авг 31

Жените живеят по-нездравословно но по-дълго от мъжете

публикувано от: доктор Веселин Герев

Жените в Европа живеят по-дълго от мъжете. Причината е както в биологичните, така и в поведенческите предимства, които има нежният пол. Дамите обаче не бива да бързат да се радват. Макар да живеят по-дълго, се оказва, че животът на жените е по-нездравословен от този на мъжете.Учените са се заели да установят защо, въпреки че живеят по-дълго от мъжете, жените живеят по-некачествен живот. Очакваната продължителност на живота е различна за двата пола. През 2008 г. данните на ЕС показват, че за жените тя е била 82,4 години и 76,4 години при мъжете. Показателят, отчитащ годините, които едно лице се очаква да живее в добро здравословно състояние, се оказва в полза на мъжете. За тях се очаква 85% от трудоспособните години да бъдат изживени в добро здравословно състояние, при жените - тези проценти са 80. Така, реално средната продължителност на живот с неправоспособни години е различна за всеки. Обикновено влияние върху това оказват и страничните фактори, каквито са алкохолът и цигарите.В наскоро публикувано проучване, смъртните случаи, причинени от тютюнопушенето, представляват около 40% от различията между половете във всички причини за смъртност. За съжаление, все повече и повече жени пушат – оттам и идва разликата между половете, каквато например се наблюдава в Италия, показват още данните на ЕС. Тютюнопушенето е особено вредно при жените, като влияе много по-сериозно върху тяхното здраве, отколкото на здравето на мъжете пушачи.

авг 30

Недостатъчният сън води до инфаркт

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ако времето за сън е по-малко от 7.5 ч на денонощие, рискът от инфаркт у възрастните хора нараства значително, гласи изследване на японски учени.Рискът от инфаркт нараства още повече, ако кръвното налягане нощем е повишено. Изследването обхваща 1 255 души и е продължило 50 месеца. През този период учените са отчели 99 мозъчни и сърдечни удара и внезапна смърт вследствие кардиологични проблеми. Повечето от тях са споходили онези, които не са си доспивали. Редовният и достатъчен сън намалява здравословните проблеми, свързани със затлъстяване и диабет, както и рисковете от кардиопроблеми. Недостатъчният сън е предвестник на внезапни сърдечно-съдови пристъпи с фатален край.Липсата на МЕЛАТОНИН-естественият хормон на съня е основната причина за некачествен сън.Добавянето на МЕЛАТОНИН може да Ви предпази от безсъние и кардиологични проблеми.Приемът на една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ гарантира добър и спокоен сън през цялата нощ с ефект още от първия прием.

авг 29

Депресия след отпуска-хит на седмицата

публикувано от: доктор Веселин Герев

Няма точна статистика, но аз изхождам от моите наблюдения - около 90 процента от активното население у нас е изпадало в депресивни състояния. Би могло да се каже, че всеки втори би могъл да се върне от отпуската с депресия. На натоварените с много задачи в ежедневието им трябва седмица, десетина дни да се настроят на отпускарска вълна – докато са почивка отново ги търсят от работа и на практика се получава така, че това не е почивка. Когато чакат големия цикъл хората имат големи очаквания и когато има разминаване – човек не си е изпълнил плана – се връща стресиран.Според изследване на шведския институт “Каролинска” психиката на човек в активна възраст се нуждае от поне четири седмици годишна почивка. Резултатите показват още, че ползвалите отпуск само две седмици за 12 месеца правят повече грешки и полагат усилия за справянето със задължения, които преди почивката са вършели с лекота. Аз съветвам моите пациенти да използват най-вече единствения останал безплатен антидепресант – слънцето. Серотонин съдържат и бананите и шоколадите. Варианти за почивка има и в града, след работа – разходка в парка, например. Психиката е така настроена, че трябва да се редуват на всеки 2 часа 5 – 10 минути за почивка и на 5 дни работа – 2 почивни.При хората със стабилна психика стресът след отпуска отшумява до 4-5 дни за разлика от тези с хронична липса на почивка и особено по-възрастните. При тях адаптацията е по-трудна, а нервността може да се превърне в агресия. Според медиците по-малко застрашени от следотпускарска депресия са почивалите активно – на екскурзии на планина или в чужбина, отколкото прекаралите отпуската в леглото или на отрупаната с кулинарни изкушения маса.

авг 19

Най-големият музей на секса-в Москва

публикувано от: доктор Веселин Герев

“При нас няма секс”, заяви гордо преди години шефката на Комитета на съветските жени. Днес, обаче, в Русия всичко се върти около секса - дори в предизборната борба, а Москва отскоро си има истински шедьовър - музей на еротиката.Казват, че руските жени позират с удоволствие: пред алеята с цветя в парка или пък прегърнали каменна статуя на конник, да речем.Точно това си е представял явно Александър Донской - човекът, който откри наскоро в руската столица частен секс музей . Представял си е сигурно усмихнати посетителки, които прегръщат двуметровия фалос пред входа на музея му.Дори в работен ден изложбените зали не остават празни. При това сред посетителите има не само млади мъже, но и облечени в елегантни костюми жени, които разглеждат експонатите така, сякаш са в Третяковската галерия.Сред скъпоценностите на музея са афганистански теракотен фалос от I или II век, порцеланова дама в бельо, изработена в Германия през 1930 г., или пък ритуални фалоси от Камерун. Впечатляваща е и шахматната дъска с фигури в еротични пози.Сътрудничка на музея обяснява, че този експонат е абсолютна рядкост. Имало само две такива шахматни дъски - втората била собственост на чеченския държавен глава Рамзан Кадиров.В музейната експозиция са включени също фигури на съвокупляващи се животни и множество еротични картини. Една от тях е особено впечатляваща, защото изобразява двама от най-силните мъже в световната политика -Обама и Путин. Те са напълно голи и влизат в битка помежду си със свърхголемите си полови органи. Путин има дори два - един червен и един зелен.”Творбата, дело на руска художничка, е всъщност много политическа. Всичко в музея има дълбоко политическо значение”, убеждава сътрудничка на музея.

авг 17

Всички мъже гледат порнография

публикувано от: доктор Веселин Герев

Учените от университета в Монреал осъществиха изследване, целта на което била да открият мъже, които никога не са гледали материали с порнографско съдържание, но не открили такива. Изследователите провели проучване, сравнявайки възгледите на мъже, навлезли в 20-те години, които никога не са били излагани на редовно гледане на порнография. Но проектът им се провалил още на първото препятствие, тъй като не открили нито един такъв мъж.Учените изследвали навиците на младите мъже, потребители на порнографиякато установили,че необвързаните мъже гледали порнография средно 40 минути, три пъти седмично, а мъжете, които имали връзки - 1,7 пъти седмично за около 20 минути. Изследователите установили още , че мъжете гледат порнография, отговаряща на собствената им представа за сексуалност, и бързо се отказвали от материали, които намирали за вулгарни или безвкусни.
Нито един от участниците в изследването не е имал патологична сексуалност. Всъщност, всичките те са били правилно сексуално ориентирани и с обичайни сексуални практики . Порнографията не е променила представата им за жените или за връзките им, които искат да бъдат възможно най-хармонични и задоволителни

авг 16

ЗАВИСИМОСТ към СОЛАРИУМ - нов психичен проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

При любителите на солариумите се откриват същите промени в мозъка, каквито и при пристрастените към наркотици и алкохол, сочи ново изследване.Хората, които са обсебени от целта да имат целогодишен тен, могат да изпаднат в състояние на зависимост, както се случва при зависимите от наркотични средства.Учените предполагат, че потребителите на солариумите, които пренебрегват рисковете за здравето си, се нуждаят от медицинска помощ, за да се откажат от метода за изкуствен тен.Потребители на солариум правят две 10-минутни сесии, след това учените измерват притока на кръв към мозъка им. Когато учените изследват мозъчната им дейност, откриват, че след всяко взимане на „доза тен“ се увеличава притока на кръв към определени области на мозъка.По същия начин той се увеличава, когато пушач запали цигара или алкохолик пие питие.Друго проучване показа, че над 85% от жените, използващи солариум, са наясно с риска от рак на кожата, но въпреки това продължават да се подлагат на процедури.Дамите намират тена за привлекателен и искат да го имат целогодишно, което реално налага използването на солариум непрекъснато.Абсурден е фактът, че жените прибягват до тези процедури с козметична цел, въпреки че солариумът може да ускори процеса на стареене и да увеличи вероятността от появата на меланом - най-тежката форма на рак на кожата.

авг 15

Трябва ли да си ЛУД за да вябваш в паранормалното?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Социологически анкети показват, че повече от 2/3 от американците вярват в съществуването на призраци, извънземни, астрология и други паранормални явления. Докато някои определят тези хора за луди, социолозите мислят друго.Докато слънцето залязва, екипаж, дърпан от коне, развежда туристите из историческите улици на тексаския град Джеферсън. Много туристи идват в града заради екскурзии, по време на които гидове разказват истории за къщи, обитавани от призраци. За други вярата в призраци е проява на безумство.
За разлика от животните мозъкът на човека се опитва да предскаже бъдещето и да намери причина за събитията от миналото. Поради тази причина ние винаги търсим обяснение на случващото се. С изследвания на свръхестествени явления се занимава и професорът по социология Карсън Менкен. Той работи в университета Бейлър, щата Тексас. Заедно със свои колеги Менкен е достигнал до извода, че хората, които вярват в паранормални неща, са напълно порядъчни и със здрав разум.”Те имат обикновена работа, семейство, плащат си сметките. Във всичко друго те отговарят на разбиранията ни за нормален живот, освен когато става дума за необичайното им хоби”, пояснява ученът. Миналата година Карсън Менкен и двама негови колеги от университета издават книга “Паранормалната Америка”. Тя е посветена на хората, които вярват в различни паранормални явления. В частност, те установили, че мъжете вярват повече в съществуването на извънземни, отколкото жените. От друга страна, дамите се увличат по гадателки и вярват, че може да видят духове. Хората, които не са завършили училище, по-често вярват в призраци и медиуми, но хората с висше образование също прояват известен интерес към свръхестественото. По думите на Менкен хората, които изпитват влечение към паранормалните явления, понякога търсят открития, например - доказателства за съществуването на НЛО или призраци. В наши дни вярата в свръхестественото се подкрепя от многобройни филми и телепредавания за призраци и НЛО.
“Погледнете само колко програми са посветени на тази тематика. Има паранормални реалити предавания. Има телевизионни компании, които работят единствено и само в тази ниша. Паранормалното се превърна в интересна част от нашата култура”, допълва ученът.
Според него паранормалните явления са проникнали в САЩ най-вече от други страни и култури. Имигранти от Латинска Америка, Азия и други страни донасят със себе си “своите” призраци.

авг 12

FACEBOOK със сигурност предизвиква ДЕПРЕСИЯ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според резултатите от изследване, проведено от Американската академия по педиатрия, родителите трябва да обърнат особено внимание на влиянието, което социалните мрежи като Facebook оказват върху децата им, и при необходимост да се обърнат към специалист в областта на психическото здраве. Главната причина за това е, че общуването във виртуалното пространство е основният метод за социализация, на който тийнейджърите почти по целия свят се доверяват, без да се замислят за негативите от него.Специалистите са категорични, че в последните няколко години ежедневното посещение на социалните мрежи, най-значимата от които в световен мащаб е разбира се Facebook, се е превърнало в непреодолим навик за подрастващите, като някои от тях отварят въпросната страница по десетки пъти на ден, което освен ползите, съдържащи се в удовлетворената потребност от общуване, крие и редица рискове за тяхното здравословно състояние.Най-голямо внимание родителите на децата, които са онлайн през голяма част от свободното си време, трябва да обърнат на риска от кибер тормоз, посещение на сайтове, затормозаващи детската психика, както и изпращането и получаването на съобщения със секуални послания.Не по-малко притеснително явление е и така наречената “Facebook депресия”. Става дума за състояние, при което при подрастващите се появяват характерни за депресивното разстройство симптоми като резултат от продължителното време, прекарано в социалната мрежа.Авторите на проучването са категорични, че както американските, така и педиатрите в цял свят, трябва да обърнат особено внимание на този проблем и да дадат на родителите нужната информация, чрез която да предпазят децата си от тази форма на психично разстройство.

авг 10

ГЛАВОБОЛИЕТО - сигурен белег за лятна депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според данните сутрешното главоболие на хронична основа засяга всеки 13-ти човек и често е свързано с депресията и чувството за безпокойство. Специалистите са убедени, че събуждането с главоболие като правило е свързано с нарушения в структурата на съня.Някои учени откриват връзка и между главоболието и хъркането.Друго изследване, направено от шведски специалисти, също разкрива, че 5% от населението страда от пристъпи на главоболие всяка сутрин. В САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Испания е проведено проучване по телефона , в което са участвали 18 980 души, отговорили на въпроси, свързани с наличието на главоболие всяка сутрин, с евентуално съпътстващи психотропни препарати, с нарушения в съня и психичното здраве.В тези страни разпространението на главоболието обхваща около 7.6% от населението. 4.4% се оплакват от постоянно главаболие, а 1.9% - от периодично. При жените честотата на заболеваемост е по-висока, отколкото при мъжете ( 8.4% / 6.7%). По-често от главоболие се оплакват хората на възраст между 45 и 64 години (около 9%).Най-значими фактори според всички цитирани изследвания се оказват чувството за безпокойство и депресията. Учените са установили, че хроничното сутрешно главоболие е тясно свързано с високите температурни колебания, с артериалната хипертензия (високото кръвно налягане), естествено и с употребата на алкохол в големи количества.
Шведските учени подчертават, че хроничното сутрешно главоболие е достоверен признак за депресивни разстройства и нарушения в съня.

авг 9

ДЕПРЕСИЯ през лятото = Сезонно Афективно Разстройство

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лятото в повечето случаи е сезонът на развлеченията и удоволствието, но това съвсем не е така, ако страдаме от лятна депресия. За съжаление, за част от хората тя е типично биологично състояние, твърдят психиатрите. За други, необичайните стресови ситуации през този сезон ги претоварват психически и така се стига до състояние на потиснатост и хронична умора.
Вероятно сте чували за Сезонното Афективно Разстройство, което според статистиката засяга около 5% от хората. САР е причина за депресия най-вече когато дните стават все по-къси и студени, но около 10% от хората със САР се чувстват по обратния начин – настъпването на лятото отключва депресивните симптоми. Това особено важи за страните с по-топъл климат, където летните депресии в резултат на САР са по-чести от зимните. Това се обясняват с температурните промени и увеличаването на влажността в този период от годината. Специфичните симптоми на лятната депресия често включват: липса на апетит, проблеми със съня, загуба на тегло и безпричинна тревожност.Ако сте страдали от депресия и преди, сигурно знаете, че постоянният дневен режим обикновено е ключът към успешното потискане на симптомите. А рутината не е особено характерна за летния сезон. Напротив - често настъпва хаос в плана за деня, което е доста стресиращо. Ето защо дори така очакваната ваканция може да наруши нормалното протичане на цикъла работа-хранене-сън, а това неминуемо се отразява не… на настроението.Заради високите температури носим по-малко дрехи. Но за съжаление хората, които не са доволни от своя външен вид, се чувстват потиснати от това. Лятото е сезонът за харчене. Ето защо финансовите проблеми винаги излизат на преден план. Специалистите дори прогнозират, че този летен сезон ще е особено критичен - поради финансовата криза.Повечето хора се наслаждават на топлото време. Някои дори обожават да се препичат на плажа по цял ден. Но за останалите лятната жега може да се превърне в сериозен проблем като предизвика ДЕПРЕСИЯ !




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат