май 20

За Депресията и антидепресантите

публикувано от: доктор Веселин Герев

В последните няколко години лечението с антидепресанти в глобален мащаб стана панацея.Изписват ги и общопрактикуващи лекари и всякакви специалисти. Преди години съществуваше шега , че ако не ти диагностицират състоянието - имаш алергия а днес аналогично имаш депресия.Това понятие придоби толкова гражданственост, че по един симптом хората сами си слагат диагнозата от интернет.Оттук нататък започват мъките.Те са свързани с приема на антидепресанти.Най-изписвания клас от тези продукти е СИСТ -селективни инхибитори на серотониновия транспорт.От практиката ми прави впечатление,че всяко неразположение се определя като депресия. Ние като общество се заразихме с хипердиагностика на депресията.Днес дори е модерно да страдаш от депресия.Решението на вид е просто-антидепресант. Той повишава нивата на серотонин - хормона на щастието и не само.Пред такъв тип терапия обаче стоят два основни проблема. Първият се нарича серотонинов синдром.Ако нямате дефицит на серотонин и приемате медикамент за неговото повишаване състоянието Ви би се влошило драстично.Ще чувствате постоянно напрежение,сухота в устата,сърцебиене и хипертонични кризи,безапетитие и безсъние.Вторият проблем е продължителността на антидепресантната терапия-ако може до живот и за просперитета на фармаиндустрията.Това означава само едно,че ставаш зависим от едно хапче и си принуден да го приемаш ежедневно пак до серотонинов синдром.Всеки ден в практиката ми идват хора,отровени от антидепресанти. За съжаление те са много повече от страдащите от истинска депресия.

май 14

Окситоцин - хормонът на човещината

публикувано от: доктор Веселин Герев

Окситоцинът е хормон,който би могъл да бъде наречен  “хормон на привързаността”.  Произвежда се в мозъка и се секретира в кръвта от хипофизата. Рецепторите, които “улавят” наличието на окситоцин се разпростират по цялото тяло. Първоначалните нива на хормона се предават от майката на детето чрез кърмата.Затова кърмените деца са спокойни,спят и наддават на килограми в норма. Поради ниските нива на стрес същите тези деца боледуват по-малко. Това се дължи на окситоцина,който допринася за спокойствието,засилва  усещането за любов и грижа, подпомага съня.Действието на Окситоцин върху психиката предстои да се изследва.Все пак в тази сфера има няколко проучвания.Доказано е, че окситоцин подпомага преодоляването на зависимост към различни психоактивни вещества и помага на психо и социопати да намалят противообществените си прояви.Хора с високи нива на окситоцин са склонни към емпатия, взаимопомощ и емоционално привързване.Освен това, майки, които са имали по-високи нива на окситоцин отделят повече време в занимания като пеене, хранене, къпане. Тези майки споделят, че са по-загрижени за бебетата си и по-често мислят за тях, когато не са заедно.

май 10

За предпазване от деменция решавайте кръстословици

публикувано от: доктор Веселин Герев

Решаването на кръстословици и судоку  подобряват менталното здраве на възрастните.Изследването цели да провери какви са мозъчните функции на възрастни в добро здравекато се обръща внимание основно на паметовите функции.Оказва се, че мозъкът на хората, които решават различни кръстословици  функционира сякаш е с 10-години по-млад. Тази дейност тренира психиката и се подобряват функции като способности за бързо съобразяване, фиксация на  вниманието, последователност на мисълта както и лесно запаметяване.За целта е необходима “тренировка” на психиката поне един час дневно.Така хората, страдащи от болест на Алцхаймер или друг тип деменции могат да подобрят състоянието си чрез различни занимателни игри, сред които и кръстословици.Установено е обаче,че типовете мисловна дейност трябва да се сменят.Например ако известен период от време решавате кръстословици ,след това е добре да преминете към судоку или други логически задачи.По този начин не само се укрепва функцията на нервната клетка но се създават и нови връзки и пътища на комуникация между невроните,което забавя стареенето им.
май 8

Приемът на антидепресанти може да доведе до безплодие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Броят на двойките търсещи консултация, поради инфертилитет значително нарастна през последните години.Глобално са  засегнати между 10 и 15% от сексуално активното  население. Некачествената продукция на семенна течност е отговорна за около половината от случаите на инфертилитет в развиващите се страни. Причините за това могат да бъдат някои лекарствени средства като например антидепресантите.  Най-използваните от тази група медикаменти са  SSRI - инхибитори на обратния захват на серотонина.За целта са правени множество проучвания,които показват,че след няколкоседмичен прием на антидепресант качеството на семенната течност се влошава и се наблюдава както еректилна дисфункция,така и проблемна еякулация.В лабораторни условия - ин витро - е доказан директен спермициден ефект на антидепресантите.Това означава,че антидепресанта директно унищожава сперматозоидите. Тези негативни ефекти са резултат от неселективното въздействие на химичните субстанции на антидепресантите върху рецепторите за свързване.Ето защо при депресивни състояние е добре да се подпомогне стабилизацията на серотониновото ниво с готов серотонин на таблетки.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,съдържащ и двата прекурсора на серотонин.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване помага на нервната клетка да набави необходимото и количество серотонин по физиологичен път.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 30

Най-печеливши са тези,които си сляха почивните дни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Серията от почивни дни на принципа ден работим два не работим отново объркаха биологичния ни часовник.Докато се настроим за работа и отново сме в почивка. Най-добре направиха тези,които си сляха празниците в една голяма отпуска.При тях настройката за работа ще започне чак на 7 май.И в двата случая настройката ще продължи до 9-10 май.Единствено остава гимнастиката на динамичния стереотип за редовно работещите.Много хора ще си помислят ,че могат да се справят с този режим на натоварване.Оказва се обаче, промените в циркадните ритми протичат на молекулярно ниво и корекцията им в повечето случаи е пак биохимична.Единствен помощник в настройването на биочасовника остава мелатонин като регулатор на циркадните ритми. По -лесно ще се настроят тези,които са сляли празниците ,защото при тях почивката ще е една отпуска.За работещите ще остане перманентния тормоз и донастройката както при почиващите.Това поставя въпросът не е ли по-добре да сливаме празниците а не да работим през ден-два и да сме в състояние на постоянна умора.

апр 22

Класическата музика успокоява психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Слушането на  музика може да има  успокояващ ефект върху тялото и психиката ни.Музикалните предпочитания варират в широки граници при отделните хора, така че само вие можете да решите каква музика искате или каква музика е подходяща за настроението ви в момента. Повечето проучвания казват, че класическата музика има успокояващ ефект. При някои хора такъв ефект може да носи рок музиката, нежният джаз или пък фолклорните ритми.Приятната музика намалява нивото на стрес и подобрява тонуса,настроението и работоспособността.Специфичните ритми регулират биоелектричната активност на мозъка и подобряват синхронизацията на импулса в нерната клетка.Най-успокоителен ефект върху психиката има звука на тропически дъжд а най-дразнещ ефект има рева на лъв или детския плач.

апр 19

Нивата на тестостерон променят психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестостеронът определя социално-поведенческия статус у мъжете. Това са черти на характера като агресивност, анти-социално поведение и тенденция към налагане и доминиране в междуличностните отношения.Редица проучвания показват, че високите нива на тестостерон водят  рисково и импулсивно поведение, които често са свързани с повишен риск за собственото здраве и живот.Този модел на поведение е свързан и с  липса на емпатия, омаловажаване постиженията на други индивиди с цел повишаване собственото самочувствие. Повишените нива на тестостерон снижават напрежението и покачват нивото на СЕРОТОНИН -хормонът на щастието. Резултатът е подобрение на настроението, мотивацията и самочувствието паметта.В чисто сексуален план тестостеронът отговаря за либидото - желанието да се прави секс както при мъжете така и при жените.

апр 17

Сърдечно-съдовите инциденти водят до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сърдечните заболявания към момента са водеща причина за инвалидизация и смъртност в целия свят. Депресията остава най-разпространеното психично заболяване и е основен фактор за  влошено качество на живот.Наблюдения показват, че хората със сърдечни заболявания са по-склонни да развият депресия.Новото изследване провежда обследване на 370 000 души на възраст между 40 и 69 години.Всички те нямат анамнеза за депресивно състояние.Тези,които са прекарали съдов инцидент  имат 30 % риск от разгръщани на депресивно състояние.Биологично и физиологично този феномен се обяснява с покачване на биомаркери като С-реактивен протеин и интерлевкин.Чисто психологически деприсията след сърдечен инцидент се обяснява със страха от нов такъв както и със страх от смъртта.Това чувство подклажда депресивните нагласи на страдащите и понякога покачва нивото на напрежение,което е фактор за нов сърдечен инцидент.Затова лечението при сърдечно-съдови проблеми трябва да се извършва комплексно от кардиолог и психиатър.

апр 12

Травмите на главата се проявяват след години

публикувано от: доктор Веселин Герев

Травмата в областта на главата е често срещано  състояние, което в повечето случаи се проявява години след мозъчното сътресение.Най-честа причина за мозъчна контузия или сътресение са Пътнотранспортните произшествия ,модерни спортове като карате,кикбикс или бокс,футбол.Напоследък  сериозен дял заемат случаите на падане при възрасти хора заради колебание на кръвното налягане  или при деца по време на игра.Травмата в областта на главата обикновено има късни последици.Те се проявяват особено през пролетта, когато слънцегреенето се увеличава.Симптомите са на пристъпи и включват главоболие,световъртеж,изпотяване,гадене,изтръпване на ръце и крака,силен страх и промяна в настроението.Кризите са многократни през деня и се засилват вечер.Наложителна е правилна преценка на състоянието и медикаментозно лечение,което дава резултат в рамките на няколко дни.

апр 9

Психиката ни реагира на промени на магнитното поле

публикувано от: доктор Веселин Герев

За някои животни магнитното поле на земята служи като компас, чрез който те се ориентират. Хората също могат да усещат магнитното поле  посредством определени структури в мозъка.Процесът  се нарича магниторецепция и структурите,отговарящи за него са установени със скениране.В проучването участват 34 души.Те се намират в стая с магнитно поле близко до земното.При промяна на магнитното поле изследователите записват мозъчната активност на участниците с  ЕлектроЕнцефалоГраф.Отчита се нивото на алфа ритъм, което намалява при външно дразнене от светлина,звук ,магнитно поле. При промяна на  магнитното полето ЕЕГ отчита понижение на амплитудата на алфа вълните с около 60%. Това показва, че определени структури в мозъка ни отчитат колебанията в полето и реагират с промяна в настройките на психичната и физическа активност. Тази промяна може да окаже влияние и на биологичния часоник,характерен за определени географски ширини.
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат