ное 29

Комбинацията мелатонин и алкохол е недопустима

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мелатонинът, известен като естествен хормон на съня, е вещество, което се синтезира в мозъка и регулира биологичния цикъл на сън и бодърстване. Затова хранителните добавки срещу безсъние, съдържащи мелатонин, се считат за безопасна природна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства.Приемът на алкохол при  безсъние с мелатонин може да доведе до сериозни негативни  последствия.Общоприето схващане е, че малко алкохол вечер помага за заспиването, но истината е, че цялостният ефект върху съня е по-скоро негативен, защото алкохолът съкращава съня и води до често събуждане през нощта. Заключението е, че алкохолът от една страна може да влоши безсънието, а от друга – да намали ефективността на приетия мелатонин.Като реакция от комбинацията мелатонин и алкохол се отчита усилване на съновиденията до кошмарни сънища,чести пробуждания,сомато-вегетативни симптоми-сърцебиене ,изпотяване,главоболие.Няма установени по-сериозни от тези последствия след комбиниране на мелатонин и алкохол.Проучванията показват, че когато няма фактори, влияещи на ефективността му, мелатонинът може да помогне за трайно решаване на проблемите със съня само в рамките на няколко дни.

ное 27

Уискито тласка към агресия,виното и бирата успокояват

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според ново проучване различните типове алкохолни напитки отключват различни емоции у консуматора. Твърдият алкохол например най-често провокира агресия, а червеното вино обратно – усещане за спокойствие и редукция на тревожността.Данните за влиянието на типа алкохол върху емоционалното състояние са събрани след мащабно мултинационално проучване сред 30 хиляди души на възраст между 18 и 34 години. Проследени са техните предпочитания към отделните типове спиртни напитки и емоционалните им реакции по време на консумация. Тези реакции са разделени в 2 категории – позитивни (релаксация, прилив на енергия, увереност) и негативни (умора, агресия, безпокойство).Установено е, че червеното вино е напитката с най-успокоителен ефект. При над 53% от участниците то провокира усещане за спокойствие и релаксация. Непосредствено след него се нарежда бирата, която също провокира основно позитивен емоционален отклик след консумация. На последно място се нарежда уискито. Като най-предпочитан от твърдите алкохоли, той провокира релакс и като цяло позитивни емоции у едва 20% от консумиращите го.Уискито обаче е лидер в друго направление. Това е типът алкохол, който най-често провокира агресия – у над 30% от консуматорите. За сравнение червеното вино провокира такава реакция у едва 3% от хората.Интересен факт, който специалистите установяват, е, че у зависимите към алкохола хора консумацията му отключва неколкократно по-силни изяви на съответните усещания. Единствено изключение прави бирата – тя неизменно отключва само позитивни реакции у консуматорите, независимо дали имат зависимост към алкохола, или не.Различните реакции към типовете алкохол се проявяват заради различният механизъм, по който те действат на мозъчните структури.Твърдият алкохол действа на серотониновата система а леките алкохолни питиета върху ГАМК.

ное 24

Най-любимите пози за секс са и най-опасни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Интересно проучване показва, че някои от най-предпочитаните и от двата пола пози в секса крият сериозни рискове от физически травми и за двамата партньори. Оказва се, че  мисионерската и кучешката поза и  са най-рискованите сексуални пози. По-застрашени от физически увреждания при практикуването им са мъжете. Проучване проследява причините за зачестилите в последните години случаи на фрактура на пениса при мъжете или  увреждания при жените, получени по време на секс. Резултатите показват, че тези травми се дължат именно на честото практикуване на някои сексуални пози. Като най-опасна поза в секса се определя кучешката поза. Клиничната практика и проследяването на 90 случая на мъже с фрактура на пениса във Великобритания показва, че най-голяма част от тях (над 40%) са получени именно вследствие на секс в кучешка поза. Не само че най-често води до физически рискове за сексуалното здраве на мъжа, но тази поза провокира и най-сериозните увреждания на пениса. В допълнение това е позата, която се асоциира и с най-голям риск от увреждане на половите органи и при жената. Макар и да се срещат по-рядко, около 50% ос случаите на увреждания при жените са следствие от опасно практикуване на кучешката поза в секса.  Мисионерската поза е втората най-рискова сексуална поза, на която се дължат около 25% от сексуално провокираните травми при мъжете и около 20% от тези при жените. Жената отгоре е третата най-опасна за здравето на мъжа сексуална поза.  Интересен факт е, че непосредствено преди проучването, разкриващо най-опасните пози в секса, е проведено друго, което определя кучешката и мисионерската поза като двете най-любими пози на сексуално активните хора по света.

ное 20

Употребата на марихуана води до затъпяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребата на марихуана в младежките години може да доведе до по-нисък коефициент на интелигентност в по-късен етап от живота.Проучването включва 1000 души на възраст  под 18 години. Някои от тях употребяват марихуана, а други не. Здравословният и умствен капацитет на участниците е проследяван в продължение на 20 години.Резултатите показват, че участниците, които прибягват до употребата на канабис през периода, когато мозъкът се развива, имат спад в умствения капацитет и коефициент на интелигентност.При теста за интелигентност в по-зряла възраст на употребяващите тревата се наблюдава спад с 8-10 пункта в сравнение с този на връстниците им.Рискът е по-голям когато употребата на марихуана е ежедневна.Затова е важно младите хора да се запознаят с възможните рискове преди да решат да посегнат към марихуаната или какъвто и да е друг вид наркотик.

ное 15

Екип от учени анализира голяма база от данни и стига до извода, че  сексуалната активност на хора със сърдечно-съдови проблеми рядко става причина за сърдечен арест или пък внезапна сърдечна смърт.Анализирани са данните от общо 4523 случая на внезапен сърдечен арест у възрастни хора в периода между 2002 и 2012 година.От тях едва 34 били свързани със сексуална активност в рамките на един час преди инцидента. 32-ма от пациентите били мъже и 2 – жени.Така честотата на сърдечен арест, свързан със сексуална активност, била едва 1 на 100 за мъжете и 1 на 1000 за жените.Оказва се , че поддържането на сексуален живот от  пациенти,страдащи от сърдечно-съдови проблеми не представлява рисков фактор за внезапна смърт.Заключението на  проучването ще позволи на лекарите да успокоят своите пациенти по нов аргументиран начин, облягайки се на факти и да не ги ограничават в сексуалната им активност поради сърдечното им заболяване.

ное 14

Биологичният часовник има отношение към депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Някои хора, страдащи от депресия и тревожност имат нарушение, свързано с с разстройване на биологичният им часовник. „Настройването“му пък може да доведе до излекуване на болестта.Според данните смущенията в биологичния часовник на организма са достатъчни, за да доведат до развитието на депресия. Биологичният часовник е системата, която ни „казва“ кога да спим и кога да се храним, а също така поддържа и синхрона между органите.Тези смущения  са били винаги свързвани с нарушения на настроението, като депресия или биполярно разстройство. Не е съвсем ясно обаче дали болестта води до проблемите с циркадните ритми или  обратното.Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего провеждат лабораторно проучване и установяват, че последното е вярно.Биологичният часовник отдавна се свързва с психичното здраве . Сезонното афективно разстройство например е форма на депресията, която следва цикъла на сезоните.Допълнителното изследване на биологичния часовник и влиянието му върху функциите на организма, един ден може да доведе до нов начин за лечение на депресията.За откриване на молекулярния механизъм на биологичния часовник бе присъдена и тази годишната Нобелова награда за медицина и физиология.

ное 10

Мигрената е най-често срещаната форма на главоболие

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мигрената е една от най-тежките форми на главоболие. Много често тя водят до сериозни нарушения в психичното състояние на човек и влошава значително качеството му на живот.Тежката мигрена започва с епизод наречен аура.Най-често това са зрителни нарушения с присветкания пред очите или внезапно нарушаване на зрително поле. В други случаи аурата може да се представи от спонтанно тръпнене в крайниците и периферната мускулатура, както и загуба на координация или  усещане за странни миризми около човека.Независимо обаче дали има или няма аура  главоболието при мигрена е изключително силно и обикновено се развива от едната страна на главата под формата на остра, силна и пулсираща болка.Болка при мигрена може да се разпространи по цялата глава и да придобие стягащ характер с епизоди на  пулсации. Може да се съпроводи и с клинична картина за гадене и повръщане. Мигренозният пристъп може да продължи няколко дни, като през това време страдащият да има пълна непоносимост към силни шумове, стряскащи звуци, светлини или миризми.Причина за мигренозният пристъп е проблем в мозъчното кръвообращение,причинен от неправилна синхронизация на нервния импулс. Прецизиране на огнището на десинхронизацията прави лечението възможно.
ное 8

Синята светлина е основна причина за безсъние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Синята светлина, излъчвана от енергоспестяващите крушки, екраните на телевизорите и другите електронни устройства, доказано разрушава съня ни. Много  проучвания установяват, че синята светлина в заобикалящата ни среда днес е повече от всякога.Нейното влияние е силно негативно по отношение на съня и особено вечер.Последните научни данни за влиянието на синята светлина върху съня посочва,че тя инхибира секрецията на хормона на съня мелатонин.Подтискането на мелатонин като естествен хормон на съня води до трудно заспиване и чести събуждания през нощта. Редовното излагане на синя светлина между 21 и 23 часа може да извади трайно от строя биологичния часовник на организма и да доведе до хронично безсъние във всяка възраст.За да избегнем вредното въздействие на синята светлина е необходимо да ограничим използването на електронни устройства,които я излъчват или да компенсираме недостига на мелатонин .МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ  е единственият продукт на българския пазар, произведен по нанотехнологии.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване регулира нивото на мелатонин по механизъм,най-близък до физиологичния.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване не създава зависимост.

ное 7

Продължителното пребиваване при нулева гравитация провокира сериозни промени в дейността на организма и дори води до промяна в положението на мозъка ни. За целта с помощта на ядрено-магнитен резонанс е проследено състоянието на мозъчните структури при 18 астронавти преди и след няколкомесечно пребиваване в космоса.Първото излизане в открития космос винаги се асоциира със специфични оплаквания като усещане за тежест и стягане в главата и разстройства на зрението. Проучването установява, че тези промени се появяват бързо в условията на безтегловност, но отшумяват много по-бавно след връщане в нормалната среда на гравитация.Чисто физическото изместване на мозъка в черепната кухина при продължителна липса на гравитация може да доведе до обтягане на очния нерв, което да обясни зрителните нарушения в моментите на безтегловност. Учените обаче установяват и други промени като стесняване на някои мозъчни гънки, чийто дългосрочен ефект върху здравето все още не е известен. Знае се обаче, че те възстановяват много бавно нормалното си състояние.Подобни промени в мозъка се наблюдават при някои невродегенеративни заболявания като например болестта на Алцхаймер. Затова разчитат именно на познанията си за тях за по-обстойно проучване на евентуалните последствия от продължителното пребиваване в условия на безтегловност.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат