сеп 18

Освен за подобряване на съня, мелатонин е ефективен при много хронични състояния. Нека насочим вниманието си към японско проучване, потвърждаващо връзката между мелатонин и Болестта на Алцхаймер. От болестта на Алцхаймер страдат около 50 млн души като всяка година броят им се увеличава. Това се равнява на  около 70 процента от всички деменции.  Това е хронично и прогресиращо заболяване, което завършва с пълен разпад на личността. Основна причина за активацията на Алцхаймер е натрупването на бета амилоид в невроните и оттам тяхното влошено функциониране. Изследването има за цел да посочи връзката между заболяването и нивата на мелатонин. Резултатите показват, че страдащите от Алцхаймер имат еднакво ниско ниво на мелатонин както през деня, така и през нощта. Физиологичните пикове на мелатонин приз нощта липсват.Измерванията на хормона са напревени в церебро-спинална течност, кръв, урина и слюнка. Постоянно ниските нива на мелатонин са отговорни за „симптома на залеза“ или вечерната ажитация – напрегнатост на страдащите. В този смисъл ниското ниво на мелатонин през деня и нощта може да служи и  като биологичен маркер за болестта на Алцхаимер, която да бъде диагностицирана още преди симптомите на деменция. Приемът на Мелатонин Амброз УНО с контролирано освобождаване може да забави развитието на клинична форма на Алцхаймер. Мелатонин амброз уно с контролирано освобождаване е високотихнологичен продукт, който следва нощният ход на мелатонин като го изравнява с физиологичното ниво. Това регулира цикъла сън-бодърстване и балансира симптома на залеза. Мелатонин амброз уно с контролирано осбождаване спомага за добрата филтрация на бета амилоид и не позволява натрупването му в нервните клетки.

сеп 13

Райският газ е напълно безопасен - историите около употребата му граничат с истерия. Писал съм много публикации по темата. Основният ефект от приложението му чрез инхалация е болкоуспокояващ както и кратка лека еуфория. Самият газ не действа потискащо на центъра на дишането, не действа на съзнанието и мускулния тонус. Разгражда се веднага след прекъсване на инхалациите. Причината да не е опасен е , че той е просто химично съединение- диазотен оксид. Всички останали опиати и анестетици са органични съединения- най-често алкалоиди. Те са наистина опасни, защото при предозирането им техните деривати кумулират в мастната тъкан на принципа подобни се разтварят в подобни и имат потискащ ефект върху центъра на дишане и сърдечна дейност. Това забавя тяхното отделяне като някои са налични с дериватите си в тялото до седмица след приема. Много по-интересна тема е защо масово ученици пушат. Никотинът е алкалоид  с доказани вреди върху психиката и тялото на подрастващите. Употребата му е системна за разлика от райския газ ,която е епизодична. Остава въпросът забранено ли е тютюнопушенето до 18 години както е забранен райският газ за инхалации. Смешно звучи и твърдението, че който диша райски газ ще стане наркоман. Това означава аналогично, че който пие веднъж в седмицата бира ще стане алкохолик. Както винаги некомпетентността вдига много шум за нищо!

сеп 12

Диабет от втори тип или инсулинонезависим диабет е проблем от който страдат много хора.По медицински показания той се лекува с таблетки. Причинен е от затруднено излъчване на инсулин от панкреаса. Панкреасът като всеки орган в човешкото тяло има денонощен цикъл на функциониране. През деня, когато сме активни и се храним той отделя инсулин и регулира нивото на кръвната захар. През нощта, когато човек спи – панкреасът почива. Този цикъл се управлява от наличните в органа мелатонинови рецетори. Ето защо МЕЛАТОНИН е един от основните регулатори на цикъла на активност на панкреаса. През нощта МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО форте с контролирано освобождаване дава възможност на пакреаса да почива или да е слабо активен. Най- рискови за диабет от втори тип са работещите на смени хора-лекари,полицаи,работещи на непрекъснат цикъл . През нощта при високо ниво на МЕЛАТОНИН те се хранят и по този начин при слабо работещ панкреас нямат контрол върху кръвната захар. Тя се увеличава от количеството приета храна. Същият ефект има при хора с нарушен сън и нощни хранения.

Мелатонин Амброз уно форте е единственият продукт с контролирано освобождаване на пазара у нас. Това означава, че той излъчва МЕЛАТОНИН като следва физиологичния цикъл на хормона през нощта. Това е подходящо както за регулиране на съня, така и за превенция на диабет от втори тип. Най- вреден за организма е ретардния мелатонин. Това е мелатонин с удължено действие, който поддържа нива на хормона и през деня а оттам понижава чувствителност на панкреаса към нивото на кръвна захар. Ето защо препоръчвам приема на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО ФОРТЕ С КОНТОРЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ като средство за превенция- предпазване – от диабет от втори тип.

авг 14

Психопат уби и разчлени приятеля си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопатията както казва Фройд не познава граници и във всеки от нас дреме един психопат. Зловещата част на психопата се отключва от различни фактори. В повечето случаи това са дразги или подбуди от емоционален характер. Друга причина може да бъде финансови задължения. Почеркът на психопата е напълно предвидим , ако иска да измъчва жертвата си го прави по особено жесток и мъчителен начин, ако иска да я убие-действията са подобни. Много ярост и желание за мъст трябва да си събрал, за да убиеш и разчлениш тялото на приятел. Психологически  тази жестокост говори най-вероятно за хомосексуална връзка. Практиката показва, че хомосексуалните връзки генерират много ревност. Убийствата от ревност са белязани от особена жестокост. На такова ми прилича и убийството от преди няколко дни в София. Разчленяването на тялото на жертвата и разпръскването на части от него на различни места означава само едно-липсваш физически - но не и  емоционално. Наказан си завинаги! Сега психиатрични експертизи ще търсят отговори на въпроси, които са известни. Жестокостта на психопата няма граници, за Вселената само се предполага , без да е доказано.

юли 18

Силни магнитни бури достигат до Земята

публикувано от: доктор Веселин Герев

Преди два дни се регистрирани Слънчеви изригвния с голям интензитет. Това са протуберанси или “изхвърляне” на плазма от слънчевата корона. Тя достига до земната повърхност за около 16-17 часа. Едва тогава се отчита въздействието на променливите магнитни импулси върху нас. Здравите хора усещат промяната в интензитета на земния магнитен фон с тъпо главоболие, “оловна ” глава,тежест в сърдечната област, безсъние, лесна уморяемост. Тези симптоми се припокриват със симптомите от сахарските жеги, но в повечето случаи се усилват. Най- застрашени са хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. При тях се наблюдава рязко колебание на артериалното налягане, сърцебиене до аритмия. Като психично разстройство налице е дезориентация, безсъние, сънуване в просъница. Магнитните бури са полезни за хората , страдащи от мозъчно-съдова болест или атеросклероза. Нейните форми са деменция, болест на Алцхаймер, болест на Пик. При тези хора се наблюдава “просветление” на състоянието и облекчаване на интелектуално-мнестичния дефицит. Олекчение може да почувстват и страдащите от депресия в класическата и форма. Повече коментари за въздействието на магнитните бури върху психиката и тялото в “Темата на Нова”  тази събота - 22 юли след централната емисия ” Новини ” в 19 часа

юли 14

Горещините действат предимно на психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

В горещото време, което ни предстои, всички колеги дават съвети за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Истината обаче е, че жегите натискат най- много психиката. Оттам следват всички други проблеми. Най- чувствителна е психиката към светлината. Ако погледнете към Слънцето само за няколко секунди, ще установите, че главата ви е “замъглена” а краката се подкосяват. Нека припомним, че ретината - очното дъно- е онази част от мозъка, която е изложена на директна фотостимулация. Силната слънчева светлина я  активира директно  и покачва драстично тока в невроните. Когато се добави и силна топлина този ефект се мултиплицира многократно. Следват пристъпи на разряд, които повечето класифицират като паник атаки. Те са особено неприятни следобед и надвечер, когато могат да доведат до силна хипертония и аритмия. Симптомите обикновено са израз на повишена мозъчна активност или топлинен “удар”. При хора от третата възраст могат се провокират халюцинации а много хора в активна възраст  губят връзка с реалността, чувстват се объркани или гледат събитията около тях като на кино. Следват епизоди на безсъние, кошмарни съновидения, мускулни крампи, страх. През деня най-честите симптоми са главоболие, световъртеж ,гадене, цветни петна пред очите. Всички те означават само едно- слънчасали сте! Като начало се приберете на сянка. Облейте обилно тялото и главата със студена вода. Ако това не помогне- търсете лекар. За да нямате тези проблеми просто се пазете от “болното” Слънце и високите температури.

юли 12

Падащи метеорити паникьосаха хората

публикувано от: доктор Веселин Герев

На няколко места на територията на страната са наблюдавани падащи метеорити тази нощ. Това е природно явление, което наблюдаваме периодично с единични случаи на по-големи тела, които изгаряйки в плътните слоеве на атмосферата оставят светла диря и осветяват нощното небе. При един от метеоритите, вероятно с по-големи размери при изгарянето се е получил и взрив, което е паникьосало хората. Този метеорит наподобява крилата ракета а взрива в небето наподобява взрива на касетъчна бомба. Това е причина за паника сред населението, защото близо до нас все още се водят военни действия. Страхът от войната е заложен в психиката на нашите баби и дядовци, които са съвременници на  ВСВ. Ужасът от войната се е запечатал в съзнанието им под формата на посттравматичен стрес. Затова всяко събитие, напомнящо им за военни действия ги кара да съпреживяват отново стреса по модела на спомените. От тях психиката не може да се освободи до края на живота на пострадалите. Ето защо най-големите “радетели” за военни действия днес са от поколението, което не е преживявало война. Посттравматичния стрес е описан за първи път при ветераните от войната във Виетнам. Малцината все още останали  живи и до днес преживяват ужаса от бойните действия по модела на преживяните спомени.

юни 30

Психопат заплашва съседи с пистолет заради шумна врата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психопат с пистолет напада съседи в “Люлин” заради шумно заключваща се врата. Заканите около този съседски спор започват с вербална агресия. Агресорът - примитив притежава оръжие-най-вероятно газово. Предупреждава съседите си, че металната врата на етажа се заключва шумно. По негови данни пред полицаи употребява “стимуланти”. Въпреки заснетата закана за убийство е направен само констативен протокол. Уведомена е и прокуратурата- без резултат. Агресорът е таксиметров шофьор.Завършеният психопат има постоянна агресивна готовност. Когато към това се прибавят Психо Активни Вещества- ПАВ-алкохол, психостимуланти или дрога, той , агресорът става още по- опасен. Сетивата му са чувствителни до неузнаваемост, готовността за саморазправа е огромна. Когато в тази ситуация е и въоръжен то вероятността за инцидент е почни стопроцентова. Притеснени от поведението му-агресия със закани за физическа саморазправа и насочване на пистолет- съседите му викат полиция, информират с жалба прокуратурата- но никакъв резултат. Така до днес, когато изчезналият таксиметров шофьор психопат е арестуван. Като по чудо не се стигна до фатален изход от тази междусъседска свада. За да се укроти психопатския агресивен нагон е необходимо агресорът да бъде арестуван, да се направят няколко експертизи- психиатрична, токсикологична и на оръжието. При констатиране на зависимост да му се приложи принудително лечение и да му се отнеме лиценза за такси както и лиценза за шофиране. Това ще е пример за това как се противодейства на агресията във всичките и форми и за превенция на обществено опасни действия по психопатски подбуди.

юни 21

Рязкото затопляне на времето е причина за повече ПТП

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последните няколко дни сме свидетели на тропически жеги. Времето е непостоянно , слънцето е много силно и често вали. Рязкото покачване на температурите и причина за много психични проблеми, които често водят до ПТП. Проблемни са водачите в третата възраст но страдат и тези в активна. Силната слънчева светлина е причина за световъртеж, причерняване пред очите до загуба на зрение, цветни петна в зрителните полета , липса на адекватна реакция с ръце и крака, чувство за ” потъване” в седалката. Тези симптоми често са придружени от страх, че  ще настъпи инцидент и той настъпва. Особено рисково е шофирането с висока скорост и при завои. Тогава рискът от ПТП се увеличава многократно. Високата скорост стеснява зрителните полета, а движението по завои засилва световъртежите. Първите симптоми, че главата е прегряла са главоболието и сухотата в устата. Ако ги усетите по време на път спрете, включете климатика охладете главата като приемете течности или я полеете с вода и изчакайте 15 минути. Ако симптомите не отзвучат си потърсете шофьор за да ви прибере и потърсете лекарска помощ. Това спасява човешки живот.

юни 7

Страх от земетръс обзе населението

публикувано от: доктор Веселин Герев

Страхът от земетресение е забравена емоция, тъй като земетресенията ни “подминаваха”. Имаше тежки последици в Турция и по-леки в Румъния. Днес обаче в 15,25 ни разлюля с магнитуд 5. По високите етажи на сградите има счупена посуда. Материалните щети не са съществени, но психологичните остават. Човек започва да живее в тревожно очакване, че Земята отново ще се разлюлее. Основната емоция е страх, която провокира множество соматични симптоми. Те са нестабилност и “потъване” на тялото, постоянно чувство, че повърхностите се тресат, световъртеж и тръпнене на краката. Всяко такова ” усещане” засилва страха и тревожността, провокира паника и на моменти неадекватни действия. Основна причина за тези симптоми е страхът за живота. Това е дълбоко заложен в съзнанието ни защитен нагон. Активирането му е причина да търсим бягство или спасение от бедствието. За да не се създава паника сред населението е добре страховете от земетресение да бъдат рационализирани. Това означава, че особено по- чувствителните по характер хора е добре да се успокоят и да не се подават на паника. Ако това е невъзможно - да приемат успокоително средство.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат