дек 12

Травмите на главата отключват психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Черепномозъчните травми са най-честата причина за смърт в детска и младежка възраст. Всяка година амбулаторно постъпват около 200 000 души с признаци за прекарана лека травма, като засегнатите са предимно мъже между 18- и 30-годишна възраст или възрастни пациенти над 60 години. Най-честата причина са пътнотранспортните произшествия, по-рядко са промишлените или битови злополуки.Загубата на съзнание е основен симптом на мозъчното сътресение.Тя трае  от няколко секунди до 20-30 минути, понякога час и повече. Условно се приема,че 6 часа загуба на съзнание е границата, след която настъпват необратими морфологични изменения в мозъка.Главоболието е симптом,който се наблюдава при почти всички пациенти. Започва обикновено от тила и постепенно обхваща цялата глава. Има стягащ характер и е с лека до умерена интензивност. В тежки случаи може да се наблюдава и повръщане. Главоболието често се провокира от физическа и психическа преумора. Обикновено отзвучава за 1 до 4 седмици.Вегетативните прилошавания могат да се проявят с епизоди на пристъпно понижение или усилване на сърдечната дейност, понижаване на кръвното налягане при изправяне, изпотяване, зачервяване или побледняване на лицето, замайване и световъртеж, шум в ушитегадене или повръщане.Психични нарушения включват кратки епизоди на психомоторна възбуда или тежки паметови смущения.Черепно-мозъчната травма е спешно състояние и задължително трябва да се потърси лекарска помощ.Последствията се лекуват с години.

дек 8

Смарт кондом ще мери потентността от 2018 година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британска компания пуска на пазара смарт кондом, който ще може да отчита как се представя мъжът в леглото.Смарт кондомът разполага с вградена високотехнологична система, която отчита няколко жизнени показатели, на база на които може да се съди за качеството на сексуалния контакт и за това доколко усърден е бил мъжът в любовната игра. Това са изгорените калории, честотата на сексуалните движения на мъжа, както и продължителността на сексуалния акт преди еякулацията.За разлика от обикновеният кондом  смарт кондомът ще може да се използва многократно.Технологичната система, вградена в него, ще позволява той да установява дали някой от двамата партньори е преносител на полово предавана болест и ще сигнализира своевременно за предприемане на допълнителни предпазни мерки. По отношение на удобството няма да има никакъв проблем смарт кондомът да се използва успоредно със стандартен презерватив.Така през 2018 и  сексът става високотехнологичен.

дек 6

Как да си набавим необходимия серотонин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички чувства се регулират от биологично-активни вещества, наречени невротрансмитери.Те имат способността да предават импулси между мозъка и тялото чрез невроните.  Свързват се със специфични рецептори, разположени в  мозъка и тялото, за да регулират голямото разнообразие от процеси, включително емоции като страх, удоволствие, радост, гняв, възприятие на болката.Има четири основни невротрансмитери, които играят важна роля в чувството за благополучие или щастие – допамин, окситоцин, серотонин, и ендорфини. Те могат да се активират в тялото ни, ако направим няколко промени в нашия живот.От всички невротрансмитери най-важна роля за емоциите има серотонин Ето няколко начина, които ще ни помогнат да увеличим количеството на серотонин по физиологичен път.Излагането на тялото на ярка слънчева светлина дори по половин час дневно активира синтеза на серотонин.Затова през лятото се чувстваме жизнени,енергични и в добро настроение.През мрачните дни пак поради тази причина сме депресивни и не спим добре.Ако излагането на слънце не помогне,то е дошъл момента да заредим серотонин като го внесем в организма в готов вид.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е единствения високотехнологичен продукт , който съдържа и двата прекурсора на серотонина.Те подпомагат неврона да зареди необходимото му количество серотонин с първите приеми на продукта.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

дек 4

Подрастващите, които трупат напрежение и стрес се оплакват от проблемен сън.Безсънието  допринася за развитие на проблеми, свързани с поведението, учебния процес и здравето.Специалистите изследват съня в две насоки – продължителността му, както и нарушенията му - от гледна точка на подрастващите и тази на техните родители. Преди и след социален стрес се изследват и нивата на кортизола – познат като „хормон на стреса“.В проучването участие взимат 84 подрастващи, чиято средна възраст е 13 години. От анализа на стрес-тестове става ясно, че нивата на кортизола показват повишена реакция на отговора на организма към стрес сред онези, които страдат от нарушения на съня.Изненадата идва, когато установяват, че по-голямата продължителност на съня също се свързва с повишен синтез на хормона кортизол. От данните на предишни проучвания става ясно, че по-кратката продължителност на съня се свързва с по-високи нива на хормона на стреса.Фактът, че повишената продължителност на съня невинаги се отразява положително на качеството му, но може да бъде индикатор и на проблеми със съня, може да обясни изненадващите резултати.Като заключение се налага тезата,че проблемите със съня повишават нивата на кортизола в кръвта.

дек 1

Честотата на сексуалните контакти не зависи от възрастта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изключително много фактори може да повлияят сексуалните способности на мъжа и жената и да възпрепятстват нормалния им полов живот. Това е причина много двойки да губят интерес към интимното общуване. Проучване, проведено наскоро, показва, че много жени губят интерес към секса още след първата година на интимно общуване с даден партньор.Наблюдавани са две основни групи двойки. В първата попадат такива, които споделят, че правят секс по-често от веднъж седмично. Във втората група са двойките, при които сексуалните контакти са по-редки. Установено е, че партньорите от първата група изпитват по-голяма удовлетвореност от житейското си съжителство. Честотата на сексуалното общуване обаче не определя пряко степента на тази удовлетвореност.Двойките, които правят секс няколко пъти в рамките на една седмица, не са по-щастливи от тези, които общуват сексуално само веднъж през този период.Изследователите обръщат внимание на още един фактор – дали стремежът към по-чести сексуални контакти подобрява емоционалното състояние на мъжа и жената в една двойка. И дали това не поставя партньорите под допълнителен стрес, особено когато този стремеж остане неудовлетворен в условията на забързаното модерно ежедневие.Междуполовото разделение на изследваните участници показва, че при 57% от мъжете е налице стремеж към максимално често сексуално общуване с партньорката. При жените процентът е значително по-нисък – около 18%.

ное 29

Комбинацията мелатонин и алкохол е недопустима

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонинът, известен като естествен хормон на съня, е вещество, което се синтезира в мозъка и регулира биологичния цикъл на сън и бодърстване. Затова хранителните добавки срещу безсъние, съдържащи мелатонин, се считат за безопасна природна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства.Приемът на алкохол при  безсъние с мелатонин може да доведе до сериозни негативни  последствия.Общоприето схващане е, че малко алкохол вечер помага за заспиването, но истината е, че цялостният ефект върху съня е по-скоро негативен, защото алкохолът съкращава съня и води до често събуждане през нощта. Заключението е, че алкохолът от една страна може да влоши безсънието, а от друга – да намали ефективността на приетия мелатонин.Като реакция от комбинацията мелатонин и алкохол се отчита усилване на съновиденията до кошмарни сънища,чести пробуждания,сомато-вегетативни симптоми-сърцебиене ,изпотяване,главоболие.Няма установени по-сериозни от тези последствия след комбиниране на мелатонин и алкохол.Проучванията показват, че когато няма фактори, влияещи на ефективността му, мелатонинът може да помогне за трайно решаване на проблемите със съня само в рамките на няколко дни.

ное 27

Уискито тласка към агресия,виното и бирата успокояват

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според ново проучване различните типове алкохолни напитки отключват различни емоции у консуматора. Твърдият алкохол например най-често провокира агресия, а червеното вино обратно – усещане за спокойствие и редукция на тревожността.Данните за влиянието на типа алкохол върху емоционалното състояние са събрани след мащабно мултинационално проучване сред 30 хиляди души на възраст между 18 и 34 години. Проследени са техните предпочитания към отделните типове спиртни напитки и емоционалните им реакции по време на консумация. Тези реакции са разделени в 2 категории – позитивни (релаксация, прилив на енергия, увереност) и негативни (умора, агресия, безпокойство).Установено е, че червеното вино е напитката с най-успокоителен ефект. При над 53% от участниците то провокира усещане за спокойствие и релаксация. Непосредствено след него се нарежда бирата, която също провокира основно позитивен емоционален отклик след консумация. На последно място се нарежда уискито. Като най-предпочитан от твърдите алкохоли, той провокира релакс и като цяло позитивни емоции у едва 20% от консумиращите го.Уискито обаче е лидер в друго направление. Това е типът алкохол, който най-често провокира агресия – у над 30% от консуматорите. За сравнение червеното вино провокира такава реакция у едва 3% от хората.Интересен факт, който специалистите установяват, е, че у зависимите към алкохола хора консумацията му отключва неколкократно по-силни изяви на съответните усещания. Единствено изключение прави бирата – тя неизменно отключва само позитивни реакции у консуматорите, независимо дали имат зависимост към алкохола, или не.Различните реакции към типовете алкохол се проявяват заради различният механизъм, по който те действат на мозъчните структури.Твърдият алкохол действа на серотониновата система а леките алкохолни питиета върху ГАМК.

ное 24

Най-любимите пози за секс са и най-опасни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Интересно проучване показва, че някои от най-предпочитаните и от двата пола пози в секса крият сериозни рискове от физически травми и за двамата партньори. Оказва се, че  мисионерската и кучешката поза и  са най-рискованите сексуални пози. По-застрашени от физически увреждания при практикуването им са мъжете. Проучване проследява причините за зачестилите в последните години случаи на фрактура на пениса при мъжете или  увреждания при жените, получени по време на секс. Резултатите показват, че тези травми се дължат именно на честото практикуване на някои сексуални пози. Като най-опасна поза в секса се определя кучешката поза. Клиничната практика и проследяването на 90 случая на мъже с фрактура на пениса във Великобритания показва, че най-голяма част от тях (над 40%) са получени именно вследствие на секс в кучешка поза. Не само че най-често води до физически рискове за сексуалното здраве на мъжа, но тази поза провокира и най-сериозните увреждания на пениса. В допълнение това е позата, която се асоциира и с най-голям риск от увреждане на половите органи и при жената. Макар и да се срещат по-рядко, около 50% ос случаите на увреждания при жените са следствие от опасно практикуване на кучешката поза в секса.  Мисионерската поза е втората най-рискова сексуална поза, на която се дължат около 25% от сексуално провокираните травми при мъжете и около 20% от тези при жените. Жената отгоре е третата най-опасна за здравето на мъжа сексуална поза.  Интересен факт е, че непосредствено преди проучването, разкриващо най-опасните пози в секса, е проведено друго, което определя кучешката и мисионерската поза като двете най-любими пози на сексуално активните хора по света.

ное 20

Употребата на марихуана води до затъпяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребата на марихуана в младежките години може да доведе до по-нисък коефициент на интелигентност в по-късен етап от живота.Проучването включва 1000 души на възраст  под 18 години. Някои от тях употребяват марихуана, а други не. Здравословният и умствен капацитет на участниците е проследяван в продължение на 20 години.Резултатите показват, че участниците, които прибягват до употребата на канабис през периода, когато мозъкът се развива, имат спад в умствения капацитет и коефициент на интелигентност.При теста за интелигентност в по-зряла възраст на употребяващите тревата се наблюдава спад с 8-10 пункта в сравнение с този на връстниците им.Рискът е по-голям когато употребата на марихуана е ежедневна.Затова е важно младите хора да се запознаят с възможните рискове преди да решат да посегнат към марихуаната или какъвто и да е друг вид наркотик.

ное 15

Екип от учени анализира голяма база от данни и стига до извода, че  сексуалната активност на хора със сърдечно-съдови проблеми рядко става причина за сърдечен арест или пък внезапна сърдечна смърт.Анализирани са данните от общо 4523 случая на внезапен сърдечен арест у възрастни хора в периода между 2002 и 2012 година.От тях едва 34 били свързани със сексуална активност в рамките на един час преди инцидента. 32-ма от пациентите били мъже и 2 – жени.Така честотата на сърдечен арест, свързан със сексуална активност, била едва 1 на 100 за мъжете и 1 на 1000 за жените.Оказва се , че поддържането на сексуален живот от  пациенти,страдащи от сърдечно-съдови проблеми не представлява рисков фактор за внезапна смърт.Заключението на  проучването ще позволи на лекарите да успокоят своите пациенти по нов аргументиран начин, облягайки се на факти и да не ги ограничават в сексуалната им активност поради сърдечното им заболяване.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат