фев 28

Икономическата криза удря първо секса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Икономическата криза може да навреди, освен на финансовия, и на сексуалния живот на хората, смятат експерти.Причината може да се дължи на по-голямото количество стрес, тревога, отегчение и депресия, които могат да доведат до напрежение между партньорите.Когато човек е под стрес, притеснява се да не изгуби работата си и дали ще плати навреме сметките си, не винаги може да е в настроение за интимност.Проблемът е по-често срещан сред жените, при които принципно достигането до оргазъм е значително по-трудно спрямо мъжете.Когато се намесят и странични фактори, които затормозяват психиката, достигането на върхово удоволствие става почти непостижимо.Финансовите проблеми са свързани с много ограничения, които могат да навредят на социалния живот и на двамата партньори. Кризата е още една предпоставка за намаляване на либидото. Ограничаването на комуникацията вкъщи обаче може да доведе връзката до застой.Голям процент от скандалите между партньорите в момент на икономическа криза са свързани с финансовите постъпления в семейството. При мъжете един от първите симптоми на стрес е еректилната дисфункция.Обикновено ерекция липсва не само при желание за секс но и сутринта,когато напрежението от стреса е най-силно.Причина за този проблем е ниското ниво на СЕРОТОНИН,особено веднага след събуждане. Приемът на серотонинова таблетка ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ няма да подобри финансовото Ви  състояние но ще върне самочувствието,че не сте загубули мъжествеността си.

фев 26

Умствените способности зависят от температурата на околната среда при мултиплена склероза, установяват американски учени . Те са установили, че интелектуалните дейности на хора с мултиплена  склероза при висока температура на въздуха значително падат.В изследването са включени 80 души, половината от които страдат от заболяването. Учените наблюдават доброволците в продължение на година. Оценяват се скоростта на обработка на информация и функционалността на паметта. Според резултатите от тестовете хората с мултиплена  склероза се справят с решението на задачите 70% по-добре в прохладни дни, докато при здравите не се открива зависимост на интелекта от температурните промени.Следващо изследване за период от 6 месеца  включва само 45 души с мултиплена склероза.  Оказва се, че по промените на интелектуалните възможности може да се съди за активизирането на заболяването, когато липсва изява на характерните симптоми. Според изследователите тази преценка е много по-информативна за хода на заболяването от традиционно използваните досега методи.Повишаването на температурата на въздуха може да бъде важен фактор при разработването и провеждането на клинични изпитания. Изводите от изследването могат да се използват за избор на терапия и методи на лечение и оценката на ефекта им.Тогава при хората с мултиплена склероза повече се изявяват клиничните прояви на заболяването и се отчита по-голямо натрупване на контрастно вещество, използващо се при магнитнорезонансна томография в огнищата на демиелинизация.

фев 25

Противозачатъчните променят паметовите функции

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените, приемащи перорални контрацептиви, помнят емоционалното въздействие на дадено събитие, но не и детайлите, според първото изследване за ефекта на хапчета върху паметта.Американските учени подчертават, че хапчетата не увреждат паметта. Видът на спомените е обвързан с промяната в хормоналния баланс на жената.Данните показват, че около 100 милиона в целия свят използват противозачатъчни. Предишни изследвания показаха, че пероралните контрацептиви са свързани с по-висок риск от кръвни съсиреци и рак на гърдата, а други, че защитават срещу някои видове рак.Ефектите върху мозъка са обект на изследвания и при предишни проучвания, които дават основание да се предположи, че хапчета повишават дейността на дясното полукълбо, където се намират структури, отговорни за емоционалната ни интелигентност.Според наблюденията на учените жените, които използват хормонални контрацептиви за най-малко един месец, помнят по-ясно основните стъпки в травматично събитие.За сравнение - жените, които не употребяват противозачатъчни, си спомнят повече подробности от конкретния случай.Промяната в паметта е във вида на информацията, която участничките си спомнят, но тя не е дефицит.Тази промяна вероятно се дължи на това, че контрацептивите потискат полови хормони, като естроген и прогестерон, с цел предпазване от бременност. Установено е, че тези хормони са свързани с паметта, която основно е в лявото полукълбо на мозъка.Откритието може да даде по-ясни отговори защо жените страдат по-често от синдром на посттравматичен стрес от мъжете и как представителите на силния пол помнят по различен начин, в сравнение с дамите.

фев 24

Ген е отговорен за интелигентността

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учени от Кралския Университет в Лондон са идентифицирали ген в сивото вещество на мозъка, който според тях е отговорен за интелигентността.Изследователите са разгледали външната кора, която представлява най-външната обвивка на мозъка. Според предишни изследвания кортикалната дебелина е тясно свързана с умствените способности, паметта, вниманието, възприятията, съзнанието, мисленето и езика, но досега нямаше доказателство, точно кои гени са свързани с тези закономерности.Изследователите разглеждат повече от 54 000 генетични варианти, евентуално участващи в развитието на мозъка. Те откриват, че тийнейджърите, носещи определен ген имат тънка кора в лявата мозъчна хемисфера, особено в предната и слепоочния дял и се представят по-добре на тестове за интелектуална способност.Генетичната промяна засяга експресията на гена NPTN, който кодира протеин, действащ на невронни синапси и следователно отразява комуникацията на мозъчните клетки.Резултатите показват, че някои разлики в интелектуалните способности могат да са резултат от намалената функция на NPTN гена в определени участъци на лявата мозъчна хемисфера.Откритието на този ген и по-задълбоченото му изучаване биха могли да помогнат значително за ранната диагностика, лечението на различни мозъчни заболявания като психични разстройства, шизофрения, аутизъм.

фев 21

Никотинът по-опасен от стреса

публикувано от: доктор Веселин Герев

Никотиновата зависимост  е основен фактор за усилване на вътрешното  напрежение  и обостряне на съществуващи проблеми като депресия и тревожност.Затова специалистите се съгласяват да позволят на пациентите си вид самолечение, чрез пушенето, за да не се чувстват прекалено притиснати,напрегнати или депресирани.Според данни от изследване, проведено във Вашингтонския университет , отказването от цигарите не само, че не пречи на възстановяването на психичното здраве, но и спомага за неговото поддържане.Отказването изцяло или намаляването наполовина на броя на изпушените цигари дневно е свързано с по-нисък риск от нарушения в настроението като депресия, както и по-ниска вероятност за злоупотреба с алкохол и наркотици.Изследователите са фокусирани върху данни, получени при изследвания на 4800 ежедневни пушачи. Тези от тях, които са страдали от пристрастеност или други психични проблеми по време на първото изследване е по-малко вероятно да имат същите проблеми три години по-късно ако са се отказали цигарите. Тези, които не са имали психични проблеми при първоначалното изследване е по-малко вероятно да развият такива по-късно, ако вече са отказали  да пушат.Много хора твърдят,че изпушването на цигара им носи успокоение.Това е напълно погрешно защото никотинът е психостимулант.Успокоение носи само ритуалът на пушенето както и социализиращия ефект на цигарата.Приемането на СЕРОТОНИН на таблетки като ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ значително намалява напрежението и търсенето на ритуала на пушене за успокоение.

фев 19

Червеното вино забавя стареенето на психиката и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Чаша червено вино може не само да подобри вкуса на храната, то може да ви подари още малко време да се порадвате на живота.Ново проучване показва, че в червеното вино се съдържа вещество, което удължава живота.Учените са открили, че добавяйки ресвератрол - органичен компонент, открит в гроздето и в частност в червеното вино – към ежедневната храна, удължава живота и забавя проявите на болести, свързани с остаряването.Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, наречени полифеноли, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства като агент срещу рака, а по настоящем започва да се използва и във фармацията.Резултатите от проучването, публикувани в сп. Current Biology, разкриват, че ресвератрол е първото известно вещество, което има въздействие върху удължаването на живота на съвсем различни групи организми и може да се превърне в основополагащ камък за създаването на лекарства, които да предпазват от развитие на болести, свързани с остаряването.

фев 18

Белгия се превърна в първата страна, в която евтаназията на деца, независимо от възрастта им, е легална.Новият закон предвижда, че детето трябва да бъде в състояние да реши обективно дали иска да бъде подложено на евтаназия, но не изисква минимална възраст.В закона са включени определени предпазни мерки. Съгласно него, при процедурата е необходимо присъствието на минимумм двама лекари, психиатър, а в някои случаи е наложително присъствието и на родителите.Според Люк Дилайнс, председател на изследователска група към Университета в Брюксел, приетият закон няма да доведе до повишаване на броя на пациентите, имащи желание за евтаназия. Въпреки големия брой на неизлечимо болни деца, малко от тях обмислят подобен вариант, най-вече, мислейки за емоционалното състояние на родителите си.С приемането на закона, често дискутиран е въпросът на каква възраст децата са в състояние да вземат подобно важно решение, късаещо продължителността на живота им.Проучване, направено през 2010 г. във Вашингтонския университет показва, че мозъкът достига своята относителна зрялост около 20-годишна възраст.Друго проучване цели да проучи какви са възгледите на децата, относно евтаназията. В него вземат участие 1769 белгийски тийнейджъри, на които е представен хипотетичен случай на дете, болно от нелечимо заболяване.По-голямата част от анкетираните деца са изказали позиция, че детето трябва да бъде подложено на евтаназия. Много от подрастващите подкрепят закона с мотива, че независимо от възрастта детето трябва да има право на глас.Досега в Белгия евтаназията беше легална за лица над 18-годишна възраст. Тя е позволена за възрастни в Люксембург, а също и за лица над 12-годишна възраст в Холандия. Няколко американски щата, както и Швейцария, са легализирали асистираното самоубийство.Цинизмът на белгийското общество достигна своята кулминация.За сведение на взелите това решение детската психика дори до 21 години е незряла. Тя преминава през няколко периода на сътресения. Такива са кризите на авторитетите,на приоритетите на сексуалността. През тези периоди настъпват промените на осъзнаване.Преди това детето приема всичко като детска компютърна игра то унищожава,играта свършва  и се зарежда отново.Много деца посегнаха на живота си,опитвайки се да летят като Хари Потър.Същото е и с евтаназията-детето няма как да прецени,то по-скоро ще я приеме с идеята,че животът му ще се зареди отново по подобие на игра или филм.Това е еманация на цинизма, и няма нищо общо с измислените “европейски ценности” да не говорим за хуманизъм и религия.

фев 17

Пролетната умора подрани тази година

публикувано от: доктор Веселин Герев

С увеличаване на  слънцегреенето и необичайните за този сезон  температури преждевременно ни налегна пролетна умора.Много хора започнаха да се оплакват от повишена отпадналост, затруднена концентрация, лесна уморяемост, епизоди на раздразнителност проблеми със съня.Това е чисто физиологично състояние и се наблюдава обикновено през март когато има седмица на постоянно слънцегреене.Много хора ме питат как да избегнем сьстоянието и какво да направим за да облекчим силата на симптомите. Отговорът е много прост–нищо.То трябва да бъде преживяно и да отзвучи спонтанно защото това е физиологично сьстояние, което настройва психиката ни от зимна летаргия кьм пролетната активност.Сльнцегреенето увеличава в нервната клетка веществото СЕРОТОНИН, което е отговорно за тонуса, настроението, жизнеността,сьня, концентрацията, вниманието.Ако за около седмица симптомите на пролетната умора не изчезнат спонтанно то ви е покосила зимната депресия. Това е знак, че психиката не може да компенсира недостига на СЕРОТОНИН ,натрупана от зимата не не може да сенастрои  за жизненост и енергичност през летните месеци .

фев 14

Деменция развиват жените с по-високи нива на естрогени

публикувано от: доктор Веселин Герев

При възрастните жени с по-високи нива на  естроген има по-голям риск от развитието на деменция, особено ако страдат и от диабет, сочи ново проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция.Извършено е  мащабно проучване, което включва повече от 5 600 жени в постменопауза на възраст 65 или повече години, френски учени измерват нивата на естроген, при тези, които не страдат от деменция и които не са били на хормонална заместителна терапия, т.е не са приемали лекарства с цел повишаване на естрогеновите нива.Четири години по-късно, учените повтарят изследването при 543 от първоначално изследваните жени. Те сравняват резултатите с тези на 132 жени, които са диагностицирани с деменция. Освен това разглеждат рисковите фактори, предизвикващи деменция като диабет, високо кръвно налягане и други заболявания, свързани със сърцето.Изследователите твърдят, че рискът от развитие на деменция е два пъти по-голям за жените, имащи високи нива на естрогени.Авторите на изследването стигат до заключение, че жените с високи нива на естрогени и страдащи от диабет могат да се обособят като рискова група за развитието на деменция.

фев 12

Потресен съм от показното убийство на жираф в зоопарка на Дания,извършено пред  деца и техните родители от самия директор на зоопарка с “научна цел”.Облеченият като герой от филма “Зараза” директор на зоопарка  в арогантно- психопатски стил обяснява на публиката включваща и малки деца как е подал на жирафа от любимия му хляб и когато той се е навел да го вземе го е прострелял в главата.След това животното е  разфасовано отново пред децата с научно-познавателна цел. Това “преживяване” ще се всели трайно в психиката на наблюдаващите деца.Те ще го премислят и анализират от гледна точка на крехкото си психично развитие.За тях тази случка е като игра подобна на онези,в които стреляш,убиваш и играта започва отново.В случая обаче е точно обратното.В детската душа се вкоренява хладнокръвна агресия,която ще еволюира в психопатия.Скандинавските народи са известни с психопатските си и депресивни нагласи.Вероятно и господин Брайвик също е бил свидетел на такива научно - познавателни експерименти,който го превърнаха  в хладнокръвен убиец на над 70 човека.Възможно е след години същият този директор на зоопарка да се срещне с някое от порасналите деца,участвали в “научно-познавателния” му експеримент и то подавайки му хляб да го гръмне в главата от хуманни подбуди и като предпазна мярка от инцест.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат