитват проблеми със съня.Ниските нива на прогестерон затрудняват заспиването.Топлите вълни,свързани с колебанията на хормоните са причина за честите пробуждания а колебанията на адреналина е причина за ранното събуждане. Установено чрез проучвания е, че в менопаузата нивото на хормоните подтиска и секрецията на мелатонин - естественият хормон на съня.Това е причината за проблемите със съня.Затова освен хормонзаместителната терапия при жени в менопауза се препоръчва и прием на мелатонин.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е високотехнологичен продукт,който следва естествената секреция на мелатонин в мозъка и запълва биологичния дефицит на хормона.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

мар 5

Хъркането е симптом на стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хъркането може да наруши съня, да причини безсъние и да доведе до раздразнителност особено на хората, които спят до хъркащия.Независимо от начинът по който  хъркате става дума за здравословен проблем.Хъркането спада към групата на парасомниите-качествените нарушения на съня.Към тази група спадат бълнуването,сомнамбулизмът,сънищата.Причина за хъркане е възбудимостта на психиката.Натрупаната нервно напрежение избива чрез хъркане.Тъй като хъркането е свързано на моменти с дълбоко поемане на въздух много често е придружено от сънна апнея.Това е състояние, при което дишането по време на сън спира и се възстановява по автономен механизъм.В повечето случаи страдащите от сънна апнея се страхуват,че като спрат да дишат и ще умрат.Практиката ми показва, че парасомниите  в това число и хъркането са едни от първите признаци на стреса и депресията.Антистресова терапия помага както на страдащите така и на близките им за регулиране на фазите на съня и подобряване качеството на живот.

фев 26

Внимавайте с парфюмите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Парфюмите съдържат  смес от естествени есенции и химикали,които могат освен аромат да предизвикат и силно дразнене. Такава реакция се получава не само върху кожата а и върху психиката на чувствителните хора.Премахването на дразнителя в повечето случаи намалява и симптомите на дразнене но повторната среща с него може да доведе до много бурни реакции. Те включват главоболие,световъртеж,гадене и повдигане, затруднено дишане, сърцебиене,проблем със зрението,обилно изпотяване,сълзотечение.Понякога при силни аромати може да се провокира паническа криза.Това е драматично състояние,при което освен гореспоменатите симптоми човек изпитва силен страх,че може да умре.Чувствителни към аромати са най-често хора,страдащи от слънчева или студова екзема или от невродермит.При тях е удачно да се използват естествени меки аромати.В по-тежки случаи острите аромати могат да влошат съня,да предизвикат съновидения или колебания в настроението.Практиката ми показва,че такива симптоми развиват страдащште от мигренозно главоболие или Мениеров синдром.

фев 22

Сексът като антистресов фактор

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалните взаимоотношения създават добро настроение и правят човека по-концентриран и амбициозен на работното място.В изследване в продължение на две седмици са анкетирани 159 жени, работещи на пълно работно време. Тези от тях с редовен сексуален живот са  по-ведри и щастливи и са били по - продуктивни на работното място. Те са се чувствали по- концентрирани и по-креативни. Това е така, защото окситоцинът, който е  се отделя по време на секс повишава когнитивните способности и насърчава творчеството на човек.Освен това се намалява нивото на стрес като се повишава нивото на серотонин и допамин. Така сексът успокоява нервната система, подобрява настроението, понижава кръвното налягане и държи далеч от тревожността. Затова служителите, които имат здравословна връзка и редовен сексуален живот, са по-щастливи и по-ангажирани в работата си. Те са винаги в добро настроение и изпитват удовлетвореност от работата си.

фев 19

Психозата представлява анормално състояние на ума, което често се описва като  загуба на контакт с реалността.Причините за възникване на органично  психично разстройство са многобройни. Някои от тези причини са:  инсулт, мозъчни тумори, множествена склероза,  епилепсия, вирусен енцефалит,  лупус еритематодес.Това са заболявания,засягащи мозъка чрез неговите обвивки или директно.Клиничната картина на психозата се характеризира с псевдохалюцинации,илюзии,импулсивност в поведението.В повечето случаи проявите са многообразни и затова  органичната психоза се нарича още полиморфно психично разстройство. Поведението на страдащите е силно възбудимо и крайно агресивно. Поради рязкото колебание на настроението и импулсивно- възбудното им поведение те могат да проявят крайна степен на жестокост в състояние на патологичен афект или помраченост на съзнанието.Органичната психоза е състояние,което представлява опасност както за живота и здравето на страдащия така и за неговите близки. Ето защо е необходимо спешното настаняване и лечение в специализирано заведение.

фев 15

Натрапливостта за секс стана болест

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация обяви натрапчивото сексуално поведение като психично разтройство.Това е поведение, издаващо силно желание за извършване на полов акт, което всява притеснение у околните. Счита се, че при хората, които страдат от тази „зависимост“ има нарушение в импулсния контрол.Неконтролируемото гледане на порно се явява основен проблем за развитие на такова пристрастяване. Резултатите от някои изследвания сочат, че при хора с натрапчиво сексуално поведение, порнографията активира мозъчната дейност по същия начин, както опойващото вещество активира мозъка на наркозависимия.Разстройството е истински клиничен проблем а лечението му ще помогне на много хора да преодолеят неудобството и срама, които изпитват заради поведението си.Пристрастяването към секса по никакъв начин не е свързано със сексуалното насилствено поведение, което представлява криминално деяние.

фев 12

Как да решим проблема със съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора прибягват до използването на сънотворни  за да си осигурят здрав сън  след изпълнения със стрес работен ден. Най-често за целта се използват успокоителни,които бутат напрежението и улесняват заспиването.Сънят е много важен за психиката процес, тъй като само по време на сън тя релаксира и се зарежда за да посрещне новият ден ,изпълнен със стрес.Безсънието е бич за нашето съвремие. То включва два основни проблема-трудното заспиване и честите пробуждания и сънуване през нощта.При първият проблем по удачно е да се използват успокоителни средства а при вторият -мелатонин -естественият хормон на съня.Мозъкът ни започва да произвежда мелатонин, когато навън стане тъмно. Така психиката ни “разбира”, че е време за сън.Доброто ниво на мелатонин отговаря за правилното редуване на фазите на съня и регулира денонощният ритъм сън-бодърстване.Колкото по-добре спи човек-толкова по-жизнен ,енергичен и работоспособен е.Нивото на мелатонин намалява с възрастта а основен фактор за неговото понижение е стресът.За да си гарантираме добър сън е нужно и стабилна мелатониново ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,зареждащ по физиологичен път нервната клетка с мелатонин.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 11

Оловото е метал, познат на човечеството от древни времена. Бил е използван за построяване на водопроводни инсталации, прибавян е в боите, за да се предпазят материалите от корозия, в горивата, за да се удължи животът на двигателите както и като стабилизатор в някои ваксини.При системно излагане на оловна интоксикация може да получи увреждания на психиката.Наблюдават се интензивни невротични състояния, конфронтации с близките, конфликтно и агресивно поведение.Нарушава се способността за адаптиране към различни ситуации, справянето с проблеми и така се влошава качествата на живот.Повишените нива на олово и алуминий  имат отношение към развитието на невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

фев 4

Спим все по-малко от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване, проведено през 1942 г. сред възрастни между 19 и 50 години, показва, че хората спят по 7,9 часа на нощ. През 2013 г. подобно проучване показва, че хората спят с един час по-малко. През 2016 г. центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че една трета от възрастните не успяват да си набавят препоръчваните седем часа сън на нощ.Безсънието се превръща в пандемия.Сънят е единствения начин психиката да релаксира.В денонощен план функционираме на база на трите осмици-осем часа сън,осем часа свободно време и осем часа работа.В стресовото ежедневие обикновено крадем от времето за почивка и сън и го превръщаме в работно.Така психиката ни се изчерпва от липсата на почивка и реагира с напрежение,тревога и подтиснатост.Натрупаната преумора влошава драстично качеството ни на живот.Добрият сън е решаващ фактор за укрепване способността на психиката ни да понася нови порции стрес в напрегнатото ежедневие.Мелатонин е основният регулатор на циркадните ритми и естествен хормон на съня.Недостига на мелатонин е основна причина за проблеми със съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,който зарежда нервната клетка с необходимото количество мелатонин и подпомага съня на молекулярно ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат