окт 31

Екшън филмите и спортните програми изострят апетита

публикувано от: доктор Веселин Герев

Любителите на екшъните трябва да внимават - резултатите от ново проучване показват, че от гледането им се дебелее.Авторите на изследването  са установили, че докато гледат екшъни, хората се разсейват, не внимават за калориите и консумират двойно повече храна, отколкото ако гледат например ток шоута.Оказва се също, че програмите с напрегнато действие въздействат по същия начин дори ако звукът на телевизора е изключен.За целите на изследването специалистите са разделили 94 студенти на три групи - част от тях гледали екшън трилъра “Островът” (2005)  с включен звук, други - с изключен звук, а останалите наблюдавали програма с интервюта.Участниците имали на разположение бонбонки, моркови, грозде и бисквити, които можели да консумират без ограничение.Изследователите са установили, че студентите, които гледали екшъна с включен звук, за 20 минути са погълнали средно 207 грама храна в сравнение със 104-те грама на наблюдаващите интервюта.Изчислено в калории това се равнява на 354 калории за любителите на екшъните - със 104 калории повече, отколко за гледащите интервюта.Дори при изключен звук екшънът стимулира зрителите да консумиат повече храна и калории - с 40 грама храна и 100 калории повече от наблюдаващите интервюта.Изследователите допускат, че спортните предавания имат същия ефект като екшъните и окуражават зрителите да приемат повече храна.Специалистите смятат, че причината е в по-разсейващото съдържание на този тип програми.

окт 29

Приемайте антидепресантите само сутрин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник.Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани. Изследването им показа неочаквано големи вариации, които могат да се отразят на ефикасността на лекарствата, насочени към тези части на тялото.За черния дроб и бъбреците активността е най-голяма след 18 ч. Пиковото време за белите дробове е по обяд, а сърцето е най-активно сутринта.Добре е  лекарствата, насочени към тези органи да се приемат в определени часове за максимална ефективност от прилагането им.Установено е , че антидепресантите са максимално ефективни при сутришен прием.Успокоителните действат на съня най-добре час преди лягане.Бета блокерите са най-ефективни сутрин а калциевите антагонисти вечер.Антибиотици е добре да се приемат до 18 часа тъй като след това се елиминират по-бързо от бъбрека и черния дроб.Хронобиологията като наука за циркадните ритми определя активността на психиката и тялото през различните часове на деня и през седмицата както и сезонно.Установено е,че през почивните дни при намалено ниво на стрес лекарствата се усвояват и действат по-добре.Ефект на добра ефективност се наблюдава и при непушачи..Знае се,че никотинът е активатор на чернодробната активност.При изпушване на повече от 10 цигари дневно активната субстанция на приеманите лекарства пада с до петдесет процента -50% .Това налага при активни пушачи дозите на приеманите продукти да се увеличават двойно.

окт 28

Мощното изригване на слънцето е усетено от много хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мощно изригване на Слънцето от клас Х 3.1 е имало на 25 октомври в 00:41 ч. българско време, съобщи представител на Института за приложна физика.Сега учените уточняват параметрите, изчисляват последиците - може ли изригването да доведе до сериозна магнитна буря на Земята на 27-29 октомври.Предишното мощно изригване на нашата звезда от клас Х1 бе на 19 октомври, но не предизвика магнитна буря.Изригванията на Слънцето са се случили близо до петно, чиито размери изненадали учените. Слънчеви петна с подобни размери не били наблюдавани от 2008 година. Това е най-голямото петно, което учените са успели да наблюдават от началото на сегашния слънчев цикъл - т.е. от януари 2008.Слънчевите изригвания оказват влияние както на здравите така и на страдащите от хронични заболявания хора.Здравите чувстват проблемен сън,чести събуждания,тъпо главоболие,лесна уморяемост и раздразнителност,затруднена концентрация.Страдащите от заболявания на сърдечно-съдовата система се оплакват от резки колебания на кръвното налягане и пристъпи на сърцебиене.Прекаралите мозъчен инсулт и страдащите от атеросклероза са единствените,които се чувстват добре по време на слънчевите изригвания.Това се обяснява със съдоразширителния ефект на променливото магнитно поле,което е един вид магнитотерапия.

окт 27

Опасни ли са антидепресантите по време на бременност ?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Рискът за вродени дефекти у новороденото поради прием на антидепресанти през ранните срокове на бременността е минимален, потвърждават две мащабни проучвания по въпроса. Те са съсредоточили вниманието си към най-често предписваните медикаменти,познати като СИСТ -Селективни Инхибитори на Серотониновия Транспорт.  Приложението на антидепресанти по време на бременността винаги е притеснявало лекарите поради риска за плода. Трябва обаче да се знае,че депресията на бъдещата майка също застрашава бебето. Две проучвания (едното от Федералния Център за Контрол на Заболяванията в САЩ, а другото от бостънския университет) обхваща 19 471 новородени с вродени
аномалии и 9 952 без. Майките на децата са били лекувани с SSRIs през първото тримесечие на бременността. Направен е опит за откриване връзка между терапията и дефекти на определени органи. Такава обаче не е намерена. Нелекувана, депресията у бъдещата майка води до недостатъчно добри грижи за новороденото, слаба връзка между майка и дете, както и други проблеми. Понякога самата депресия може да е по-опасна от излагането на медикаменти. След подобни казуси през 60-те години на миналия век относно други медикаменти, притеснение винаги съществува.Последните проучвания показват известно увеличение на риска за сърдечни аномалии, но не и значително. Открити са и други дефекти у новородените, чиито майки са били лекувани с антидепресанти, но броят им е бил твърде малък, за да има прогностичен характер.Ако изпаднете в депресия по време на бременността не приемайте лекарства на своя глава,най-малкото антидепресанти.По-добре се посъветвайте със специалисти а в краен случай може да се приема готов серотонин на таблетки вместо химия.

окт 24

Сменяме времето в събота срещу неделя

публикувано от: доктор Веселин Герев

В края на октомври дойде отново време да местим стрелките на часовника.Този път се връщаме към “нормалното” астрономическо време.Този дребен на пръв поглед факт оказва сериозен тормоз на психиката и тялото ни.Ето една дребна подробност-човек става час по-късно,храни се час по-късно и пак час по-късно си приема лекарствата ако пие такива.Сутрешното кафе също идва час по-късно,отиваме да работим пак час по-късно.Наблюденията ми от десет години насам показват,че промяната на този стереотип действа както на здравите ,така и на страдащите от хронични заболявания.Здравите хора чувстват постоянна умора,раздразнителност,оплакват се от липса на концентрация,безсъние-те заспиват час по -късно но се будят час по-рано.Седмицата след смяната на времето за тях е тегава ,изпълнена с много грешки в работата и усилия за справяне с рутинни задължения.От страдащите от хронични заболявания най- много проблеми се маркират при сърдечно болните.Те се оплакват от резки колебания на кръвното налягане както и от сърцебиене до аритмия.Неслучайно в понеделник след смяната на времето инфарктите и инсултите се увеличават с до петдесет процента.Така връщането към астрономическото време ще накара биологичният ни часовник да се настрои по нов стереотип.Това трае обикновено около седмица.За да скъсим този срок и да не усетим въздействието на часовия шок върху психиката е желателно да приемаме естествения пейсмейкър на циркадните ритми-МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Приемът му настройва веднага биологичният ни часовник на новото време и ни предпазва от застрашаващи душата и тялото ни състояния.

окт 23

Диабет грози хората с ниско ниво на серотонин

публикувано от: доктор Веселин Герев

бременните жени избягват или консумират недостатъчно.Двойната роля на серотонинът – да регулира настроението и да участва в изработването на инсулин, обяснява и факта, че диабет тип 2 и гестационен диабет често са съпроводени от депресивни състояния. Учени са установили, че появата на гестационния захарен диабет се свързва с намаленото ниво на хормона на щастието серотонин, поради по-ниската консумация на протеини в първите месеци на бременността.Като “гестационен диабет” се означава захарен диабет, който въниква или се открива по време на бременността (по-често през втората и половина). Значителните хормонални промени в организма на бременната жена улеснява възникването на захарен диабет при генетично  предразположени жени.Обикновено този диабет отшумява след раждането, но развилите този тип диабет са изложени на неколкократно по-висок риск за развитите на захарен диабет тип 2 в последващите години. Бременните диабетички раждат по-едри от нормалните плодове; освен това у новороденото от майка с лош контрол на кръвната захар могат да са налице редица увреждания, сборно наречени диабетна фетопатия.Една от най-важните функции на серотонинът е, че провокира увеличаването на броя на клетките на панкреаса, което води до повишаване на производството набременност се повишава продукцията на триптофан-хидроксилаза - протеин, които по-късно се трансформира в серотонин. Така, по време на бременност, съдържанието на „хормона на щастието “в клетките на задстомашната жлеза увеличава на 1000 пъти.Серотонинът е хормон участващ в много процеси, протичащи в организма. В нервната система хормонът има важна роля за предаването на нервните импулси, формирането на апетита, регулира настроението, особено при лица, страдащи отдепресия. Освен това, серотонинът, произвеждан в храносмилателния тракт играе важна роля в кръвосъсирването и регенерацията на черния дроб тъкан.„Прекурсорът на серотонин – триптофан се открива в продукти с високо съдържание на протеини като мляко, яйца, месо и риба -все храни, които бременните жени избягват или консумират недостатъчно.Двойната роля на серотонинът – да регулира настроението и да участва в изработването на инсулин, обяснява и факта, че диабет тип 2 и гестационен диабет често са съпроводени от депресивни състояния.Според авторите на проучването, ако се установи точния механизъм на действие на серотонина, ще се подобри качеството на профилактиката и лечението на диабета.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е единственият продукт на нанотехнологии,съдържащ и двата прекурсора на СЕРОТОНИН. Приемът на една таблетка ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ помага за подобряване на тонуса и настроението.

окт 22

Така най-често се маскира депресията

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията, макар да е състояние, което може да има само своите физически индикации.Няколко са основните маски на депресията,проектирани по тялото.Мозъкът и храносмилателната система са тясно свързани. Поради тази причина,много от страдащите от депресия изпитват стомашни болки или
гадене, когато са подложени на стрес или тревоги. Може да се оплаквате още от  диария или запек.
Хората с депресия често имат и главоболие. Едно проучване сочи, че страдащите от тежка депресия са три пъти по-склонни да имат мигрени. От друга страна, засегнатите от мигрени са пет пъти
по-склонни да страдат от депресия.Нарушеният апетит е често единствен симптом при депресия.Някои хора обаче губят апетит когато са депресирани а други не могат да спрат да се тъпчат. В храната те намират начин да облекчат своята неудовлетвореност и отклоняват вниманието си от проблемите,които ги притесняват.. Резултатът може да бъде покачване или загуба на килограми и липса на енергия.
Постоянните болки в гърба,врата или кръста може да допринесат за развитието на депресия. В същото време депресията може да повиши риска от поява на подобни болки. Страдащите от състоянието четири пъти по-често се оплакват от интензивни болки в областта на врата и гърба.Във всички тези случаи се говори за маскирана депресия или за депресия без депресия.

окт 21

Газираните напитки състаряват душата и тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Редовната консумация на газирани напитки ускорява стареенето на клетките. Такива са изненадващите резултати от американско изследване.Големите производители на газирани напитки в света наскоро се ангажираха да намалят с 5 на сто съдържанието на захар в продуктите си през 2015 г. в сравнение с 2010 г.Резултатите от новото изследване обаче навеждат на мисълта, че тази хубава инициатива може да се окаже недостатъчна.Екипът от учени проследил консумацията на газирани напитки от 5309 души на възраст между 20 и 65 години, в чиито семейства няма засегнати от диабет,психични и сърдечносъдови болести.За да изследват стареенето на клетките на участниците, учените измерили дължината на теломерите им.От десетина години е известно, че колкото по-голямо е клетъчното делене и по-бързо е стареенето на клетките, толкова повече теломерите намаляват дължината си.Следователно измерването на дължината им е индикатор за стареенето на клетките.Учените установили, че ежедневната консумация на около 35 сантилитра газирани напитки ускорява клетъчното стареене със средно 4,6 години.

окт 20

Тест за щастие депресира!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изследване на семейното щастие бе прекратено, защото доброволецът в него изпадна в тежка депресия.Учените  искали да проверят дали ключът към семейното щастие е да се откажеш от това да защитаваш правотата си и да приемаш желанията на партньора.Затова съпругът в участващата в пилотния проект двойка бил помолен да приема всяко мнение и желание на жената, без да протестира, дори и да не е съгласен с нея.Положението обаче станало непоносимо още на 12-ия ден. За това време мъжът ставал все по-нещастен, а жената - все по-критична към него.За две седмици изпълняване на прищевки, качеството на живот на мъжа намаляло от сравнително щастливото седем на три от 10 точки. Щастието на жената се увеличило от осем на 8,5 за шест дни.Друга жена, която участвала за контрол, също напуснала изследването, защото се изнервила, че непрекъснато следят дали е щастлива.Въпреки че експериментът не бил завършен, резултатите водят до хипотезата, че е по-добре човек да е прав, отколкото да е щастлив, смятат специалистите.

окт 17

В Европа страдаме най-често от психични разстройства

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психичните заболявания са най-големият бич за здравето на европейците.Почти 40% от жителите на стария континент – около 165 милиона души, страдат от някакъв вид психично разтройство всякак година като депресия или чувство на тревожност.Едва една трета от тях обаче биват подлагани налечение според ново проучване, публикувано в European Neuropsychopharmacology.На първо място по разпространение е чувството на тревожност 14% от случаите, следвано от безсъние и депресия – съответно 7% и 6,9%.През 2005 г. се предвиждаше повишаване на борбата с тези заболявания, чрез подобряване на диагностиката и лечението им. Предприетите мерки обаче са откъслечни и изолирани.Проведено е проучване, което продължава вече три години, свързано спсихичното здраве на хората в 30 страни от Европейския съюз.Според него ключът за подобряване психичното здраве на европейците е правителствата да се съсредоточат върху ранната диагностика. Разходите, свързани с тези проблеми на хората, обикновено са индиректни.Те се изразяват в чести отсъствия от работа, безработица и неспособност за работа, поради увреждания в работоспособна възраст. Като част от тази програма усилията ни бяха насочени към създаването на високотехнологичен продукт без химически съставки,който да помага при стресови и депресивни състояния.Плод на усилията ни е “серотониновото хапче”- ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ. То доставя на нервната клетка  необходимите количества серотонин-веществото на спокойствието,тонуса и настроението и така предпазва психиката от стресови и депресивни състояния.ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  е продукт на 2013год в страните от ЕС.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат