ное 24

Преди малко прочетох изявление на ген.Мутафчийски, че има повторно заразени медици от ВМА .Тук е мястото аз като прост психиатър да припомня на генерала няколко основни мои твърдения от началото на епидемията. ВМА е първата и може би най-натоварената структура по време на извънредното положение.Според мен сериозен повод за притеснение е факта, че колеги работят с дни без да си почиват.Това означава, че те са преминали фазата на Бърнаут и вече развиват сериозни тревожно-депресивни състояния.Именно тези състояния водят до спад в имунитета и решут на заболяването.Такива случаи има много сред лекари и учители.Причина за тях са напрежението и недоспиването.Високите кортизолови нива потискат изработването на имуноглобулини , които при норма трайно се увеличават  след около 4 месеца.Казано на прост език след 4 месеца ако живеете в спокойна среда ще имате трайна защита от вируса.Колкото стресът ви е по-висок, толкова този период се увеличава.Така е напълно възможно колега заразен с вируса преди 6 месеца да се “зарази” отново , но да  развие клинична картина на заболяване според защитните му сили.Може  вирусът да е “хванат” и само  с тест.Както казва един друг колега това е написано в първите страници на учебника по епидемиология.В моя блог съм публикувал проучване на Кралската лондонска клиника по инфекции където е отчетена ролята на кортизоловите нива.При хора с норма на кортизола в кръвта и наличие на вирус симптомите са леки .При хора с двойно по-високи нива на кортизол в кръвта усложненията са налице-независимо от възрастта.За да падне кортизолото ниво уважаеми дами и господа трябва да се успокои обстановката.Както обаче се отчита тя се усложнява с допълнителни страхове.Най - противните страхове са индуцираните, заради ниско ниво на компетентност.Затова е необходимо да се обясни, че едно плюс едно в медицинската практика никога не е равно на две.Това дори  счетоводителя го разбра.

ное 20

Търговията със страх стана модел на поведение

публикувано от: доктор Веселин Герев

От няколко дни започнаха масови медийни атаки относно ситуацията с епидемичната обстановка.Двойните стандарти лъснаха отвсякъде.В организацията на здравеопазването е пълен хаос.За своята некомпетентност здравният министър и шефовете на щаб и болници хвърлят вината на гражданите.Постоянно НАГЛО ни се обяснява колко недисциплинирани сме.Не носим маски,не спазваме зелените коридори,ходим по барове и заведения.Господа управници,вашият интелектуален дефицит лъсна отгоре до долу в пряк и преносен смисъл.Стига сте ни плашели от сутрин до вечер.Да спрете такъв тип епидемия означава нас да ни няма.Просто правило гласи-колкото по-спокойно човек приема ситуацията,толкова по-бързо организма му се справя с вируса.От вашата некомпетентност и безумни заповеди най-засегнати са колегите и учителите.Те са най-натоварени и стресът “помага” на вируса да ги засегне най-силно.Проява на висша форма на цинизъм е случаят с двамата мъже, оставени на стълбите на токсикологията в Пловдив, да чакат дежурен лекар да ги приеме за лечение. Тъй като и аз съм от Пловдив просто ме е срам от глупостите,които изговориха министър,шефове на болници и клиники по въпроса.Страхът, който им е смразил съзнанието ги кара да бъдат още по-арогантни и безскрупулни в нелепите си твърдения.За вътрешно успокоение се извинете на близките на починалите хора и замълчете.Освен, че имате интелигентен вид господин министър на здравеопазването ставате и за пианист-вижте си ПР акциите.Апелирам към всички все още здравомислещи хора -ДА СПРЕМ СТРАХА-ДА КАЖЕМ НЕ НА ТЪРГОВИЯТА СЪС СТРАХ.Само по този начин можем да паникьосаме управниците,че не се паникьосваме от глупостите им!

ное 13

Когато имахме здравен министър-счетоводител , беше обяснимо , да не разбира от проблемите на системата.Сегашният е лекар, но явно разбира по-малко и от счетоводител.Поредната недомислица, на която сме свидетели  е зелен принудителен коридор за пазаруване на хората в третата възраст . Трябва нищо да не разбираш от медицина та да сътвориш тая глупост.Уважаеми господин министър, целият живот на човека е подчинен на хронобиологията. Вие обаче сте я пропуснал образователно.Та за  един човек в третата възраст най-критични са часовете сутрин. Да ви припомня, че тогава са най-високи стойностите на кръвното налягане, пулсовата честота и кръвната захар, които в съчетание с напрежението да спазим времевия коридор могат да докарат на много хора инфаркти и инсулти. Освен това един час след събуждане вискозитета на кръвта е висок и стрес не се препоръчва.За съжаление като типичен невежа вие задължавате старите хора да правят точно това-дано не е умишлено. Те трябва да станат рано, да “тичат” душейки се от носене на маски до магазина или аптеката и ако не могат да си купят нещо да чакат с напрежение утрешния зелен коридор.Прогнозите сочат, че през следващите 10 дни температурата навън ще е 3-4 градуса сутрин а студеният и влажен въздух са предпоставки за белодробни  проблеми.Човек за да си представи глупостта, която е сътворил, трябва сам да я приложи.Съветвам ви да се подложите два- три дни на този режим и като ви смятам по визия  ИТМ  - 30 плюс- сте  готов за инцидент.Иначе седейки на задната седалка в “камиона” имате интелигентен вид.

ное 11

През последните дни все повече политици  и експерти се опитват да ни вменяват чувство за вина.Виновни сме,че ходим без маски,че не спазваме дистанция,че дишаме.Психологически погледнато това е най-елементарна форма на психологична защита и се нарича изтласкване.Изтласкването на даден проблем показва пълна невъзможност да се справиш с него и затова по-удобно за психиката ти е да го прехвърлиш като чувство за вина на околните.Управниците не можаха да разберат една проста истина, че от вирус няма къде и как да се скриеш.Рано или късно трябва да го превъртиш.Само така ще имаш имунитет пожизнено. освен ако  няма някакви “новости” в имунологията.Нагнетяване на напрежение в съсловието идва и оттам, че работещите на”първа” линия не получават обещаните им надбавки от 1000 лв а ОПЛ, които дори не се обаждат на повиквания ще ги получат за да се отбремени системата.Накрая ще сме виновни всички,че все още дишаме.Смразяващ страх тресе управниците с положителен тест- дано не им се случат прогнозите на “техния” генерал.Това е господа-страхувайте се но не ни вменявайте чувство за вина.Това ви прави жалки.За информация след 40 дни може да се подложите на плазмофереза или да отидете доброволци в някоя болница- все пак сте преболедували и няма опасност да ви повтори-поне в рамките на два месеца - пак по данни на вашите експерти.

ное 4

За КОВИД и високомерието

публикувано от: доктор Веселин Герев

Психиката на хората по света е скована от страх. Заразата Ковид е обгърната от мистерии.Днес  ни се обясни, че дори да нямаме симптоми пак сме заразени с Ковид. Това е твърдение на колега в сутришен блок на национална медия. Страх дебне отвсякъде-заразата също. Животът ни заприлича на обсесия за зараза и компулсия за предпазване от нея.  Защо се стигна дотам, че страхът да ни управлява а не разумът.Отговорът е много прост - заради високомерието ни. Години наред  обществото в глобален мащаб  се отнася пренебрежително към науката и толерира зрелищата. Толерират се безсмислени проекти, в които изтича огромен финансов ресурс. На науката и интелектуалците се гледа със съжаление и презрение. Научните разработки не могат да те направят известен, но простотията и маймунския фасон те издигат във всяко общество.След това финансите потичат като пълноводен поток.Така в единици от това общество се генерира огромен финансов ресурс. Например един скъпо платен футболист  или състезател от формула 1 разполагат с такъв ресурс  в пъти по-голям от бюджета на страната ни.Това е така наречения мъртъв ресурс, защото той не генерира обществена полза.С него се купува кич и дрънкулки без съдържание.Тази елементарна истина лъсна при епидемията Ковид. В световен мащаб обществото трябва да преосмисли приоритетите си - или да инвестира в интелект или да чака помощ например от футболист - милиардер.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат