ное 24

Преди малко прочетох изявление на ген.Мутафчийски, че има повторно заразени медици от ВМА .Тук е мястото аз като прост психиатър да припомня на генерала няколко основни мои твърдения от началото на епидемията. ВМА е първата и може би най-натоварената структура по време на извънредното положение.Според мен сериозен повод за притеснение е факта, че колеги работят с дни без да си почиват.Това означава, че те са преминали фазата на Бърнаут и вече развиват сериозни тревожно-депресивни състояния.Именно тези състояния водят до спад в имунитета и решут на заболяването.Такива случаи има много сред лекари и учители.Причина за тях са напрежението и недоспиването.Високите кортизолови нива потискат изработването на имуноглобулини , които при норма трайно се увеличават  след около 4 месеца.Казано на прост език след 4 месеца ако живеете в спокойна среда ще имате трайна защита от вируса.Колкото стресът ви е по-висок, толкова този период се увеличава.Така е напълно възможно колега заразен с вируса преди 6 месеца да се “зарази” отново , но да  развие клинична картина на заболяване според защитните му сили.Може  вирусът да е “хванат” и само  с тест.Както казва един друг колега това е написано в първите страници на учебника по епидемиология.В моя блог съм публикувал проучване на Кралската лондонска клиника по инфекции където е отчетена ролята на кортизоловите нива.При хора с норма на кортизола в кръвта и наличие на вирус симптомите са леки .При хора с двойно по-високи нива на кортизол в кръвта усложненията са налице-независимо от възрастта.За да падне кортизолото ниво уважаеми дами и господа трябва да се успокои обстановката.Както обаче се отчита тя се усложнява с допълнителни страхове.Най - противните страхове са индуцираните, заради ниско ниво на компетентност.Затова е необходимо да се обясни, че едно плюс едно в медицинската практика никога не е равно на две.Това дори  счетоводителя го разбра.

ное 20

Търговията със страх стана модел на поведение

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни започнаха масови медийни атаки относно ситуацията с епидемичната обстановка.Двойните стандарти лъснаха отвсякъде.В организацията на здравеопазването е пълен хаос.За своята некомпетентност здравният министър и шефовете на щаб и болници хвърлят вината на гражданите.Постоянно НАГЛО ни се обяснява колко недисциплинирани сме.Не носим маски,не спазваме зелените коридори,ходим по барове и заведения.Господа управници,вашият интелектуален дефицит лъсна отгоре до долу в пряк и преносен смисъл.Стига сте ни плашели от сутрин до вечер.Да спрете такъв тип епидемия означава нас да ни няма.Просто правило гласи-колкото по-спокойно човек приема ситуацията,толкова по-бързо организма му се справя с вируса.От вашата некомпетентност и безумни заповеди най-засегнати са колегите и учителите.Те са най-натоварени и стресът “помага” на вируса да ги засегне най-силно.Проява на висша форма на цинизъм е случаят с двамата мъже, оставени на стълбите на токсикологията в Пловдив, да чакат дежурен лекар да ги приеме за лечение. Тъй като и аз съм от Пловдив просто ме е срам от глупостите,които изговориха министър,шефове на болници и клиники по въпроса.Страхът, който им е смразил съзнанието ги кара да бъдат още по-арогантни и безскрупулни в нелепите си твърдения.За вътрешно успокоение се извинете на близките на починалите хора и замълчете.Освен, че имате интелигентен вид господин министър на здравеопазването ставате и за пианист-вижте си ПР акциите.Апелирам към всички все още здравомислещи хора -ДА СПРЕМ СТРАХА-ДА КАЖЕМ НЕ НА ТЪРГОВИЯТА СЪС СТРАХ.Само по този начин можем да паникьосаме управниците,че не се паникьосваме от глупостите им!

ное 13

Когато имахме здравен министър-счетоводител , беше обяснимо , да не разбира от проблемите на системата.Сегашният е лекар, но явно разбира по-малко и от счетоводител.Поредната недомислица, на която сме свидетели  е зелен принудителен коридор за пазаруване на хората в третата възраст . Трябва нищо да не разбираш от медицина та да сътвориш тая глупост.Уважаеми господин министър, целият живот на човека е подчинен на хронобиологията. Вие обаче сте я пропуснал образователно.Та за  един човек в третата възраст най-критични са часовете сутрин. Да ви припомня, че тогава са най-високи стойностите на кръвното налягане, пулсовата честота и кръвната захар, които в съчетание с напрежението да спазим времевия коридор могат да докарат на много хора инфаркти и инсулти. Освен това един час след събуждане вискозитета на кръвта е висок и стрес не се препоръчва.За съжаление като типичен невежа вие задължавате старите хора да правят точно това-дано не е умишлено. Те трябва да станат рано, да “тичат” душейки се от носене на маски до магазина или аптеката и ако не могат да си купят нещо да чакат с напрежение утрешния зелен коридор.Прогнозите сочат, че през следващите 10 дни температурата навън ще е 3-4 градуса сутрин а студеният и влажен въздух са предпоставки за белодробни  проблеми.Човек за да си представи глупостта, която е сътворил, трябва сам да я приложи.Съветвам ви да се подложите два- три дни на този режим и като ви смятам по визия  ИТМ  - 30 плюс- сте  готов за инцидент.Иначе седейки на задната седалка в “камиона” имате интелигентен вид.

ное 11

През последните дни все повече политици  и експерти се опитват да ни вменяват чувство за вина.Виновни сме,че ходим без маски,че не спазваме дистанция,че дишаме.Психологически погледнато това е най-елементарна форма на психологична защита и се нарича изтласкване.Изтласкването на даден проблем показва пълна невъзможност да се справиш с него и затова по-удобно за психиката ти е да го прехвърлиш като чувство за вина на околните.Управниците не можаха да разберат една проста истина, че от вирус няма къде и как да се скриеш.Рано или късно трябва да го превъртиш.Само така ще имаш имунитет пожизнено. освен ако  няма някакви “новости” в имунологията.Нагнетяване на напрежение в съсловието идва и оттам, че работещите на”първа” линия не получават обещаните им надбавки от 1000 лв а ОПЛ, които дори не се обаждат на повиквания ще ги получат за да се отбремени системата.Накрая ще сме виновни всички,че все още дишаме.Смразяващ страх тресе управниците с положителен тест- дано не им се случат прогнозите на “техния” генерал.Това е господа-страхувайте се но не ни вменявайте чувство за вина.Това ви прави жалки.За информация след 40 дни може да се подложите на плазмофереза или да отидете доброволци в някоя болница- все пак сте преболедували и няма опасност да ви повтори-поне в рамките на два месеца - пак по данни на вашите експерти.

ное 4

За КОВИД и високомерието

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психиката на хората по света е скована от страх. Заразата Ковид е обгърната от мистерии.Днес  ни се обясни, че дори да нямаме симптоми пак сме заразени с Ковид. Това е твърдение на колега в сутришен блок на национална медия. Страх дебне отвсякъде-заразата също. Животът ни заприлича на обсесия за зараза и компулсия за предпазване от нея.  Защо се стигна дотам, че страхът да ни управлява а не разумът.Отговорът е много прост - заради високомерието ни. Години наред  обществото в глобален мащаб  се отнася пренебрежително към науката и толерира зрелищата. Толерират се безсмислени проекти, в които изтича огромен финансов ресурс. На науката и интелектуалците се гледа със съжаление и презрение. Научните разработки не могат да те направят известен, но простотията и маймунския фасон те издигат във всяко общество.След това финансите потичат като пълноводен поток.Така в единици от това общество се генерира огромен финансов ресурс. Например един скъпо платен футболист  или състезател от формула 1 разполагат с такъв ресурс  в пъти по-голям от бюджета на страната ни.Това е така наречения мъртъв ресурс, защото той не генерира обществена полза.С него се купува кич и дрънкулки без съдържание.Тази елементарна истина лъсна при епидемията Ковид. В световен мащаб обществото трябва да преосмисли приоритетите си - или да инвестира в интелект или да чака помощ например от футболист - милиардер.

окт 27

МЕЛАТОНИН е включен в протокола при леки случаи на КОВИД

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонин е включен в протоколите за терапия при леки случаи на КОВИД.Това съобщиха колеги епидемиолози и вирусолози.В интервю по национална електронна медия проф.Костов посочи схемата, по която е лекуван президента Тръмп.Тя включваше и мелатонин.Освен, че е регулатор на денонощните ритми , мелатонин е средство, забавящо стареенето на психиката и тялото. Този ефект се получава на принципа на физиологията.Нивата на мелатонин са най-високи около 25-27 годишна възраст.След това физиологично започват да намаляват.Други фактори, които намаляват нивата на мелатонин са стресът и бета блокерите. Когато човек на възраст приема мелатонин той връща биологичния си часовник назад във времето към младостта. Може би заради силния имунитет на младия човек, мелатонин подобрява имунната ни защита. Факт е, че стресираните хора, които спят малко т,е, имат ниски нива на мелатонин са по податливи към всякакъв тип външни инфекциозни агетни-бактерии, вируси , гъби.Тъй като обикновения мелатонин има бърз метаболизъм и е слабо ефективен на помощ идват нанотехнологиите .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е едниственият високотехнологичен продукт на нашия пазар, произведен по нанотехнологии. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване доставя до нервната клетка необходимите количества мелатонин и стабилизира техните нива. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

окт 23

Пак стрес-местим стрелките с час назад

публикувано от: доктор Веселин Герев

В края на седмицата ни предстои нов стрес -отново ще местим стрелките на часовника- този път с час назад. Добрата новина е, че се връщаме към астрономическото време, което е заложено генетично като биологичен часовник в нас. Както е известно местенето на часовника винаги се отразява както на психиката, така и на тялото ни. Ще припомня накратко основните проблеми, които ще се проявяват при тази смяна предимно вечер.За здравите хора това е  разсеяност, сънливост, загуба на концентрация и реакции.Предвид това, че вече ще се стъмва по-рано е важно да внимавате когато шофирате или работите с машини във вечерните часове.По статистика ПТП и трудовите злополуки се увеличават с 40% в първите дни след смяна на времето.При хората, страдащи от хронични заболявания  от съществено значение е приемът на медикаменти.Особено критично е положението при хората,които са на трикратен прием на лекарства.При тях е важно да се отбележи, че е необходимо от днес да “забавят” приемите с петнадесет минути.Така в неделя ще са в синхрон с часовото време.Това значително намалява риска от инциденти.По статистика в понеделник след смяна на времето сърдечно-съдовите инциденти се увеличават с около 60% по тази причина.За желаещите да не “усетят” смяната на часовото време препоръчвам МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване.Той регулира биологичния ни  часовник като го напасва към астрономическия.Приема се вечер преди лягане като приемът му не води до зависимост.

окт 21

Страх отново скова душите на хората

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните дни се статистиката за заразените нагнети още страх в душите на хората.Изказваха се куп специалисти, които внушиха на населението че заразен означава “пътник”. Това накара много хора да ограничат контактите си и да се страхуват безпричинно както за собственото си здраве така и за здравето и живота на близките си. Въвеждат се абсурдни мерки като носене на маски на открити пространства.Прави впечатление че освен пропаганда на стряскащи статистики няма информация,която да успокоява хората.Тук е момента да спомена за стреса.През месеците на извънредно положение нищо не се каза за страха и влиянието му върху имунната ни система.При състояние на силна тревога в тялото ни се изръсват големи количества адреналин.Той е основен враг на имунитета ни. В следствие на високите адреналинови нива трайно намалява както клетъчния така и хуморалния ни имунитет.Това прави човек по-податлив на всякакви външни инфекциозни агенти, включително и коронавирус. Ето защо е необходима повече разяснителна и успокоителна информация, която да намали обществените тревоги и страхове.Това ще помогне да се стабилизира собствената ни защита както към коронавируса, така и към сезонните вирусни инфекции.Трябва да се знае, че в момента колегите са пренатоварени и затова заразата удря първо тях.Няма значение дали са на първа линия или в амбулаториите - всички са претоварени от ситуацията.Ето защо е необходимо да се знае, че психиката ни следва ритъма на трите осмици - осем часа работа,осем часа свободно време и осем часа сън.При системно нарушаване на този циркаден ритъм стресът става наш  основен  спътник а имунитета естествено пада.Това качва броя на заразените а не се казва най-важното, че да си заразен не значи да си “пътник”.

окт 16

Заплахата със самоубийство е зов за помощ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора  епизодично изпадат в състояние на отчаяние.Често чувам да намекват, че искат да си сложат край на живота.Естествено това не се случва .Както показва практиката  те само плашат.Психологически това са неуравновесени хора,объркани,непоследователни в действията си,изпитващи огромни затруднения да решават проблемите си.Такива “безпомощни” хора за да успокоят психиката си като тласнат напрежението и отговорността  си към околните гръмко заявяват,че ще се самоубият.Това е най-простият механизъм на психична защита.Характерен е за завършените психопати, тези, които са си повярвали,че са отговорни фактори в живота на хората.Целта на заплахата със самоубийство е само една и тя звучи така- оставете ме на мира. В такива ситуации много хора започват да изпитват емпатия,стават съпричастни и са готови да помогнат като наистина оставят на мира психопата.А той нито се самоубива, нито се променя.Става още по-настъпателен и арогантен, безочлив и дързък.Много често хора в подобни ситуации търсят съвет как да действат.Колкото цинично да звучи оставете психопата да се гътне.Така неговата и вашата душа ще намерят покои.

окт 9

Сезонът на депресиите започна

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тази година мрачното време закъсня почти месец.След няколко поредни мрачни и дъждовни дни започва сезонът на депресиите.Понятието депресия все повече придобива гражданственост.Използва се по принцип за всякакви състояния на неразположение.Модерно е да се казва- остави ме на мира , в депресия съм.Истинската депресия не е моментно състояние.Това е клиничен проблем, които се характеризира с триадата-трайно намалено настроение, липса на сили и песимистични мисли.В повечето случаи става въпрос за сериозно състояние, което се лекува месеци дори години.Тук става въпрос за състояния на меланхолия или апатия.Такива именно ни налягат в мрачното време.Човек става ленив, тегаво посреща ежедневните си задължения,всичко му коства усилие.Основен проблем при тези състояния е колебливото ниво на серотонин, веществото на тонуса и настроението.През лятото нивата на серотонин са високи от силното слънцегреене.Нормално е при липса на достатъчно светлина те да намалеят.Решението е или излагане на повече слънце, когато го има или стабилизиране на колебаещият се серотонин с допълнително внесен отвън такъв.Редно е разбира се да опитате първия вариант и ако това не помогне да пристъпите към втория. Серотониновото хапче ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с конторлирано освобождаване е единственият природен продукт на пазара, които съдържа и двата прекурсора на серотонина.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ стабилизара нивата на серотонин и помага при потиснато настроение, апатия, меланхолия.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат