окт 25

В деня на изборите се връщаме към астрономическото време

публикувано от: доктор Веселин Герев

В събота срещу неделя сменяме отново времето като ще преместим стрелките с час назад.Този наглед дребен факт отново ще преобърне биологичния ни часовник и ще ни “отнесе” за седмица напред.Не знам дали е система или чиста случайност , но за втори път след смяна на часовото време в неделя ще имаме избори. За симптомите при здрави и хронично болни хора сме писали много.Объркването и при едните и при другите е в различна степен,тъй като и активностите са на различно ниво.Най-засегнати от всички са хората,страдащи от сърдечно-съдови заболявания,които приемат медикаменти трикратно.Те трябва още от днес да изтеглят приемите всеки ден с 15 минути напред , за да синхронизират в неделя с изместването на стрелките назад.Нека припомним, че в понеделника след смяната на часовото време ПТП и Трудовите злополуки се увеличават с около 45 процента а инфарктите с около 50 процента.Риск от заспиване зад волана през първата седмица след преместването на стрелките назад има вечер, тъй като динамичния стереотип продължава да функционира с час напред.Добрата страна на астрономическото за България време е, че ще започнем да се събуждаме на светло.

окт 21

Говоренето на сън е  разстройство в качеството  на съня, от което страда около 5% от населението по света. То се проявява най-често след силни емоции, умора и напрежение. Учените твърдят, че повече от 66% от възрастните по света някога през живота си са говорили на сън.Състояниеот е по-известно като бълнуване или брътвеж.Напоследък в практиката ми се увеличават случаите на пациенти с бълнуване при употреба на медикаменти-най-често антидепресанти.Касае се за предозиране на приеманите медикаменти. Те удължават   REM-фазата на съня(фаза на бързите очни движения).По време на тази фаза сънуваме,а когато сънищата са продължителни и ярки често се придружават и от бълнуване. За разлика от другите парасомнии  говоренето  на сън е относително безопасно състояние. Единственото неудобство е дискомфортът, който създавате на партньора си.В повечето случаи  хората говорят на сън тихо и  неразбираемо. Крещене и високо говорене може да се наблюдава при хора преживели силен стрес и тревога.Когато това се случва веднъж в месеца или на няколко месеца не е проблем.Помощ трябва да се потърси само ако говорите на сън всяка нощ.

окт 16

Медиите мосово ни заливат с негативни новини

публикувано от: доктор Веселин Герев

Телевизията постоянно ни залива с негативни новини.Вчера в една централна емисия 12 минути бяха заети от съобщения за катастрофи,убити и насилие.Телевизията като основна електронна медия оказва основно въздействие върху психиката ни.По-емоционалните хора преживяват видяното и дори развиват страхови състояния.Най-зле се отразяват сцените на насилие при децата и подрастващите.Рискова е групата 13-17 години.Това е периода на пубертет през който настъпват трайни промени в психологичните нагласи.На първо място се сменят авторитетите.Това са тези,които се държат асоциално и агресивно,защото така го показват по телевизията.Те са и лидерите на ученическото общество ,защото са против правилата и раздават юмручно право.Следва криза на приоритетите.Кот приоритет на обществото не е образованието а посоката се измести към скъпи вещи-телефони,коли,дрехи,които разбира се медиите масово рекламират.Така се стига отново до негативни новини - млад шофьор с мощна кола убива на пътя. А ние продължаваме да коментираме постфактум. Така ще живеем в все по-агресивна среда и разбира се сред все по-негативни новини.

окт 14

През тази седмица се очакват много високи за сезона температури.Температурната амплитуда варира от двадесет и повече градуса.Тази разлика оказва неприятно въздействие върху психиката.Обострят се симптоми на мигренозно главоболие,появяват се световъртеж и сърцебиене,както и смущения на съня.Причината е засиленото слънцегреене, което активира психиката.Ето защо освен с телесните симптоми ще ни мъчат и чисто психични.При много хора се отчита покачване на напрежението и тревогата,задействат се страхове и панически пристъпи.Най-неприятен е проблемът със съня.Той е неспокоен, с чести пробуждания и винаги е съпроводен със сънища,които в някои случаи са ярки и се тълкуват като действителни.Активират се и така наречените парасомнии - бълнуване,сомнамбулизъм,чести нощни крампи.Затова препоръчвам на всички да се предпазват от силните слънчеви лъчи като носят слънчеви очила.При проблеми със съня да приемат МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване вечер и ако симптомите на психична активация продължат да подпомогнат нервната клетка с продукти на билкова основа.Най-подходящи успокоителни природни продукти са ментата и маточината.Ако тези мерки не помогнат да се търси лекар и в никакъв случай самолечение.

окт 9

Някои медикаменти влошават съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

окт 4

Днес е световният ден на усмивката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Счита се, че усмивката  оказва биохимично въздействие върху психиката така че да се освободят различни химични съединения , които да създадат чувство за щастие. Докато се усмихвата в нервната клетка се освобождава повече  серотонин, окситоцин и ендорфини, които  намаляват нивата на стрес.Усмивката увеличава психическата устойчивост  и концентрацията. Дори ако се усмихвате  редовното може да промените психологическата си нагласа от песимизъм към  оптимизъм. Затова всеки ден трябва да се започва и да се завършва с усмивка.Усмивката  намалява стреса и спомага за добро качество на съня. Нещо повече – тя е заразна и може да  генерира положителни емоции и при околните. Естествено децата са най-щастливи защото се усмихват най-много  средно по 400 пъти на ден. Практиката пък показва, че жените се усмихват повече от мъжете.Причина за това е тяхната емоционалност.В деня на усмивката нека виждаме повече усмихнати хора а ние самите да се усмихваме  и да заразяваме със смеха си околните.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат