апр 30

Най-печеливши са тези,които си сляха почивните дни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Серията от почивни дни на принципа ден работим два не работим отново объркаха биологичния ни часовник.Докато се настроим за работа и отново сме в почивка. Най-добре направиха тези,които си сляха празниците в една голяма отпуска.При тях настройката за работа ще започне чак на 7 май.И в двата случая настройката ще продължи до 9-10 май.Единствено остава гимнастиката на динамичния стереотип за редовно работещите.Много хора ще си помислят ,че могат да се справят с този режим на натоварване.Оказва се обаче, промените в циркадните ритми протичат на молекулярно ниво и корекцията им в повечето случаи е пак биохимична.Единствен помощник в настройването на биочасовника остава мелатонин като регулатор на циркадните ритми. По -лесно ще се настроят тези,които са сляли празниците ,защото при тях почивката ще е една отпуска.За работещите ще остане перманентния тормоз и донастройката както при почиващите.Това поставя въпросът не е ли по-добре да сливаме празниците а не да работим през ден-два и да сме в състояние на постоянна умора.

апр 22

Класическата музика успокоява психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Слушането на  музика може да има  успокояващ ефект върху тялото и психиката ни.Музикалните предпочитания варират в широки граници при отделните хора, така че само вие можете да решите каква музика искате или каква музика е подходяща за настроението ви в момента. Повечето проучвания казват, че класическата музика има успокояващ ефект. При някои хора такъв ефект може да носи рок музиката, нежният джаз или пък фолклорните ритми.Приятната музика намалява нивото на стрес и подобрява тонуса,настроението и работоспособността.Специфичните ритми регулират биоелектричната активност на мозъка и подобряват синхронизацията на импулса в нерната клетка.Най-успокоителен ефект върху психиката има звука на тропически дъжд а най-дразнещ ефект има рева на лъв или детския плач.

апр 19

Нивата на тестостерон променят психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестостеронът определя социално-поведенческия статус у мъжете. Това са черти на характера като агресивност, анти-социално поведение и тенденция към налагане и доминиране в междуличностните отношения.Редица проучвания показват, че високите нива на тестостерон водят  рисково и импулсивно поведение, които често са свързани с повишен риск за собственото здраве и живот.Този модел на поведение е свързан и с  липса на емпатия, омаловажаване постиженията на други индивиди с цел повишаване собственото самочувствие. Повишените нива на тестостерон снижават напрежението и покачват нивото на СЕРОТОНИН -хормонът на щастието. Резултатът е подобрение на настроението, мотивацията и самочувствието паметта.В чисто сексуален план тестостеронът отговаря за либидото - желанието да се прави секс както при мъжете така и при жените.

апр 17

Сърдечно-съдовите инциденти водят до депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сърдечните заболявания към момента са водеща причина за инвалидизация и смъртност в целия свят. Депресията остава най-разпространеното психично заболяване и е основен фактор за  влошено качество на живот.Наблюдения показват, че хората със сърдечни заболявания са по-склонни да развият депресия.Новото изследване провежда обследване на 370 000 души на възраст между 40 и 69 години.Всички те нямат анамнеза за депресивно състояние.Тези,които са прекарали съдов инцидент  имат 30 % риск от разгръщани на депресивно състояние.Биологично и физиологично този феномен се обяснява с покачване на биомаркери като С-реактивен протеин и интерлевкин.Чисто психологически деприсията след сърдечен инцидент се обяснява със страха от нов такъв както и със страх от смъртта.Това чувство подклажда депресивните нагласи на страдащите и понякога покачва нивото на напрежение,което е фактор за нов сърдечен инцидент.Затова лечението при сърдечно-съдови проблеми трябва да се извършва комплексно от кардиолог и психиатър.

апр 12

Травмите на главата се проявяват след години

публикувано от: доктор Веселин Герев

Травмата в областта на главата е често срещано  състояние, което в повечето случаи се проявява години след мозъчното сътресение.Най-честа причина за мозъчна контузия или сътресение са Пътнотранспортните произшествия ,модерни спортове като карате,кикбикс или бокс,футбол.Напоследък  сериозен дял заемат случаите на падане при възрасти хора заради колебание на кръвното налягане  или при деца по време на игра.Травмата в областта на главата обикновено има късни последици.Те се проявяват особено през пролетта, когато слънцегреенето се увеличава.Симптомите са на пристъпи и включват главоболие,световъртеж,изпотяване,гадене,изтръпване на ръце и крака,силен страх и промяна в настроението.Кризите са многократни през деня и се засилват вечер.Наложителна е правилна преценка на състоянието и медикаментозно лечение,което дава резултат в рамките на няколко дни.

апр 9

Психиката ни реагира на промени на магнитното поле

публикувано от: доктор Веселин Герев

За някои животни магнитното поле на земята служи като компас, чрез който те се ориентират. Хората също могат да усещат магнитното поле  посредством определени структури в мозъка.Процесът  се нарича магниторецепция и структурите,отговарящи за него са установени със скениране.В проучването участват 34 души.Те се намират в стая с магнитно поле близко до земното.При промяна на магнитното поле изследователите записват мозъчната активност на участниците с  ЕлектроЕнцефалоГраф.Отчита се нивото на алфа ритъм, което намалява при външно дразнене от светлина,звук ,магнитно поле. При промяна на  магнитното полето ЕЕГ отчита понижение на амплитудата на алфа вълните с около 60%. Това показва, че определени структури в мозъка ни отчитат колебанията в полето и реагират с промяна в настройките на психичната и физическа активност. Тази промяна може да окаже влияние и на биологичния часоник,характерен за определени географски ширини.

апр 5

Как да подобрим либидото си

публикувано от: доктор Веселин Герев

Основен враг на либидото-желанието да се прави секс са тревогата и безпокойството. Те са често срещани проблеми и подтискат желанието както при мъжете така  и при  жените. Тревожността най-често се дължи на стрес, а  в такова състояние сексуално желание пада,тъй като психиката се фиксира върху проблемите,които ви тормозят. При епизодични проблеми физическото натоварване помага,доколкото снижава нивото на кортизола.При тежък стрес е необходимо антистресово лечение.Сънят е другият важен фактор,които влияе върху желанието за секс.При добър сън 7-8 часа през нощта се  подобряване и либидото. В проучване, проведено през 2015 г., се установи, че жените, които имат качествен  сън, са имат по-голямо сексуално желание на следващия ден, от тези, които  са недонаспали. Друго изследване показа, че нивата на тестостерон при мъжете спадат с 10-15% само след една седмица проблеми със съня.Проблемният сън е пряко свързан с нивото на МЕЛАТОНИН - естественият хормон на съня.Приемът на МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване регулира съня и така се  подобрява и либидото.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

апр 2

Сиестата е полезна за психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Според последни проучвания, когато говорим за съотношението работа – почивка вълшебните числа са  52 минути работа 17 минути почивка.В този режим служителите имат най-добри резултати в извършваната от тях работа.Разбира се остава въпросът какво да правим през почивката? Смяна на активностите е ключовата дума тук. Гледането на пейзажи както и картини със животни позволява на психиката да релаксира по-бързо.Освен това такива картини правят служителите по-грижливи и внимателни в работата си след почивката.Не само честите почивки, но и дремките през деня могат да са  от голяма полза. Хората, които поспивали за час на обяд се справяли по-добре с тестовете за памет и такива с математически задачи, отколкото онези, които се лишавали от обедната дрямка. Сиестата намалява значително нивото на стрес и затова някои офиси са оборудвани с легла за кратка дрямка.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат