яну 25

Сибирският студ засали депресивните нагласи

публикувано от: доктор Веселин Герев

Студеният сибирски фронт,обхванал от вчера страната ни парализира движението както пеша така и с автомобил.Излизането навън крие рискове от измръзване, фрактури, ПТП.Много хора прекараха почивните дни в домашна обстановка.Повечето от тях се завръщат в работен ритъм не само уморени от домашното еднообразие а дори изнервени и подтиснати от престоя в къщи.Този феномен се нарича домашна или социална изолация.Липсата на социални контакти позволява еднообразие и дава възможност за усамотяване и самооценка.Това засилва депресивните награси у хората, свикнали на някакъв тип социална активност.Застрашени са предимно емоционално-лабилните и тези , които досега са имали депресивно настроение.Като симптоми можем да посочим засиленото напрежение, подтиснатото настроение,нарушението на съня.Важен фактор се оказва и мисълта за големите сметки за отопление, които плащаме за престоя в къщи.
За да предпазите психиката от мрачните нагласи можете да спазвате някои основни препоръки-да излезете за кратко навън да се обадите и поговорите с приятели и познати или да им отидете на гости.Ако това не помогне то е желателно да потърсите помощ, тъй като лошото време и низките температури ще бъдат ежедневие през следващите две седмици.

яну 12

Кризата “изяде” пет години от живота ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Кризата и стресът са изяли 5 години от младостта ни. Тревогите за икономиката и здравето са причина хората вече да навлизат в средна възраст по-рано - на 35, а не на 40 години, както досега.”Стресът от финансовите тревоги и проблемите със здравето, който обикновено се свързва с 40-е години, вече започва да се чувства по-рано. Данните от проучването ни показват, че 35 години е новата граница за средна възраст категорични са специалистите.Близо 80 процента от 35-годишните американци, участвали в проучването споделят, че най-голямата им тревога е финансовото им състояние. За 75 процента от анкетираните това е здравето им. Стресът е основната причина хората да чувстват, че са загубили пет години от младостта си и по-рано да навлизат в средна възраст.Данните от изследването сочат, че финансовите тревоги са основният стресов фактор за 80 процента от американците. Цифрата е двойно по-висока, отколкото през 2004 г. Проучването показва също, че голяма част от изследваните лица нямат реалистична представа за здравословното си състояние. Изследването е обхванало 1503 души.Картината у нас не е по-различна.Практиката ми показва,че все повече хора в активна възраст изтъкват фактора финансова нестабилност като основна причина за стреса на който са изложени постоянно.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат