юни 19

Колко време човек може за издържи без сън

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сънят е жизнено важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Лишаването от сън води до много краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето.Повечето хора започват да усещат безсънието след 24 часа. Симптомите обикновено са сънливост през деня , раздразнителност, загуба на памет и концентрация, нарушена координация, нарушена преценка, краткосрочна загуба на памет, силна отпадналост.Човешката психика е настроена на ритъма осем часа сън,осем часа работа и осем часа свободно време.В забързаното ежедневие ние обикновено крадем от свободното време и съня и го обръщаме в работа.Това води до преумора и засилва симптомите на безсъние.Нуждата от сън е различни при всеки и варира в зависимост от възрастта. Децата се нуждаят от два пъти повече сън отколкото възрастните. Въпреки всички проучвания и провеждани експерименти все още не се знае колко най-дълго човек може да оцелее без сън.Настоящият световен рекорд за най-дълго време в будно състояние е на човек, който е издържал 266 часа без сън. Това са 11 дни. В края на единадесетия ден той започнал да става параноичен и да халюцинира.Недоспалият човек е проблем и за обществото,тъй като при него се увеличава риска от инциденти на пътя, при работа с машини заради сънливостта и затруднената концентрация.Много интересен е факта, че недоспиването води до системно повишаване на кръвното налягане и често е причина за аритмия.Основен проблем при безсънието е липсата на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, набавящ необходимото количество МЕЛАТОНИН на нервната клетка като по този начин подобрява съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юни 14

Отслабва ли се със секс

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът изгаря калории, но те са доста по-малко от една  тренировка във фитнеса. За да се  установи дали само  със секс може да се отслабне, са проведени наблюдения върху 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. Двойките е трябвало да правят секс веднъж седмично за период от 4 седмици.Оказва се, че мъжете изгорили средно 101 калории, а жените – 69 калории, когато са правили секс.Изгорените калории по време на секс са повече от тези, които се изгарят по време на ходене, но по-малко от тези при тежки физически упражнения.Например мъжете изгарят между 149 и 390 калории по време на 30-минутно бягане с умерено темпо, а жените  между 120 и 381 калории. Ето защо, за да се увеличи загубата на калории по време на секс,  той трябва да бъде по-активен и енергичен.В заключение  всички мъже и  жени са потвърдили, че сексът е много по-приятна активност за горене на калории, отколкото тичането.Освен това по време на секс се отделя повече серотонин и окситоцин и човек се чувства щастлив.

юни 11

Защо младежите лесно се манипулират

публикувано от: доктор Веселин Герев

Шестнадесет годишен младеж от елитно Пловдивско училище стана жертва на терористи от Ислямска държава.Под тяхно ръководство след продължителен контакт и психообработка младежът се подготвил да “конструира” самоделна бомба. Остава въпросът защо един интелигентен младеж попада в клопката на умело манипулиращи го терористи?

Психиката на тийнейджърите по принцип е ранима.Това е период на много сериозни психологичски промени.На първо място настъпва криза на авторитетите.Това не са учители,родители и близки а са връстници с асоциално или агресивно поведение,което ги налага в групата.На второ място настъпва криза на приоритетите.Те вече не са училището и знанията а фокусът се измества към употреба на алкохол и наркотични вещества,агресивно поведение,бягства от училище,пробване на всичко “забранено”.Родителите разбира се последни научават за тези настъпили промени.Именно в този период те най-малко комуникират с детето си ,не изпитват емпатия,оценяват проблемите му като нищожни.Това подценяване на индивида води до реакции на отпор и отчуждаване от семейство и приятели.Ето защо ако в този момент се появи някой,който те разбира и ти предлага значимост ,можеш лесно да се подадеш.По този механизъм децата стават жертва на педофили,наркопласьори и дори терористи.Психологичската обработка е новия вид психотронно оръжие а мрежата е новото средство за прилагането му.Това може да не Ви  се случи ако постоянно имате контакт с детето си,обсъждате проблемите му, разбирате го и заедно обсъждате варианти за преодоляването на критични ситуации.Това е единствената рецепта за преодоляване на отчуждението и страха.

юни 7

Главоболието е едно от най-коварните състояния в човешкото всекидневие. В повечето  случаи то отзвучава спонтанно.Обикновено причината е стрес и недоспиване а оттам  преумора на психиката.Интересен е фактът, че болката идва не от самата мозъчна тъкан а от кръвоносната система, която предизвиква мозъчна активация или мозъчен оток.Един от най-популярните типове главоболие е мигрената.Тя може да протича с гадене и повдигане, повръщане. Светлината и шумът провокират и усилват главоболието.Засяга се най-често половината глава.Продължителността на болката е от няколко часа до дни.  Мигренозното главоболие е най-честата причина за понижение качеството на живот при хора в активна възраст.Неприятната новина за всички страдащи от мигрена е, че през следващите дни на рязко затопляне мигренозните пристъпи ще се усилят.Причина за това е основно сленчевата светлина,коятоактивира активността на нервните клетки и взривява главата.Освен това не е за подценяване и топлината,която води до разширяване на мозъчните артерии и засилва мозъчният оток. Затова препоръчвам на всички,страдащи от мигрена за избягват продължителние престой на открито през уикенда и да използватслънчеви очила за предпазване на мозъка от допълнителна възбуда.Ако мигренозните пристъпи се усилят да потърсят медицинска помощ.

юни 3

Транссексуалността вече не е психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация (СЗО) премахва „разстройството на половия идентитет” или транссексуалността от списъка с психичните заболявания. Състоянието е известно с това, че половата идентичност на индивида е в противоречие с пола, който е по рождение.Премахването ще окаже положителен ефект върху транссексуалните хора по света тъй като психично объркани хора ще се считат за нормални. Досега в много страни транссексуалните хора трябва да бъдат диагностицирани с проблема си, за да могат да извършват промени с тялото си за сметка на здравно-осигурителната система и до сменят имената си.Промяната е следствие и от отмяна на защитата на транссексуалните хора в САЩ от администрацията на президента Доналд Тръмп. Също Върховният съд на САЩ реши да не се противопоставя на политиката на училище в Пенсилвания, което позволява на транссексуалните ученици да използват бани и съблекални, които съответстват на сексуалната им идентичност. От друга страна обаче, беше отхвърлена жалбата на студентите, според които позволяването на транссексуалните студенти да използват тези помещения, нарушава правото на личен живот на останалите.Страните членки на Световната здравна организация, които са 194 на брой, имат на разположение 3 години, за да въведат новите промени в практиката на национално ниво. Крайният срок за изпълнение е 1 януари 2022 г.Така транссексуалността няма вече да е психичен проблем а ще стане социален.

май 28

Публикуването на  снимка с автомобил в профила ви в сайт за запознанства може да се окаже много печеливш ход за личния ви живот Според британския портал Askmen и сайта за запознанства Zoosk това важи както за мъжете така и за жените.Оказва се, че хората, чиито снимки са със собствен автомобил, имат средно със 165% повече входящи съобщения спрямо тези, чиято снимка е без кола.Ето и някои от автомобилите, които могат да  вдигнат рейтинга ви. Най-впечатляващ е фактът, че всъдеходите на Jeep са абсолютна гаранция за ново запознанство. Става ясно, че снимка с модел на Jeep ви гарантира до 243% повече входящи съобщения. След това се нареждат BMW — 149%, Toyota — 73%. Любопитно е, че миниванът също се котира добре - 61%, седанът — 42%, пикапът – 41%, докато хечбекът е най-непопулярен като каросерия. Ако имате каравана – чудесно, гарантирате си 71% повече входящи съобщения.Интересът на нежния пол привличат марките BMW и Mercedes, като входящите съобщения нарастват   до 79%.Проучването показва, че акцентът в снимката не трябва да е колата, а самите вие, докато на заден план, като гарнитура на прекрасното ви излъчване идва автомобилът. Така успехът ви за запознанство е гарантиран.

май 22

Селективни ли са СИСТ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече се говори за селективни антидепресанти.Какво означава един обаче един антидепресант да е селективен.Това по правило означава, че той трябва да действа на само един тип рецептори.Когато говорим за антидепресанти е редно да споменем СИСТ -селективните инхибитори на обратния захват на серотонина. Това са най.масово изписваните продукти при серотонинов дефицит-паника и депресия.Серотониновите рецептори в нервната клетка са пет вида.Блокирането само на един подтип от тях дава антидепресивен ефект с натрупване.Въздействието върху останалите четири типа серотонинови рецептори дават страничните ефекти на антидепресантната терапия. За да си пасне антидепресанта с точно определения тип рецептор те трябва да имат съответствие като ключ и ключалка на секретна брава.Колкото по-малко си пасват, толкова повече странични ефекти има от лечението. В този смисъл рецепторите на всеки човек са индивидуална комбинация на ДНК и вероятността да си паснат с химичната формула на антидепресанта е минимална.Ето защо да се говори за селективност на антидепресантите е несериозно.За да не се тормозят рецепторите на нерната клетка при серотонинов дефицит се препоръчва приемането на готов серотонин на таблетки.

май 20

За Депресията и антидепресантите

публикувано от: доктор Веселин Герев

В последните няколко години лечението с антидепресанти в глобален мащаб стана панацея.Изписват ги и общопрактикуващи лекари и всякакви специалисти. Преди години съществуваше шега , че ако не ти диагностицират състоянието - имаш алергия а днес аналогично имаш депресия.Това понятие придоби толкова гражданственост, че по един симптом хората сами си слагат диагнозата от интернет.Оттук нататък започват мъките.Те са свързани с приема на антидепресанти.Най-изписвания клас от тези продукти е СИСТ -селективни инхибитори на серотониновия транспорт.От практиката ми прави впечатление,че всяко неразположение се определя като депресия. Ние като общество се заразихме с хипердиагностика на депресията.Днес дори е модерно да страдаш от депресия.Решението на вид е просто-антидепресант. Той повишава нивата на серотонин - хормона на щастието и не само.Пред такъв тип терапия обаче стоят два основни проблема. Първият се нарича серотонинов синдром.Ако нямате дефицит на серотонин и приемате медикамент за неговото повишаване състоянието Ви би се влошило драстично.Ще чувствате постоянно напрежение,сухота в устата,сърцебиене и хипертонични кризи,безапетитие и безсъние.Вторият проблем е продължителността на антидепресантната терапия-ако може до живот и за просперитета на фармаиндустрията.Това означава само едно,че ставаш зависим от едно хапче и си принуден да го приемаш ежедневно пак до серотонинов синдром.Всеки ден в практиката ми идват хора,отровени от антидепресанти. За съжаление те са много повече от страдащите от истинска депресия.

май 14

Окситоцин - хормонът на човещината

публикувано от: доктор Веселин Герев

Окситоцинът е хормон,който би могъл да бъде наречен  “хормон на привързаността”.  Произвежда се в мозъка и се секретира в кръвта от хипофизата. Рецепторите, които “улавят” наличието на окситоцин се разпростират по цялото тяло. Първоначалните нива на хормона се предават от майката на детето чрез кърмата.Затова кърмените деца са спокойни,спят и наддават на килограми в норма. Поради ниските нива на стрес същите тези деца боледуват по-малко. Това се дължи на окситоцина,който допринася за спокойствието,засилва  усещането за любов и грижа, подпомага съня.Действието на Окситоцин върху психиката предстои да се изследва.Все пак в тази сфера има няколко проучвания.Доказано е, че окситоцин подпомага преодоляването на зависимост към различни психоактивни вещества и помага на психо и социопати да намалят противообществените си прояви.Хора с високи нива на окситоцин са склонни към емпатия, взаимопомощ и емоционално привързване.Освен това, майки, които са имали по-високи нива на окситоцин отделят повече време в занимания като пеене, хранене, къпане. Тези майки споделят, че са по-загрижени за бебетата си и по-често мислят за тях, когато не са заедно.

май 10

За предпазване от деменция решавайте кръстословици

публикувано от: доктор Веселин Герев

Решаването на кръстословици и судоку  подобряват менталното здраве на възрастните.Изследването цели да провери какви са мозъчните функции на възрастни в добро здравекато се обръща внимание основно на паметовите функции.Оказва се, че мозъкът на хората, които решават различни кръстословици  функционира сякаш е с 10-години по-млад. Тази дейност тренира психиката и се подобряват функции като способности за бързо съобразяване, фиксация на  вниманието, последователност на мисълта както и лесно запаметяване.За целта е необходима “тренировка” на психиката поне един час дневно.Така хората, страдащи от болест на Алцхаймер или друг тип деменции могат да подобрят състоянието си чрез различни занимателни игри, сред които и кръстословици.Установено е обаче,че типовете мисловна дейност трябва да се сменят.Например ако известен период от време решавате кръстословици ,след това е добре да преминете към судоку или други логически задачи.По този начин не само се укрепва функцията на нервната клетка но се създават и нови връзки и пътища на комуникация между невроните,което забавя стареенето им.Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат