сеп 24

ПРОБЛЕМИ С КРЪВНОТО-ЗНАЧИ СТЕ ПОД СТРЕС!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Има пряка връзка между емоционалния фон и кръвното налягане. При всяка стресова ситуация организмът изхвърля голямо количество адреналин. Този хормон, дори и при здравите хора, повишава кръвното налягане, за да осигури притока на кръв до всички мускули. Това е универсална защитна реакция на организма в отговор на стреса - да приведе всички органи в „бойна готовност”. Скокът на кръвното налягане нагоре е за сметка на усилената работа на сърцето и спазмите на съдовете.
Хипертоници са хора с различен тип на характера, но ги обединява една обща черта -тревожност, безспокойство и бурна реакция при стрес. Ако човек постоянно е подложен на стрес - изпитва страх, тревога, не е удовлетворен от себе си, страхува се от утрешния ден, организмът реагира и на най-малката реакция с повишаване на кръвното налягане. Като при всеки следващ стрес -кръвното налягане се повишава и започва да „играе”При това с възрастта към „нервната” хипертония се наслагват и органични проблеми със съдовете - атеросклероза, понижена еластичност.Препоръчитечно при такива състояния е освен медикаментите за регулиране на кръвното да се приемат и антистресови продукти.Така ефекта от комбинираната терапия е много траен във времето.

сеп 17

ВЕЧЕ ИМА ЗАВИСИМОСТ И КЪМ БИРАТА!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Заложници на малките градуси могат да бъдат наречени 15% до 25% от жителите на големите градове. При това не е задължително те да са представители на социалното дъно: немалко от бирозависимите са образовани хора.Ситуацията се влошава и от това, че много от българите смятат бирата за безобидна напитка. Да, но разликата в съдържанието на алкохол в бирата и водката, например, не е толкова голяма, колкото е прието да се смята. Еднолитрова бутилка бира е еквивалентна на 50 грама алкохол, тоест на 125 грама водка. По данни на Световната здравна организация (СЗО), за норма се счита употреба на не повече от 0,33 л бира на ден. При жените при редовно и съществено превишаване на тази норма алкохолизъм може да се развие и само след половин година, но по-типичният срок е 2-3 години. Мъжете имат шансове да станат зависими от бирата за «цели» 6 години. Болестта може да бъде провокирана и от лоша наследственост, разстройство на работата на черния дроб и дори от сътресение на мозъка.
Общото увлечение по продукцията на пивоварите доведе до това, че проблеми с алкохола вече възникват на 14-15 годишна. Според данни на Министерството на здравеопазването днес в страната 1% от децата на възраст 12-13 г. вече ежедневно употребяват алкохолни напитки.
Може би трябва законодателно ако не се забрани, то поне да се ограничи рекламата на бира и други алкохолни напитки. А сега само като включиш телевизора, задължително попадаш на десетки реклами на бира. Създава се впечатление, че в България нищо друго не се произвежда. Все пак за пълнолетните –бирата не е безобидно питие а дали и колко ще консумирате-изберете сами.

сеп 13

Причините за възникването на стомашни проблеми са свързани не само с неправилното хранене, честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, прекараните инфекциозни заболявания, натравянията, последствията от продължителната употреба на антибиотици, а също и с редица психични заболявания.Стресът, продължителните емоционални и физически натоварвания - синдромът на хроническата умора, страховете и синдромът на безпокойство и Депресията също са предвестници на стомашни заболявания.Язвата на стомаха и дванадесетопръстника се среща преди всичко при мъжете в тяхната най-работоспособна и активна възраст - от 20 до 50 години и е най-често срещаното психо-соматично заболяване.Стресът засилва секрецията на стомашния сок, който продължително време действа върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и долната част на хранопровода.Днес медицината изповядва комплексния подход при лечението на всички болести. Само таблетките и лекарите-гастроентеролози не са достатъчниПациентите, посещаващи психиатър, се възстановяват по-бързо след проблеми със стомаха и червата, когато става въпрос за психосоматичен проблем.

сеп 8

Банани и шоколад предпазват от Депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Те са истинска алтернатива на лекарствата антидепресанти.Понякога тялото и душата ни сами си търсят лек. Известно е, че при нервно напрежение се получава импулс да се консумира следко.След като хапнем малко шоколад бързо се успокояваме.Оказва се, че добра естествена алтернатива на антидепресантите са шоколадът, бананите и орехите:Например Швейцария, където депресиите, свързани с недостига на слънце, са често срещани, се смята за едно от местата, където е създаден шоколадът, а в менюто на скандинавците бананите са всекидневие.Редица изследвания показват наличието на пряка връзка между храненето и психичните разстройства. Има разработени дори специални диети, които се използват при тяхното лечение.Медът в комбинация с орехите пък е от полза за повишаване на потентността, показват данните от британско изследване, цитирано от Би Би Си. Учените съветват всеки ден да се приемат 2-3 часа преди сън по 100-ина грама орехи, разбъркани с лъжица мед. Тъй като навлизаме в сезона на Депресиите като превенция е добре да се консумират повече банани и шоколад.Насладете им се!


сеп 1

Депресия след отпуска- все по-често срещан проблем

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска. Връщайки се в офиса, много хора се оплакват, че най-малко седмица не им се захваща с нищо. На пръв поглед това е парадокс - след 1 или 2 седмици почивка вместо бодрост, повишена работоспособност и стремеж за преодоляване на всякакви трудности, страдаме от раздразнение и почти пълна апатия. Това състояние е депресия след отпуската и то е следствие от “неправилната” почивка. А правилната почивка определят като възможност за редуване на работа и почивка. Т.е. в основата е да успеем да забравим за офиса, служебните телефонни разговори и задачите, останали недовършени. Вторият проблем при годишния отпуск е негоната краткотрайност. Според специалистите, по-добре е изобщо да не почиваме, отколкото да почиваме за кратко, като минимума за отпуска трябва да е 2 седмици. Едната преминава в адаптиране към новите условия – смяната на дневния режим, климата и други условия, а втората – за “истинска” почивка. Идеалният вариант е и предвиждането на още една седмица – през която да се върнем към предишните условия на живот.Опитът показва, че не е необходимо още през първия работен ден да бързате с важните решения – и интелектът има нужда от време за аклиматизиране. Според психолозите, през първия работен ден трябва да се работи само половината от задължителните часове – един вид профилактика на нервния срив.Недоволството от работата и живота лесно се проявява именно на този етап.Депресията след отпуската не трябва да се приема като проява на слабост: от подобен проблем страдат също толкова и силните и успели в живото и бизнеса. Най-често това е характерно за собствениците на малкия бизнес и за представителите на свободните професии: лекари, адвокати, журналисти.При невъзможност за справяне със симптомите за една седмица е добре да се потърси компетентна помощ за да не се засили Депресията и да прерастне в Депресивен епизод.

В петък на 03.09.2010 от 07.30 д-р Герев ще коментира този проблем на живо в сутрешния блок на ТВ +




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат