дек 29

Основна причина за следпразнична депресия сме самите ние

публикувано от: доктор Веселин Герев

Следпразничната депресия е феномен,който наблюдавам последните 15 години.След поредната порция празнични дни смятам, че депресивните нагласи сред хората в активна възраст ще се усилят.Основни фактори за тази реакция основно са финансовото охарчване и големите очаквания, с които натоварваме празниците.Следват обикновено и пожелания за Новата година,които не се сбъдват а ни очаква сиво и мрачно ежедневие както и поредната порция сметки за плащане.Статистиката показва,че голяма част от хората карат празниците на кредит защото битува схващането,че колкото по-отрупана е трапезата и колкото повече похарчим,толкова по-богати ще сме през новата година.Това е поредната химера,натресена ни от консуматорското общество,в което живеем.Всеки си мисли,че ако си купи емоция ще е щастлив.Точно обратното показва практиката.Купената емоция не е истинска и не носи очакваното щастие.Тя е форма без съдържание.Много хора освен че злоупотребяват с храна прекаляват и с алкохол и дрога по празниците,което тази година е нов фактор за следпразнична депресия.Още по-натоварващо е и сливането на празниците,което ще ни докара кратка тегава  първа седмица от Новата година.

дек 18

Най-качествен е сънят в хамак

публикувано от: доктор Веселин Герев

Спането в хамак има най-пълноценен релаксиращ ефект върху психиката.Лекото поклащане на хамака е с доказан успокоителен ефект.Така хората заспиват много по-бързо заради по-бързото навлизане във фазата на дълбок сън. Доказателство за това са подробни енцефалограми - измервания и записи на мозъчната активност по време на сън на легло и хамак.Люлеещото движение подтиква мозъка към бързо навлизане във фазата на дълбок сън. Предполага се, че люлеенето за успокоение или за приспиване е свързано на подсъзнателно ниво с успокоителният ефект на този акт в ранна детска възраст. То подсилва естествените осцилации на мозъчните вълни и улеснява заспиването не само на деца, но и на възрастни.Така учените ще могат да приложат прост и ефикасен метод за третиране на леки  форми на безсъние. Спането в хамак може да бъде еднакво релаксиращо както сред природата така и в спалнята у дома.

дек 15

Депресията може да протича със телесни симптоми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Клиничната депресия е заболяване, което може да засегне целия организъм. Нейните симптоми далеч надхвърлят лошото настроение и тъгата, както повечето хора смятат.Депресията може да засегне  сериозно някои основни физиологични функции и да се прояви като телесно заболяване.
На пръв поглед няма нищо общо между депресията и ставите, но това не е така. Не неглижирайте дискомфорта в ставите, ако имате налице и останалите характерни симптоми на депресията.
Тези болки, въпреки че наподобяват онези при артрит, са вследствие на натрупването на хормони на стреса в тялото. Тези биологични вещества имат свойството да рушат костите и сухожилията.
Тензионното главоболие е типичен симптом на депресия. То започва от врата и се изкачва по мускулите до главата. Може да обхване различни области, подобно на мигрена.Емоциите контролират храносмилането. Те могат да предизвикат подуване, разстройство, но и запек, забавен метаболизъм, трупане на мазнини в областта на корема. Най-чести са диарията и гаденето след хранене.Един от най-честите соматични белези за депресия е сърцебиенето.Когато то е придружено от резки колебания на кръвното налягане е особено опасно за здравето и живота.Последици от рязкото покачване на кръвното налягане са инфаркт или инсулт.Тези заболявания са свързани с трайна инвалидизация и намаляват драстично качеството на живот на хората в активна възраст.Правилното лечение на депресията премахва соматичните и прояви в рамките на седмица.Симптоматичното повлияване на симптомите обикновено води до влошаване на депресивното състояние.Диагнозата се поставя от психиатър.

дек 12

Травмите на главата отключват психични проблеми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Черепномозъчните травми са най-честата причина за смърт в детска и младежка възраст. Всяка година амбулаторно постъпват около 200 000 души с признаци за прекарана лека травма, като засегнатите са предимно мъже между 18- и 30-годишна възраст или възрастни пациенти над 60 години. Най-честата причина са пътнотранспортните произшествия, по-рядко са промишлените или битови злополуки.Загубата на съзнание е основен симптом на мозъчното сътресение.Тя трае  от няколко секунди до 20-30 минути, понякога час и повече. Условно се приема,че 6 часа загуба на съзнание е границата, след която настъпват необратими морфологични изменения в мозъка.Главоболието е симптом,който се наблюдава при почти всички пациенти. Започва обикновено от тила и постепенно обхваща цялата глава. Има стягащ характер и е с лека до умерена интензивност. В тежки случаи може да се наблюдава и повръщане. Главоболието често се провокира от физическа и психическа преумора. Обикновено отзвучава за 1 до 4 седмици.Вегетативните прилошавания могат да се проявят с епизоди на пристъпно понижение или усилване на сърдечната дейност, понижаване на кръвното налягане при изправяне, изпотяване, зачервяване или побледняване на лицето, замайване и световъртеж, шум в ушитегадене или повръщане.Психични нарушения включват кратки епизоди на психомоторна възбуда или тежки паметови смущения.Черепно-мозъчната травма е спешно състояние и задължително трябва да се потърси лекарска помощ.Последствията се лекуват с години.

дек 8

Смарт кондом ще мери потентността от 2018 година

публикувано от: доктор Веселин Герев

Британска компания пуска на пазара смарт кондом, който ще може да отчита как се представя мъжът в леглото.Смарт кондомът разполага с вградена високотехнологична система, която отчита няколко жизнени показатели, на база на които може да се съди за качеството на сексуалния контакт и за това доколко усърден е бил мъжът в любовната игра. Това са изгорените калории, честотата на сексуалните движения на мъжа, както и продължителността на сексуалния акт преди еякулацията.За разлика от обикновеният кондом  смарт кондомът ще може да се използва многократно.Технологичната система, вградена в него, ще позволява той да установява дали някой от двамата партньори е преносител на полово предавана болест и ще сигнализира своевременно за предприемане на допълнителни предпазни мерки. По отношение на удобството няма да има никакъв проблем смарт кондомът да се използва успоредно със стандартен презерватив.Така през 2018 и  сексът става високотехнологичен.

дек 6

Как да си набавим необходимия серотонин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Всички чувства се регулират от биологично-активни вещества, наречени невротрансмитери.Те имат способността да предават импулси между мозъка и тялото чрез невроните.  Свързват се със специфични рецептори, разположени в  мозъка и тялото, за да регулират голямото разнообразие от процеси, включително емоции като страх, удоволствие, радост, гняв, възприятие на болката.Има четири основни невротрансмитери, които играят важна роля в чувството за благополучие или щастие – допамин, окситоцин, серотонин, и ендорфини. Те могат да се активират в тялото ни, ако направим няколко промени в нашия живот.От всички невротрансмитери най-важна роля за емоциите има серотонин Ето няколко начина, които ще ни помогнат да увеличим количеството на серотонин по физиологичен път.Излагането на тялото на ярка слънчева светлина дори по половин час дневно активира синтеза на серотонин.Затова през лятото се чувстваме жизнени,енергични и в добро настроение.През мрачните дни пак поради тази причина сме депресивни и не спим добре.Ако излагането на слънце не помогне,то е дошъл момента да заредим серотонин като го внесем в организма в готов вид.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е единствения високотехнологичен продукт , който съдържа и двата прекурсора на серотонина.Те подпомагат неврона да зареди необходимото му количество серотонин с първите приеми на продукта.Холеон 5 амброз с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

дек 4

Подрастващите, които трупат напрежение и стрес се оплакват от проблемен сън.Безсънието  допринася за развитие на проблеми, свързани с поведението, учебния процес и здравето.Специалистите изследват съня в две насоки – продължителността му, както и нарушенията му - от гледна точка на подрастващите и тази на техните родители. Преди и след социален стрес се изследват и нивата на кортизола – познат като „хормон на стреса“.В проучването участие взимат 84 подрастващи, чиято средна възраст е 13 години. От анализа на стрес-тестове става ясно, че нивата на кортизола показват повишена реакция на отговора на организма към стрес сред онези, които страдат от нарушения на съня.Изненадата идва, когато установяват, че по-голямата продължителност на съня също се свързва с повишен синтез на хормона кортизол. От данните на предишни проучвания става ясно, че по-кратката продължителност на съня се свързва с по-високи нива на хормона на стреса.Фактът, че повишената продължителност на съня невинаги се отразява положително на качеството му, но може да бъде индикатор и на проблеми със съня, може да обясни изненадващите резултати.Като заключение се налага тезата,че проблемите със съня повишават нивата на кортизола в кръвта.

дек 1

Честотата на сексуалните контакти не зависи от възрастта

публикувано от: доктор Веселин Герев

Изключително много фактори може да повлияят сексуалните способности на мъжа и жената и да възпрепятстват нормалния им полов живот. Това е причина много двойки да губят интерес към интимното общуване. Проучване, проведено наскоро, показва, че много жени губят интерес към секса още след първата година на интимно общуване с даден партньор.Наблюдавани са две основни групи двойки. В първата попадат такива, които споделят, че правят секс по-често от веднъж седмично. Във втората група са двойките, при които сексуалните контакти са по-редки. Установено е, че партньорите от първата група изпитват по-голяма удовлетвореност от житейското си съжителство. Честотата на сексуалното общуване обаче не определя пряко степента на тази удовлетвореност.Двойките, които правят секс няколко пъти в рамките на една седмица, не са по-щастливи от тези, които общуват сексуално само веднъж през този период.Изследователите обръщат внимание на още един фактор – дали стремежът към по-чести сексуални контакти подобрява емоционалното състояние на мъжа и жената в една двойка. И дали това не поставя партньорите под допълнителен стрес, особено когато този стремеж остане неудовлетворен в условията на забързаното модерно ежедневие.Междуполовото разделение на изследваните участници показва, че при 57% от мъжете е налице стремеж към максимално често сексуално общуване с партньорката. При жените процентът е значително по-нисък – около 18%.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат