яну 31

Постковидна паника не се лекува с антидепресанти

публикувано от: доктор Веселин Герев

През последната седмица практиката ми посетиха много хора, лекувани за постковидна паника с антизепресанти.Трябва да се разбере, че паник атаките всъщност не са паническо разстройство а са сомато-вегетативни пристъпи от тревожност.Ето защо лечението на тези състояния с антидепресанти,както се лекува класическото паническо разстройство,води до влошаване на състоянието а не до неговото подобрение.Още на втория,трети ден след приема на антидепресант паническите пристъпи се засилват.Те включват силно главоболие,световъртеж,сухота в устата,гадене до повръщане,мрежести болки в гърдите и по тялото, безапетитие и безсъние.Това са класическите симптоми на серотониновото отравяне.Те се съпътстват от психологични симптоми като силни пристъпи на тревога и страх,рязко колебание на настроението, хиперсетивност на психиката и дразнене от елементарни външни фактори. Понеже психиката на хората е устроена на каскаден принцип - то въздействието на една каскада води до реакция 8-10 каскади по трасето.Самият серотонинов синдром вече означава тежко отравяне със серотонин.За информация-човек се ражда с генетично определено ниво на серотонина. Вредни са както дефицита, така и излишъка- това и ниско и високо ниво.От опит мога да кажа, че високото серотониново ниво не води след себе си щастие-серотонина е наричан още хормон на щастието. Напротив то води само до спешни и застрашаващи живота аритмии,импулсивно поведение както и резки колебания на артериалното налягане.Ето защо правилната преценка на състоянието води до адекватно лечение.Ако приемате антидепресанти и чувствате, че от ден на ден състоянието Ви се влошава-спрете приема им и търсете други варианти на лечение.

яну 10

Започват следпразничните депресии

публикувано от: доктор Веселин Герев

След върволица от почивни дни и празници, считано от днес започват следпразничните депресии. Както винаги съм отбелязвал, основна причина за депресията е, че натоварваме психиката си с прекалено големи очаквания от празниците.От една страна се стремим да си “купим” емоции чрез вещите , с които се обграждаме.От друга страна харчим под въздействието на празничната еуфория прекалено много средства за да си прекараме времето уж добре. Днес, първият работен ден след Коледа,Новогодишните празници и именните дни, е денят на “отрезвяването”. Като тежък следпразничен махмурлук ни наляга сивото и мрачно ежедневие, което е гарнирано от високи сметки за битови нужди и меланхолично настроение.Това е старта на следпразничната депресия.Ако трябва да бъдем точни следпразничният синдром не е депресия в клиничния смисъл на това понятие а по-скоро е следпразнична меланхолия.Към социалните и финансови фактори,оказващи влияние на състоянието трябва да допълним и мрачното и мъгливо време, което прибавя към  меланхолията  депресивни нотки. Както знаете , депресивните нагласи се дължат на понижените нива на серотонин-хормонът на тонуса и настроението. Именно това ни кара да се чувстваме потиснати и  апатични.Ако оставим състоянието да отзвучи,то вероятността това да се случи е към края на зимата и началото на пролетта.Ако искаме бързо да приключим със следпразничния синдром  е желателно да “коригираме” и нормализираме серотониновото ниво в нервната клетка.Това става като приемаме готов серотонин под формата на неговите прекурсори. ХОЛЕОН  5 АМБРОЗ NEW СЪДЪРЖА ЕКСТРАКТ ОТ ГРИФОНИЯ и двата прекурсора на серотонин. ХОЛЕОН 5 АМБРОЗ NEW НОРМАЛИЗИРА НИВОТО НА СЕРОТОНИН. Това е изцяло природен продукт и приемът му не създава зависимост.

яну 5

Ужасяваща детска агресия унищожава психиката

публикувано от: доктор Веселин Герев

Свидетели сме на ужасяващи кадри на детска агресия и брутално физическо малтретиране на  момче, разпространени в мрежата.Деца-гангстери, облечени в черни дрехи , с качулки на главите като професионални терористи пребиват свой връстник а публика, жадна за зрелища снима.Това е поколението Z , което освен , че е в час с технологиите е брутално агресивно.Много от нас ще кажат, че тяхното дете не е такова, а всъщност познаваме ли децата си? Категорично НЕ. Във формирането на детската психика основно място заема пубертетът.Това е период на промяна на хормонално ниво и основно на смяна на авторитетите и приоритетите.Авторитети за подрастващите вече не са техните учители и родители а техните връстници с асоциално поведение.Те носят хладно и огнестрелно оръжие, за да раздават”справедливост” на улицата. Екшъните,които си устройват такива банди са по подобие на тези  на техните идоли-рапърите и търговци на дрога от филмите и музикалните клипове.Всеки тийнейджър иска да е със силните на деня и да е от тяхното обкръжение.Който не е от бандата бива малтретиран.Избира се слабия и се напада безмилостно от глутницата. Агресията като модел на поведение обществото ни наложи сякаш неусетно през годините.Сега берем плодовете на нашето нехайство.Агресията вече е приоритет на живота ни и ни тласка към саморазправи от първобитно-общинен тип.Това е крайно оскотяване на психиката, към което ние като общество станахме безразлични.За последните няколко години съм коментирал над десет случая на жестока агресия от деца над деца. Всички ние , понякога без да желаем възпитаваме децата си агресивно. Ще се оправдаем, че животът е стресиращ но въпреки това е важен личният пример на родителя.Забравяме обаче, че когато единият родител липсва,емоционалното озлобление у децата прераства във вербална а по-късно стига до физическа агресия. Негативният ефект е върху цялото общество! Затова всички трябва да бъдем абсолютно нетърпими към всички форми на агресия а агресорите-независимо на каква възраст са трябва да понасят наказания с пълната сила на Закона, за да не се осакатяват или убиват невинни хора.Колкото и нелепо да звучи физическата травма отминава, душевната остава за цял живот.Това е посттравматичен стрес, който мъчи жертвите на насилие до края на живота им.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат