яну 27

Ръководството на НСИ защитава насилник

публикувано от: доктор Веселин Герев

Днес бях шокиран от информацията, че във финансираният от нашите данъци НСИ споровете между началници на отдели се решават с ръкопашен бой. Както знаете аз съм обявил война на насилието във всичките му форми. Затова не можах да асимилирам факта, че в държавна институция се раздават юмруци. Това е абсолютно недопустима практика, която най-вероятно съществува и в други институции, освен в НСИ. Кризата и девалвацията на авторитета на държавните структури е факт, но саморазправите между служители е недопустима. В случая с НСИ  е повикана Спешна помощ и потърпевшия- вероятно с комоцио е пролежал няколко дни в болница. След завръщането му на работа е бил наказан от ръководството на НСИ , че е бил бит и е напуснал. Това е толкова трагично , че едва сега ми става ясно отношението на институциите към обикновения гражданин, на гърба на който те дерибействат. Съветът ми към потърпевшия от побоя служител е да си направи медицински изследвания и да съди насилника и организацията. Комоциото е сътресение на мозъка от нанесен силен удар в областта на главата. То остава трайни последствия както върху психиката,така и върху жизнените функции на тялото. Симптоми като главоболие, световъртежи, повръщане и безсъние бледнеят пред такива като аритмия, високо артериално налягане и хормонални проблеми, които пък могат да доведат до живото застрашаващи състояния. Последствията от сътресението човек носи в главата си цял живот. Насилниците са много смели в агресията си докато знаят, че имат гръб. Ако изпитат върху себе си строгостта и силата на Закона смелостта им драстично намалява. Тяхното желание за контрол и “управление” с психичен и физически терор може моментално да се стопи ако не подминем фактите с лека ръка. Крайно време е да сложим край на юмручното право и да настаним насилници там, където им е мястото- в затвора или психиатрията!  На първо време-вън от държавната администрация!

яну 20

Антидиабетната терапия причинява безсъние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора от третата възраст са диагностицирани с диабет от втори тип. Повечето приемат и продукти, стимулиращи панкреаса да произвежда инсулин. От практиката прави впечатление, че дори при кръвна захар 6 ммол даже общопрактикуващи лекари изписват сулфанилурейни препарати. Някои хора са силно предозирани с тях и кръвната им захар слиза на 3-3,5 ммол/л, което граничи с кома. Това е причина за увеличена кортизолова секреция, за покачване на кръвната захар, което пък води до сърцебиене, високо артериално налягане, тревожност и безсъние. Ето защо за тези пациенти обяснявам- нервната клетка се храни с глюкоза. Намаленото количество глюкоза в циркулацията кара организма да търси източник. Активира се производство на глюкоза от масти и протеини- глюконеогенеза- процес, който се активира от кортизол, които пък организмът трансформира в адреналин. Именно адреналинът като хормон на стреса е причина за проблемите - телесни и психични. Нормално за един човек в трета възраст кръвната захар трябва да варира от 6-12 ммол/л. С 5 ммол напрежението е гарантирано, с 4 състоянието е критично с 3 граничи с кома. Ето защо не е необходимо  да се страхувате от високата кръвна захар а от ниската. Хипогликемията или ниската кръвна захар  е вредна както за тялото, така и за психиката. Високата кръвна захар не е  животозастрашаващо състояние за разлика от ниската. В такива случаи спирането на антидиабетната терапия и приемът на захар решават проблемите моментално. Добавянето  на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО преди лягане регулира фазите на съня и го прави дълбок и продължителен. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

яну 13

Петък 13 ти е

публикувано от: доктор Веселин Герев

Българите може да са най-песимистичната нация в Европа но не са фаталисти. Днес хора се движат по улиците, шофират, работят, дори ходят на лекар. Все пак е 13 ти петък. Загубите от този факт са 900 милиона. Много хора избягват да излизат от домовете си или изпадат в ужас като видят черна котка. Неслучайно в небостъргачите няма 13 ти етаж, в самолетите няма 13 ти ред а в повечето хотели няма 13 та стая. Всичко това обслужва мислите и поведението на фаталистите. Фатализмът е проста форма на психологична защита. Това е един вид изтласкване на неспособността ни да се справяме с проблемите си към петък 13 ти. За всичките ни неуспехи и неприятности днес не сме виновни ние а съвпадението от ден и дата. Това ще рече че погледнато философски , ние българите се справяме добре с проблемите си. Ако се абстрахираме от ” фаталната” комбинация днес е един най-обикновен петък  и следва уикенд-насладете му се!

яну 3

Песимизмът ще ни спаси в кризата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според проучване на социолози, българите сме най-песимистично настроените хора в европейския съюз. Това заключение звучи тревожно, но в същност е много положителна тенденция. Основен проблем на психиката е разминаването между очаквания и реалности. По природа българите сме пословични максималисти. Във всяко празнично пожелание при нас присъства “много”, Оказва се обаче, че “много” е вредно прилагателно, защото се случва рядко. Когато човек очаква много а получи насреща малко  разгръща стресова реакция. Много стресови реакции са равни на меланхолия или скептицизъм. Много меланхолия води до депресия. Когато обаче очакванията са песимистични , и те  се покриват с действителността, очакванията ни се покриват с реалността  и така ни предпазват  от остър стрес. Ако се случи нещо добро, то и песимизмът намалява. Ето защо аз твърдя, че песимизмът ни е защитна реакция от икономическата и духовна криза, която засяга по някакъв начин всеки един от нас. Това е способ , да съхраним психиката си и да я предпазим от остри стресови събития в бъдеще. Над 75% от анкетираните са песимисти по отношение на промяна към добро през новата година, което означава, че емпатия и здрав разум все още има!
Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат