дек 28

Честита Коледа и успешна Нова Година!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Д-р Герев ще работи в Пловдив на 4 януари в петък от 14,30ч и след това в трафик а в София на 10 януари -четвъртък и след това по график.

дек 21

Изпращате СМС на сън-това е реално

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ежедневният стрес и честото използване на новите технологии предизвиква появата на нов феномен - изпращането на текстови съобщения по време на сън. Засегнатите от нарушението не подозират, че изпращат смс-и през нощта, обясняват експерти. Все повече хора съобщават за подобен тип поведение по време на сън, казва неврологът д-р Кърсти Андерсън. Според него това се дължи на масовата употреба на мобилни телефони и на навика те да се използват до късно вечер и при лягане.Експертите определят състоянието като нежелано поведение по време на сън. Какво се случва в мозъка ни по време на подобни епизоди, все още е мистерия. Не са провеждани сериозни проучвания по въпроса, но според някои експерти до голяма степен явлението се дължи на затруднено събиране на данни. През 2008 г. учени от университета в Толедо регистрират подобен феномен. Изследователите съобщават за случай на жена, която е изпращала писма по електронна поща по време на сън. След като се събужда, тя няма спомен да е извършвала подобни действия. Този феномен може да се наблюдава особено по Коледните празници когато се изпращат милиони смс.

дек 19

Секссомния-качествено нарушение на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Секссомнията привлича вниманието на обществеността през последните години, казват експерти. Състоянието е свързано с правене на секс на сън. Изследванията по темата все още са твърде малко, но се отчита увеличение на случаите. Състоянието обикновено се появява във фаза на дълбок сън, когато мозъчните области, отговарящи за мисленето и съзнанието, са изключени. Това е инстинктивно поведение, хората не са наясно какво правят, поясняват експерти по съня. Специалистите отбелязват, че секссомнията се проявява по-често в период на стрес или под влиянието на алкохол или наркотици. Може да бъде провокирана от еротичен сън или докосване до партньора в леглото, при което се „отключват“ центрове в мозъчната кора, които отговарят за сексуалното желание. Тъй като човек се намира в състояние на дълбок сън, той няма да има спомен от действията си.Смята се, че някои антидепресанти и приспивателни могат да помогнат за предотвратяване на секссомния. Приемът на лекарства трябва да става след преглед при психиатър.

дек 18

Установена е зависимост и към мазнините

публикувано от: доктор Веселин Герев

Консумацията на мазни и висококалорични храни води до подобни процесите на наркотичната зависимост.Честото консумиране на висококалорични храни, чипсове, шоколадови изделия и газирани напитки създава в организма непрестанно желание за поемане на захар, сол и мазнини. Според учените, с времето удоволствието от консумирането на такива храни намалява, и за да задоволим потребностите си, увеличаваме количествата на поглъщаната храна.Специалистите определят наблюдаваното поведение като абсолютно сходно с това при хероинови и кокаинови наркомани. Според тях зависимостта от наркотици и от храна се определя от един и същ механизъм на невроадаптация.Освен натрупването на излишни килограми и повишен риск от сърдечносъдови проблеми вследствие на затлъстяването, нездравословното хранене може да е пагубно и за мозъка, смятат изследователи.Те установяват, че калоричните храни могат да повлияят на действието на допамина в мозъка, което да навреди на когнитивните способности.Нивата на хормона, кортизол, също са завишени, което увеличава риска от депресия, тревожност и други негативни емоции и поведения.
При рязка смяна на хранителния режим от силно калорична и мазна храна към по-здравословна е възможно да възникнат симптоми характерни за абстиненцията и по-голяма чувствителност към стресови ситуации, обясняват изследователският екип.

дек 17

Енергийните напитки вредят на детската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Децата и юношите нямат необходимост от консумация на спортни напитки, според резултати от медицински доклад, публикуван в списанието на Американската академия по педиатрия.В документа се констатира, че енергийните напитки не са подходящи за подрастващи, както и че пиенето на вода трябва да е основният избор на напитка на децата.Някои деца пият енергийни напитки - със съдържание на големи количества кофеин - когато тяхната цел е просто да се рехидратират след тренировка, пояснява експертът. Високото съдържание на кофеин и други стимуланти в този тип продукти обаче са опасни за здравето на подрастващите.Изследвания свързват енергийните напитки с увеличаване на сърдечната честота и артериалното налягане, както и нарушения на съня и чувство на безпокойство. Наблюденията показват,че консумацията на енергийни напитки може за доведе до хиперактивност и хиперкинетичност при децата а по емоционалните могат да изпаднат в състояния подобни на психоза и да изпитват постоянен страх.

дек 14

Характерът на жената се определя от ….. бюста

публикувано от: доктор Веселин Герев

Характерът на жената винаги е бил загадка за мъжа, но формата и размера на бюста могат да разкажат много за личността на всяка жена, заявява Пиеро Лоренцони, италиански специалист в областта на сексуалните отношения.В частност той твърди, че гърдите определят характера на жената в много по-голяма степен, отколкото зодиакалният знак, под който тя е родена.
Лоренцони е класифицирал женските прелести като паралел с различните плодове. Той смята, че мъжете могат сами да направят сексуални хороскопи, ръководейки се от размерите на бюста на своята предполагаема партньорка.Плодовата карта започва с … традиционната “диня”. Според Лоренцони, жените с голям и закръглен бюст, наподобяващ формата на диня, преди са се смятали за жени със силно развит майчински инстинкт, но всъщност това не е така.“В действителност тези дами обичат да си похапват, да бъдат глезени, на тях им харесва, когато ги обожават, но те не обичат много секса”, отбелязва ученият.На мъжете, които търсят нещо “по-живо”, той препоръчва жените с бюст тип “лимон”. Те са дръзки и забележими. “Тези жени са изпълнени с живот и умеят да се посмеят на себе си. Те предпочитат балансирания живот, който не предполага никакви изненади”.Женската гръд, която се класифицира като “ананас”, предполага ум, стремеж към кариера, но и достатъчно романтика. “Тези дами като правило са най-верните. Но е много трудно да се завоюва тяхното сърце”.Гърдите с формата на гроздови зърна (издадени напред и твърди) също не са добър признак за качествен секс. “Тези жени могат да изглеждат еротични, но в действителност са срамежливи и скромни домошарки”.Дори дамите с гръд “портокал” не са толкова добри, че да повишат градуса под чаршафите. “Тъй като те са уверени в себе си и знаят какво искат, сексът ги интересува най-малко от всичко. Те обичат разговорите и партньорските отношения”.Жените с малки гърди, напомнящи “вишни” са “забавни и достатъчно възбуждащи”. В леглото те са изобретателни, умни и са прекрасни партньорки в живота.И накрая, жените с бюст “круша”. Те обичат любовта във всичките й прояви както романтични, така и чисто сексуални.”, обобщава италианският сексолог, цитиран от ВВС

дек 12

Подсладителите подтискат мисловния процес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Прекалената употреба на синтетични, изкуствени подсладители, които са много използвани при производството на газирани напитки и индустриално приготвяни храни, може с времето да забави функционирането на мозъка и да влоши паметта, показват резултатите от американско научно изследване.Изследванет на учените, извършено върху плъхове, “илюстрира отлично поговорката, че храната засяга мисълта”, подчертава д-р Фернандо Гомес-Пинийя, професор по неврохирургия в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, който е главен автор на публикувания труд в британското списание Journal Of Physiology.
Предишни изследвания показаха как подсладителите, като фруктозата, която се съдържа в царевичния сироп, може да бъде разрушителна за организма и да доведе до диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб.

дек 11

Сутрешно главоболие е равно на депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Това е заключението на изследване, проведено от група учени от Университета Станфорд (Stanford University) в Калифорния, които са си поставили за цел да изучат разпространението на хроничното сутрешно главоболие и неговата връзка със социално-демографските условия, приеманите лекарства и проблемите, свързани със здравето, съня и психиката.Според данните сутрешното главоболие на хронична основа засяга всеки 13-ти човек и често е свързано с депресията и чувството за безпокойство. Специалистите са убедени, че събуждането с главоболие като правило е свързано с нарушения в структурата на съня.Някои учени откриват връзка и между главоболието и хъркането.Друго изследване, направено от шведски специалисти, също разкрива, че 5% от населението страда от пристъпи на главоболие всяка сутрин. В САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Испания е проведено проучване по телефона , в което са участвали 18 980 души, отговорили на въпроси, свързани с наличието на главоболие всяка сутрин, с евентуално съпътстващи психотропни препарати, с нарушения в съня и психичното здраве.
В тези страни разпространението на главоболието обхваща около 7.6% от населението. 4.4% се оплакват от постоянно главоболие, а 1.9% - от периодично. При жените честотата на заболеваемост е по-висока, отколкото при мъжете ( 8.4% / 6.7%). По-често от главоболие се оплакват хората на възраст между 45 и 64 години (около 9%).Най-значими фактори според всички цитирани изследвания се оказват чувството за безпокойство и депресията.
Учените са установили, че хроничното сутрешно главоболие е тясно свързано с нарушения в дишането по време на сън, с артериалната хипертензия (високото кръвно налягане), със заболяванията на опорно-двигателната система, с приемането на лекарства и алкохол в големи количества.Шведските учени подчертават, че хроничното сутрешно главоболие е достоверен признак за тежки депресивни разстройства и нарушения в съня.

дек 10

Злоупотребата с канабис може да доведе до лудост

публикувано от: доктор Веселин Герев

Употребата на марихуана може да има широкообхватни последици, като краткосрочна загуба на паметта и повишаване на сърдечната честота.Според специалисти това до голяма степен се дължи на активната съставка в марихуаната, алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC).
Той играе ключова роля във формирането на паметта, обясняват учени.Редовната употреба на марихуана увеличава риска от проблеми с паметта и други когнитивни нарушения.Други ефекти от употребата на марихуана са: Забавени реакции и нарушения в координацията на движение, което увеличава риска от травми и наранявания, както и шофьорските и други операторски умения. Липса на правилна преценка. Злоупотребата на канабис е една от причините за рисковото сексуално поведение. Марихуаната може да ускори пулса от 20% до 100%, което увеличава риска от сърдечен пристъп. Много уязвими са предразположените към сърдечни проблеми. Наблюдават се и резки промени в настроението,което може да варира от силна еуфория до апатия,агресивност, раздразнителност, параноя, депресия, тревожност.
Продължителната и редовна употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване, проблеми с възприятието и паметта, респираторни проблеми, като хронична кашлица и бронхит, повишен риск от психоза и когнитивен упадък .

дек 7

Близо 1/3 от мъжете и 1/10 от жените в България са с рискова консумация на алкохол, показва проучване на тема „Тенденции за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”. Според резултатите, близо 35% от анкетираните нямат ясен критерии какво е не рискова консумация на алкохол. 91% от участниците в проучването не биха ограничили консумацията си на алкохол. Над 50% от анкетираните смятат, че проблемът с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира.Почти половината от мъжете в проучването консумират алкохол 3-5 пъти седмично, а 1/3 всеки ден, което е тревожна тенденция, имайки предвид официалните данни на СЗО, според които за увреждаща алкохолна консумация се счита прием на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетия алкохол. При близо 60% от жените, честотата на прием на алкохол е 1-2 пъти седмично или веднъж на 2 седмици.Близо 1/2 от мъжете и 1/10 от жените консумират на седмична база алкохол в рисково количество. Според данните на СЗО алкохолната консумация се счита за увреждаща, когато количеството приет алкохол на седмична база надвишава 21 стандартни питиета седмично за мъже и 14 за жени.
Алкохолът като антистресово средство е известен от древността.Той редуцира нервното напрежение и покачва тонуса и настроението чрез веществото СЕРОТОНИН.След системна употреба обаче СЕРОТОНИН се изчерпва и самият алкохол действа по-напрягащо и подтискащо.Затова не манипулирайте СЕРОТОНИН временно чрез посредници какъвто в случая е алкохола.За траен и безвреден антистресов ефект внасяйте СЕРОТОНИН в готов вид чрез ХОЛЕОН -5 АМБРОЗ.Ефект още с първия прием и без алкохолна консумация .




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат