юни 29

В горещините пийте……бира

публикувано от: доктор Веселин Герев

Бирата съдържа вещества, които помагат срещу затлъстяването и увеличават мускулната маса, откриха швейцарски учени.”Молекулата чудо” - никотинамид рибосид (НР), която беше открита в млякото, се съдържа също така в бирата и някои храни. Тя няма странични ефекти и даже може да удължи живота. Единственият проблем е, че молекулата може да бъде открита много трудно и още по-трудно да бъде синтезирана, което е доста скъп процес.Учените са провели експеримент с мишки. Те са открили, че гризачите, които са били поставени на диета богата на мазнини, но с добавяне на това вещество, са наддали с 60% по-малко, отколкото своите събратя, хранещите със същото, но без добавката. Също така мишките, на която е даван НР в течение на 10 седмици, са били в по-добра физическа форма. Молекулата работи, попадайки в клетките, където повишава обмяната на веществата. В хода на експериментите не са открити никакви странични ефекти. Изследователите смятат, че с помощта на НР може да се подобри работата на митохондриите, които влияят на процесите на стареене на организма.

юни 26

Мигренозното главоболие се усилва в горещините

публикувано от: доктор Веселин Герев

Температурните промени могат да предизвикат леко главоболие, показва ново проучване. Учените нареждат времето сред петте най-чести причинители на мигрена. Проучването включва 66 души, засегнати от мигренозно главоболие. В продължение на година участниците водят дневник за симптомите и какво ги отключва. Малко повече от половината съобщават, че са чувствителни към температурните промени.Времето по-рядко е причина за получаването на тежко главоболие, сочат резултатите.Мигрената отдавна се асоциира с промени в метеорологичните условия. От години се работи по изясняването на причините, но липсват достатъчно научни данни по темата.Настоящето проучване доказва връзката между чувствителността към температурните промени и честотата на мигренозното главоболие. Мигрената често е придружена и от гадене и повишена чувствителност към светлина и звуци.
При по-високи температури експертите препоръчват редовен прием на вода и други течности, както и избягване излагането на силното слънце в обедните часове.За да се намали риска от мигрена, е важно и получаването на достатъчно сън, редовно хранене, както и приемът на синхронизиращи нервният импулс медикаменти.

юни 25

Нарцис и кокиче пазят от ДЕПРЕСИЯ….

публикувано от: доктор Веселин Герев

Някои химични съединения в нарциса могат да облекчат депресията и да повдигнат настроението, откриха учени от Университета в Копенхаген.Това е възможно през “бариерата”, която отделя главния мозък и пречи на някои лекарства да проникнат. Това е сериозен проблем на лекарите при лечение на мозъчни заболявания като депресия, защото 90% от лекарствата просто не действат.Проучване на специалисти от Копенхаген установи, че някои сортове на нарцис и кокиче, растящи в Южна Африка, са в състояние да “разбият” бариерата. Според експерти някои химични съединения от цветята могат да бъдат използвани за разработването на нови лекарства срещу депресия.Проучването обаче е в много ранен етап на развитие и ще отнеме време преди откритието да започне да се прилага в реалния живот. Единствените прекурсори на СЕРОТОНИН,преминаващи през мозъчната бариера и облекчаващи депресивната симптоматика се съдържат в ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ.

юни 22

Ранното събуждане сутрин е първия симптом на Депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Събуждането рано сутрин не само не е от полза за здравето, но и повишава риска най-вече от сърдечно-съдови заболяванияи е първият и сигурен белег на стреса и Депресията. До този извод са стигнали японски учени след обобщаване на данните за повече от 3000 човека на възраст от 23 до 90 г.Според тях при всеки, който става твърде рано, има условия за увеличаване на риска от поява на хипертония ии в последствие да развие Депресия. Учените обръщат внимание, че сред тези, които стават рано, има много хора в напреднала възраст и изказват предположение, че между ранното ставане и продължителността на живота също има връзка.Цифрите, изнесени от японските специалисти, цитирани от ВВС, показват още, че например при жените, които спят средно по 5 часа в денонощието, рискът от поява на Депресия е два пъти по-голям отколкото при мъжете, които също спят толкова.Това се обяснява с по-изразената емоционалност при нежния пол както и със предразположението към самоанализа и самообвинение.Като заключение ще отбележа,че недостига на МЕЛАТОНИН,естественият хормон на съня е една от основните причини за ранното събуждане сутрин.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ замества липсващия Мелатонин и премахва събужданията още с първия прием на продукта.Това предпазва както психиката така и тялото от заболявания.

юни 20

В жегите все повече хора се оплакват от световъртеж

публикувано от: доктор Веселин Герев

Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един от неговите признаци – симптом, подобен на главоболието или високата температура. Често виенето на свят се наблюдава при горещини,пътуване, люлеене на въртележка . Като резултат се получава проблем в кръвоснабдяването на мозъка. Шумът в ушите, съчетан с гадене и виене на свят или с неприязън към светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.Ако виенето на свят и главоболието се усещат едновременно, не е изключено причината да бъде черепно-мозъчна травма.Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост, или трудности с координацията, може да не бъде предизвикано от някаква конкретна причина а да се появява спонтанно.Такава “криза” е съпроводена и от страх за здравето и да не ни се случи нещо лошо. При възникването на тези симптоми, потърсете спешно лекар за консултация.

юни 19

Сексът помага на мозъка да се развива

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексът помага на мозъка да расте, твърдят американски учени от университета Принстън.Изследователите провели научен експеримент, целящ да провери дали приятните, но стресиращи преживявания могат да имат обратен ефект. За целта учените оставяли в клетки двойки полово активни плъхове и веднъж дневно измервали нивата на хормоните на стреса .Получените данни били сравнени с тези от девствени опитни животни. Резултатите потвърдили очакването, че независимо от честотата на сексуалните актове, при полово активните плъхове имало значително увеличение на броя на невроните в хипокампуса – дял от мозъка, свързан с паметта, чиито клетки са особено чувствителни към неприятни преживявания.Според авторите на изследването, колкото по-голяма била честотата на сексуалните актове, толкова по-голям бил и обемът на хипоталамуса.Проведени тестове за нивото на стреса при гризачите, базиран на времето, за което животните започват да се хранят при смяна на заобикалящата ги среда показва, че плъховете с опит в секса са по-малко тревожни от девствените. Кръвните изследвания пък показали, че лабораторните животни които правели секс ежедневно са със значително по-ниски нива на хормоните на стреса.Въпреки, че хормоните на стреса имат пагубен ефект върху мозъчната тъкан, той може да бъде преодолян, ако отключилото ги преживяване е приятно, уверени са авторите на изследването.

юни 18

Стресът подтиска имунитета

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът действа отрицателно на имунната система и може да е причина за появата на различни заболявания, като се започне от настинка, сочи ново проучване.Натрупването на стрес увеличава възпалителните процеси в организма и намалява имунната защита и респективно времето за справяне с инфекцията.Хората, изложени на ежедневен стрес, често увеличават консумацията на алкохол и цигари и водят по-нездравословен начин на живот, което също играе важна роля върху здравословното и психическо състояние.Повишените нива на стресовия хормон кортизол и занижените нива на СЕРОТОНИН оказват негативно влияние върху нормалната функция на организма.Това може да доведе до тежки здравословни последици, като инфаркт, язва .За да се добие по-добра представа за отрицателното действие на стреса върху здравето, изследователи анкетират 300 души относно начина им на живот, честотата на стресови ситуации и здравословното им състояние.Резултатите показват, че хората с по-високи нива на стрес боледуват много по-често от настинка и се възстановяват за по-дълъг период от време в сравнение с хората, които изпадат рядко в стресови ситуации.Изследването дава конкретна представа как хроничният стрес въздейства върху имунната система и може да повлияе отрицателно на начина на живот.

юни 13

Несправедливото заплащане е причина за ДЕПРЕСИЯ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Усещането за несправедливо отношение може да ви разболее, доказват учени. Хората, които смятат, че не получават достатъчно заплащане, са подложени на стрес, предизвикващ депресии и атакуващ с течение на времето сърцето.Несправедливото заплащане води до инфаркт.Организмът на онези, които страдат от хроничен стрес, трябва постоянно да се напасва на ситуацията. По този начин се нарушава вегетативна регулираща способност на организма а това води до разсинхронизиране на основните сфери на психичната дейност и е предпоставка за Депресивно разстройство. Затова ежегодно се правят допитвания в ЕС сред над 20 хиляди души в 11 хиляди домакинства по теми като доходи, работно място, образование и здраве. Именно от това проучване става ясно, че анкетираните, които определят заплащането си като несправедливо, са принципно в по-лошо здравословно състояние от останалите. Освен това страдат много по-често от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и депресии.Социалната значимост на Депресията от стрес на работното място се оценява най-категорично в Швейцария.Там при доказан стрес от такова естество и при невъзможност да намерите подходяща за квалификацията Ви работа може да се пенсионирате.

Публикувано: 05.07.2011 / Видяно: 1916 пъти

юни 12

Отказването на цигарите подобрява сексуалната функция

публикувано от: доктор Веселин Герев

Отказването от тютюнопушенето подобрява кръвообращението, а така се подобрява и чувствителността. Мъжете, които спират цигарите, се радват на по-добра ерекция, твърдят експерти. Жените също могат да открият, че оргазмите им се подобряват и стават по-чести.
Установено е и че непушачите са 3 пъти по-привлекателни за противоположния пол, отколкото пушачите. Вероятно едно от предимствата е, че дъхът на непушачите е по-свеж. Отказването от вредния навик има ползи и за фертилитета. Изследвания показват, че непушачите имат по-добри репродуктивни способности.Смята се, че тютюнопушенето удължава значително времето за зачеване. Резултати от проучвания сочат, че жените пушачи се подлагат на риск от некачествени яйцеклетки, както и ранна менопауза – и двата фактора намаляват броя на репродуктивните години. Според Британската медицинска асоциация шансовете за зачеване при жените, които пушат, се понижават с до 40%, в сравнение с непушачите. Възможността това да се случи по естествен път също значително намалява. Не по-маловажно е здравето и начинът на живот на мъжете за зачеването. Екип от университета на Саарланд установи, че мъжете, които пушат минимум 20 цигари на ден, имат по-ниски концентрации на протамини, два протеина, открити в семенната течност, в сравнение с мъжете непушачи. Протамините се определят като неразделна част от клетъчното деление, които гарантират правилното хромозомно формиране по време на зачеване.Спирането на тютюнопушенето подобрява лигавицата на матката и качеството на спермата, заявяват експерти. Ставайки непушач, увеличавате възможността за успешно зачеване чрез ин витро оплождане. Намалява се и риска от спонтанен аборт. Най-важното е, че подобрявате шансовете за раждане на здраво бебе.

юни 11

Синтетична дрога поражда КАНИБАЛИЗЪМ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Синтетичната дрога, известна с името “Клауд найн” (Cloud Nine), и други опиати от същия тип, наречени “соли за вана”, имат многобройни ефекти - от чувство за релакс до пристъпи на паника. Освен това е възможно да подтикнат към канибализъм.Cloud Nine, подобно на Vanilla Sky, White Lightning и Ivory Wave, е едно от имената на синтетичните стимуланти, т.нар. соли за вана, съдържащи деривати на алкалоида катинон, чийто ефект е близък до тези на амфетамините.Забранени в редица държави и включени в списъка на веществата, които са под надзора на американското управление от октомври 2011 г., тези продукти преди това можеха да се купят легално в малките квартални магазини, по бензиностанциите, в магазините за аксесоари за канабис или в интернет.Според Федералното управление за контрол над наркотиците те предизвикват тревожност, безсъние, раздразнителност, световъртеж, депресия, параноя, халюцинации, самоубийствени мисли и пристъпи на паника.Според експерти по токсикология субстанция освен налудности и халюцинации може да поражда глад за човешка плът.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат