юни 21

КАКОСМИЯТА е форма на модерно хранене

публикувано от: доктор Веселин Герев

От самата идея стомахът ни се преобръща, но японски учени твърдят, че вече са създали храна от… човешки екскременти.Изследователите от лабораторията “Окаяма” са синтезирали месо от протеините и другите хранителни вещества, които се съдържат в изпражненията.
Теоретично, според експертите, подобен продукт не е опасен - стига въпросното месо да мине достатъчна топлинна обработка преди консумация, която да унищожи вредните патогени.
Идеята хрумнала на японските учени, след като към тях се обърнали властите в Токио с молба да измислят как да се оползотворяват нарастващите количества канални нечистотии.
Благодарение на многото бактерии в тях, изследователите изолирали най-вече протеини от фекалиите.Месният концентрат бил приготвен от извлечените и повторно комбинирани вещества - 63% протеини, 25% въглехидрати и 3% мазнини, както и 9% минерали.
Изследователите добавили и соев протеин за усилване на вкуса, както и оцветител, за да изглежда червено месото.Методът на приготвяне не е ясен, но се предполага, че изпражненията се обработват топлинно, преди от тях да бъдат извлечени хранителните вещества.Идеята е не по-различна от тази да се ядат растения, ръсени с естествена тор.
Мексикански учени например твърдят, че гъбите кладница могат да “погълнат” 90% от изхвърлените памперси в рамките на два месеца и са напълно ядливи.Миналата година пък холандски учени синтезираха свинско месо в епруветка, превръщайки свински стволови клетки в ивици месо.Тези идеи биха могли да бъдат потенциално решение на кризата за храна, особено в развиващите се страни с нарастващо население.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат