апр 30

СТРАДАТЕ ЛИ ОТ СИНДРОМ НА КОМПЮТЪРНИЯ СТРЕС ?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече компютърни манияци страдат  от постоянен страх, свързан със сигурността от функционирането на собственият им компютър.След като Американската психиатрична асоциация въведе зависимостта към интернет като психично заболяване на дневен ред излезе и нов вид паника-страх за функционирането на компютърната техника.Ежедневието на все повече хора в активна възраст е свързано с използването на компютър и интернет .Това обяснява и техните страхове за функционирането на самата техника.Много притеснения са свързани с бавното зареждане на компютърните програми както и от лошата връзка с нета. Описани са случаи когато при блокиране на техниката се изпада в състояние на ярост и агресия,че е прекъсната възможността за връзка със света,приятелите,бизнеса.Виртуалният свят на интернет изолира ползващите го от реалността.Тя убива голяма част от социалните умения,комуникативните способности и речника на вманиячените ползватели и на практика е единствената им връзка с “външния свят”.Паниката от срива на тази връзка,оставяща ги в изолация е най-модерното  психично разстройство,наречено СИНДРОМ НА КОМПЮТЪРНИЯ СТРЕС.

апр 23

Сексуалната разкрепостеност може да е патология!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Присъщата на хората сексуална разкрепостеност през последните години е по-скоро патология, отколкото норма на живот. В науката най-популярно е схващането, че подобно поведение е обусловено от търсенето на оптимален партньор за продължаване на рода. Като доказателство се правеха аналогии с животни, непретенциозни и непридирчиви в сексуалните контакти с представителите от противоположния пол.Данни на специалистите, че контактите с повече партньори всъщност не са биологически присъщи на човека.Нашите предци са имали контакти само при необходимост от продължаване на рода, в строго определено време, оптимално за зачеването на здраво потомство. Освен това старейшините на племето дълго и внимателно са избирали подходящия за тази цел партньор, “за да не се разваля генетичния фонд”.Най-вероятно свободата в избора на партньор е възникнала по-късно. Със сексуалната култура са свързани религиозните култове на някои древни народности, но всички те са възникнали на един по-късен етап - след Каменната епоха. Сексуалната разкрепостеност на съвременния човек е резултат от свободният начин на живот и избор на партньор както и от глобализацията.В много случаи обаче тя е част от психичните разстройства на приповдигнатост и липса на дистантност в контактите,където по-скоро е импулс отколкото осъзната реакция.

апр 16

РЕВНОСТТА предизвиква ДЕПРЕСИЯ!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Ревността предизвиква главоболие, безсъние, безпокойство и дори депресия. Според скалата на стреса това разяждащо чувство се равнява на внезапен удар, от който спира сърцето. Мъжете, които бързо повишават теглото си, също не подозират, че са жертва на собствената си ревност.Според данните от италианско изследване съществуват 5 вида ревност: депресивна, маниакална, параноична, страх от развод и хипертрофирана. Ревнивците страдат от всички соматични стресови симптоми- силни болки в стомаха, главоболие, имат проблеми с храносмилането и червата, дори имат моменти на помътняване на разсъдъкаРевността може да е основна причина за безсъние.Според най-новото изследване в областта, осъществено от невропсихиатрите в университета в Пиза, при появата на натрапчивото състояние, свързано със страха да не бъдеш излъган, се наблюдава спадане на нивото на серотонин, хормона, създаващ усещането за щастие.Интересно е, че и самите ревнивци изневеряват доста често. Психолозите определят това като проективна ревност. Ревнивецът често не вижда своите недостатъци, а забелязва само слабостите в характера на партньора си. Това е характерно особено за донжуановците, които мерят по себе си и се страхуват от изневярата, защото самите те изневеряват.

апр 12

Редовният секс бори пролетната умора!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Пролетната умора е чисто физиологично състояние.Тя се дължи на  липсата на достатъчно светлина през зимните месеци ,което предизвиква  намалението  на СЕРОТОНИН в нервната клетка. При първите пролетни слънчеви дни обикновено нивата на серотонина започват постепенно да се повишават.На нас ни става все по-отпаднало,лениво и повече ни се спи.Бутаме ежедневието с усилие,настроението е посредствено.Този период трае обикновено няколко дни до седмица. Това е насройката на психиката от състояние на летаргия през зимата към летния ритъм на тонус и енергичност.Приемането на витамини и общоукрепващи средства не оказва влияние върху този процес.Единствено редовния и пълноценен секс може да предпази от продължителна пролетна умора.Това е начин да поддържаме високи нивата на СЕРОТОНИН и да се предпазим от стрес и депресия.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат