окт 31

Смяната на времето наистина е вредна за здравето. Това е мнението на германски специалисти, които са извършили сравнителен анализ на данни от над 55 хил. души.
“Преместването на стрелките с час напред или назад има много по-голямо въздействие върху здравето, отколкото е прието да се смята. Всъщност идеята за смяната на времето е обществена инициатива, която може и да има своите икономически основания, но от гледна точка на здравето е напълно необоснована”, твърдят учените от Мюнхенския университет “Лудвиг-Максимилиан”.Според хронобиолога Тил Рьонеберг, ръководител на изследователската група, преместването на стрелките нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието, която пък е в зависимост от годишния сезон.
“Самите ние бяхме изненадани от получените резултати. Ориентирайки се по дневната светлина, човешкото тяло настройва своя вътрешен часовник към 24-часовия ритъм. Тъмнината в този процес е не по-малко важна от светлината. И преходът с час напред или назад напълно разстройва този ритъм”, посочва Рьонеберг за Би Би Си.
Германските учени са изследвали и поведението по време на сън и през деня на 50 човека в течение на осем седмици след смяната на времето.
Човек свиква по-трудно с пролетната промяна на времето, когато един час буквално изчезва. Но и есенното връщане с час назад принуждава тялото да променя своите биоритми, за което е нужно време и то не толкова малко.
Най-отчетливо се проявяват негативните тенденции при онези хора, които стават или започват да работят по-късно, допълват учените.

окт 28

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.
“Става дума за малко, но отчетливо увеличаване на риска за здравето през първите 3 дни след преминаването на стрелките напред. Изгубеният час сън и нарушаването на ритъма на съня са най-вероятното обяснение за това”, смятат изследователите, цитирани от Ройтерс.
Според техните сметки, заради преминаването на 150 милиарда души от целия свят към лятно часово време се наблюдават допълнително 2-3 хиляди инфаркта годишно.Изследователите са убедени че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.
Тези наблюдения могат да допълнят съществуващите обяснения за увеличения брой на инфарктите в понеделниците, които са описани в много други научни работи. Част от тях обясняват инфарктите в този ден с нарастващият стрес преди началото на новата работна седмица. “Може би това всъщност се дължи и на нарушенията в ритъма на съня и промените в дневния режим през уикенда”, предполагат шведските учени.Ако сънят Ви след смяната на времето страда то на помощ идва МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Още с първите таблетки той регулира циклите сън-бодърстване и настройва психи5ката на новия часови стереотип.

facebooksvejo.netдобави в:

окт 26

Фобиите засягат млади и интелигентни хора

публикувано от: доктор Веселин Герев

За последните 10 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти: от 300 за 1996 г. до 1030 за 2006 г. Покачила се е и среднатаа световна “норма за тревожност” - от 10% на 25%, т.е. всеки четвърти човек, страда от някакъв тип невроза, твърдят британски специалисти от King’s College, цитирани от BBC.Психолозите отбелязват, че в днешно време най-много се страхуват младите хора на възраст до 30 години, като страхът завладява най-често хората с висока интелигентност.Науката вече е дефинирала нови типове фобии, непознати допреди само десетина години:
– космикофобията (страх от космически явления – например падане на метеорит),
– киберфобията (страх от работа с компютър - възрастните хора са страхуват да докоснат компютъра, за да не повредят нещо),
– прософобията (страх от прогреса – най-често опасения от това, че животът ще започне да се управлява от машини),
– хеленофобията (страх от научните термини - ако не разбера нещо, ще ме вземат за глупак),
– ергофобията (страх от работа - аз нищо не умея и ще ме изгонят от работа).
“Заслуга” за някои страхове има и все по-голямата популярност на рекламите по медиите. След рекламните послания някои хора страдат от верминофобия (страх от микробите), фалакрофобия (страх от оплешивяване), ритифофобия (страх от бръчки), дисморфофобия (страх от физическа непривлекателност), осмофобия (страх от мириса на собственото тяло).
Много от жителите на големите градове изпитват страх например да влизат в метрото. Парадаксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен водач или по лоши пътища.
Съществуват и по-екзотични фобии: аблютофобия (страх от миене и водни процедури), апопатофобия (страх от ходене в тоалетна), базофобия (страх от ходене), хедонофобия (страх от наслаждаване), метрофобия (натрапчив страх от поезия), синофобия (страх от китайци), спектрофобия…Основна фобия е когато чавек се страхува за собственото си здраве.Тогава проблемът прераства в хипохондрия.Започват да се търсят лекари да се провеждат консултации за несъществуващи заболявания и да се търси лечение.Причина за ситуативният страх е недостига на СЕРОТОНИН в нервната клетка.Внасянето на СЕРОТОНИН отвън като прекурсор може значително да намали страховете.Холеон 5 АМБРОЗ е продукт съдържащ прекурсорите на Серотонин в достатъчни количества за облекчаване бързо на страховите и фобийни състояния.В петък на 28 октомври д-р Герев ще е гост на ТВ ПЛЮС в сутрешния блок от 08,40 ч по темата за фобиите,които измъчват хората в активна възраст.

окт 25

Според шведско изследване, цитирано от Би Би Си (BBC), цветът на очите, косата и кожата влияе върху характера и склонността към различни заболявания. Така например тъмнокосите хора са с по-здрава психика, а тези със светли коси били склонни към повечко капризи. Също така по тоновете на косите ни могат да бъдат предсказани и предразположения към редица заболявания, твърдят скандинавските учени.
Редица техни експерименти показват, че нервната система на личностите с кестенява или черна коса е с по-издръжливи параметри, като същото се отнася и за тяхното психично равновесие. Блондините и блондинките (но тук говорим за техните естествени представители) се оказали доста по-изнежени като здраве на духа, но за сметка на това се нуждаели от по-малко лекарства в сравнение с брюнетите и брюнетките.
По-нататък в проучването се твърди, че хората с рижава коса са застрашени в по-голяма степен от рак на кожата. Този факт се дължи най-вече на обсипаната им с лунички кожа.
Представителките на нежния пол, които имат тъмни коси са по-податливи на генетични заболявания, главоболие депресия и сърдечно-съдови проблеми. Тези, които са с дълга грива пък се оказа, че били по-спокойни и консервативни, а хората, променящи често нюанса на прическата си постоянно търсят себе си, заявяват шведските лекари пред Би Би Си.

окт 24

Работата на смени разстройва съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които работят на смени, включително нощни, са изложени на висок риск от разстройство на съня, показват редица изследвания.Некачественият сън често води до раздразнителност и промени в настроението, свързани с депресия. Хората с професии, налагащи различно от обичайното работно време, са с риск от нарушения на паметта и способността за съсредоточаване.Взаимоотношенията и социалният им живот също могат да са неудовлетворителни.Изследване показва, че работещите на смени са застрашени от потенциални здравословни проблеми, като язва, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, както и сърдечни заболявания.Ако работата ви е свързана с работно време, различно от 9-17 ч., трябва да отделяте специално внимание на съня си, подчертават експерти. Ето и няколко съвета в тази връзка:
Поддържайте работното си място добре осветено така ще Ви се доспива по-рядко.
Ограничете консумацията на кофеин. Пиенето на чаша кафе в началото на смяната ободрява, но в края на смяната създава проблеми със заспиването.
Слънчевата светлина допринася за определянето на циркадния ритъм. Затова използвайте затъмнени щори или плътни завеси, за да я блокирате в спалното помещение, когато се връщате от нощна смяна.Придържайте се, доколкото е възможно, към редовен график на съня.
Използвайте МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като безупречен регулотор на цикъла сън-бодърстване за да можете да спите добре дори когато работите на смени.

окт 21

Как да се справим със сезонната депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Терапията с ярка светлина помага човек не само да се справи със сезонната депресия, но е и от голяма полза за пациентите, страдащи от сериозни психични разстройства, твърдят американски учени.
Учени от университета на Питсбърг, Пенсилвания първоначално доказаха, че ярката светлина помага в борбата със зимната депресия, а техните последни изследвания показаха също, че такава терапия е ефективна и при лечението на пациенти, страдащи от сериозни психични разстройства.
Изследванията, публикувани в медицинското списание Bipolar Disordеrs, показват, че ярката светлина може да лекува биполярното афективно разстройство, което преди се наричаше маниакално-депресивна психоза.
По-благоприятна е “светлинната терапия” в дневните часове. За постигането на най-добри резултати продължителността на тези процедури трябва да бъде около 15 минути дневно, заявяват учените.
На хората, които страдат от по-леката форма – на сезонна депресия през зимата, специалистите препоръчват при възможност винаги да се правят разходки през деня, както и да не се стои на тъмно след залез слънце, съобщава Ройтерс.Ако това не помогне то значи имате нужда от добавяне на СЕРОТОНИН което става като приемате негов прекурсор.Холеон 5 Aмброз е единственият прекурсор на серотонин , който действа още от първия прием

окт 19

Откриха локализацията на ЕГОИЗМА в мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мозъкът е биологично програмиран да отстоява егоистични интереси и едновременно с това да защитава моралните принципи и справедливостта. Понякога тези пориви си противоречат, което се определя от дейността на невроните. Това е становището на група швейцарски учени от университетите в Цюрих и Базел, под ръководството на д-р Томас Баумгартнер.
Техният извод е получен чрез любопитен експеримент – групата от студенти-доброволци била разделена по двойки, но между всеки двама била поставена преграда така че да не могат да се виждат, но да могат да общуват без проблеми. Един от двата във всяка двойка получил по 20 франка, които трябвало да раздели с партньора си, но сам трябвало да определи каква сума е готов да му даде.
Учените определят този импулс като резултат от „социалното свръх-Аз” – конгломерат от моралните навици на всеки). Заради него хората поставят идеята за равенството над тази за личната изгода, като контролирали егоизма си. Този контрол трябвало да доведе до голяма загуба на енергия, предполагали учените.
Чрез ядрено-магнитен резонанс и транскраниална магнитна стимулация те установили кои части на мозъка отговарят за несъзнателните пориви на егоизма и моралните понятия.
Според резултатите понижената активност на определена зона в предната част на мозъка водела до проявите на егоизъм. А потискането на егоистичните импулси било възможно само когато работел друг сектор от мозъка, разположен също в предната му част и той обменял сигнали с мозъчната кора.

окт 17

Стресът е убиеца на 21 век

публикувано от: доктор Веселин Герев

Убиец номер едно на съвремието е стресът, сочат редица световни проучвания. Той е основният виновник за главоломното увеличаване на случаите на инсулти, инфаркти и ракови заболявания сред населението. А най-тревожното е, че жертви стават все по-млади хора.Преборването на стреса може да удължи живота ни с години.Първата стъпка е да разпознаем “виновника”. Вредният стрес се проявява под симптоми, като неспокоен сън, напрежение в мускулите, главоболие, стомашно-чревни смущения, хронична умора, нервност, променливо настроение, липса на енергия, разстройства в храненето (варират от склонност към преяждане до пълна липса на апетит) и др.Тези симптоми се дължат на низките нива на две основни вещества-СЕРОТОНИН-веществото на тонуса спокойствието и настроението и МЕЛАТОНИН -естественият хормон на съня.
Втората и основна стъпка е да се повишат нивата на двете вещества в нервната клетка.Това става като се внесат те отвън.Високотехнологичните продукти ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ И МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ могат да бъдат от полза.Единият регулира нивото на СЕРОТОНИН още с първите няколко приема а другият осигурява пълноценен сън през цялата нощ още с приема напървата таблетка.Продуктите на АМБРОЗ ФАРМА може да закупите без рецепта от аптеките и да предпазите тялото си от убиващите стресови симптоми.

окт 14

Българинът все още не е склонен да говори много за психично здраве. Напротив, приема проблемите, свързани с настроението му, като особеност на характера или липса на воля. Когато обаче пониженият тонус, ограничените социални контакти, липсата на активност, се превърнат в основна характерна особеност на ежедневието, вече е засегнато психичното здраве.Сред нас все още загубата на психо-емоционално равновесие се възприема за срамен белег, какво остава за отхвърлянето на стигматизацията на болните с психични заболявания.Стресът и Депресията започват точно по този начин и за разлика от тежките психични разстройства са само състояния.Близо деветдесет процента от активното население глобално е засегнато от Депресия поне веднъж през живота си.Една трета от тези хора са неработоспособни.Признаци, за да се разпознае нуждата от психична помощ, са понижено настроение, загуба на интереси и на способността за изживяване на радост и удоволствие, намалена работоспособност, бърза уморяемост, нарушения на съня, хранителни разстройства, понижена самооценка и самонеувереност, песимистично възприемане на бъдещето, мисли и действия за себеувреждане или самоубийство като краен акт за решение на проблемите.Затова е много важно да се потърси навреме помощ за да можем да окажем помощ когато Депресията е състояние,а не вече заболяване.

окт 12

Стресът кара голяма част от жените да лъжат

публикувано от: доктор Веселин Герев

Голяма част от нежния пол е склонна да се примири с промените в поведението на партньора си. Осем от всеки десет дами признават, че не биха напуснали мъжа до себе си, ако той изгуби интерес към секса. 59 на сто от анкетираните признават, че ще останат с любимия си, дори ако той ограби банка. 52 на сто пък ще му простят, ако по време на секс шепне името на бившето си гадже.Всяка втора жена обаче, не би си затворила очите пред лошата хигиена на любовника. Шест от десет жени ще зарежат мигом мачото до себе си, ако си позволи дори еднократна забежка. 82 на сто не биха извинили хомосексуална връзка на партньора си. 80 на сто от британките изключват възможността за тройка със съпруга си и друга жена, а 75 на сто - за трио със съпруга си и друг мъж. Въпреки това 31 процента от анкетираните признават, че не биха се отказали от шанса да правят секс в самолет с чаровен непознат. Точно толкова не биха устояли на изкушението да бъдат съблазнени от привлекателния си съсед. Една от всеки три жени смята, че за нея няма да е проблем да преспи със свой близък приятел, когато и двамата имат търкания със своите партньори.Съвременните дами нямат никакви скрупули по отношение на парите, признават изследователите. Седем от десет незабавно биха променили решението си да напуснат досаден мъж, ако той спечели джакпота от лотарията. Всяка втора пък би грабнала парите, ако е преспала с известен футболист и някой й предложи крупна сума, за да разкаже историята си в медиите. 40 на сто от нежните създания биха позволили на партньора си да преспи с друга жена срещу… солидно заплащане!




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат