фев 26

Внимавайте с парфюмите

публикувано от: доктор Веселин Герев

Парфюмите съдържат  смес от естествени есенции и химикали,които могат освен аромат да предизвикат и силно дразнене. Такава реакция се получава не само върху кожата а и върху психиката на чувствителните хора.Премахването на дразнителя в повечето случаи намалява и симптомите на дразнене но повторната среща с него може да доведе до много бурни реакции. Те включват главоболие,световъртеж,гадене и повдигане, затруднено дишане, сърцебиене,проблем със зрението,обилно изпотяване,сълзотечение.Понякога при силни аромати може да се провокира паническа криза.Това е драматично състояние,при което освен гореспоменатите симптоми човек изпитва силен страх,че може да умре.Чувствителни към аромати са най-често хора,страдащи от слънчева или студова екзема или от невродермит.При тях е удачно да се използват естествени меки аромати.В по-тежки случаи острите аромати могат да влошат съня,да предизвикат съновидения или колебания в настроението.Практиката ми показва,че такива симптоми развиват страдащште от мигренозно главоболие или Мениеров синдром.

фев 22

Сексът като антистресов фактор

публикувано от: доктор Веселин Герев

Сексуалните взаимоотношения създават добро настроение и правят човека по-концентриран и амбициозен на работното място.В изследване в продължение на две седмици са анкетирани 159 жени, работещи на пълно работно време. Тези от тях с редовен сексуален живот са  по-ведри и щастливи и са били по - продуктивни на работното място. Те са се чувствали по- концентрирани и по-креативни. Това е така, защото окситоцинът, който е  се отделя по време на секс повишава когнитивните способности и насърчава творчеството на човек.Освен това се намалява нивото на стрес като се повишава нивото на серотонин и допамин. Така сексът успокоява нервната система, подобрява настроението, понижава кръвното налягане и държи далеч от тревожността. Затова служителите, които имат здравословна връзка и редовен сексуален живот, са по-щастливи и по-ангажирани в работата си. Те са винаги в добро настроение и изпитват удовлетвореност от работата си.

фев 19

Психозата представлява анормално състояние на ума, което често се описва като  загуба на контакт с реалността.Причините за възникване на органично  психично разстройство са многобройни. Някои от тези причини са:  инсулт, мозъчни тумори, множествена склероза,  епилепсия, вирусен енцефалит,  лупус еритематодес.Това са заболявания,засягащи мозъка чрез неговите обвивки или директно.Клиничната картина на психозата се характеризира с псевдохалюцинации,илюзии,импулсивност в поведението.В повечето случаи проявите са многообразни и затова  органичната психоза се нарича още полиморфно психично разстройство. Поведението на страдащите е силно възбудимо и крайно агресивно. Поради рязкото колебание на настроението и импулсивно- възбудното им поведение те могат да проявят крайна степен на жестокост в състояние на патологичен афект или помраченост на съзнанието.Органичната психоза е състояние,което представлява опасност както за живота и здравето на страдащия така и за неговите близки. Ето защо е необходимо спешното настаняване и лечение в специализирано заведение.

фев 15

Натрапливостта за секс стана болест

публикувано от: доктор Веселин Герев

Световната здравна организация обяви натрапчивото сексуално поведение като психично разтройство.Това е поведение, издаващо силно желание за извършване на полов акт, което всява притеснение у околните. Счита се, че при хората, които страдат от тази „зависимост“ има нарушение в импулсния контрол.Неконтролируемото гледане на порно се явява основен проблем за развитие на такова пристрастяване. Резултатите от някои изследвания сочат, че при хора с натрапчиво сексуално поведение, порнографията активира мозъчната дейност по същия начин, както опойващото вещество активира мозъка на наркозависимия.Разстройството е истински клиничен проблем а лечението му ще помогне на много хора да преодолеят неудобството и срама, които изпитват заради поведението си.Пристрастяването към секса по никакъв начин не е свързано със сексуалното насилствено поведение, което представлява криминално деяние.

фев 12

Как да решим проблема със съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много хора прибягват до използването на сънотворни  за да си осигурят здрав сън  след изпълнения със стрес работен ден. Най-често за целта се използват успокоителни,които бутат напрежението и улесняват заспиването.Сънят е много важен за психиката процес, тъй като само по време на сън тя релаксира и се зарежда за да посрещне новият ден ,изпълнен със стрес.Безсънието е бич за нашето съвремие. То включва два основни проблема-трудното заспиване и честите пробуждания и сънуване през нощта.При първият проблем по удачно е да се използват успокоителни средства а при вторият -мелатонин -естественият хормон на съня.Мозъкът ни започва да произвежда мелатонин, когато навън стане тъмно. Така психиката ни “разбира”, че е време за сън.Доброто ниво на мелатонин отговаря за правилното редуване на фазите на съня и регулира денонощният ритъм сън-бодърстване.Колкото по-добре спи човек-толкова по-жизнен ,енергичен и работоспособен е.Нивото на мелатонин намалява с възрастта а основен фактор за неговото понижение е стресът.За да си гарантираме добър сън е нужно и стабилна мелатониново ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,зареждащ по физиологичен път нервната клетка с мелатонин.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 11

Оловото е метал, познат на човечеството от древни времена. Бил е използван за построяване на водопроводни инсталации, прибавян е в боите, за да се предпазят материалите от корозия, в горивата, за да се удължи животът на двигателите както и като стабилизатор в някои ваксини.При системно излагане на оловна интоксикация може да получи увреждания на психиката.Наблюдават се интензивни невротични състояния, конфронтации с близките, конфликтно и агресивно поведение.Нарушава се способността за адаптиране към различни ситуации, справянето с проблеми и така се влошава качествата на живот.Повишените нива на олово и алуминий  имат отношение към развитието на невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

фев 4

Спим все по-малко от стрес

публикувано от: доктор Веселин Герев

Проучване, проведено през 1942 г. сред възрастни между 19 и 50 години, показва, че хората спят по 7,9 часа на нощ. През 2013 г. подобно проучване показва, че хората спят с един час по-малко. През 2016 г. центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че една трета от възрастните не успяват да си набавят препоръчваните седем часа сън на нощ.Безсънието се превръща в пандемия.Сънят е единствения начин психиката да релаксира.В денонощен план функционираме на база на трите осмици-осем часа сън,осем часа свободно време и осем часа работа.В стресовото ежедневие обикновено крадем от времето за почивка и сън и го превръщаме в работно.Така психиката ни се изчерпва от липсата на почивка и реагира с напрежение,тревога и подтиснатост.Натрупаната преумора влошава драстично качеството ни на живот.Добрият сън е решаващ фактор за укрепване способността на психиката ни да понася нови порции стрес в напрегнатото ежедневие.Мелатонин е основният регулатор на циркадните ритми и естествен хормон на съня.Недостига на мелатонин е основна причина за проблеми със съня.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт,който зарежда нервната клетка с необходимото количество мелатонин и подпомага съня на молекулярно ниво.МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ с контролирано освобождаване е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

фев 1

Магнитни бури ни мъчат този уикенд

публикувано от: доктор Веселин Герев

Следващите два дни ще има магнитни бури,които ще предизвикат резки колебания на магнитното поле.Заедно с повишаващите се температури те ще създадат много неприятни усещания на всички нас.За магнитните бури съм писал много.Здравите хора обикновено не вярват на вредното им въздействие и твърдят,че проблемите са  повече от внушение  но повечето хора с хронични заболявания ги усещат.Проблем при здравите хора  е нарушеният сън,тъпото главоболие  и затруднената концентрация. Най-чувствителни към магнитните бури са хората със сърдечно-съдови заболявания.При тях основен проблем е колебливото кръвно налягане и аритмията.Единствено хората, страдащи от Мозъчно Съдова Болест се чувстват добре по време на магнитните аномалии.Това е така защото колебливото магнитно поле подобрява мозъчното кръвоснабдяване,което при тях е проблем.Повече за въздействието на магнитните бури върху душата и тялото ни утре по НОВА ТВ от 8 часа където ще гостувам на живо в предаването.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат