авг 30

Депресията като социално значимо заболяване оказва опустошителен ефект върху личността и здравето на хората. Днес, редом със сърдечно-съдовите заболявания, раковите  заболявания и диабета, депресията е причина за влошаване качеството на живот.Това е така защото депресията силно повлиява отношенията на страдащия с останалите хора, постиженията му в личен и професионален план, хранителните навици и здравето като цяло.Интернет и съвременните технологии са се превърнали в неизменна част от нашия живот и именно интересите, нуждите и проблемите на хората модулират развитието на мрежата. Не е тайна, че все повече са потребителите, които търсят онлайн значение за симптомите, които изпитват, с надежда за обяснение и успокоение.Google също предприема мерки спрямо депресията.Това е заболяване, което засяга широка група от хора, но малко от тях търсят медицинска помощ. Мнозина от тях обаче търсят информация в интернет. Ето защо скоро потребителите на Google след въвеждане на думата „депресия“ ще получават на първо място разработен от търсачката „панел знание“.Последният ще предлага ясна информация относно какво точно е депресията, кои са симптомите ѝ и различните начини за лечение.Той ще представлява клинично автентичен въпросник – скрининг тест – чиято роля е да отсява хората, потенциално застигнати от депресия, като им помогне да обърнат повече внимание върху себе си и симптомите, останали незабелязани.Авторите посочват, че целта на това нововъведение не е да дава медицинска оценка за състоянието на хората, а по-скоро да я допълва. Въпросникът ще помогне на пациентите да са по-информирани и спокойни при разговор с лекар.

авг 28

Трихотиломанията е проблем, при който болният изпитва неистово желание да скубе косми от различни части на тялото като вежди, мигли, скалп и тяло.Трикотиломанията обикновено започва в края на детството или в ранния пубертет и може да бъде предизвикана от стрес или депресия. При възрастните заболяването се появява по-често при жените, отколкото мъжете и отново се дължи най-често  на стрес или депресивно състояние. Световната статистика показва, че поне двама на 50 души преживяват трихотиломания в даден момент от живота си. Може да доведе както до оплешивяване, така и до други проблеми заради това, че някои от болните обичат да поглъщат отскубнатата коса.Причините за появата на трикотиломанията  най-често са стресови фактори а самото състояние е съпътстващо разстройство.Най-често този тип поведение се свързва с обсесивно-компулсивното разстройство. Основният проблем идва от това, че болните крият плешивите месата, от които са отскубнали коса. Опитват се да ги прикрият с шапки или дори перуки дори не признават какво са направили. Някои части например миглите се скриват трудно.Това е причина да се ограничават контактите и да се задълбава в депресивно състояние.Тъй като трихотиломанията е симптом ,свързан с различни психични състояния то важно е диагностициране на състоянието и адекватна терапия.

авг 21

Как да повишим нивото на Серотонин

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психичната ни дейност се регулира от хормони които в нервната клетка действат като  невротрансмитери.Невротрансмитерите имат способността да предават информация между мозъка и тялото чрез невроните и да определят психичните процеси-мисловна дейност,волева активност и емоции като страх, удоволствие, радост, гняв.Има четири основни невротрансмитери, които играят важна роля в чувството за благополучие или щастие – допамин, окситоцин, серотонин, и ендорфин. Те могат да се активират в тялото ни, ако направим няколко промени в нашия живот.Най-важен от всички тях  е СЕРОТОНИН-хормонът на щастието. Ето няколко начина, които ще ни помогнат да увеличим количеството на СЕРОТОНИН по естествен начин.Слънцето е основен природен фактор,определящ нивата на СЕРОТОНИН в нервната клетка.Излагането на тялото на ярка слънчева светлина активира  производството на серотонин.Затова е желателно човек да се показва на слънце и да трупа от този важен хормон.Той регулира тонуса,настроението,концентрацията,вниманието,мисълта и съня.Ако излагането на слънце не е достатъчно за регулиране на серотониновия дефицит то хормона маже да се приема и под формата на таблетки. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ с контролирано освобождаване е единственият продукт на пазара,които съдържа и двата прекурсора на СЕРОТОНИН.Благодарение на нанотехнологии ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ осигурявя на нервната клетка необходимото количество СЕРОТОНИН а приемът му не създава зависимост.

авг 16

Мъжете с по-малък размер на мозъка са склонни да развият зависимост към порнография.Учените установили намалени размери на сивото вещество при хора, гледащи редовно кадри с порносъдържание отколкото при тези, които не се отдават на телевизионна или видео страст.Това е първото доказателство за връзката между обема на мозъка и редовното гледане на изключително сексуален материал. Връзка има, но това не е доказателство дали има зависимост между намаляване на обема на мозъка и порното.От проучването не става ясно дали гледането на порно води до изменения в мозъка или хората, родени с мозък от определен тип се пристрастяват към порното”.За целта на проучването са наблюдавани  мъже на възраст между 21 и 45 години, които са физически здрави.В изследвания е включено сканиране на мозъците на мъжете и наблюдение както на обема на мозъка, така и на реакцията при гледане на порно. Резултатите от изследването са публикувани в специализирано списание по психиатрия.

авг 15

В рамките на ново проучване се навлиза в сравнително непозната досега област по отношение на  начина, по който оргазмът влияе на мозъка.Описван е като мощно, доставящо удоволствие освобождаване на натрупано сексуално напрежение както за мъжете, така и за жените.По време на оргазъм се регистрират повишени нива на кръвното налягане, на сърдечната честота, дишането става по-тежко и се наблюдават ритмични мускулни контракции.Ритмичната сексуална стимулация, ако е достатъчно интензивна и продължава достатъчно дълго, може да стимулира нервните вибрации в определени честоти. Този процес може да бъде отговорен за  „сексуалния транс“, където фокусът е насочен единствено върху моментното усещане.Установени са прилики между оргазма и рефлексните спазми.Двете преживявания могат да бъдат задействани от ритмична стимулация, която предизвиква ритмична активност в мозъка.Реакцията на мозъка  на ритмична сексуална стимулация е сравнима с начина, по който той реагира на ритмичната музика и танца.

авг 14

Да намалим стреса с цветовете на лятото

публикувано от: доктор Веселин Герев

Цветовете са алтернативен начин да се справим със стреса, напрежението и депресията. Неслучайно казват, че хората, които носят тъмни дрехи, имат някакъв проблем, който таят. Лятото ни поднася много емоции и разнообразие от цветове, които ни зареждат с настроение и ни карат да изгоним мрачните мисли.Първата асоциация, за която се сещаме е морско синьo, тоест почивка и релакс на морето, а защо не и на басейна. Различните нюанси на синьото ни помагат да намалим нивата на стреса и имат успокояващ ефект. Лавандуловият цвят допринася за емоционалното равновесие в организма и действа релаксиращо.Жълтото е основен цвят на сезона. Той се свързва с динамиката и хубавото настроение. Придава топлина и ни кара да се усмихнем.Зеленият цвят пък е връзката на тялото с природата. Зеленото ни действа успокояващо. Много очни лекари препоръчват на всеки два часа да излизаме навън, за да се вгледаме в нещо зелено. Когато сме в планината, например, заобиколени от зеленината, душата ни има едно усещане за свобода и спокойствие. Затова много хора, страдащи от депресивни разстройства, биват посъветвани да се разхождат сред природата.

авг 9

Психиката помни стреса от детството

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психотравмите и стресът през ранните етапи от живота завинаги променят гените в организма, а това може да се отрази негативно на поведението и умствените ни способности през целия живот.Специалистите от Психиатричния институт „Макс Планк” в Мюнхен твърдят,  че дори за кратко отделено от майка си  новороденото излъчва хормони на стреса, които формират не само моментното му поведение, но и това за години напред.Тези промени в поведението са предизвикани от малки промени в ДНК , който кодира стресовия хормон вазопресин, а това премахва естественото ограничение на производството му в организма през по-нататъшния ни живот.Така психотравми, преживени през ранното детство, могат да се отразят на податливостта към стрес и депресия и други психологически нарушения през целия ни по-нататъшен живот.

авг 7

Положителната нагласа и емоции през  е причина за по-високи доходи , твърдят изследователи.Aнализирани и наблюдавани са 10 000 души на възраст между 16-22 години, както и техните доходи след навършване на 29-годишна възраст. По-щастливите през детството получават доходи с 10% над средните за Америка като възрастни индивиди. От друга страна тийнейджърите, които са били нещастни са с 30% по-ниски доходи на база средната заплата.Друг етап от проучването включва 3000 доброволци, братя и сестри. Те са с еднакъв социално-икономически статус и се очаква да се реализират еднакво финансово. Резултатите обаче показват, че по-щастливото дете е с по-големи доходи от другото.Изследователите са категорични, че насърчаването на положителното мислене и емоции сред децата и тинейджърите може значително да подобри техния бъдещ успех и финансово положение.Като обобщение - по-щастливото население е предпоставка за намаляване на финансовите кризи.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат