сеп 26

Хъркането означава проблем на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хъркането е шумно и затруднено дишане по време на сън. То представлява вибрация на дихателните структури, причинена от затруднено движение на въздуха по време на дишане. Въпреки че проблемът е често срещан и сред двата пола, сравнително по-често  хъркат мъжете. Хъркащият дразни всички около себе си защото нарушава съня им. Не е изключено хъркането да е индикатор за по-сериозни медицински проблеми. Обструктивната сънна апнея, е  опасно нарушение на съня, причинено от многократно спиране на дишането и вдишване със шумно и дълбоко поемане на въздух.Това състояние създава впечатление за задушаване докато човек спи и е свързано със страх и драматизъм както у страдащия така и у неговите близки.Мисълта за фатален край често кара страдащите да не спят а също така нарушава съня и на близките.Основна причина за хъркане е отпускане на мускулатурата на дихателните пътища.Приемането на различни медикаменти -АНТИДЕПРЕСАНТИ И  НЕВРОЛЕПТИЦИ -особено при предозиране дава като страничен ефект хъркане и сънна апнея.В тези случаи хъркането е свързано и с ярки сънища,които човек помни на следващия ден.При проблем от подобен характер е необходимо да се консултирате със специалист преди да предприемете някакъв тип самолечение.

сеп 21

Педофили вилнеят в сексуални чатове за тийнейджъри

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалните чатове сред тийнейджърите са се увеличили през последното десетилетие.Повишеният брой млади хора, участващи в изпращането или получаването на съобщения или снимки със сексуално съдържание, съответства на бързо разширяващия се достъп до мобилни телефони.Специалистите обясняват, че откакто говоренето за секс вече не е тема табу, броят на потенциалните сексуални партньори, благодарение на такъв тип комуникация, е по-голям. Проучването прогнозира тенденция на все по-голямо нарастване на сексуалната активност сред по-младите тийнейджъри и децата. В съчетание с липсата на осведоменост за свързаните рискове, особено сред по-малките деца, това е причина за безпокойство. Взаимоотношенията между деца от 10 до 12 години често са краткотрайни и това ги прави по-уязвими от заплаха или изнудване чрез техни голи снимки и видеоклипове. Средно децата в проучването са били на 10 години, когато са получили първите си смартфони. Благодарение на това възрастта за начало на полова активност намалява.В много от случаите деца стават обект на тормоз от педофили.

сеп 19

Сънната депривация е вредна за тялото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Системното недоспиване е най-често срещания проблем в съвременното общество. Повечето възрастни се нуждаят от шест до осем часа сън, а децата трябва да спят дори до десет часа. Независимо обаче от часовника на тялото ви, честата липса на сън със сигурност ще доведе до проблеми на физическото и психическо здраве.Налице са свидетелства за връзката между недостатъчния сън и риска от рак. При нарушения на циркадния ритъм, когато биологичният часовник е нарушен поради работа на смени рискът от рак се увеличава.Лишаването от сън притежава отрицателно въздействие върху сърцето. Не само че кръвното налягане и сърдечният ритъм се повишават при сънна депривация, но и концентрацията на С-реактивен протеин – маркер за риска от сърдечни заболявания.Има и положителен ефект от сънната депривация-тя действа антидепресивно.В миналото,когато не е имало антидепресанти,психиатрите са забелязали връзката между лишаването от сън и антидепресивния ефект.Днес при динамичното съвремие ефектът от сънната депривация по-скоро е спорен

сеп 10

Високите токчета са вредни за женската психика

публикувано от: доктор Веселин Герев

Високите токчета, освен че са една от най-честите причини за проблеми в краката, гърба и кръста при жените сa  изключително вредни за психическото състояние. За никой вече не е тайна, че с навлизането на обувките с високи токове в модата, се появиха и проблемите с краката - скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, изкълчвания и фрактури. Оказва се обаче, че елегантните обувки са способни да причинят нервна криза и дори по-тежки психични проблеми ,дори шизофрения твърдят шведски учени.  При носене на обувки с прекалено високи токчета, прасците на краката се напрягат много повече, отколкото в обувки с нисък ток или равна подметка. Напрежението в мускулите на краката увреждат нервните рецептори и се блокира освобождаването на допамин. Допаминът е химично съединение с изключително голямо въздействие върху психическото здраве.Липсата му е в основата на депресивните състояния,колебанията на невромедиатора пък предизвикват биполярно разстройство или психози.

сеп 3

При ухапване от кърлеж настъпват психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се предава на хората чрез ухапване от заразен кърлеж. Типичните симптоми включват зачервяване в областта на ухапването, а и впоследствие треска, главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, подуване на лимфните връзки, проблеми с концентрацията и понижена краткосрочна памет.В повечето случаи лаймската болест уврежда  психиката.Симптомите имитират състояния като депресия,биполярно разстройство,деменция,дори  заболяването провокира мисли за самоубийство.Задействаните в тялото автоимунни реакции  намаляват нивото на  серотонин-веществото на спокойствието ,тонуса и настроението и  увеличават невротоксините,което обяснява интелектуалния и паметов упадък. В напреднал стадий болестта може да имитира шизофренни състояния, биполярно разстройство, включително параноя, кататония, маниакално поведение със слухови и зрителни халюцинации.Тези симптоми допълнително усложняват диагностиката,тъй като в повечето случаи лечението започва като симптоматично.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат