юни 29

Драстичните диети увреждат здравето!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Гладуването и диетите са вредни, а отслабването с повече от 4 кг месечно е опасно за здравето.Според специалистите здравословната храна е важна и може да предотврати появата на почти всяко заболяване, но възникнала ли е веднъж болест, диетата не може да я излекува, а трябва да съпътства медикаментозното лечение и рехабилитацията.С пиене на вода по време на пълнолуние и високовъглехидратни диети трудно може да се постигне здравословен резултат.Максималното отслабване е с 4 кг на месец или по 1 кг на седмица.
Редица проучванията регистрират проблеми, свързани с небалансираното хранене и недостатъчната физическа активност на българите, които водят до затлъстяване и наднормено тегло.Статистиката сочи, че 70% процента от жените над 60 години и 60% от мъжете между 30 и 60 години имат такъв проблем. Наднорменото тегло се движи между 9 и 15% при децата от една до петгодишна възраст и е сериозен проблем при над 7-годишните, а 31% от първокласниците страдат от него.

юни 28

Нов проблем-деца зависими към телевизия !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследователи от университета във Вашингтон доказват, че гледането на телевизия, видео или дивиди, както и компютърните игри са пагубни за детското развитие. Eдностранната комуникация с уредите не учи децата на нищо, напротив - тя задушава детското въображение.
Детските филми често не са подходящи за деца. Особено най-малките зрители (под 3 години) не разполагат с необходимите знания, за да разбират изцяло действието.
Да не говорим, че бързата смяна на сцените и музиката ги претоварват. Малките не правят разлика между видяното и реалността, което води не само до страхове и кошмари, но и до нереалистична представа за заобикалящата ги действителност.ТВ-зависимите деца са пасивни, с наднормено тегло и в много случаи психично разстроени.Университетът в Саарбрюкен изнесе още шокиращи данни.Деца и подрастващи, които главно седят пред телевизора или компютъра, имат множество здравословни проблеми. Те страдат от изкривявания на гръбначния стълб, прегърбване, хлътнал гръден кош, изкривени рамене и крака. Част от тях имат проблеми с равновесието и не могат да стоят изправени със затворени очи по-дълго от минута.В координацията на тялото ни участват очите, мускулите, ставите, костите, кожата и не на последно място - вестибуларният апарат. Дългото втренчване мобилизира само зрението, а всичко останало закърнява.
Заради това децата, които не се движат достатъчно, не са и в състояние да стоят изправени със затворени очи.Рекламите също въздействат отрицателно върху зрителите. Те са пълни със съмнителни твърдения, като например “най-щастлив е този, който купува най-много”. Лошото е обаче, че тези твърдения засядат директно в подсъзнанието.
Така телезрителят е склонен да повярва, че всички проблеми в живота се разрешават само и единствено с покупката на правилния продукт.

юни 27

Движение “СЕКС ЗАРАДИ ГОРАТА” основано в Норвегия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Двойка младежи бе арестувана в католически храм в норвежката столица Осло заради опит да прави секс пред олтара, съобщи германският в. “Билд”.Това обаче е било не израз на неудържима страст, а планирана акция на хора от екологично-еротичното движение “Fuck for forest” (”Секс заради гората”).Полицията е била извикана от потресени посетителите на храма. Те заедно с божиите служители се опитали да разделят съблечената двойка, която се опитала да започне съвукупление и в един момент дори легнала на пода, като жената била отгоре. Енергично дърпани, блъскани или бутани от присъстващите, двамата все пак не успели да се отдадат на плътско удоволствие в храма Господен.Освен тях дошлата полиция арестувала трети участник, който снимал сценката на видео. Впоследствие един от участниците следното: “Трябваше или да платим малка глоба, или да прекараме 16 дни в затвора. Предпочетохме глобата, защото не искахме да прекараме толкова много време без секс”. Скандинавското движение “”Fuck for forest”, създадено от шведка и норвежец, се стреми чрез акциите си да привлече вниманието на обществеността към изсичането на горите. Неговите участници са убедени, че кампанията може да успее, само ако се нарушава обществената благопристойност.

юни 24

Цветя в офиса намаляват значително стреса на служителите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Цветята в саксия в офиса са полезни за здравето, сочи ново изследване.Учените установили, че присъствието на цветя в офиса намалява умората и стреса и предпазва от сухо гърло, главоболие, кашлица и изсушаване на кожата на служителите.За целите на проучването учените изследвали броя на болничните и броя на растенията, които работещите виждат от бюрата си.Резултатите показали, че колкото повече растения виждат служителите, толкова по-малко болнични си вземат.Едно от обясненията е, че растенията и микробите в почвата им премахват летливите, органични съставки, които вредят на здравето.Освен това присъствието на растения в саксия в офиса намалява стреса.Тези растения са от особено голяма полза в офиси, където служителите нямат прозорец, показва изследване на Вашингтонския държавен университет.В американското изследване служителите трябвало да решат компютърни задачи за определено време в стаи с и без растения.В стаите с растения служителите били по-продуктивни и имали 12% по-бърза реакция.Освен това те били по-малко стресирани и имали по-ниско кръвно налягане.

юни 22

Във Франция поощряват флирта и секса на работното място

публикувано от: доктор Веселин Герев

Една трета от французите твърдят, че са имали любовна връзка на работното си място, най-често краткотраен флирт, сочи изследване.Проучването, което излиза в момент, когато арестът на бившия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан по обвинения в сексуално посегателство предизвика сериозен дебат в родната му Франция за секса и политиците и границата между публичния и личния живот.То показва още, че 10% от анкетираните използват интернет в работно време, за да флиртуват.Изследването потвърждава тенденцията голяма част от хората в развитите страни да срещат дългогодишните си партньори в офиса, а наличието на интернет и социални мрежи прави възможно флиртуването в работно време.”Животът на работното място дълго време беше смятан за неутрална зона, където няма място за чувства и любов. Сега обаче то все повече заприличва на бар или нощен клуб, място, където хората се срещат”, казва социологът Ронан Шастелие, който представи резултатите.То показва, че 31 на сто от анкетираните или близо един на всеки трима души признават, че са имали връзка на работното място, но 63% от тях или близо две трети я определят като краткотраен флирт.Едва 17% от хората, които имат връзка с колега, са съгласни да обявят това пред останалите,22% пазят връзката си в тайна, а 6% напускат работа,за да избегнат конфликт на интереси.Франция, подобно на много други страни, няма закон, който да забранява връзките на работното място, макар че много компании задължават служителите си да гарантират, че връзката им няма да се отрази зле на работата им.Връзките на работното място, които прерастват в нещо повече от флирт, най-често стават между млади служители под 35 години, сочат резултатите от изследването.
Много от фирмите поощряват и сексуални контакти на работното място ,което трябва да сплоти и обедини екипа около фирмените стратегии и да намали вътрешното напрежение между служителите.

юни 21

КАКОСМИЯТА е форма на модерно хранене

публикувано от: доктор Веселин Герев

От самата идея стомахът ни се преобръща, но японски учени твърдят, че вече са създали храна от… човешки екскременти.Изследователите от лабораторията “Окаяма” са синтезирали месо от протеините и другите хранителни вещества, които се съдържат в изпражненията.
Теоретично, според експертите, подобен продукт не е опасен - стига въпросното месо да мине достатъчна топлинна обработка преди консумация, която да унищожи вредните патогени.
Идеята хрумнала на японските учени, след като към тях се обърнали властите в Токио с молба да измислят как да се оползотворяват нарастващите количества канални нечистотии.
Благодарение на многото бактерии в тях, изследователите изолирали най-вече протеини от фекалиите.Месният концентрат бил приготвен от извлечените и повторно комбинирани вещества - 63% протеини, 25% въглехидрати и 3% мазнини, както и 9% минерали.
Изследователите добавили и соев протеин за усилване на вкуса, както и оцветител, за да изглежда червено месото.Методът на приготвяне не е ясен, но се предполага, че изпражненията се обработват топлинно, преди от тях да бъдат извлечени хранителните вещества.Идеята е не по-различна от тази да се ядат растения, ръсени с естествена тор.
Мексикански учени например твърдят, че гъбите кладница могат да “погълнат” 90% от изхвърлените памперси в рамките на два месеца и са напълно ядливи.Миналата година пък холандски учени синтезираха свинско месо в епруветка, превръщайки свински стволови клетки в ивици месо.Тези идеи биха могли да бъдат потенциално решение на кризата за храна, особено в развиващите се страни с нарастващо население.

юни 20

Под заглавие “Колкото по-големи са тестисите, толкова по-малък е мозъкът” британският вестник “Гардиън” публикува кратка статия, от която става ясно, че забележителната зависимост е установена при прилепите.Учени от Сиракюзкия университет в Ню Йорк са забелязали, че някои мъжки екземпляри имат изключително развити тестиси - толкова големи, че съставляват 8,5% от общото тегло на летящите бозайници.Това не е поредната сексистка шега - изследването е публикувано в раздела за биология на сериозното научно списание “Proceedings of the Royal Society”.Обяснението на феномена е сравнително лесно - мъжките прилепи имат големи гениталии, тъй като женските често проявяват склонност към безразборни сексуални контакти.Така екземплярите, които са по-надарени, имат значително по-голям шанс да продължат поколението си, отколкото по-скромните си събратя.В същото време обаче балансът е запазен - за да не се получава ситуация, при която “мачо”-прилепите се превръщат в доминиращ вид, природата е била благосклонна - по-големите тестиси никога не вървят в комплект с по-голям мозък.

юни 15

Пълно лунно затъмнение ще наблюдаваме тази вечер.То ще продължи доста дълго, като Луната ще е напълно в сянката на Земята за 1 час и 40 минути.От България явлението ще може да се наблюдава от изгрева на Луната. В София тя изгрява в 20,56 ч.
Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната, Земята и Слънцето се подреждат в една линия и Луната попада в сянката на нашата планета. Слънчевата светлина обаче не се закрива напълно, а част от нея достига до лунната повърхност и е с по-червеникав нюанс. Затова на нас Луната ще ни изглежда обагрена в розови и червеникави нюанси. Този феномен ще окаже отражение и върху психиката ни.Засилването на гравитационните сили от близостта на планетите предизвиква смущение в основните циркадни ритми.Основен симптом е неспокойният сън с честите събуждания.Няколко дни след затъмнението ще се усеща леко напрежение при някои стигащо до раздразнителност,лесна уморяемост,тъпо главоболие,колебания в настроението.Приемът на МЕЛАТОНИН амброз форте като регулатор на циркадните ритми ще облекчи симптоми от такъв характер.Много от страдащите от хронични заболявания ще усетят засилване на симптомите и болежките.Повечето от нас почти няма да усетят въздействие както върху психиката така и върху тялото си.

юни 14

“Азбучна истина е, че всеки млад мъж с добро състояние е длъжен да си вземе съпруга”, пише Джейн Остин през 1813 г.Но макар да са минали близо 200 години от излизането на “Гордост и предразсъдъци”, изглежда, че нещата не са се променили особено.Британско изследване показва, че жените, които си търсят партньор, продължават да са привлечени от богатството и статуса.
Номер едно в списъка на най-желаните професии за бъдещия партньор е добре печелещият офис служител или високопоставен мениджър.На второ място е лекарят, ветеринарният лекар или зъболекарят, а третото място е за адвоката, като следват учителите и мъжете със собствен бизнес.Пожарникарите, които дълго време имаха репутацията на горещи мъже, са поставени едва на 33-то място от общо 79 професии.Изследването, което било направено въз основа на информация от жените потребителки на сайта Match.com, най-голямата онлайн агенция за запознанства във Великобритания, показва, че най-малко желаните професии са библиотекар, цветар и шофьор на ТИР.”Успехът е секси и мъж, който е достигнал до мениджърско ниво, се възприема като отговорен, амбициозен и зрял.Служителите в офис са също привлекателни, това означава, че те работят квалифицирана работа с нормално работно време, което би се харесало на жените, предпочитащи половинките им да работят от девет до пет със свободни вечери или уикенди, които да прекарват с тях.

юни 13

Някои жени с наднормено тегло се смятат за слаби

публикувано от: доктор Веселин Герев

Една на всеки четири жени с наднормено тегло смята, че е слаба.Затлъстяването е станало толкова повсеместен проблем, че образът на здравословните форми и тегло вече се е размил, предупреждават американски учени.Те са взели мерки на 2000 жени и изследвали начина, по който те възприемат размерите, диетата и физическите си навици.Според резултатите много жени не съзнавали дали килограмите им са проблем или не.25% от затлъстелите дами възприемали като нормално теглото си, за разлика от 16% от жените с действително нормални килограми.С разпространяването на проблема, който създава риск от редица заболявания, като диабет, сърдечно-съдови и др., затлъстяването постепенно се превръща в “нормата”, предупреждават специалистите.Когато нездравословните килограми не се отчитат като проблем пък, борбата с този бич на XXI век става все по-трудна, тъй като засегнатите не виждат нужда да се вклюват в програми за отслабване, да следват хранителен и физически режим.В САЩ афро-американките и испаноговорящите жени, сред които има значителен процент с наднормено тегло, се смятат за здрави, за разлика от едва 15% при белите жени, сочат резултатите.Тази тенденция е обратната при жените с нормално тегло, които се смятат за дебели. Белите страдали много повече от подобни мисли, отколкото представителите на другите две най-големи раси в САЩ.Двойно повече жени със здравословно тегло, които се възприемали като твърде дебели, пропускали хранения и пушели повече, отколкото действително затлъстелите, които се смятали за слаби.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат