сеп 29

Започва сезона на депресиите

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни температурите паднаха, навън е мрачно дори сутрин е мъгливо. Липсата на слънчева светлина тласка психиката към депресивни нагласи. Настроението е потиснато, двигателната активност спада, ставаме лениви. Концентрацията е затруднена, мислите са свързани с отишлото си лято. Дневната светлина намалява, тъмнината потиска още повече. Затова твърдя, че хронобиологично настъпва периода на депресията.Депресията е  понятие, което повече придоби гражданственост и се употребява масово в ежедневието.Сезонната-есенно зимна депресия- не е депресия в истинския смисъл на медицинското понятие.Тя е повече меланхолия и ленивост. Както отбелязах състоянието се “управлява” от природния фактор светлина.Светлината задейства биохимични процеси в нервната клетка, при които става синтез на серотонин- веществото на тонуса и настроението. Дефицита на светлина води до недостиг на серотонин.За да се предпазим от неприятните симптоми на меланхолия е необходимо да поддържаме нивата на серотонин стабилни.Това може да стане като се внася веществото отвън. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е изцяло природен продукт, който съдържа прекурсор на сератонина и стабилизира нивата на веществото през есенно-зимния период. Холеон 5 амброз помага за преодоляване на есенно зимната меланхолия, наричана сезонна депресия.

сеп 20

Психически проблеми при диабет

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се диагностицират с диабет. По-често срещаният е втори тип или инсулинонезависим тип диабет.Хората в третата възраст масово сткрадат от такъв тип диабет и приемат таблетки за регулиране на кръвната захар. При инсулинонезависимия диабет стойностите на кръвната захар варират от 6-7 до 10 -12 ммол /л.Трябва да отбележим, че правилната функция на психиката зависи от нивата на кръвната захар.Практиката показва, че животозастрашаващо състояние е ниската кръвна захар.За хората от третата възраст това са стойности под 5 ммол/л.Тези състояния се демонстрират  с психични симптоми. Основните оплаквания са от отпадналост, липса на настроение, страх и силна тревожност, безсъние срив на паметта. Намаляващите нивото на кръвната захар медикаменти при предозиране от “натрупване” често предизвикват подобни симптоми. При нива на кръвната захар под 5 ммол/л се активира кортизоловата верига.Отделя се адреналин,който да активира глюконеогенезата- процес на синтез на въглехидрати от мастната тъкан.Тези адреналинови шокове са основна причина за психичните симптоми при хипогликемия. Ето защо практиката налага при възрастни хора кръвната захар да варира  от 6-10 ммол/л.При такива стойности психиката функционира нормално за възрастта.

сеп 7

Бета-блокерите нарушават съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

През изминалата седмица ме посетиха много хора в активна възраст с проблемен сън.Повечето заспиваха бързо но след два или четири часа се събуждаха сънувайки и не заспиваха повече.Общото между всички се оказа, че приемат бета- блокер вечер. Бета-блокерите са медикаменти, които кардиолози предписват за регулиране на сърдечната честота и ритъм. Затова те се наричат още антиаритмици. Малко колеги обаче са наясно с факта, че бета-блокера нарушава съня.Това е така, защото той намалява нивата на мелатонин- естествения хормон на съня.Мелатонин започва да се синтезира от епифизната жлеза в мозъка слез 21,30 часа, когато навън стане тъмно. Неговата секреция спира, когато навън започне зазоряване.Нощните  колебания на мелатонина са на всеки 2,5 часа, когато заради бета-блокера настъпва събуждане и човек не може повече да заспи. Ето защо по циркаден -денонощен-ритъм, терапия с бета-блокер не се препоръчва вечер.Ако въпреки правилото се налага да приемате медикамент от групата на бета -блокерите вечер е необходимо да  поддържате високо нивото на мелатонин, за да нямате проблеми със съня. Това може да направите лесно и безопасно, приемайки МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ С КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ  е високотехнологичен продукт, който следва циркадните колебания на мелатонина, известен още като естествения хормон на съня. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ  е изцяло природен продукт като приемът му не създава зависимост. Мелатонин амброз форте с контролирано освобождаване се приема по една таблетка вечер преди лягане и може успешно да се комбинира със всякакъв тип медикаментозна терапия в това число и антиаритмична.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат