авг 31

Виагра помага на депресирани жени

публикувано от: доктор Веселин Герев

Медикаментът Виагра, прилаган при смущенията в ерекцията, се оказва ефективен и в борбата със сексуалните проблеми у депресирани жени. Често лечението с антидепресанти дава неблагоприятно отражение на половия живот. Това е  честа причина за прекратяването на терапията от страна на самите пациенти. Жените са два пъти по-често лекувани с антидепресанти от мъжете а дори и най-ефективните медикаменти в терапията на сексуалната дисфункция не са с доказана полза сред нежния пол. Проведено е изследване сред 98 жени, чиято депресия е в ремисия, относно влиянието на Виагра. Жените са се оплаквали от липса на достатъчна възбуда или болка по време на полов контакт. Били са инструктирани да вземат медикамента преди сношение в продължение на 8 седмици. Половината са получили Виагра а останалите плацебо-препарат без фармакологичен ефект. 73% от получилите Виагра са открили промяна в сексуалната активност и удоволствие, докато само  28% не намират разлика. Странични ефекти от терапията  са  главоболие, зачервяване, смущения в храносмилането. Преодоляването на сексуалната дисфункция при  провеждане на дълготрайна антидепресивна терапия при жените може да се минимализира  с прибавяна към терапията на Виагра.

авг 29

Главоболието е един от-най-често срещаните симптоми в медицинската практика. Причините за него могат да бъдат най-разнообразни но най-често са свързани с промени във вътречерепното налягане.Честотата на заболяването е средно 0,9/100 хиляди души, като при жените на възраст между 15 и 44 години значително нараства. Женският пол е и по-често засегнат, с пик на изява около 30 годишна възраст, докато при мъжкия пол заболяването протича по-агресивно и е с по-лоша прогноза.Интерес представлява също фактът, че честотата на заболяването значително нараства при жените с наднормено тегло - около и над 20% от считаното нормално телесно тегло, спрямо техните индивидуални параметри.Точната причина за появата на интракраниална хипертензия остава все още неизяснена.Най-често състоянието се дължи на стрес или рязка промяна на температурата.Главоболиетое един от първите признаци на заболяването. То има различен характер – най-често е пулсиращо, със засилване в сутрешните часове. В някои случаи е дифузно ,обхващащо цялата глава, или да е локализирано в челната или тилна област. Обикновено трае часове и често се описва като нетърпима болка. Придружава се от гадене без повръщане.Замъгляване или причерняване пред едното или пред двете очи е често срещан симптом, който обаче е неспецифичен за състоянието. Продължителността му е по-малка от 30 сек, най-често около 5 сек. Дължи се на светкавични импулси,които разстройват синхрона на зрителните пътища.Друг основен симптом е шумът в ухото.Той има пулсиращ характер, съгласуван с пулса на сърцето. Обикновено е унилатерален – засяга едното ухо. Намалява при притискане на югуларната вена в областта на врата или при навеждане на главата към засегнатото ухо. Понякога е съпроводен със замайване или нарушение на слуха. Счита се, че е резултат на съдовата турбулентност,вследствие на повишеното налягане в мозъка.

авг 24

Жените сънуват по-често кошмари от мъжете

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените сънуват повече кошмари, в сравнение с мъжете като най-често срещаният кошмар  е свързан с изневяра на техния партньор.Мъжете  сънуват, че летят, срещат красива непозната или намират пари. Това става ясно от данни на проучване, в което участие взимат 2000 мъже и жени от САЩ.В данните му се посочва, че най-често срещаните сънища сред всички участници са свързани с падане или сексуално преживяване с някого, с когото подобна интимност не е позволена.Други често срещани сънища са свързани с преследване – 51%, връщане обратно в училище – 38%, както и явяването на тест или важно събитие, без необходимата подготовка – 34%.Когато се вземе предвид и полът, се оказва, че тези сънища се срещат значително по-често сред жените. Макар че мъжете също съобщават за кошмари, техните сънища много по-често са свързани с вълнуващи и радостни преживявания.Установено е ,че съдържанието на сънищата зависи от тревожността. Жените са податливи на страх и тревожност в значително по-голяма степен, в сравнение с мъжете, което може да бъде основната причина за кошмарите.Те помнят своите сънища в по-голяма степен. От анализа става ясно, че около 24% от участничките могат да си спомнят сънищата си почти всяка нощ, в сравнение с 14% от мъжете.

авг 23

Канабисът помога при безсъние но с временен ефект

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване сочи, че канабисът се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня . Марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като фитоканабиноиди. Мощното им действие  върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси. Шест изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC като дозата е ключова.След определена  граница молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването  и се получава обратен ефект.Ниските дози THC  ускоряват навлизането във фаза на дълбок сън и удължават продължителността на бавно-вълновата или делта фаза. Дълбокият сън е ключов за човешкото здраве: само чрез достатъчно време, прекарано в делта фаза, мозъка се очиства най-ефективно от токсини, елиминира натрупания стрес и се поддържа нормална активност на имунната система.При употреба на марихуана  РЕМ фазата е силно съкратена и поради това рядко се сънува.За решаване проблемите със количеството и качеството на съня е необходимо да се стабилизират нивата на МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване регулира нивото на хормона още с първите приеми.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

авг 22

Жегите провокират прилошаване при пътуване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пътуването в жегите все по-често  води до прилошаване.Когато се возим в кола, влак, лодка или самолет се получава  реакция на десинхронизация подобна на тази, която се развива при отравяне.Чувството на гадене и световъртеж са основна причина да се избягва пътуване в жегите.В действителност този ефект е следствие на объркани сигнали които водят до загуба на синхрон при предаване на нервния импулс. Едните идват от мускулите, които съобщават на мозъка, че тялото е неподвижно, а другите от ушите и очите, които усещат движението.Заради голямата динамика на която сме изложени организмът ни  не може да се справи с усещането в превозното средство, където тялото се движи, без то самото да извършва самите движения.От гледна точка на еволюцията единственото нещо, което може да причини подобно сетивно разминаване, е невротоксин. Поради тази причина мозъкът се заблуждава, че в организма има наличие на отрова. Първото нещо, което се случва, когато се натровим, е да се отървем от отровата като повърнем.Това е просто обяснение на един много по-сложен механизъм.Мозъчният диссинхрон предизвиква множество гръмотевици в главата ни и според тях тялото ни реагира с различни симптоми.Някои състояния наподобяват психично разстройство,включително и лудост.Хората ,страдащи от стрес са засегнати в по-голяма степен от това състояние, докато тези,които са спокойни почти не се сблъскват с подобни проблеми.Решението на проблема е в успокоението ,което води до синхронизация на мозъчния импулс.

авг 17

Приемът на болкоуспокояващи медикаменти, като аспирин и ибупрофен, в комбинация с антидепресанти може да повиши риска от инсулт, предупреждават експерти.Проучване, което анализира данни на милиони хора, установява, че онези, които едновременно приемат двата различни вида медикаменти, са близо четири пъти по-застрашени от вътречерепен кръвоизлив, в сравнение с хората, които приемат само антидепресанти.Вътречерепният кръвоизлив е сред основните причини за инсулт, изходът който може да бъде и фатален. В данните от проучването се посочва, че мъжете са изложени на по-голям риск в сравнение с жените.Изследователите обясняват, че е важно лекарите да са запознати с този риск и да се информират дали пациентът приема болкоуспокояващи, преди да предпишат антидепресанти.Те допълват, че в случаите на наличие на хронична болка, която е сред причините за развитие на депресия, често се приемат болкоуспокояващи, заедно с антидепресанти. Предупреждението се отнася по-конкретно за предписването на антидепресанти, тъй като болкоуспокояващите се продават без рецепта.Пациентите не бива да изпадат в паника и да преустановяват приема на предписаните им лекарства. Ако имат някакви опасения, следва да се консултират с лекар.

авг 16

Хипоксифилия или пътят от кефа до смъртта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Синдромът на сексуалната асфиксия- нарича се още асфиксофилия, хипоксифилия, представлява състояние, при което по време на сексуални занимания, партньорите усилват сексуалните усещания, оргазмената аура и преживяването на оргазмите с помощта на различни прийоми, които имат за цел да намалят притока на кислород към тялото. В тези методики се включват удушаването, загърлянето, запушването на устна и носна кухина .  По-подробно внимание на този синдром се обръща през 80-те години в САЩ, когато съдебните лекари алармират за близо 800 жертви годишно, загинали от “загадъчно заболяване”. Сама по себе си, асфиксията е известна от древността на медицината и като цяло представлява патологичен процес, възникващ вследствие кислородна недостатъчност в кръвта  и тъканите  и натрупване на въглероден диоксид. В широк смисъл това понятие е сборно и означава задушаване. Ето какво отношение има асфиксията към секса- когато организмът изпитва недостатък на кислород, страдат всички органи и системи, а най-вече кората на главния мозък. При асфиксия настъпва кислороден глад на кората на мозъка, а подкоровите структури се възбуждат за известно време. Именно там се намира и центъра на сексуалното удоволствие. Ако по време на недостатъчно постъпване на кислород в организма се стимулират половите органи, то центъра на сексуалното удоволствие става доминантен над всички останали и всички импулси от тялото ще се насочат към него. На практика, цялото тяло става единен център на удоволствие, който се стимулира от хиляди нервни клетки постоянно. Ако обаче в състояние на екстаз партньорите не престанат да се душат , то лицето подложено на сексуална асфиксия изпада в безсъзнателно състояние, от което може и да не излезе, и често смъртта настъпва по време на преживяване на самия екстаз. От наблюденията прави впечатление, че това е състояние, което  мъжете практикуват  както под формата на приложена асфиксия върху партньора, така и върху самият себе си. Второто състояние е известно като автоеротична асфиксия, която усилва  половата възбуда и изживяването на оргазъм. Те могат да я практикуват както в състояние на мастурбация така и чрез други партньори, които да я осъществят върху тях. При жените сексуалната асфиксия почти не се практикува, или ако се практикува, тя се прилага върху тях от мъжете-сексуални партньори, които се възбуждат от садистични порядки, имащи за цел да задушат жертвата, с което усилват протичането на собствените екстазни преживявания.
авг 15

Предменструалният синдром е психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Повечето жени изпитват неразположение няколко дни до седмица преди появата  на менструалното кървене като оплакванията изчезват веднага с началото на менструацията. Този период на дискомфорт в медицинската литература се нарича предменструален синдром.Предменструалният синдром засяга жените в репродуктивна възраст. Най-често се среща между 30 и 45 години. Понякога грешно се възприема за предвестник на менопаузата. Висока е честотата му сред жените в икономически развитите страни.Симптомите се появяват 1 до 10 дни преди менструацията. Представят се от главоболие, раздразнителност, чувство за изтощение, депресия, безсъние, избухливи или меланхолични настроения. В някои случаи са толкова интензивни, че възпрепятстват извършването на ежедневните дейности.Промените в настроението на жената могат да причинят несвойствена реакция към околните, за която по-късно тя да съжалява. Налице са и промени в желанието за секс, загуба на концентрация. Нарушена е координацията, което е причина за непохватност и риск от инциденти.Крайниците и лицето са леко оточни поради задържане на течности в организма. Жената се чувства “подпухнала” – дрехите й отесняват, теглото се увеличава с 2-3 килограма.Задържането на течности води до напрежение и болка в гърдите, което съществено възпрепятства спортните занимания, а понякога и ходенето. Гърдите са толкова чувствителни, че дори прегръдката на любим човек може да причини неприятно усещане.Третирането на състоянието с успокоителни дава много добър резултат.

авг 10

Сексът е полезен за душата и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Немски учени установиха, че редовните занимания със секс влияят добре върху работата на всички клетки на главния мозък.Сътрудници от университета в Хамбург стигнаха до този извод след изследване на главния мозък на няколко хиляди доброволци - мъже и жени, редовно водещи полов живот.Стимулирането на нервните клетки се постига за сметка на увеличеното произвеждане на адреналин и кортизол по време на секс. Според изследователите, този ефект се запазва дълго време и затова това така добре се отразява на умствената дейност на човека.Oсвен върху мозъка, сексът е и отлична физическа тренировка за тялото и стимулира производството на ендорфини - “хормоните на удоволствието”. Затова, според немските изследователи, несъмнено половият живот с постоянен и надежден партньор е полезен за здравето.

авг 9

Откриха ген,който унищожава паметта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследователи от Льовенския университет в Белгия и Института „Лайбниц” в Германия успяха да унищожат асоциативната памет при мишки, потискайки активността на определен ген в главния мозък, съобщава сп. Biological Psychiatry.Невробиолозите са променили въпросния ген така, че да може да бъде “изключен” в определен момент. В хода на експеримента учените обучили мишките да се движат от единия до другия край на клетката, когато им бъде подаден светлинен сигнал. Гризачите запомнили, че когато се запали светлина, на отсрещната страна ще се появи храна. Това се нарича асоциативно обучение.Когато мишките започнали успешно да изпълняват тези действия, учените “изключили” съответния ген, след което гризачите не са били в състояние да си спомнят как да решат задачата бързо и правилно.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат