юли 26

Вреди ли на психиката райският газ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Райският газ или N2O е познато и използвано вещество повече от 200 години.През последните няколко месеца се води полемика дали газът е вреден и води ли до зависимост. По времето на соца почти всяка кола на бърза помощ беше оборудвана със система за райски газ. Той се използва за така наречената бърза или “рауш” анестезия. Безопасен е за употреба , тъй като ефекта идва бързо но и си отива бързо-елиминацията е за около 4-5 мин след спиране на приложението му. Идеята по това време беше заради тези качества с райски газ да може да работи всеки медик. На ниво психика райският газ действа основно на четири невротрансмитерни системи. Увеличава допамина-веществото на възприятно-представната сфера, което създава усещането за удоволствие, удовлетвореност, мисливна улесненост. Увеличава леко нивото на серотонин-веществото на тонуса и настроението-вероятно повече в аспект настроение, защото вдишващите започват да се смеят, повишава ЛЕКО нивото на ГАМК, което като психологичен ефект води до намаляване на напрежението и тревогата и по биохимичен път увеличава количеството на ендорфини-вещества, които организмът произвежда против болка. Самият райски газ не потиска съзнанието, човек е контактен може да разговаря, да ходи и да има координирани движения. Проблем настъпва, когато райският газ се комбинира с алкохол - засилва се дискоординационният синдром -и с други психо-активни вещества като се усилва техният ефект. Райският газ не е вреден за мозъка и психиката, не вреди на сърцето, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Той няма директен мощен пресорен ефект върху невромедиацията защото е от неорганичен произход и за това към него не може да се създаде психична и физическа зависимост.

юли 13

Летните депресии не се повлияват от антидепресанти

публикувано от: доктор Веселин Герев

Депресията е състояние, което е характерно за есенно-зимния период. От няколко години обаче депресивните състояния се проявяват все по-често и през лятото. Това е парадокс, защото силното слънцегреене през летните месеци би трябвало да стабилизира серотониновите нива по биохимичен път. Въпреки това при някои хора, приемали антидепресантна терапия, се наблюдава спад в настроението, тонуса, желанията, дори се задействат мисли в натраплив стил. Причината за това “влошено” депресивно състояние се оказва антидепресанта. Малко е известно, че антидепресантите променят генетично заложените ни кодове за нива на серотонин и правят нервната клетка ригидна към веществото. Тя сквиква да работи с блокиран серотонин и не го набавя в резервоарите му. Така се задълбочава серотониновия дефицит и човек става апатичен. Практиката показва, че решението на този проблем е в приема на готов серотонин. Серотониновото хапче- ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ  NEW- съдържа двата основни прекурсора на серотонин и като продукт на високи технологии с контролирано освобождаване зарежда серотониновите резорвоари на неврона. Това е сигурен начин за избягване на депресивните състояния през летните месеци. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

юли 4

Добрият сън е фактор за добро сърдечно здраве

публикувано от: доктор Веселин Герев

Американската кардиологична асоциация включи добрия сън като фактор за добро сърдечно здраве. От психологична гледна точка основен враг на сърцето е кортизола-хормона на стреса. Високите нива на кортизол са свързани с проблемния сън. В практиката ми постоянно идват хора, които лекуват кардиологични проблеми и с мега терапия не могат да ги овладеят, тъй като става дума за въздействие на психологични фактори а не за сърдечни заболявания.В тези случаи кардиолозите препоръчват  да се поддържат три фази на съня, което означава да се спи около седем часа. Заспиването задължително  да е преди полунощ а събуждането може да е с кратко сънуване. Както споменах, редуването на трите фази на съня става в определен алгоритъм. Редуват се фаза на повърхностен, дълбок сън и РЕМ фаза. Тя е най-важната фаза, тъй като при стрес сънят е повърхностен, следва събуждане и няма заспиване до сутринта. По време на РЕМ фазата освен това се сънуват кошмари, бълнува се получават се “паник атаки”. Отговорен за правилното протичане на фазите е хормона МЕЛАТОНИН - нарича се още естествен хормон на съня и циркадните ритми. Ето защо при проблемен сън-трудно заспиване или пробуждания през нощта със или без кошмари се препоръчва прием на мелатонин. МЕЛАТОНИН АМБРОЗ УНО с контролирано освобождаване е високотехнологичен продукт, набавящ необходимите количества МЕЛАТОНИН на неврона. Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост. Добрият сън според американските кардиолози е гаранция за добър контрол на артериалното налягане, сърдечния ритъм и  пулсовата честота.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат